Last news in Fakti

26 Март, 2020 15:47 8 785 55

Вирусолог: Мерките ще се удължат и след 12 април

  • вирусолог-
  • ангел гълъбов-
  • акад. ангел гълъбов-
  • коронавирус-
  • епидемия-
  • covid-19

Карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия, посочва академик Ангел Гълъбов

Вирусолог: Мерките ще се удължат и след 12 април - 1
Снимка: БГНЕС

Прогнозирам, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април. Засега те изпълняват своята функция. Това сподели пред БНР един от водещите вирусолози у нас - академик Ангел Гълъбов.

"Вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията. Има една тенденция - че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване“, обясни вирусологът.

"Карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия. Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи", категоричен е акад. Гълъбов.

"Това е и положителният момент. У нас се въведе една много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията на картината".

"Не може да се предскаже докога ще продължи карантината, каза вирусологът. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията", допълни той.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

„Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите."

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

„Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог“.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му:

„Разбира се, да! Там има един пълноценен вирусолог от много добра класа - професор Радка Аргирова. Присъствието на доц. Мангъров е крайно положително, той е инфекционист, който познава ситуацията и участва активно в борбата с това заболяване… Има един отличен епидемиолог – Ангел Кунчев, който е от много висока класа“.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

„Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…“.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент да осигури апарати за механична вентилация, както и че собственикът на популярен футболен клуб е поел ангажимент да достави медикамент за тежките случаи.

Относно лечението с т.н. „серотерапия“, в Китай са намерили начин да очистват плазмата от преболедували, която има антитела, преди да я прилагат на болни, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ахахаха

    52 4 Отговор
    А аз си мисля, че няма как да знаете дали има пикнили не, особено в “махалите”. Колко човека сте издледвали за да кажете, че няма болни... въобще методиката на отчет ви е тотално погрешна. Кой неосигурен ходи на лекар на днешно време?!

    Коментиран от #11, #22

  • 3 Пик

    12 3 Отговор
    То какво ли ви е като другаде. Има -няма, има-няма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    19 15 Отговор
    Испанците купили 640 000 бързи теста от Китай и Южна Корея и о изненада.30 % е верността на тестовете,чудят се какво да ги правят сега.

    Коментиран от #9, #31, #37, #41

  • 6 ккккк

    67 9 Отговор
    Карантината-диктатурата на Тиквата и гербавата му хунта ще продължи докато народа не излезе и не ги катантирира и изолирана лагера в Белене

    Коментиран от #8

  • 7 Усмивката

    61 5 Отговор

    До коментар #1 от "вашето мнение":

    Моето мнение е че ,от една страна човека е прав. От друга да не се успокояваме на дезинформация. Щото големия бум ще дойде не заради Банско или Габрово, а заради тази голяма маса от пришълци . Които ги приехме без всякакви условия.Главно роми.Защо рпми. Ами защото те са основните заподозрени които се шляят безцелно из Европа. Българина рядко има навика да пътува безцелно.

    Коментиран от #18, #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Усмивката

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Тестовете са необходими ,защо.Защото , ако нямаше тестове във ВУЗ сега целия министерски съвет щяха да бъдат от пожарникари.....нали се сещаш. Половината да прихванат , все е успех. Има и друга страна лошо и умишлено интерпретирана от ,,Щаба". Тестовете показват след петият ден от заразата. Умишлено се пуска тезата че не хващат.И процента който и ти посочвчш е манипулативен . Ти да не си ГЕРБаджия?

    Коментиран от #15

  • 10 Къде е генерал пони

    12 0 Отговор
    Днес не се е показвал тука
  • 11 Махала

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахаха":

    Нали ако е така, както казваш, то ще има болни и смъртни случаи. Те не могат да скрият.
  • 12 Петров

    35 5 Отговор
    Eднo мaлкo пo-рaзличнo мнeниe.Cпoрeд мeн/въпрeки,чe нe cъм eкcпeрт/,c тeзи нeaдeквaтни,къдe рecтриктивни,къдe зaкъcнeли мeрки нямa дa ce прoмeни нищo.Вcички щe прeминeм прeз тoвa явлeниe,зaрaзa или cтрec тecт зa cлaбитe икoнoмики.Вceки имa прaвo дa гo приeмa кaктo жeлae.Нo,пoдчeртaвaм,мoe личнo мнeниe e,чe ce чувcтвaм oгрaничeн в прaвoтo ми нa личeн избoр зa нaчин нa живoт.Нимa e нужнo дa ce дo cъcипe нищoжнaтa ни икoнoмикa,зa дa ce зaбaви нeизбeжнoтo? Нaли e дoкaзaнo,чe мacкитe нe тe прeдпaзвaт тeб,a другитe oт тeб?Aми дa ce въвeдe зaдължитeлнo нoceнe нa мacки/aкo трябвa и oчилa/ и дa мoгaт хoрaтa дa рaбoтят,дa ce рaзхoждaт,дa живeят пo cвoй избoр.Кoйтo жeлae дa ce caмoизoлирa,дa гo нaпрaви.Да се запаси с провизии и да си гледа панически в телевизора или таблета.Aкo някoй иcкa дa ce рaзхoждa дa cпoртувa,нeкa e cвoбoднo.Cигурeн cъм,чe aкo ce нaпрaви eднa aнкeтa,дaли нa чoвeк,aкo му ocтaвa 1 мeceц живoт,жeлae дa гo прeкaрa нaвън или изoлирaн,рeзултaтът щe e caмo eдин.Cтрecът и пaникaтa,кoятo ни ce нaлaгa eжeминутнo нe e рeшeниe.Личнo aз прeдпoчитaм дa умрa/eвeнтуaлнo/cвoбoдeн,oткoлкoтo дa живуркaм,кaктo кaзвaшe Coфи Мaринoвa,в cтрaх,cтрec,пaникa и вcички пocлeдcтвия oт нeя!

    Коментиран от #42, #55

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мани мани

    11 9 Отговор
    не може без връхна точка! и после надолу с нормални темпове и малко бройки заразени ще сме ... ~2% смъртност при нас ще е, което си е нормално... все едно ни е ударил нормален грипен вирус... края на май месец няма да има и помен от вируса у нас, но е добре да запазим статуквото извънредно положение, което мен си ме устрйва :) без тези мерки, които предприеха = голяма гибел! само че ни се размина! дайте ми +++-та ва!
  • 15 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Аз ти цитирам испанците ,ти ми говориш за пожарникари и разводняваш темата.А бе ти знаеш ли ,че в пожарната висшата математика се изучава на по високо ниво отколкото в УНСС.

    Коментиран от #23, #38, #44

  • 16 Светото учение

    5 8 Отговор
    От Дановото коляно(Католицизма) на евреите, ще се роди АНТИХРИСТА, т. с. Протестантството и Евангелизма. Това са ФРАНЦИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ, ШВЕЦИЯ, ДАНИЯ, ХОЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ, ФИНЛАНДИЯ, САЩ, НАТО - ПРОТЕСТАНТИ и ЕВАНГЕЛИСТИ=АНТИХРИСТА, всичките ЗАПАДНИ ЮДЕИ ИЗКРИВЯВАЩИ РЕАЛНОСТТА. ХОРА ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ БЪЛГАРСКОТО ХРИСТИЯНСТВО и ЦЕННОСТИ, ДОБРОТО СЕМЕ, ИСТИНСКОТО.

    Коментиран от #34

  • 17 Огнян Стефанов

    3 5 Отговор
    Г-н академик/да не се бърка с агент Академик/! По -добре прочетете статията на Валентин Катасонов,публикувана малко по-долу!
  • 18 Петров

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Далеч съм от мисълта да защитавам разносителите на зарази,но съм против поставянето под общ знаменател"безцелно".Хората пътуват поради всякакви причини.Разбира се,трябва да има отговорност,последствия,но "СВОБОДАТА,САНЧО" е безценна!

    Коментиран от #24

  • 19 Хора ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕМ

    8 6 Отговор
    към БЪЛГАРСКИТЕ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ, гаранция за оцеляването ни. Да изхвърлим от главите ни така наречените ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ - НЕМОРАЛНИ и да продължим по пътя си. ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ са ФАЛШИВИ, на обратно на БЪЛГАРСКИТЕ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ, както ЮДЕИЗМА = ПРОТЕСТАНТСТВОТО и ЕВАНГЕЛИЗМА=АНТИХРИСТА наопаки на истинското ХРИСТИЯНСТВО БЪЛГАРСКОТО и РУСКОТО. ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ СВЕТЛИНАТА БОГЪТ ДОБРОТАТА.
  • 20 да кажа

    25 3 Отговор
    Имам суха кашлица и болки в гърдите. Отивам днес в Пирогов. След час и половина чакане, през което минаха 2-3 -ма пациента с други оплаквания дойде и моят ред . Преслушаха ме, казаха , че ми няма нищо , изписаха ми витамин В и С. Казах им, че от един месец ги пия, а от седмица и антибиотик. Пожелах им хубав ден! Утре ще си направя ренген. Та да попитам -къде отиват тези пари за здравеопазване? 40 човека хоспитализирани и няма пари.
  • 21 оня с коня

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Усмивката":

    Щом твърдиш че ромите са се шляели БЕЗЦЕЛНО из Европа,ясно колко си в час и ХАБЕР нямаш какви пари правят от Джебчийство,Осигуровки и детски надбавки,Проституция,търговия със Злато и Антични предмети/монети/ и т.н.
  • 22 Фъчо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахаха":

    А Вие каква медицинска образователна степен имате и какъв профил ако я имате? Не, че се заяждам, но в Бг всички от всичко разбираме.
  • 23 Усмивката

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Не зная. Виждам. Пожарникара стана синоним за простак. И това не съм го измислил аз.А за манипулациите , е широка тема. Особено за изкривената ни държава.Лъжата е ежедневие. Това все от тия висши кадри в народното ли събрание излезе.Щото излиза че най големите лъжци требе да са висшистите.
  • 24 Усмивката

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Петров":

    Ако си каръл казарма , най висшата форма на управление там е общия знаменател.Отдавна държавата ни не се управлява от учени и подготвени хора. Полицията в лицето на един пожарникар зае основните функции. Действа се пожарникарски . От раз. С пожарникарския шланг и ,....ако не изгориш , то поне ще се удавиш.....това последното ми хареса

    Коментиран от #43

  • 25 От Народа

    11 1 Отговор
    Професори, доценти и генерали не знаят кога ще е пика и си взимат парите от държавата. Но аз знам че Има мн хора в часния сектор вече на улицата без ПАРИ. Сега аз може ли да имам титла. На Академик. Хахахахах
  • 26 Госあ

    2 1 Отговор
    Индийските власти препоръчват хомеопатия поне,като нема друго. За осцилококцинум намерих и две реферирани статии , че има някакво действие все пак. По добре от нищо с една дума. Плюс цинк,селен,йод и Витамин Д

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Буда Барселонов

    9 3 Отговор
    Тиквата лъже като Бай Тошо за Чернобил.
    Докато отрича бързите тестове, генерал Муфтаджийски изкупува масово бързите тестове, уж в полза на армията, на МВР и на ВМА. Значи, за тях бързите тестове са ОК, а за хората не са. В същност целта е да не позволи те да достигнат до клиничните лаборатории и да започне масово тестиране, което да разкрие значително повече заразени и друга картина.. Имам проверена информация от клинични лаборатории, които не смеят да вкарват тестове, защото фирмата посредник се оплаква че всичко се прибира от Оперативния щаб, уж да имат запаси, пък през цялото време ги громят като ненадежни. Прочетете и не се чудете защо Оперативния щаб блокира всеки опит за бързи тестове, и ги дискредитира по всякакъв възможен начин. защото само така нещата изглеждат под контрол. Нищо че през това време се заразяват масово. Като се блокират и границите и няма откъде да влизат и тестовете.
  • 29 Каква епидемия каква пандемия

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "вашето мнение":

    При 200 заразени(дори не болни) от 7 000 000 = о.оо1% За обявяване не епидемия са необходими повече от 5 - 10% . Всички ли са отсъствали по математика в основното училище?
  • 30 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Имам предвид като няма нищо налично. Иначе има,ама всичкия хлороквин за сащ замина. А както и човек от форума сподели,този препарат дори се взема превантивно в малки дози в районите с малария 😡

    Коментиран от #40

  • 31 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    бацка, а бе я кажи колко са заразените и оздравелите в Южна Корея и колко у Испания и Италия? И колко са смъртните случаи? Имаш ли информация?
  • 32 Абе

    1 0 Отговор
    тва не е ли е оня от Чернобил бря :D
  • 33 Фермер

    7 0 Отговор
    Тоя Мутафчийски стреснал е така жената,че само коронавирус и е в главата,с мопа,белината и спирта. Само мие няма спирка.Аз горкия,много се нервирам искам да я ваксинирам.
  • 34 Мартин Картофски

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Светото учение":

    Ей идиот православен, спрете да лижете иконите и кръстовете и чеповете на брадатите църкпвни мърши - ДС агенти с килимявки , да не завъдите масова епидемия, д@@ба и тъпото говедо сектантско
  • 35 Коректен

    10 0 Отговор
    Ще приключи, защото ако не приключи ще има гологлави генерали пребити с камъни по улиците. Ние всички търпим и сме толерантни, но всичко си има мяра.
  • 36 Хммм

    9 0 Отговор
    Проф. д-р Бакди-един от най-големите експерти в Германия в областта на инфекциозните болести-медик,вирусолог,микробиолог.
    22 години завеждащ института по вирусология и медицинска микробиология към университета в Майнц!
    "Мерките срещу коронавируса са гротескни,прекалени и направо опасни" (....) Гледайте видеото с професора в "Афера.бг"!
  • 37 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Дай линк към инфото. Да ти се посмеем малко.
  • 38 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Кое цитираш ? Давай го.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 6776

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Аз съм тоя човек и съм го пил превантивно .Веднъж седмично по две таблетки.Нямаше проблем при тая дозировка.Това обаче е много ниска доза, съпоставима с тази за агресивно лечение. То отделно имах една камара ваксини за най големите гадости по света. И трябва да кажа че наистина действат,и ваксините и резохина, това е търговското наименование на медикамента който се използваше у нас. Беше спрян поради много и тежки странични ефекти, които можеха да се проявят месеци след последната доза.Не знам при възрастни пациенти с длуги заболявания дали въобще е приложим.

    Коментиран от #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отвратена

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петров":

    Абсолютно сте прав.Една малка шепа свръх богати командва света,а ние масите и се подчиняваме,вместо да живеем в хармония с околния свят.Парите не са донесли нищо добро на този свят и никой не може да избяга от тяхното зло.Дори и тази върхушка няма да се спаси,сигурна съм в това.

    Коментиран от #49

  • 43 Бял в ЮАР

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усмивката":

    Да ти …... на. Усмивката
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ха ха ха

    7 0 Отговор
    вирусолог-комунист... мерките ще се увеличат и след 12-ти април. ха ха ха
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 така така

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "Отвратена":

    Ами не... нас не ни управляват свръх богати. По-скоро хора от средния клас.
    В България е нямало и няма СВРЪХ богати.

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "така така":

    далеч си от реалността.......
  • 51 Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "така така":

    Ако отричате милиардерите и олигарсите в страната,или сте от тях,или сте на заплащане,или сте евтин трол на заплащане!Изборът е ва
    ш.Изборреът е ваш!
  • 52 Йоко

    1 2 Отговор
    Абе Петров...много си "умен"...:)
  • 53 Дюшеш

    6 0 Отговор
    "Голямата част от българите се научиха да следват изискванията на картината",Споко,след някой и друг ден като свършат деньгите на хората и то ще се чуе.
  • 54 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "6776":

    Ами именно. Да се взема в малки дози заедно с микроелементите и витамините
  • 55 0807

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Петров":

    Напълно съм съгласна с мнението ти! Това трябва да се предложи на парламента.