Last news in Fakti

24 Март, 2020 13:06 16 951 94

ФАКТИ показва на ВМРО: ето това е фалшива новина (СНИМКИ)

  • законопроект-
  • вмро-
  • аеж-българия

Медията ни поема отговорността и ангажимента редовно да показва фалшиви новини на тези, които декларират, че искат да се борят с тях

ФАКТИ показва на ВМРО: ето това е фалшива новина (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

За фалшивите новини в България се говори от години, но без достатъчно конкретика. А от такава има нужда, за да стане ясно на активните потребители на информационни сайтове и социални мрежи - кои всъщност са фалшивите новини, произвеждани от крайно съмнителни сайтове.

През изминалата седмица, в условията на извънредно положение в страната, от партия ВМРО внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за законови поправки в Закона за радиото и телевизията, с които според тях ще се противодейства на фалшивите новини.

Предлаганите поправки от ВМРО обаче са изключително спорни и създават условия за цензура в България. Те искат СЕМ да определя кое е истина и кое не, но към момента липсват каквито и да е критерии за идентификация на фалшивите новини. А това означава, че всяка критика, всяка неудобна на силните на деня новина, може да се счете за фалшива.

По най-бързия начин от Асоциацията на европейските журналисти - България декларираха несъгласието си с предлаганите от ВМРО поправки в Закона за радиото и телевизията, като изложиха и не малко аргументи, подкрепени с юридическа обосновка.

Ето и линк към въпросния законопроект, с който всеки може да се запознае - Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

За да не бъдем обвинени в хейтърство или нещо подобно, то от ФАКТИ в тази публикация предлагаме на вниманието на ВМРО пример за фалшива новина, с която искаме да ги мотивираме да изработят по-добри текстове, които не застрашават свободата на словото в България, а само тези, които произвеждат фалшиви новини.

Снимките на публикацията, която по-долу ще видите, няма как да не отбележим, че е в духа на проруската и антиевропейска пропаганда, която залива потребителите от години. Такива са повечето фалшиви новини, които циркулират в социалните мрежи, а със съжаление трябва да кажем, че бележат и голям успех. Масово хората не разпознават сайтовете, които генерират фалшиви новини с цел пропаганда в определена посока или омаскаряване на конкретен човек. А циничното е, че това продължава в толкова тежък момент за цялото човечество, което е в плен на коронавирусната инфекция.

СНИМКИ:

ФАКТИ показва на ВМРО: ето това е фалшива новина (СНИМКИ)

ФАКТИ показва на ВМРО: ето това е фалшива новина (СНИМКИ)

Такова изказване на бившия президент на България - няма.

Скъпи читатели, името на даден сайт винаги може да Ви ориентира за неговата надеждност. Името на този от снимката определено не вдъхва такава.

П.П. ФАКТИ поема отговорността и ангажимента редовно да показва фалшиви новини на тези, които декларират, че искат да се борят с тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ НЕЦИ

    70 8 Отговор
    БРАВО!А ТАКА

    Коментиран от #80

  • 2 Решение на проблемите на БГ.

    85 19 Отговор
    ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ СЕГА.
    Ще се спестят много пари на държавата, ще се осигури работна ръка от всички партийци. Ще спре разделението и ще последва СЪЕДИНЕНИЕ, девизът ни СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Капиталистите да връщат всички присвоени пари от НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ, БИЗНЕСЪТ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛИЗИРАН, да се създаде ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ДЪРЖАВНО-ПЛАНОВО УПРАВЛЕНИЕ НА ИКОНОМИКАТА от ДЪРЖАВЕН НАР КООП. КАПИТАЛИСТИТЕ да се влеят, като работна ръка към населението. Капиталистите са не малка неусвоена работна ръка във момента. Икономиката ни да се ориентира към всички надежни и доброжелателни ДЪРЖАВИ към човечеството. Да се забрави лошото от партиите и Президента да състави правителство, като го подбере от цяла България на базата на квалификация и опит. Това е просто и функциониращо.

    Коментиран от #14, #29, #93

  • 3 Сух

    42 17 Отговор
    Петьо, ти П. Ишка нямаш ли си? Намерил кого да защитава, адвокат ли си му или любовница..

    Коментиран от #11

  • 4 ДЕМОКРАТ

    48 14 Отговор
    ЕВАЛАРКА "Факти"....САМО ТАКА. :-) Успех. :-)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 NAZDRAVE DJAMBASKI DO DANO

    22 8 Отговор
    VMRO MOLQVI PREDAITE NE6TO NA DJAMBAZKI

    NAZDRAVE
    NAZDRAVE
    NAZDRAVE


    MALKA DU6ICE

    SME6NIK
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 16 Отговор
    БРАВО на ФАКТИ БГ

    Коментиран от #31

  • 9 ленчето с кремчето в ръце

    54 13 Отговор
    И ДА Е КАЗАЛ ИДА НЕ Е КАЗАЛ - Я МУ ЕВАВАЙТЕ МААТА НА ТОА
  • 10 Ганьо

    17 6 Отговор
    Само така!
  • 11 Петьо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Активния съм....
  • 12 Българина

    95 15 Отговор
    Между другото от МАЛОУМНАТА ПЛЕВНЯ всичко може да се очаква, дори и тая идиотщина.

    Коментиран от #79

  • 13 Гост

    48 8 Отговор
    Всички партиици, които членуват във вмро, даже в затвора да тикнат, всички до един, от там пак ще продължават да лижат г...ве, с най-големия кеф и страст, на която са способни

    Коментиран от #89

  • 14 Хихо

    16 14 Отговор

    До коментар #2 от "Решение на проблемите на БГ.":

    Дърт, ненормален кумунис.

    Коментиран от #19

  • 15 веселяк

    41 4 Отговор
    Явно вече няма да можем да се майтапим с това недоразумение!
  • 16 боклуци

    39 5 Отговор
    Поздравления към Факти за поетия ангажимент. Всъщност всички знаем точно какво се крие зад тази ''борба'' с фалшивите новини , нещо повече всъщност и мнението ни включват в тях , тези дето знаят много добре колко са се усрали , но не искат да им го казваме.
  • 17 PO DOBRE

    14 4 Отговор
    SAMO DA PREDAM

    DJAMBAZKI PITA KOGA 6TE E SOFRATA S LUTA RAKIQ

    DANEBI DA GO PROPUSNAT
  • 18 Някой си

    14 0 Отговор
    Претендирам, че мога да дам най-точната и изчерпателна дефиниция на понятието “фалшива новина” , въпреки че се твърди че е невъзможно.
    Редакцията на “Факти”, хайде на бас примерно за 5 бутилки седемгодишна отлежала троянска сливова ( тая в кръглите шишета, има я в Била)....

    Коментиран от #24

  • 19 КАСАПИНА

    19 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хихо":

    Абе Хихо, тоя да не ти е КУМ, та го пишеш КУМунис?! Сигурно ти е КУМ, няма как да не е....хахахаха, МАЛОУМЕН ГЕЙбераст....хахаха.
  • 20 да де

    10 37 Отговор
    Определено Плевнелиев е прав! Италия е член на НАТО, а пристигналите от Русия са част от действащата руска армия! Ако искаха да помагат, а не да се установяват на територията на НАТО, можеше да пратят цивилни лекари, нали? И изобщо не ме интересува кой е сайта и дали наистина го е казал. Фактът се е факт. А "Факти" може пък да е свързан с Москва, а?

    Коментиран от #52

  • 21 ANONIMEN ALKOXOLIK

    7 2 Отговор
    CITAT OT A4O MASTIKATA


    PO DOBRE OZVESTNA PIQNICA

    OTKOLKOTO

    ANONIMEN ALKOXOLIK
  • 22 Някой

    12 1 Отговор
    До ФАКТИ: текста на факсимилето е нечетлив и не става ясно чия е тази публикация,?!

    Коментиран от #38

  • 23 незнайко

    30 6 Отговор
    ЗАЩО САМИЯ РОСЕН НЕ СЕ "ИЗТАПАНИ" ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДА НИЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ??? Склонен съм да го вярвам, че някъде го е казал !!!
  • 24 ГРАДСКИ

    26 6 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    'айде на бас, че ВСИЧКО КАЗАНО от ЕДНА ТИКВА, са САМО, и ЕДИНСТВЕНО ФАЛШИВИ НОВИНИ. :-) Тичай за ракията. :-)

    Коментиран от #34

  • 25 1212

    20 1 Отговор
    Някой журналист да пита ДС отрочето ВМРО,кво значи абревиатурата им,даже и на сайта им няма инфо,помня първите В-вяра,М-морал,масово се лъже ,че значи нещо друго
  • 26 котопакси

    26 7 Отговор
    Винаги трябва да се казва истината за да не се налага да се лъже .Но във случая със бившият президент се налага да се повторят негови изказвания подкрепени със факти . И така Всички любители на екстремната политическа комедия, подлютена с няколко капки кретеноиден хумор в стил ала мистър Бийн, разбъркан с идиотските движения в пространството на Бенил Хил и всичко това опаковано с американска тъповатост, майстор на която е Джим Кери, отдавна са наясно, че президентът Росен Плевнелиев е един самороден талант. Заради това е много странно, че много хора почнаха да се удивляват на неговите политически измислици едва покрай опашатата му лъжа, че е бил на несъществуващ митинг на 10 ноември 1989 година, един бъдещ милионер, който е издигал лозунги дворците на БКП да станат болници и училища. Плевнелиев е мистър "Гаф" от момента в който стъпи на "Дондуков" 2 и попадна изцяло под светлините на медийните прожектори. Именно тогава ясно се видя, че зализаното юпи всъщност е един човек без никакъв политически пласт, случаен политически клоун, който се вписва в президентския пост точно толкова, колкото русото създание Ана Баракова в парламента.

    Коментиран от #88

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    АКТУАЛНО ТОП са фалшив сайт
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    АКТУАЛНО ТОП са фалшив сайт
  • 29 Сесесере

    17 21 Отговор

    До коментар #2 от "Решение на проблемите на БГ.":

    Бе не измряхте ли вече, бе ненормалници? Короната ще ви тресне първо вас дърти мързеливи, некомпетентни и безотговорни паразити - русофили!
  • 30 котопакси

    26 6 Отговор
    Учителката от Пловдив обаче поне излъчва някаква неподправена автентичност, докато Плевнелиев е престорен, нагласен, театрален, което превръща всичките му гафове в много мазохистична игра с цялото общество. В началото те бяха забавни, дори крилати, но постепенно се видя, че при нашият президент грешките са втора природа, лъжите са нещо като постоянен трик, а оправданията и мънканията са основно кредо. Точно заради това в помощ на бъдещите поколения ще си направим труда да направим една кратка енциклопедия на най-грандиозните гафове на Плевнелиев, за да се види, че политическата измислица за 10 ноември всъщност беше неизбежна. Целият политически път на президента го водеше към момента в който обществото колективно да разбере, че освен комедийни изстъпления, друго от него няма да получи. И така ето топ 10 на най-големите гафове на обитателя на президенството, наричан иронично Съпругът на първата дама.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 котопакси

    23 7 Отговор
    1. Ирландска пастирка на "Дондуков" 2


    Малко след като беше избран за президент, но още преди да встъпи в длъжност, Росен Плевнелиев направи първото си от многото знамените изказвания. В някакво магазинно предаване, вероятно очарован от топлите погледи и големите бюстове на водещите, държавният глава направи неочаквана телевизионна изповед. Той призна, че е почнал своя път като бизнесмен с правенето на хороскопи и интимно сподели, че първият хороскоп го е направил на себе си. И какво се оказало - в предишния си живот той бил ирландска пастирка.
    Нивото на обществена лудост в България винаги е било необичайно високо, но да чуеш такава изповед от човек, който ще бъде главнокомандващ на армията си е доста стряскащо. Лафът за ирландската пастирка придоби дори надполитическа стойност и почна да се използва дори и от хора, които минават за съюзници на Плевнелиев. В кръга на шегата тогава дори се развъртя приказката, че май ще се наложи Конституционния съд да се самосезира, за да уточни детайлно истинското гражданство на Плевнелиев, че да не се окаже как ирландката е взела връх и управлява в полза на други държава.
  • 33 котопакси

    20 5 Отговор
    2. Обичам...USA


    Допреди лъжата за 10 ноември, най-легендарният гаф на Плевнелиев бе сътворен в новогодишната му реч в началото на размирната 2013 година. Очевидно пиарите му тогава бяха решили да разчупят канона за тези речи и изтипосаха държавният глава в тежкарско кресло пред библиотека с тъмни томове. Докато течеше речта му пък отделни картинки подсилваха мощта на словото. И тогава дойде култовият момент - президентът се опияняваше от прелестта на българската природа, а като снимка бе показан кадър от Скалистите планини в САЩ. Това успя да възмути почти всеки, който бе забелязал подмяната. Тоз гаф стана една от най-коментираните теми цял месец след това и принуди Плевнелиев да прави тежко разследване кой точно е сгазил лука и провали всичките му опити да се прави на оригинален. Трябва да отбележим - в следващата реч, в началото на 2014 година, той вече не си позволи никаква оригиналност и стресирано прочете каквото му бяха написали с надеждата, че народът е твърде пиян, за да му придиря за скуката.

    Коментиран от #46

  • 34 Някой си

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАДСКИ":

    Остави сега Тиквуцийй на мира, неговото не са фалшиви новини, а чисти долнопробни лъжи...
    Ни пУзна :)
    Ай пак сЪ пробвай :)
  • 35 котопакси

    21 4 Отговор
    3. Шифърът на яйцето за папата



    По време на визита при папа Бенедикт Шестнайсти по случай 24 май Росен Плевнелиев връчи като дар на светия отец 200 килограмово великденско яйце със специална позлата. По това време правителството на ГЕРБ бе замразило всички доходи, дума не даваше да се издума за увеличение на заплати, а пенсии, а президентът тръгна да връчва толкова луксозен подарък, че смути дори и папата, както и неговият протокол. Тази случка също стана много шумна, защото доведе до ясното осъзнаване, че на "Дондуков" 2 се намира човек, който не може да прави реални политически преценки, а грандоманията му се проявява в най-неподходящите случаи. Скандалът с подобно отношение и към хората в България, а и към политиката въобще стана толкова голям, че тогавашния министър на културата Вежди Рашидов (който сега отново бе закотвен на същия пост) предложи да се създаде съвет за духовно развитие към президента, който да преценява какви подаръци трябва да се подарявят. Нелепостта на подаръка стана обект на много подигравки. Нещо повече - после се изясни, че в официалното пресъобщение от президентството изобщо не се говори за този дар, той стана известен на българската публика, благодарение на един кадър на "Ройтерс", което допълнително подсили идеята, че тук сме се натъкнали на мистериозен трилър с конспирация и с участието на една ирландска пастирка.
  • 36 EDIN VAPROS

    3 1 Отговор
    PO DOBRE
    IZVESTNA PIQNICA
    OTKOLKOTO
    ANONIMEN ALKOXOLIK

    KOI GO E KAZAL TOVA VERYU
  • 37 котопакси

    18 3 Отговор
    4. Полша и Чехословакия - това не беше ли една държава?


    Още по време на първото си официално домакинство като държавен глава Плевнелиев даде заявка, че покрай него винаги може да ни очаква повод за смях. Той посрещаше тогавашния президент на Чехия Вацлав Клаус, но го посрещна със следните думи, които са свалени буквално от телевизионниия репортаж за събитието: "Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша...". Откритието, че са от Полша очевидно съвсем не допада на чешките гости и тогава Плевнелиев бърза да замаже гафа с нов гаф: "Дами и господа от Чехословакия..., от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте".
    Тази случка показа, че не само, че Плевнелиев не си е учил уроците по география или, че не е следил как се е променяла политическата карта на Европа, но и това, че с подобни опасни импровизации, той може да срине завинаги образа на България. В социалните мрежи неговата географска неудача бе сравнена с крилатият лаф на Жан Виденов, който бе описал границите на Европа с думите, че те са "от Ванкувър до Владивосток". Очевидно страната не може да случи на управленци, които са разглеждали добре училищните си глобуси.
  • 38 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    manimanibg.blogipot.com. ТОВА Е САЙТА ДО КОЙТО НЯМА ДОСТЪП !!!

    Коментиран от #44

  • 39 котопакси

    17 4 Отговор
    5. Битката за Южния полюс


    Тъкмо си мислехме, че Плевнелиев тайно се е записал на урои по география, когато се оказа, че това е само една красива и романтична надежда. Малко след гафа със Скалистите планини президентът поздрави проф. Христо Пимпирев като първия българин, стъпил на Южния полюс. Което, разбира се няма нищо общо с истината. Пимпирев е третия българин стъпил там. После се оказа, че президенството си приписва и заслуги, защото от разказът на Пимпирев стана ясно, че държавата не е дали нито една стотинка за неговата експедиция, а че той самичък си е намерил спонсори.
  • 40 котопакси

    17 4 Отговор
    6. Турист, но само в западна посока


    Политически импровизации Плевнелиев си позволи и в любимата си държава - САЩ, която реши да посещава май поне веднъж годишно. Точно там пред български емигранти президентът обяви буквално следното: "Моите пътувания ще бъдат вече предимно на Запад за разлика от някои мои предшественици". Думите му възмутиха дори и хора, които не могат да бъдат описани като фенове на Русия, защото е ясно, че президентът има правомощия в крехката сфера на българската външна политика. Ако толкова деликатна материя бъде дадена в ръцете на касапин е ясно, че България може да забрави защитата на каквито й да е национални интереси. Плевнелиев май не можа да схване това, защото беше твърде зает да се подмазва на западните си колеги и да се прави евроатлантик, което си е една добра метаморфоза за един бивш комсомолски активист, нали?
  • 41 гого

    12 3 Отговор
    Тя цялата държава е фалшива, мани новините са бели кахъри
  • 42 Тошко

    9 18 Отговор
    Фалшива новина е, че държавата е задлъжняла с над 5 млд. лева за няколко дена! Лъжата се разпространява от средите на БСП и лично от Нинова в НС по време на пряко предаване по ТВ

    Коментиран от #51, #55

  • 43 котопакси

    16 6 Отговор
    7. Мистериозните освободители


    Предният гаф е политически свързан и с този, който ще опишем сега. В словото си за 3 март 2012 година Плевнелиев отдаде почит на българските възрожденци, революционери и опълченци, но не спомена приноса на руските, румънските, украинските и финландските воини в Руско-турската освободителна война. Той не спомена дори името Русия. Това може да бъде окачествено единствено като политическа провокация. Защото никой не искаше от него да дава оценки на освободителните действия или на историята след това, а просто да отбележи историческия факт. Президентът не го направи. За чест на народа обаче - хората масова реагираха. Защото битката срещу паметта може да има много измерения, може да се води от батальони от скучни интелектуалци, които дебнат в храстите, за да наплашат хората с думи като дискурс, но когато се води атака срещу най-очевидното, тогава значи ножът е ударил о кокал. Президентът и тук се стресна, защото след това във всичките си речи за 3 март споменаваше Русия, дори и с риск американската посланичка да не го покани на коктейл и да му разбие сърцето.
  • 44 Спиридон

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "незнайко":

    Ето я ''новината'' от снимките - - - - - https://manimanibg.blogspot.com/2020/03/blog-post_563.html?m=1&fbclid=IwAR3o80TP916Avci4Oynsv47LsKQ2c_P7F_BlxGS3h-EnLn__D5Is_EzDk0A
  • 45 котопакси

    19 4 Отговор
    10. Гоненето на български журналисти


    В средата на тази година Плевнелиев се забърка и в друг високоволтов скандал. Той взе участие в традиционната за мюсюлманите вечеря-ифтар, която се прави в края на Байряма в хотел в Пловдив. На срещата обаче не бяха допуснати никакви български журналисти. За разлика от това турските колеги имаха свободен достъп до събитието на което присъстваше и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заедно с голяма делегация от южната ни съседка. По-късно от турските медии стана ясно, че Росен Плевнелиев е благодарил на турския вицепремиер Бекир Боздаг за това, че Турция е осигурила втора родина на българските турци, прокудени от режима на Живков и установили се в Турция след "голямата екскурзия" от 1989 г. и дори се е ангажирал с това да съдейства за връщането на част от вакъфските имоти. Слава богу, че тези помпозни думи останаха само празни приказки.

    Коментар на Александър Симов

    Коментиран от #54

  • 46 НАРОДЪТ

    19 2 Отговор

    До коментар #33 от "котопакси":

    Браво.Постовете ти освен, че са забавни, те имат и невероятна историческа стойност.По тази причина, човек трябва да помни миналото, когато върви към бъдещето....Още веднъж: ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО. :-)

    Коментиран от #56

  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кога":

    ей кога където ОГ УДАРИ доктора не помага твоя баща те е правил на у й
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    а има и много хейтъри
  • 49 котопакси

    11 1 Отговор
    А иначе съм съгласен със ФАКТИ Че трябва винаги да се показват фалшивите новини независимо от кой сайт идват и кой партии лъжат най много И всичко това да се прави със безпристрасност и със високо чуство за справедливост.
  • 50 Сандо

    8 3 Отговор
    Напълно съм съгласен!Но да попитам - ами какво ще правите с писанията на ДВ,с лъжите на някога образците на честна и независима западна журналистика /да не давам примери,много са/,ами на откровени и наглите лъжи на наши и чужди политици,политолози,социолози и кой ли още докопал се до някое СМИ.И сигурно когато имате материал за великия и неповторим Боко/да се свети името Му/,то той ще е снимка с многоточие?
  • 51 🐷 ТИКВАТА

    13 3 Отговор

    До коментар #42 от "Тошко":

    Чети бе ГЕЙберастче.

    „100% съм сигурен, че управляващите лъжат за размера на фискалния резерв, както лъгаха и за НСИ“, заяви пред Lupa.bg зам-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Румен Гечев. Той каза това по повод думите на премиера Бойко Борисов преди два дни, че „държавният бюджет вече е минус 3,5 млрд. лв.“.

    В ушите на финансистите тази информация прозвуча абсурдно, защото към края на февруари властта декларираше 1,5 млрд. лв. излишък. „Не е възможно за 3 дни да се похарчат 3,5 млрд. лв. - още повече, че правителството до момента не е похарчило нищо!“, коментира по този повод Румен Гечев. И подчерта, че още дори не е приет закон, по който управляващите да харчат тези пари.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 потребител

    18 2 Отговор
    Познавайки умствените възможности на Плевнелиев за секунда не бих се поколебал да повярвам на написаното.
  • 54 Някой си

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "котопакси":

    Пак правим секс с клавиатурата и думичките май а :)
  • 55 Го4о

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Тошко":

    Те това е фалшива ноеина - доказана публично, а не измислена от Факти.
  • 56 котопакси

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "НАРОДЪТ":

    Сърдечно благодаря , и човек за да казва истината трябва да ползва исторически факти от политическата история на света .И особено когато се касае за древната Българска история .А за да се казва истината трябва да се ползват само архивни документи независимо от коя държава са .Защото във днешният компютърен свят нищо не може да се скрие от фалшивите медии ,достатъчно е човек да се порови във исторически документи за да открие истината от лъжата .И най важното е хората да имат високо чуство за справедливост без оглед на партийните пристрастия и критиката и самокритиката да са на първо място когато се изказват мнения .
  • 57 Goust

    2 0 Отговор
    за това браво а защо триете инакомислещите и пози начин не им давате гласност
  • 58 KAZANDJIQ

    3 3 Отговор
    NOSQT SE SLUXOVE 4E 6KEMBE VOEVODA E SVARIL MNOGO LUTA RAKIQ
    I ANGEL4O NEMOJE DA SI NAMERI MQSTO OT QD 4E ZARADI ZATVORENITE GRANICI NQMA DA MOGE DA OBLAJI I DA SE NAPRAVI NA MOTIKA
  • 59 котопакси

    5 5 Отговор
    А иначе те лъжите и фалшивите новини не са от вчера ,а от векове насам . ГУЛАГ: Документи против лъжите Автор: Марио Соуса

    Това е историята на Съветския съюз, история на милиони хора, които уж били репресирани или в резултат на гладуването през сталинско време били умрели в трудовите лагери. В света, в който живеем, едва ли някой не е чувал ужасните истории за смъртта и трудовите лагери на ГУЛАГ. Кой може да не е чувал за милионите умрели от глад и за милионите опозиционери, унищожени в Съветския съюз? В капиталистическите страни тези разкази се повтарят отново и отново в книги, вестници, по радиото и телевизията, във филми, а фантастичното число на милионите жертви на социализма през последните 50 години стремително расте.
  • 60 Край

    5 2 Отговор
    сигурно не го е направил това изявление но е напълно способен да го направи. И най-фалшивите новини за да фащат дикиш има по нещо вярно.
    Нефалшивите новини също са опасни.
    Всеки ден ни заливат с "некролози" - тоя го хванала короната, оня го хванала короната - Обясниха че вероятно около 70 % от населението ще го изкара - като ни ги съобщавате по име успокоявате ли ни или предпазвате от паника.
  • 61 котопакси

    3 4 Отговор
    От Хитлер до Хърст, от Конкуест до Солженицин

    Между Хитлер и Хърст, Конкуест и Солженицин има пряка историческа връзка. През 1933 г. в Германия се извършиха политически промени, които оставиха следи в световната история за десетилетия напред. На 30 януари Хитлер стана премиер-министър и новата форма на управление, възприела насилието и престъпвайки законите, започна да оформя своите очертания. За да закрепят властта в ръцете си, нацистите насрочиха нови избори на 5 март, използвайки всички средства за пропаганда, с които разполагаха, за да си осигурят победа. http://septemvri23.com/gulag_documenti_protiv_lujite/
  • 62 котопакси

    4 4 Отговор
    Уилям Хърст – съмишленик на Хитлер

    Уилям Рандолф Хърст – така се нарича мултимилионерът, който се постара да помогне на нацистите в тяхната ненавистна пропаганда против Съветския съюз. Знаменитият вестникарски магнат Хърст придоби известност като баща на „жълтата преса”, основана на сензациите. Хърст започна своята кариера като редактор на вестници през 1885 г., когато неговият баща Джордж Хърст, минно-промишлен милионер, сенатор и собственик на вестници, го сложи да ръководи “Сен Франсиско дейли икзаминър”. Това сложи началото на вестникарската империя на Хърст, империя, която оказа мощно влияние върху умовете на американците.
  • 63 котопакси

    4 5 Отговор
    Робърт Конкуест – главният фантазьор

    Човекът, когото така широко цитира буржоазният печат, този истински оракул на буржоазията, заслужава определено внимание. Роберт Конкуест е един от двамата най-четени автори за милионите умрели в Съветския съюз. Той е създателят на всички митове и лъжи за Съветския съюз, появили се на бял свят след Втората световна война. Конкуест е известен преди всичко с книгите си „Големият терор” (1969 г.) и „Скръбна жътва”(1986 г.). Той пише за милионите умрели от глад в Украйна, в трудовите лагери ГУЛАГ и в периода на репресиите 1936-38 г., ползвайки като източници на информацията си намиращите се в изгнание украинци, живеещи в САЩ и принадлежащи към крайно десните партии, хора, които навремето са сътрудничили на нацистите. Много от героите на Конкуест са били известни като военни престъпници, ръководили или участвали в масовите унищожения на евреи в Украйна през 1942 г. Един от тези хора, Микола Лебед, осъждан като военен престъпник след Втората световна война, беше шеф на полицията в Лвов по време на фашистката окупация и ръководеше разправата над евреите през 1942 г. През 1949 г. ЦРУ изсели Лебед от САЩ, където той работеше като източник на дезинформация.
  • 64 котопакси

    3 3 Отговор
    Дезинформация и фалшиви новини Определението „фалшиви новини“ се употребява в доста широк диапазон и варира от случайно допуснати фактологически грешки в дадена информация, през изкуствено преувеличаване заради сензацията и до съзнателно подаване на напълно невярна информация с цел да се манипулират хората да предприемат някакви действия (социално инженерство).

    В съвременния свят основен източник на невярна информация е интернет, който обаче в същото време е и най-големият резервоар на познания в света. Затова е много важно да можем да различаваме признаците на фалшивата информация, за да се възползваме спокойно от полезните знания.

    С развитието на технологиите на практика всеки потребител на интернет може да бъде автор на информация и новини. Това може да бъде колкото обогатяващо, толкова и заблуждаващо. Хора, вярващи в конспирации, заговори, магии и какво ли още не, разпространяват своите вярвани през създаден от тях блогове, сайтове или през социалните мрежи.

    Двете основни причини за създаването и разпространяването на невярна информация обаче са печалбата и политическите пристрастия.

    Възможността да се печели от онлайн реклама предизвика истински бум на така наречените „кликбайт“-сайтове – от „кликване“ (с мишката) и „стръв“, примамка. Те се стремят да привлекат колкото може повече потребители, защото всяко посещение им носи печалба. Някои от тях са много аматьорски и лесно се разпознават, но други са направени по-професиона
  • 65 котопакси

    3 4 Отговор
    СТРУКТУРАТА НА САЙТА
    1. Разпространяващите фалшива или манипулативна информация сайтове често са анонимни и липсва секция „За нас“, която да представя кой е собственик и кои са авторите и редакторите.
    2. Често отсъства каквато и да е информация за контакти: адрес, телефон, имейл. Понякога те са заменени просто с онлайн-форма за контакт.
    3. За прикритие някои от тези сайтове може да имат секция „За нас“, която обаче да не съдържа никаква идентифицираща информация. Типични са описания от рода на: „Тук ще намерите най-истинските новини.“
    4. Ако присъстват имена на редактори и автори, често няма никаква информация за контакт с тях. Понякога се среща до всяко име да присъства един и същи имейл адрес, но в общодостъпните платформи за електронна поща като abv.bg, gmail.com, yahoo.com. Сериозните медии имат имейл-адреси в собствения си домейн като [email protected], [email protected], име@btv.bg и т.н.

    СЪДЪРЖАНИЕТО
    1. Типичен признак на фалшивата новина или информация е липсата на позоваване на източник. Измислената информация често е прикрита зад изрази като „световноизвестни учени“, „експерти в областта“, „изследователи“, „световните медии“, „запознати“.
    2. Честа уловка е позоваването на несъществуващи изследвания: „американски учени“, „британски изследователски център“, „институт за…“.
  • 66 хххаааааххх

    7 0 Отговор
    Ако трябва медиите да се глобяват за всяка фейк новина ,,то на 98% от бг.медиите ще фалират за два дена
  • 67 котопакси

    5 3 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКОТО МАНИПУЛИРАНЕ
    Сайтовете, които са предназначени за политическа обработка и манипулация на читателите, обикновено са по-добре замаскирани от повечето кликбайт-сайтове и типичните признаци в заглавията и структурата често липсват. Те обаче също масово използват уловките в съдържанието, позовавайки се на неясни и неустановими източници. Както за тях, така и за по-професионалните кликбайт-сайтове можем да направим няколко важни проверки.

    ПРОВЕРКИ

    1. Първата важна проверка е търсенето на потвърждение на информацията от други, независими източници. Много е ВАЖНО да помним, че търсенето в Гугъл с копирана част от текста може да ни подведе – кликбайт-сайтовете и политически манипулативните сайтове често съществуват на групи от по няколко и дори от десетки сайтове, които пускат едновременно една и съща фалшива информация. Дали сме попаднали на такава „група“ е лесно да се провери, като копираме и проверим в Гугъл по-голяма част от текста – обикновено тези сайтове не си правят труда да внасят промени в съдържанието и то е абсолютно еднакво включително и до буквените и граматическите грешки. Важно е да се потърси потвърждение в сайтове, на които имаме доверие.
    2. Когато има позоваване на чуждестранни източници, също може да се пусне проверка през Гугъл на съответния език. Това може да стане с търсене по някои ключови думи, които знаем или с използване на Гугъл-преводач.
    3. Полезна помощ може да ни окаже безплатната приставка Web of T
  • 68 Браво

    4 4 Отговор
    Браво Факти.бг и с уважение към вас.
  • 69 Еййй

    4 3 Отговор
    Еййй що е това фалшива нивина?
    Елементарно.
    Всичко що кажат наште управници барабар с муфтаджиев (язък,че е генерал) барабар с ЕС джендарите е фалшива новина.
    Колкото и да си мислят ,че са над всички и,че всичко им е позволено,едно требе да знаят.
    Всички сме равни кат човешки същества.
    И да знаят,че господ подминава но не забравя.
    Да не би внуците им да изкупуват греховете им.
    Па нека продължават да мародерстват със собствения си народ.
    Подминава но не забравя,запомнете го алчни изроди.
  • 70 шопен

    5 3 Отговор
    ВМРО - били патриоти с чисто български имена: Каракачанов, Джамбазки, Сиди. „Патриот е - душа дава за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя, а душата на народа!
    И секиму добро струва, само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави? продава си и душата.“
    Отидете ли на нови избори ще сте същите голтаци каквито сте били.
  • 71 Бесен Язовец

    8 3 Отговор
    Не е много сигурно дали е фалшива новина типично в стила е на тази подлога на Сорос да прави такива неща!
  • 72 КОНТРАТА

    9 4 Отговор
    ФАЛШИВА НОВИНА Е И НА DW: В ИРАН ИМА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ УМРЕЛИ ОТ КОРОНА ВИРУС, А ТЕХЕРАН КРИЕ!!! ОБАЧЕ Я РАЗДУХВАТЕ!!!
  • 73 Ронин

    6 6 Отговор
    Мизериите които прави този меразвец Плевнелиев се обявяяат за фалшиви! Кого обслужвате вие?
  • 74 КОНТРАТА

    9 3 Отговор
    Явно сороснята плаща за анти-руска пропаганда!
  • 75 Чъки

    9 4 Отговор
    Мерзавеца който беле президен е способен на тамива доноси в ООН! Аз вярвам, че е истинска новината!
  • 76 така така

    7 4 Отговор
    Плювньо пак се е напил...
  • 77 Бесен Язовец

    7 4 Отговор
    На какво основание трябва да считам, че новината е фалшива? Случайно някой да не питал в ООН дали такъв стигал от въпросната персона не е пристигал?
  • 78 ежко

    5 0 Отговор
    Проблема с фалшивите новини е, че на истинските никой не вярва.Сами може да си обясните зашо.Хората са толкова яесто лъгани от собствените си политици, че доверието е безнадежно разрушено.
    В крайна сметка медиите разпространяват новини и след като показват източник, то може да се съди и налагат санкции само на източника, а как ще стане това на практика е доста спорно.Не може да се налагат санкции за разпространение, защото на медиите това им е работата.....
  • 79 Един

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българина":

    Що бе може само снимката да е на Плевньо а изказеането да е на ПАСИТО
  • 80 ТтТ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЕ НЕЦИ":

    Факти ще споделя фалшиви новини във форма на мнение споделяне на друга агенция тоест бля бля!!!!
  • 81 Западните Балкани

    4 2 Отговор
    Борбата е фалшивите новини е не в следенето на говорещите (пишещите и т.н.), а на многообразието от мнения, теми и изказвания. Разбира се, трябва и обазование. Тогва като видиш в ПиК или Блитц изказване: Борисов си изпя най-голямата болка: Не мога да си представя, че някой прави популизъм в такъв момент. Определено фалшива новина - Борисов сигурно е казал такава глупост, но е излъгал и никой не го питал за себе си ли говори. Или пък Дума: БСП е алтернатива и т.н. Когато се класираме на 30 място по свобода на словото, ще сме постигнали значителен успех срещу фалшивите новини.
  • 82 Шляп

    3 0 Отговор
    Лъжецът вика дръжте лъжеца - ето това е всичко,което ви е необходимо да знаете за "Министерството на истината".
  • 83 Жоро Гоцев

    3 3 Отговор
    Този сайт които е по ликува тази лъжа за плевленлиев да не би да е на арменеца бабакян? Чул съм от много хора, че те лъжат много, ама много.
  • 84 Нео

    4 0 Отговор
    Един съвет, уважаеми списващи от Факти. Когато подготвяте публикация от типа копи/пейст поне напишете от къде сте я копирали. Това донякъде ще ви оневини, ако източникът ви се окаже "ненадежден".
  • 85 Политолог

    5 2 Отговор
    Фалшивите новини се изготвят и публикуват от Москва и Позитано. И умните деца го знаят.....само социалистите се правят на невинни
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ААА

    6 0 Отговор
    Извинявам са за тъпия въпрос , но предизборните партийни обещания , ще се отнесат ли към фалшивите новини , с носене на съдебна отговорност ? И коя ще е тази инстанция , която ще се произнася , дали една новина е фалшива , или не? Доколкото ми е известно и сега действа закон по който засегнатото лице може да потърси съдебна наказателна отговорност . И ,ако това се приеме , няма ли да ни върне в едни времена , от преди 30 години наречени диктатура , и обявени за престъпни.
  • 88 истината

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "котопакси":

    Само руски трол може да изпише толкова глупости за 20 рубли (равни на 42 стотинки)
  • 89 Горски

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ела при бате да полижеш, панделка!
  • 90 Гост

    1 0 Отговор
    Името на сайта е ориентир за истинност.Мисирките, които им служат също са известни и човек може да се досети на кого служат.Явно на мисирката Николова й е дадена писта само тя да пита за всичко и да провокира.
  • 91 "Nil admirari!"-" На нищо не се учудвай!

    0 0 Отговор
    "ИСТИНАТА Е ПО-УДИВИТЕЛНА ОТ ИЗМИСЛИЦАТА!"
    стара пословица
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Решение на проблемите на БГ.":

    Звучи добре, но е НЕприложимо. Алчност и страх са двете"неща" от които се движи нашето общество и това е от 6-7000 години, а не от "вчера". Даже и при твоята "идеална" схема ще има алчни които ще я опорочат, ще има страхливи които няма смеят да защитят Идеята. Така твоето предложение си остава само една утопия.
  • 94 Нилето

    0 0 Отговор
    Този го чухме с ушите си какво говореше в ООН --ТАКА ЧЕ ха ха ха СТАТИЯТА Е ВЯРНА ха ха ха това е един продал се и зазлужава съд и присъда за предателство интересите ни ама ще е избягал с куфарите при господаря си кога го потърсят .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове