Last news in Fakti

25 Март, 2020 16:16 1 426 31

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението

  • ромчета-
  • онлайн обучение

Резултат от това изследване показва, че все още е твърде рано да се говори за възможността да бъде въведено изцяло онлайн обучение

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението - 1

Във връзка с провеждането на дистанционното обучение, център "Амалипе" направи проучване, в което се включиха близо 200 училища, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник". В изследването се наблюдава, че 63% от учениците от ромски произход са използвали онлайн уроци още през първите дни от въвеждането на дистанционно обучение.

Само 7.6% са отговорили, че в тези уроци включват между 76% и 100% от учениците. В 37% от училищата не се използват под никаква форма онлайн уроци и се разчита на останалите форми.

Над 36% от включените в проучването училища са успели да обхванат между 75% и 100% от своите ученици в различни форми на дистанционно обучение още през първите 3 дни. Почти 40% от училищата включили между 50 и 75% от учениците. С оглед на това, че проучването е проведено на третия ден след въвеждането на дистанционно обучение тези проценти могат да бъдат определени като обещаващо високи.

Резултат от това изследване показва, че все още е твърде рано да се говори за възможността да бъде въведено изцяло онлайн обучение.

В проучването е установено и каква е ролята на медиатора в онлайн обучението. Резултатите показват, че въпреки обявената пандемия 55% от случаите или в 109 училища медиаторите разнасят разпечатани материали по домовете на учениците.

33% от училищата са посочили, че техният медиатор прави информационна кампания за превенция от заразата, а други 65%, че медиаторът дава консултации по предварително поставени задачи. В една четвърт от училищата медиаторите събират информация за семейства, завърнали се от чужбина и така нататък.

По време на пандемията нуждата от предпазване е първостепенна. В тази връзка в проучването бе засегнато и това до каква степен са били снабдени медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти. Проучването показва, че голямата част от училищата не са били подготвени да отговорят на тези нужди и едва около половината отговорили успели да снабдят медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти.

Дори и те обаче споделиха, че ако тази ситуация продължи по-дълго време, и те не биха могли да издържат финансово. На много от останалите места медиаторите сами са подсигурявали предпазни средства или такива изобщо са липсвали. Местните кризисни щабове също не припознават в началото тези хора, които са свършили невероятна работа в първите, най-тежки дни от извънредното положение и въвеждането на дистанционно обучение.

В изследването се показва какви са основните пречки пред онлайн обучението. Според отговорите на реципиентите едва в 22.34% от училищата над 90% от учениците разполагат с подходящи устройства. В 11.68% от училищата над 75% от учениците нямат устройства, чрез които да участват в онлайн обучение. В две трети от училищата, учениците без устройства, които позволяват ефективно участие, са между 10% и 75%.

От неправителствената организация напомнят, че МОН следва да преосмисли предварително изразеното становище, че почти всички български ученици разполагат с подходящи таблети, компютри.

В таблицата се вижда, че близо 20% от училищата са посочили, че въпреки наличието на интернет в махалите, повечето ученици не могат да си позволят заплащането на подходящ тарифен план. По-сериозен е проблемът с невъзможността на част от семействата да си позволят подходящ план, с който да могат ефективно да използват онлайн обучение.

В изследването е включена и подготовката на преподаватели. Изследването показва, че над две трети или 68% от директорите, попълнили анкетата, посочват, че използват образователния медиатор за въвеждането на дистанционно обучение още от първите дни на този процес. Едва в 16% от училищата медиаторът не е използван за този процес, а в други 16% няма назначен медиатор.

Център "Амалипе" се интересува и какви методи ще използва онлайн обучението. Изследването показва, че 19% използват времето само за затвърждаване на стари знания и упражнения върху тях, други 30% правят същото, но вече се замислят за включването на уроци за нови знания. 22% от училищата са посочили, че провеждат уроци за нови знания с всички ученици, а почти 29% - че правят това с част от учениците.

Перспективата дистанционното обучение да продължи дълго време притиска и все по-голям брой учители се насочват и към преподаването на нови знания.

Според данните на център "Амалипе" половина от изследваните ученици, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", са от уязвими групи - между 80% и 100%, в почти 19% делът на учениците от уязвими семейства е между 60% и 80%. Близо 9% от училищата нямат концентрация на уязвими групи, тоест те са под 20% от учениците.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El boko

    22 2 Отговор
    Всяко цигане има айФон-че :)
  • 3 Рошко

    17 2 Отговор
    Аз искам статистика колко ромчета са се разболели от грип

    Коментиран от #12

  • 4 Рошко

    13 2 Отговор
    И ако не са, защо?

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вуте

    17 0 Отговор
    Ако им пуснат интернет по медна жица, да видиш бате, как теглят!!! Уроци, домашни, микровълнови, бойлери...Всички се включват! Като дядо вади ряпа са!
  • 9 Йозеф

    17 4 Отговор
    Какво онлайн обучение, школото се срива, майкрософт тийм не е ясен на даскалите, класрум също. Първо някой трябва да обучи тарамбуките-преподаватели как се работи с описаните платформи, после всеки трябва да има хубава интернет връзка, за да се получат нещата. Пълна пародия, както всичко останало.
  • 10 Бай Георги

    17 1 Отговор
    Ромчетата от къде имат итернет?Значи дъртите ромчета нетрябва да имат достъп до помощи.
  • 11 Хайде честито

    11 1 Отговор
    Леко ще ви следим чрез клет ките и
  • 12 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    тях неги лови несе претесняваи виж теб дане те хване
  • 13 Фермер

    15 1 Отговор
    Само мангустите ли изнемогват финансово.Ми дайте им безплатни компютри,интернет,маски,дезинфектанти,храна.А за нас един безплатен ...
  • 14 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    еи кафяф пезевенк гръмнисе бе

    Коментиран от #19, #24

  • 15 Вай, вай, вай...

    12 0 Отговор
    Само ромчета ли? А,джинчетата с лимончета?
  • 16 Иван

    13 0 Отговор
    В нашия квартал 90% от "ромчетата" въобще не посрщават училище.

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    11 0 Отговор
    И от,къде ги изчислиха тези "ромчета (цигани)"???...от коя класация ???
  • 18 Тази

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    статия е пълна измама! Циганчета и онлайн обучение - няма как да стане.
  • 19 Гръмни

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    се ти.
  • 20 КралиМарко

    11 0 Отговор
    Бравоос!!!У тех ми е надеждата..нека учат дома, заедно с баба,мама,тетка и стринките...да земат и средно..па после и ВисШу ..по Талевизоро!!!Тея ке ни управляват да знаете, техна си е държваицата...па нека са учени бре...
  • 21 Хайде чистито

    9 0 Отговор
    Ромчета са бъдещето на България ,
    Ще има източна Индия и запъдна Индия " България " .
  • 22 Асанчо

    7 0 Отговор
    -Айше ма ! Какво време настъпи...Преди ми беше сестра. После ми стана жена. Сега пък си ми тъща...
  • 23 Разбирач

    8 0 Отговор
    Поредната фалшива новина директно от партия ГЕРБ.63 процента не могат да четат и пишат, но се обучавали онлайн! Сега вече имат оправдание да дадат на електората си.
  • 24 Рошко

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Всеки ден да пиеш по 2 псрацетсмола и антибиотик, и ти ще си първия умрел от вирус по тъпотия

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Рошко":

    абе ненормалник ква е тая злоба в теб знаи злобата води до ковид 19😂😂😂

    Коментиран от #26

  • 26 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Тц просто откачихме, и слава богу, лудите не ни хваща тоз вирус 😂😂😂😂😁😁😁
  • 27 Кубински ром

    6 0 Отговор
    63 процента от включените дистанционно са ромчета. Останалите 37 процента са циганчета.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Stormtrooper

    1 0 Отговор
    Скъпи ученици, кое тежи повече, едно кило жеуезо, или едно кило халумин?
  • 31 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    нпо кърлежи на нерес сорос сега трябва да са в цигански квартали със своите чеда и да ги учат как трябва да крадат и да убиват в условията на създалата се криза..дали да използват маски когато джебчийки имат тесен контакт с жертвите си и др. подобни полезни теми..Сега ще има бебе бум в тези гета...тук вече ще загазим здраво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове