Last news in Fakti

23 Март, 2020 12:12 4 025 46

Наши гурбетчии блокирани в Тирол: Тук е като в Банско

  • българи-
  • блокирани-
  • тирол

Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия и не могат да се приберат у нас

Наши гурбетчии блокирани в Тирол: Тук е като в Банско - 1

Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия и не могат да се приберат у нас. Отишли там, за да работят и от около седмица са блокирани и не могат да си тръгнат. За съжаление някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

„Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация”, казва Пламка Петрова.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

„Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря“, казва още Пламка.

Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резулта, съобщи Нова ТВ.

„Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници“, обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените поддържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

„Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно.

Ние финансови средства не може да предоставим, защото няма такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна“, каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гого

    36 6 Отговор
    Кога яде от баницата не рева ...

    Коментиран от #25

  • 3 Беки баба си търсите там

    11 4 Отговор
    Ааааааа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 11111

    25 1 Отговор
    абе ..оу , кво пребиране бе , нали и нас ша заразите , стойте си там .. кой устиска - пичели
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Nadya

    3 7 Отговор
    Da mrat
  • 11 2999

    38 9 Отговор
    Защо тръгнахте към България? Живейте си там където сте си, нали тука е много кофти и само лудите останахме да работим за тая държава.
  • 12 Uvo

    5 6 Отговор
    Kurvi
  • 13 блокиран в Папурница

    19 5 Отговор
    Ниe финaнcoви cрeдcтвa нe мoжe дa прeдocтaвим, зaщoтo нямa тaкъв зaкoн. Тeзи дни ce чух c мнoгo хoрa, oт кoитo пoчти никoй нe иcкaшe дa ce прибирa. Труднo e излизaнeтo oт Тирoл. Caнитaрнaтa зoнa тaм e мнoгo cтриктнa“, кaзa пocлaникът нa Бългaрия в Aвcтрия Н.Пр. д-р Ивaн Cирaкoв....Поредния трътляк, дето не иска да си мръдне задника..срам и позор от такива посланници..чул се бил с много хора.А какво направи за тези, дето искат да се приберат бе, тъпанар...как посланниците на други държави могат да си изведат хората, а наште л ай на р и все си намират с нещо оправдание за бездействието бе...вашта м а йк абе

    Коментиран от #39

  • 14 Гост

    18 4 Отговор
    И какво да направят за тях? Казали са им че ще пратят автобуси да ги приберат но само от едно място-Инсбрук ,и че автобуса не може да обикаля по села и паланки да ги обира по двама,трима.Има карантина и точка.Къде им са парите? 4 месеца са работили .В банковите им карти.Да теглят и да харчат. Това е
    положението.И тия приказки че щели да останат на улицата да ги приказват другаде.

    Коментиран от #18

  • 15 Потрес

    14 10 Отговор
    Хората не са отишли да бачкат там от прекаленото хубаво в България, след 10 годишно маридерстване на мутропитеците.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 6834

    17 0 Отговор
    Само едно не мога да разбера -в тези курорти не работят само българки. Как туристи и останалите са се изнесли от тези курорти, а тук-там са останали по една-две българки ?Защото се оказва, че са няколко в различни населени места .Тъпото е и че не им се отделят пари от изкараните да си платят транспорта .Ами и аз искам като съм затворен, не работя в момента да си пазарувам безплатно да не плащам сметки.Други пък туристи нямат претенции към тур операторите, които преди седмица са им взели парите а държат държавата да ги прибере с правителствения самолет на държавна сметка .Ха ,ами то всички останали искаме да живеем на държавна издръжка.
  • 17 Антонн

    13 0 Отговор
    И
    Какво предлагате?
    Може би държавата да изпрати автобуси,конвой или самолет.
    Помощи ли да ви преведе.
    Дали сте там на ски за кеф или да работите,само не казвайте че не сте имали информация.
    Дали от новините по медиите или роднини ,и не сте взели навременни мерки сега олеле.

    Коментиран от #21

  • 18 блокиран в Папурница

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Какво да направи ли ..ами и невъзможното ако трябва ще направи.Най-малкото- колко му е да се наеме един микробус и да му се издейства един свободен режим на движение за определено време, да се разбере кои ще си тръгват и да ги извози до Инсбрук...ма то не е като да слагаш титлите пред името-Негово Превъзходителство Селския Овчар...много пъти съм опирал до наши посолства...няма такава отврат, сбирщина от роднини и комшии...Гледал си ''Мисия ''Лондон'' надявам се ..много по-зле са нещата от описаното във филма, така че не ги оправдавай, знаем ги що за стока са по посолствата.

    Коментиран от #26, #34, #35

  • 19 5437

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Потрес":

    Като са отишли за повече пари и са избягали за добро, защо държавата е длъжна да им поема разноските ?Значи аз съм шматка да работя тук за малко пари, да плащам осигуровки и данъци, а с тези пари да се плаща да ги прибират и лекуват? И после няма пари в НЗОК дигат ми осигуровките и си и доплащам.
  • 20 Plti ti

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Потрес":

    Да, ама не са се изнесли с другите. Както и да е. Ама в момента там е обявена карантина и там не е като в България да не се спазва и са им казали да се организират и да ги вземат от едно място ,но те не го правят, не им се харчат пари .Някой да ги вземе и разкара по домовете на чужди разноски. Консула да си извади пари и да им плати транспорта ли?Плати им разноските ти.
  • 21 Препатил

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Антонн":

    Я кажи, ако се появи някой депутат, министър или просто''наше момче'' дали няма да се намерят пари.Ще ядат и ще пият като разпрани, но щом е за обикновен човек ''пАре нема'' или '' абе да се опраат тия цървули, не съм ги канил на софра''- тази реплика съм я чул с ушите си от един наш консул в Германия ...
  • 22 Еврупейски Саюз

    6 0 Отговор
    нашият общ дом
  • 23 месара

    4 4 Отговор
    да си стоят там! не ни трябват още обикалящи по улиците, не спазващи карантината!
  • 24 Професор по Стоманобетон

    2 0 Отговор
    Аха аха и да загрухти !Газдов,пускай свинете!
  • 25 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Ах колко си .ъп и завистлив само ако знаеш

    Коментиран от #29, #32

  • 26 do 18

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "блокиран в Папурница":

    Тава анкетно бусче което да минава и да ги издирва за да ги пита искат ли в този ден да се приберат или да минат на другия ден да ги питат някъде го дават безплатно на промоция ли?

    Коментиран от #28

  • 27 Гуеду

    0 0 Отговор
    Нидей цвили артистке...
  • 28 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "do 18":

    Тъпанар...на жена ти шундата е на промоция на разклона за Герман.

    Коментиран от #31, #37

  • 29 до 25

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Като им завиждам да стоят там да продължавам да им завиждам .Онзи ден едни ревяха на круизен кораб, че са блокирани близо до Карибите ,други им се присмяха, че те са на Бахамите и са много добре ще си карат почивката до последно, но сега и те реват ,че не могат да се приберат. Когато можеха не щяха сега пак държавата виновна-те не са и туроператорите ,които са им взели парите и те не са.Че то тоя Правителствен самолет ако тръгне да прибира всички от всякъде като маршрутка да закриваме държавата
  • 30 Бай Кольо

    9 0 Отговор
    А стига номера де, четири месеца работили в Австрия;не в Африка; живяли в общежитие, кухненски работници което предполага че най малко са се хранили на ниски цени, и останали без пари. Четири месеца минимум по 1300евр= 5200евр, стига БГ. номера де
  • 31 до 28

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Ти като си пратил твоята в Тирол си я прибирай ти
  • 32 Гого 1

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Пали и отивай да ги докарваш умно и всеотдайно .айно .
  • 33 Брах ви лайката гербаджийска

    6 0 Отговор
    Да се върнат да донесат зараза после като мине всичко пак да заминат, тука да не е приют за балъци
  • 34 стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "блокиран в Папурница":

    До 18 ком =Явно си доста свободен и вместо да чатиш, отивай и ги пребери с кола като си толкова загрижен
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    0 0 Отговор
    Сещат се за България, колкото да дойдат, да пръскат бацили.
  • 39 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "блокиран в Папурница":

    Откак сме в епидемия 200 000 българи са се прибрали в България. Само вчера са се върнали 8000. Това каза Ген.Годжи, сабахлям. Прей сметка, за какви мерки си говорим, за какво спазване, като те прииждат на талази изпозаразени. А ние ще си седим запряни у дома.
  • 40 Бай ганьо

    5 0 Отговор
    Да си стоят там какво ще търсят тук нали в Австрия е много хубаво
  • 41 Стоил Славчев

    5 0 Отговор
    Да, но за разлика от Тирол, в Банско мерките бяха въведени почти светкавично и бяха адекватни! Чуждите туристи бяха върнати в своите държави, а не бяха блокирани като тези българи в чужбина. Като подготовка и изпълнение Банско се справи далеч по-добре и бързо от прехваления Тирол!
  • 42 така така

    1 0 Отговор
    Някой с пръчка ли ви гони да ходите в Австрия??
    Ама не сте ли същите където ни разправяте колко е добра системата на Запад и как им дават пари от нищото?!??
  • 43 пфууу

    2 0 Отговор
    Работили са в Австрия, значи там са плащали осигуровки, какъв им е проблема? Да си стоят там!
  • 44 0000

    0 0 Отговор
    Пратете им ракия и лютеница,по един пластмасов зет и дано да окрякат там до следващия сезон.
  • 45 батко Намък

    0 0 Отговор
    Стойте си там,изобщо не ни требете да ръсите бацили
  • 46 мекерета селски

    0 0 Отговор
    Тоз тип хора са най-долните от всички, заебаха България(изневериха и) оставиха я в труден момент, за някое евро отгоре. Сега новата любов(Австрия) като ги резна, и искат да се върнат с насерани гащи при старата любов, предателя си е предател.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове