Last news in Fakti

26 Март, 2020 18:09 3 482 26

МОСВ вдигна забраната за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

  • бобов дол-
  • отпадъци-
  • емил христов

Налагането на мярката бе съпътствана с редица показни акции на институциите, включително на главния прокурор Иван Гешев

МОСВ вдигна забраната за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" - 1

ТЕЦ – Бобов дол отново гори отпадъци. Принудителната мярка, наложена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров преди около два месеца, е отпаднала. Това потвърди пред „Камертон“ изпълнителният директор на дружеството Емил Христов.

Той обясни, че ТЕЦ „Бобов дол“ е получил разрешение от МОСВ да използва отпадъци в производствената си дейност, след като е изпълнил изискването за надграждане на системата за мониторинг на една от сероотчистките. Припомняме, става въпрос за условие 2.1 в комплексното разрешително, издадено на електроцентралата от ИАОС. Условието бе изпълнено от дружеството частично, заради което имаше временна забрана за изгаряне на отпадъци (считано от 21 октомври 2019г.), наложена след проверка на РИОСВ – Перник. Впоследствие обаче бе установено, че забраната не се спазва от дружеството, което стана причина за налагането и на принудителната мярка от страна на МОСВ.

Налагането на мярката бе съпътствана с редица показни акции на институциите, включително на главния прокурор Иван Гешев. Преди малко повече от месец той беше в Бобов дол и пред местната власт и граждани заяви своята съпричастност към протеста им за чист въздух. Гешев обяви и какви нарушения са установени от прокуратурата: "Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Другото открито нарушение е изтекло разрешителното за горене на отпадъци и на каквото и да е освен на въглища. Освен това, в площадка, в съседство с централата, нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. RDF".

Досъдебното производство, заради което изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов е с мярка „парична гаранция“, продължава, така както продължава и горенето на отпадъци в електроцентралата. Те ще се доставят от столичен завод по договора на ТЕЦ „Бобов дол“ със Софийска община. Договорът, който е с продължителност 3 години, предвижда изгаряне на 70 хил. тона RDF годишно.

Междувременно стана ясно, че ТЕЦ „Бобов дол“ има намерение да монтира в Дупница и Големо село електронни информационни табла, които ежедневно ще показват данните от мониторинговата система, монтирана на двете пречиствателни съоръжения на ценралата. Системата следи замърсяването по показатели прах, серни, азотни и въглеродни оксиди и други, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. До кмета Методи Чимев е изпратено писмо, с което се иска разрешение за монтиране на таблата и становището на градоначалника е положително, става ясно от прессъобщението.

Кметът на Големо село Васил Васев е получил същото писмо от ТЕЦ „Бобов дол“. Пред „Камертон“ той каза, е съгласен да бъдат монтирани информационните табла. Васев обаче е категоричен, че както той, така и жителите на Големо село остават против горенето на отпадъци. На този етап заради извънредното положение в страната организирането на протестни действия няма как да бъдат обмисляни. Другата седмица предстои Васил Васев да се срещне с кмета на Бобов дол Елза Величкова. Двамата ще искат повече подробности за информационните табла. По думите на Васев важно е да се уточни дали мониторите ще бъдат свързани с МОСВ, за да може и министерството да получава информация в реално време, или тази информация ще остане вътрешна, само за жителите на общината.

„Много отдавна исках това да се случи, затова съм съгласен да бъдат монтирани таблата и е важно какви стойности ще отчитат те. Но дали това, което показват ще бъде реално? Кметът Чимев е съгласен те да се монтират, но го попитайте дали е съгласен с горенето на боклуци. Искаме да разбрем дали ТЕЦ-а наистина има правното основание да гори софийски боклук. Оставам на мението, че това не бива да се случва“, коментира Васил Васев.

Припомняме, екологични организации и граждани водят дело срещу разрешителното за изгаряне на отпадъци, издадено от ИАОС на ТЕЦ „Бобов дол“. Към делото се присъедини и Община Бобов дол. Жалба бе изпратена и до Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 енергетик

    14 1 Отговор
    Камък ми падна........
  • 2 Мафиот

    34 7 Отговор
    Ще внасяме и ще горим боклука на цял свят, ако ще да се отровят и пукнат всички овце в БГ. Живея си на запад, дреме ми. Правя си пачките в БГ, дреме ми за тъпаците обитаващи тази територия.
  • 3 Брах ви лайката гербаджийска

    34 2 Отговор
    Всяко чудо за 3 дни
  • 4 Така и така никой не излиза

    32 2 Отговор
    Сега ще замърсят вуздуха още повече

    Коментиран от #25

  • 5 Ganiu tzarvula

    19 0 Отговор
    bokluka na sveta vse nyakude tryabv da ide!Kude,kude i....u bulgaristan!normalno
  • 6 Гост

    39 1 Отговор
    ИЗРОДИ.
  • 7 Ясновидец.

    14 3 Отговор
    ДА СЕ СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО ТИЯ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ И СЕ ИГАРЯТ НАПЪЛНО В ПЕЩИТЕ НА ТЕЦОВЕТЕ ,ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ НИЩО ОТ ТЯХ .ТЕ НЕ СА МНОГО НО ДА СЕ РАЗРЕШИ И НА ДРУГИТЕ ТЕЦОВЕ ДА ГИ ИЗГАРЯТ ,ТА ДА СЕ СВЪРШАТ ПО БЪРЗО!
  • 8 Ей какви мерки против разпространение

    17 1 Отговор
    На вируса спазвате бе? Ужас от ГЕРБЕРИ ТЕ.

    Коментиран от #12

  • 9 Zyggy

    27 0 Отговор
    Хахаха...Гешев...палячо нефелен...къде се скри?То бяха акции,то беше чудо...и сега какво стана?...Мълчание...мълчиш като "вулва хипнотика"...А Бобов дол пак ще си гори боклуци...и пак ще замърсява...
  • 10 Престъпление срещу екологията в БГ.

    25 0 Отговор
    Спрете замърсяването в БГ.
  • 11 Vanio

    24 2 Отговор
    Разбира се че ще продължи горенето. Парите са взети и няма връщане назад.
  • 12 Ти дето слагаш минуси

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ей какви мерки против разпространение":

    Тоз боклук идва от Италия и е вероятно заразен.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В мерките против КОРОНА да се включат

    22 0 Отговор
    Мерки против вноса на всякакъв боклук от света, защото със сигурност в боклука има заразен от болници боклуци и др. ДА се разтрогнат всички договори за внос на боклуци в БГ, независимо неустойките по договите. Неустойките по договорите да се поемат от фирмите подписали тези договори.
  • 15 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    22 1 Отговор
    Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария Мръсният въздух създава различни здравословни проблеми – от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройств. Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права. Всяка година по света от преждевременна смърт, свързана със замърсяването на въздуха, умират 7 млн. души, вкл. над 600 000 деца.
    "Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст – това са повече смъртни случаи на година отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно" – това са думите на Дейвид Бойд, експерт на ООН в интервю за фондация "Томпсън Ройтерс"."Това е световна здравна криза, по която нистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето, и правото на живот в здравословна и устойчива околна среда."
    В своя доклад, представен на 15.01. пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, Бойд изброява редица стъпки, които могат да прадприемат правителствата, за да намалят замърсяването на въздуха.
    В качеството си на преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия Дейвид Бойд смята, че проблемът със замърсяването на въздуха е бил подценен на много места по света, а най-засегнати са маргинализираните слоеве от населението.
    До известна степен причината е в това, че видимата ча
  • 16 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    19 1 Отговор
    наложиха тотална диктатура, следене в интернет и голямото тровене започва отново с пълна сила на българоубиците от герб.
  • 17 Шопо

    11 0 Отговор
    Българи,блейте м@миц@т@ ви овча !!!
  • 18 Фермер

    10 0 Отговор
    За само за един от тецовете отива по една торба пари всеки месец за политически протекции.
  • 19 Фермер

    15 0 Отговор
    Трябва да се газифифицират спешно и няма да има замърсяване от въглищата.А от боклуците далаверата е двойна
  • 20 Фермер

    16 1 Отговор
    На Перничани източиха им водата,тровят ги с въздуха.Къде са им винкелите,само седят и търпят.
  • 21 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    11 0 Отговор
    ИЗГОРИХМЕ МЕДИЦИНСКИЯ ОТПАДЪК ОТ ЕБОЛА СЕГА ЗАПОЧВАМЕ ДА ГОРИМ МЕДИЦИНСКИЯ ОТПАДЪК НА ЕВРОГЕЙТЕ ОТ КОРОНА. БОЙКО ДИГА ЖИНЕНИЯ СИ СТАНДАРТ А НА ВАС БЪЛХАРИ ВИ НОСИ БАВНА МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ.ЧЕТЕТЕ ЗА ТИХИЯ УБИЕЦ ПО-ГОРЕ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аналитик

    4 2 Отговор
    А откъде сте сигурни, че наситения със серни окиси въздух в атмосферата не убива корона вируса, всяко зло за добро.
  • 24 софия

    2 0 Отговор
    честито кови
  • 25 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така и така никой не излиза":

    Ама ще ни сложат и данък въздух, после данък тоалетна, или ла,,,, и в тях
  • 26 гост

    0 0 Отговор
    И сега какво?Всичко по старому.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове