27 Март, 2020 10:45 14 385 25

Експерт по медийно право: ВМРО са дълбоко заблудени

  • вмро-
  • законопроект-
  • фалшиви новини

Проф. Нели Огнянова коментира законодателната инициатива на ВМРО за борба с фалшивите новини

Експерт по медийно право: ВМРО са дълбоко заблудени - 1
Снимка: БГНЕС

''Аз няма да се изненадам ако се появи и нов законопроект. Но и сега има виждани или невиждани законопроекти, които се занимават с дезинформацията. Поне три. С дезинформация се занимава Вежди Рашидов, това е негова любима тема. Той смята, че трябва да се противодейства, по възможност, с наказателноправни средства. На второ място е законопроектът на Обединените патриоти — ВМРО. И на трето място е законът за мерките при извънредно положение. Последният закон в тази част, която се отнася за дезинформацията, възпроизведе предложението, което дойде от Обединените патриоти'', това заяви проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, в предаването ''Контракоментар'', реализирано в интернет от блогъра Асен Генов.

''Но ограниченията според посочените инициативи на Рашидов, на Обединените патриоти и в Закона за извънредното положение не са от днес. Не са от 13-ти март, нито са от миналия месец. Работната група на ВМРО, която се занимава с дезинформация, е от 2018 г., когато на хоризонта нямаше извънредно положение. Оттогава се говори, че дезинформацията е голяма беда, срещу която трябва да се мобилизират наказателноправни средства'', коментира проф. Огнянова.

''Ето и хипотезата: мерките срещу дезинформацията не са реакция на пандемията (с изключение на актуалното допълнение за заразна болест), просто сега е подходящ момент да бъдат приети от парламента. За посочените законопроекти за изменение на Закона за радиото и телевизията има различни поводи и причини. Има законопроект, който да отрази промяна в европейското законодателство. Това е наистина основателна причина. Но като мерки по повод и по причина на извънредното положение ни се представят и отпреди съществуващи идеи за засилване на контрола и увеличаване на санкциите'', смята тя.

''Какво включва законопроектът на Обединените патриоти? Дори не си струва да влизам в подробности. За да го преразкажа, трябва да го гледам — в такава степен има нелогични разпоредби и неточна лексика. В мотивите например пише, че досега нямало никакъв контрол върху интернет средата. Предполагам, че вносителите си вярват. Навярно наистина мислят, че няма контрол върху информацията в интернет средата, което показва, че са дълбоко заблудени. Информацията в интернет е предмет на регулиране. Има законодателство, което се отнася и до авторското право, и до защита на децата, и до медии, и до отговорност на платформи. Законопроектът по никакъв начин не показва познаване на този нормативен контекст. Вносителите не различават в законопроекта си медиите, услугите, платформите, издателите онлайн. Те използват един общ термин “публикации в интернет среда” , другаде като синоним — “интернет страници”. В тяхното съзнание интернет съдържанието е интернет страници. Имам новина за тях: не е съвсем така'', заяви още проф. Нели Огнянова в ''Контракоментар''.

''Те смятат, че публикациите в онлайн средата трябва да се контролират от СЕМ. И сега СЕМ има правомощия по отношение на онлайн съдържание. Те обаче смятат, че СЕМ трябва да се намеси по-интензивно. Да контролира сайтовете, като създаде регистър. Според проекта — регистър на субектите, които “имат намерение да публикуват чрез интернет средата”. Така е написано.
По-нататък, по този законопроект на СЕМ се вменява задължение да преценява дали информацията е вярна или невярна.

Предполага се, че СЕМ има поглед върху цялата мрежа или поне върху всякакъв вид съдържание и публикации на субекти под юрисдикцията на България. Ако информацията е невярна, СЕМ трябва да издаде задължителни указания тя да бъде премахната. Ако това не бъде изпълнено доброволно, СЕМ трябва да се обърне към Софийския районен съд, именно СРС според проекта, който пък трябва да издаде разпореждане — съдебен акт към доставчиците на интернет достъп, които да блокират съответните сайтове. Отговорност трябва да носят доставчиците на медийно съдържание, а нататък по веригата — собствениците на домейни. А ако не се установят — отговорност ще носят доставчиците на домейни. Не знам какво е доставчик на домейни. Дали ако аз публикувам невярна информация на сайта на университета, в последна сметка СЕМ ще може да санкционира този, който държи правата за домейна БГ? Не знам, така излиза'', добави експертът по медийно право.

Целия разговор можете да изгледате тук:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    28 0 Отговор
    ВМРО са дълбоко заблудени. И АЗ КАКВО ДА НАПРАВЯ?Да не са само те???

    Коментиран от #20

  • 2 Рошко

    44 4 Отговор
    Всички които гласуваме сме заблудени, не само вмро, ама то и кой ли ни пита, печели тоя който брои бюлетините, Сталин

    Коментиран от #4, #6

  • 3 вашето мнение

    54 9 Отговор
    Вече никой не вярва на мракобесниците от ВМРО. ДПС за цялата си история не можаха да навредят на България, колкото тези за един полумандат.
  • 4 Факт

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    И пише протоколите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лудия Петълчо

    25 6 Отговор
    ВМЛО и останалите им издънки се намълдаха във властта и докато не им изтече мандата, няма да се млъднат от там. Ще ги запомним като пателицата на ГЕЛБ и повече никога няма да пимилишат власт, защото са кладци и мизелници. Чакам ги в Карлуково начело с баш лудия шкембелия бочко тиквочко и там ще си иглаем на стлажали и апаши 😂😂😂
  • 8 Кой68

    15 25 Отговор
    В момента съм в държава на Балканите от бивша СФРЮ.Тук за фалшиви новини в тази ситуация се носи наказателна отговорност-затвор?Никой не роптае и не се изказват капацитети.Управляващи и опозиция са заедно във всяко действие.Няма паника сред хората.Всичко е в името за овладяване и справяне със COVID 19.А у нас освен редовните оплаквачи и "бунтари" искащи оставки на всички и всичко и всяващи паника,а някои медии услужливо помагат.СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА-толкова е просто....Пазете се 🍀🍀🍀🍀
  • 9 Професор по Стоманобетон

    7 9 Отговор
    Тая мяза на Еди!Up the Irons/м\
  • 10 Курамиянков

    35 12 Отговор
    Евала на Генов и неговото предаване, съветвам всички да се абонират и да гледат в Ютуб Контракоментар , аз следя редовно, а МВРО са едни долнопробни фашистки отрепки и нещастни помияри , които скоро ще си събират зъбите от паважа, начело с агент Иван свинята
  • 11 Аве Адолф Хайллллл

    12 3 Отговор
    И накрая следнякой нов законопроект по темата и бъзото му гласуване ще разберем , кой заблуден и кой не ......
  • 12 най готените

    6 19 Отговор
    Обичам ВМРО и ДПС те са изцяло пронатовски ориентирани ,борят се за България да бъде в ЕС и не рядко гласуват заедно.За който е да гласувам от тях все ще е супер.
  • 13 Косьо

    12 8 Отговор
    петър здравков ("журналистът" писал тази статия) е соросоиден екскремент.
  • 14 одесос

    9 16 Отговор
    Нели,била си "експертка" допреди доста години и в нещо по така приятно ! Сега си просто една дърта чанта!
  • 15 Иван Костов

    8 10 Отговор
    Професорката и Асен Генов за нищо не стават! Много, много са заблудени!
  • 16 Иво Прокопиев

    7 6 Отговор
    Този грънчар с грънчарско образование кога стана журналист?
  • 17 Николай Хаджигенов

    12 2 Отговор
    С евтини държавни и общински имоти, услужливо предоставени им все от хора, свързани с управлението на Иван Костов, са се уредили знакови протестъри и грантаджии на олигархичния кръг „Хидра” - мафиотската ламя, пробваща се да подмени легитимните играчи на политическата и съдебната сцена, за да диктува правилата, да спаси от възмездие за обраните милиарди от данъкоплатците тарторите си Цветан Василев и Командира и да върне аверите им на държавната хранилка, от която бяха изгонени през последните години. Това лъсва при проверка на агенция „Монитор” в имотния регистър на страната. Данните в него не само доказват за пореден път връзката с Костов, която иначе грантаджиите от неправителствените организации, храненици на „Америка за България” и свързаното със Сорос „Отворено общество”, упорито пробват да скрият. Те ясно показват, че генезисът на „Хидрата” може да се проследи още във времената, в които Костов беше премиер и лидер на сините. Именно оттогава датира зависимостта на част от хранениците на мафиотската ламя, които в момента играят ролята на основни нейни глашатаи.
    Кришнарят от „Надежда”
    Обикновените граждани на държавата може да чакат по 15 години, за да се доредят до настаняване (дори не купуване) в общинско жилище, но обичайната практика не важи за хората, знаещи как да припяват в прослава на някое „божество”. Било то Кришна или пък „драгалевски гуру”. На 29 януари 2001 г. - буквално в последните седмици от управлението на кабинета „Костов”, едно от
  • 18 Николай Колев - Босия

    7 0 Отговор
    Няма ли умни хора в България, които да свалят този неук грънчар Асен Генов на земята?
  • 19 Виктор Димчев

    7 1 Отговор
    Асен Генов е един алчен човек, за пари майка си ще продаде.
  • 20 Д.Кънев

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Не ми е ясно какво общо има Каракачанов с ВМРО.Или просто го е откраднал.
  • 21 Д.Кънев

    6 5 Отговор
    Преди малко публикувах в блиц следното "Каквото и да се каже власта в лицето на Бойко Борисов е неадекватна".Те не ми публикуваха коментара че съдържал забранени думи а имаше публикации с псувни.Е явно блиц слугуват на Бойко Борисов и не допускат критики за човека Бойко Борисов който е започнал земният си път с лъжа.Както и КриСталина Георгиева земният си път с лъжа.Благодаря Ви че допускате коментари без да ги цензурирате.

    Коментиран от #24

  • 22 Делян Пеевски

    7 0 Отговор
    Асен Генов дари ли 2 лева в борбата срещу коронавируса?
  • 23 Шефа

    0 0 Отговор
    Еврика...... Че се осъзнае Българина преди да се удави. Сичкото крайно не е добро. Та камоли крайно десни тапанари. Че не знаят къде са, а за други, по бедни от тех самите знаят. Па и с лъжи и тн.
  • 24 Лея

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д.Кънев":

    Хайде де!А на мен не ми допуснаха коментар за пиените мужици,по повод статия за руската помощ за САЩ:)Нещо не виждам общо в нашите гледни точки, човече...Бих казала даже, че са напълно противоположни!
  • 25 Госпожо???

    0 0 Отговор
    Вие сте така силно заблудена и опиянена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове