2 822 24

Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Немислимо е да допуснем общинското здравеопазване да загуби най-ценния си капитал, а именно медицинския персонал, заяви заместник-председателят на СОС от БСП

Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва да гарантира заплащането на персонала в болниците. Това заяви заместник-председателят на СОС, на групата на социалистите в СОС и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Милка Христова. След обявеното извънредно положение и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, спирането на плановите операции, необходимостта от социална изолация, в това число и на хората с хронични заболявания пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял почти до 80%. Това обрича общинските болници и ДКЦ на фалит.

"В резултат на наложената дълбоко неправилна здравна политика от 2000 година, лечебните заведения функционират като търговски дружества, обясни Милка Христова. - В този смисъл техните приходи се формират почти изцяло от НЗОК, като се заплаща само при извършена дейност, на принципа "парите следват пациента". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения изобщо не са гарантирани. Същевременно лекарите и медицинските сестри трябва да осигуряват достъпност и да гарантират здравната услуга, което налага да са на разположение в кабинетите си, независимо дали има пациенти или не. Създава се реална ситуация, при която голяма част от общинските болници и ДКЦ ще бъдат във финансова невъзможност да изплатят заплатите на лекарите и на медицинските сестри още в края на настоящия месец март. Мисля, че нито ръководството на Столична община, нито колегите от СОС биха оспорили, че най-важният капитал на общинското здравеопазване е неговият кадрови медицински състав. Този капитал сме длъжни да съхраним, за да гарантираме навременна и качествена медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали, не само по отношение на COVID19, но и във всички останали случаи".

Според Милка Христова, въпросът касае общинското здравеопазване в цялата страна, но докато се намери решение на национално ниво, Столична община, в качеството си на собственик на лечебните заведения, трябва да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване.

"Необходими са спешни мерки, които да спасят този толкова важен сектор, заяви заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябва да гарантира и да осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и медицински центрове. Едно от предложенията е заетите на трудов договор лекари да получат по една и половина минимална работна заплата за страната, а сестрите и помощния персонал - по една минимална работна заплата, като средствата ще са за сметка на общинския бюджет. Наред с това е задължително Столична община да осигури централизирано и безвъзмездно - за времето на извънредното положение - зареждане на общинските здравни заведения с дезинфектанти и предпазни средства, които да гарантират безопасността както на персонала, така и на пациентите. В това отношение не бива да има никакви липси".

Заместник-председателят на комисията по здравеопазване в СОС е категорична, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят не само от обществено признание и аплодисменти но и от гарантирано заплащане на труда си, който е насочен към най-важното - здравето на хората. Тя припомни, че всички тези мерки бяха предложени от групата на БСП в СОС в официална позиция още на 17-ти март.

Милка Христова потвърди, че социалистите в Столичния общински съвет ще подкрепят всички икономически мерки и предложения, които имат за цел да подпомогнат гражданите на столицата и дейността на малкия и среден бизнес, потърпевши от мерките, взети за предотвратяване на масова зараза на населението с COVID19.

"Виждаме, че част от нашите предложения от 17-ти март са оценени от кмета Фандъкова и екипа ѝ от ГЕРБ и вече влизат и в техните списъци с мерки, каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС. - Сред тях са намаляване или пълно отпадане на наема, който събират общинските дружества за стопанисваните от тях търговски обекти като сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на столицата. Предложихме и мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение. Вече заявихме, че ще подкрепим предлагания нов гаранционен инструмент в помощ на малкия и среден бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Идеята на този инструмент е Фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия (МСП) от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Ще настояваме обаче, да бъде изработена специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите - запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения и други".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Кога успяхте

  19 3 Отговор
  да гепите 8 милиарда?
 • 2 Професор по Стоманобетон

  15 8 Отговор
  Абе тая да не е на траверса Цачева сестра и бе..одрала и е козината.

  Коментиран от #12

 • 3 Milka

  5 1 Отговор
  Швейцарски е
 • 4 Демек

  25 2 Отговор
  трябва задължително да има болни, за да функционира системата. Това може да го измисли само българският гении по кражбите.

  Коментиран от #23

 • 5 България

  19 2 Отговор
  няма здравеопазване. Така, че не ни засяга
 • 6 Гост

  19 5 Отговор
  Тиква нещата отиват кьм затваряне на дьржавата...........................................................

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Бегето приключи курса😂😂😂

  15 3 Отговор
  Са ше видите кво следва след заразата😂😂😂😂😂😂
 • 9 jorj

  7 5 Отговор
  Стига с нафталина !!!! След кризата няма да се налага да се слага карантиня на БСП, народа видя истината и сам ще избяга от политическия вирус !!!!!
 • 10 Дъ Мозък

  14 3 Отговор
  Да живеят частните болници, който лекуват коронавирус за 4 дни
 • 11 До другарите

  7 4 Отговор
  Значи от 2000г. болниците са търговски дружества,тогава не желае ли Тройната ламя,опа коалиция.Е, БСП защо постоянно упрекват други,че здравеопазването е превърнато е търговия.Защитават мед.персонал от това,което те сътворили.Другари и другарки,ако ни отървете от вас може би все ще се намери някой които длезе в Парламента на вашето място и във времето даде оправят всички сътворени от вас безумия
 • 12 Ами

  9 2 Отговор

  До коментар #2 от "Професор по Стоманобетон":

  Ами това е Цецка от БСП.
 • 13 Колю

  9 2 Отговор
  Псевдо госпожата... Кой общински закон издържа общинските болници... Да ти се смее ли човек...
 • 14 гост

  4 3 Отговор
  На управляващите не им пука за държавните болници-- Те си имат правителствена болница, болница на милицията, --

  Коментиран от #15

 • 15 Оставка

  2 6 Отговор

  До коментар #14 от "гост":

  държавните или общинските болници. В тях не се наливат пари, защото няма пътеки, няма крадене.... Това направи здравната реформа навремето СДС, а сегашните управляващи успешно "доразвиват".
 • 16 Това е отдавна сбъркана система,

  7 2 Отговор
  създадена от Костов. В света няма здравно заведение,което да е търговска фирма,както и държавата да финансира частни болници и здравни центрове. В БГ има около 400 държавни и частни болници,здравни центрове,отделно лаборатории,финансирани от НЗОК.Зад източването на хазната,стоят власт-провеждащите от мутренската парламентарната монархия.

 • 17 Уффф

  1 1 Отговор
  Да ти изям шоладчето
 • 18 попчето

  2 5 Отговор
  кой би натаковал тая да турне един плюс а кой не би е натаковал да турне един минус
 • 19 Перко с пагони

  2 1 Отговор
  С упоритият си отказ от масово тестване Мутафчийски просто КРИЕ и ЛЪЖЕ за Истинският Размер на Епидемията! Лъже хората, че прословутите блокади и забрани помагат, защото ако беше дал истинският брой заразени щеше ясно да се види, че те устремно растат въпреки тези забрани. И така ПОМАГА за нейното РАЗРАСТВАНЕ. След години Мутафчийски и ББ ще бъдат съдени, както бяха съдени крилите за Чернобил. Но ще е скоро и давност няма да има. Истинският брой на заразените можете ориентировъчно да получите, като знаете броят на тестовете. Мутафчийски говори че максималният ни капацитет е 300 теста а трябва да са поне 3000. Следователно вместо 242 заразените са поне 2400. И те са СРЕД НАС и ЗАРАЗЯВАТ поради идиотизма на Мутафчийски който се бори срещу масовото тестване което ще ги открие!

  Коментиран от #21

 • 20 Дългия

  2 1 Отговор
  Еиии тия нагли та нагли, още една миризлива пачавра търси дивиденти!
 • 21 Winetoo

  3 2 Отговор

  До коментар #19 от "Перко с пагони":

  Съгласен съм, Всички страни занижават заразените от коронсвируса по разбираеми причини. Човечествето ще оцелее от тази Пандемия. Трябва обаче да мислим внимателно какво ще правим по-нататък, . Никога повече Чумата Герб! Да живее Велика България!
 • 22 Мнение

  0 0 Отговор
  Всъщност това е основната причина , драги колониални биологични единици , да се раздуха тази масова психоза с Коронавируса . Просто здравните системи няма как да издържат, и биха рухнали на 70-80 % от населението потърсило някаква здравна помощ, и медикаменти . Нито има толкова средства , нито болнични легла , нито персонал. Иначе този вирус , не е чак толкова опасен , освен с дългият си латентен период , и при навременни мерки , се лекува като плевмония . Не, че чак толкова са се загрижили за вашето здраве и живот , а заради рухването на двата "стълба" Здравна Система и НОЙ , това е причината за посланието" Стойте си в къщи".
 • 23 Всички по веригата

  0 0 Отговор

  До коментар #4 от "Демек":

  Не точно обратното е . Колкото по малко болни , и с надписани 454585854869564 болести и дори животоспасяващи операции , поставяне на несъществуващи стендове и др. подобни , е достатъчен и по малък брой хора в болницата , и останалото да се дописва на бумагите. Сега случая е точно обратен , и очаквано големият брой хора със започваща , и развита плевмония неминуемо трябва да посети болнично заведение , а както казахме свикналата да усвоява и краде здравна система не би издържала , както НОЙ и други стълбове на държавата.
 • 24 Раздрънкана, разпадаща се барака

  1 0 Отговор
  България я превърнаха в пародия на държава, с наподобаваща здравна система, в която лекарите се държат като бизнесмени и се пазарят с болните, също като на пазара - "ЩЕ СИ ПЛАТИШ ЛИ?"

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.