Last news in Fakti

30 Март, 2020 15:04 21 852 45

Ето в кои сектори държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите

  • фирми-
  • извънредно положение-
  • 60/40-
  • деница сачева

Работодателите ще могат да кандидатстват още от утре в агенцията за заетостта

Ето в кои сектори държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите - 1
Снимка: БГНЕС

Изготвен е списък със секторите, непосредствено засегнати от извънредното положение. Тези сектори ще получат подкрепа по мярката 60 на 40. Това съобщи министър Деница Сачева на брифинг, посветен намерките за подкрепа на бизнеса по време на кризата с COVID-19, съобщи Блиц.

Това са: търговия на дребно, без търговия за автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейности на ресторанти и заведения, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа и туроператорска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование като се включва основно частен сектор детските градини, артистична и творческа дейност, спортни и други дейности, поддържане на добро физическо състояние.

Работодателите ще могат да кандидатстват още от утре в агенцията за заетостта. Решение ще има до 7 дни. В срок от 5 дни ще получат и компенсацията, добави Сачева.

Останалите фирми, които могат да се надяват на помощ от държавата, ще могат да кандидатстват, като декларират спад от 20 % в продажбите. За референтен месец, ще се ползва месец март. За компаниите, създадени след март, 2019 г. има отделен ред за доказване на оборотите, уточни Сачева.

Трудовите отношения с работниците трябва да са сключени преди въвеждането на извънредното положение - 13 март.

Ще има публичен регистър на компаниите, получили подкрепа. Той ще бъде публикуван на страницата на НОИ.

Контролът ще е засилен. Ще се осъществява от НАП и ГИТ. Проверки по отношение на истинността на дадената документация ще бъдат извършвани през цялата година. Мярката ще се отнася до осигурителния доход на работника, каза още Сачева.

По думите ѝ, ако работодателят не изплати останалите 40% от полагащото се възнаграждение на работниците, то той ще върне и държавната помощ от 60-е процента.

"Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата, до момента са 9909", разкри социалният министър.

По думите на Сачева, по мярката може да се кандидатства месец за месец, като засега общия ѝ период на действие е 3 месеца. Също така, работодателите ще могат да кандидатстват само за част от своите служители, ако имат други, чиято работа не е възпрепятствана от извънредното положение.

"В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в правителството за първоначалните данни за актуализацията на държавния бюджет", разкри финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че в момент, в който се говори за заетост, едва ли ще започнат съкращения, но все пак се обмислят някакви ограничения, за определени администрации.

"Работодателят, който има възможност, трябва да прецени дали може да съхрани заетостта. Тези, които нямат възможност, не са длъжни да се възползват от мярката. За тези работодатели, които не може да се справят, тази мярка не е пълноценна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати и през кризата", добави финансовият министър.

"Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство, свързано с осигуряването на доходите на пенсионерите. Нашата роля е да съхраним възможността държавата да изпълнява своята функция", каза още Владислав Горанов.

"Никой няма да бъде накаран насила да наложи тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно, за тези 3 месеца. Ако кризата е толкова дълбока и не можем да се справим, ще мислим по-радикални мерки", добави той.

Довечера в 18.30 ще проведем още едно дигитално заседание, за да внесем актуализацията на бюджета за мярката 60/40. Оптимистичният вариант е, че тя ще струва около 1 – 1,5 милиард лева. Това каза по-рано на брифинга в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Има още малко да се доработи, за да влезем за актуализация в парламента, да гарантираме мярката с пари. Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия, защото това е държавна помощ.

В рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат, защото и преди това сме го говорили, но това е процедура, която трябва да бъде извървяна“, допълни премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой си

    77 13 Отговор
    Тука из немско на самонаетите и малките фирми им дават по едни до 30 000 € от днес, та не знам с тия проценти.....там май само гепи груп и Сие ще намажат...

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оффффф

    60 1 Отговор
    Цял живот другарката я кара на държавна /народна хранилка и все със силните на деня за лични облаги ! Та , чакай народе , от такива субекти социално и адекватно мислене , камоли пък действия ?!
  • 5 скдет

    72 5 Отговор
    Отпуснете помощ за всички хора, така както направиха в Македония, Сърбия, Турция и всички други европейски страни. Само в Бг нищо не правите по въпроса.
  • 6 Комшията отсреща

    79 2 Отговор
    Пламъка на фитила е много близо до бурето с барут. Лично мнение.
  • 7 гост

    5 15 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Що не обясниш точните условия за които ще се дават пари в Германия.Давай ,ти си. Кажи на народа в БГ, как ей така се дават 30 000 евро. Аз мога да го обясня с подробности, но искам ти да разгледаш точния механизъм на тия разплащания в Германия,както и на какви условия трябва да отговаря фирмата. Ще следя с интерес разясненията ти.

    Коментиран от #17

  • 8 Корона глад

    44 1 Отговор
    Ами като ме осигуряват на мин.заплата какво излиза,държава ще ми даде около 300 лв.Шефа трябва да ми даде 200+230 осигуровка еиии какво правим...ако е месец добре Ами ако се провлачи във времето тази криза.А ако имам и кредит тогава вече става мазало

    Коментиран от #18, #29

  • 9 Грузин Ибачев

    72 1 Отговор
    Лицето Владислав Горанов вчера заяви че България ще изтегли многомилиарден заем заради корона вируса! Имам 1 въпрос -Буда преди седмица заяви че имаме "мазнинка" и 10 милиарда валутен резерв! Защо тогава ще се тегли заем с лихви а не се ползва част от него ???? Аз не съм съгласен да плащам заеми и лихви заради кражбите на кликата ГЕРБ! Не съм съгласен да ми се вдигат данъци и осигуровки и замразяване на заплатата! Оставка на ГРАБИТЕЛСКАТА шайка ГРОБ ! Бойко недей да свършваш като Саддам- Иди си сам !!!

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 и аз така мисля

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Май, май ще е точно така както мислиш. И най чисто щеше да е парите да се превеждат директно на работниците като помощ, а не като заплата. По този начин ще са облекчат и работодателите от осигуровки.
    Но първо ,че така трудно ще се поскрадне и второ нищо няма да постъпи обратно в бюджета. Били загрижени за пенсиите на хората след време- дрън, дрън. След 20 години бъдещите пенсионери ще получат с 0,50 ст. по-голяма пенсия от тия осигуровки.
  • 12 Оставка на Сачева.

    23 1 Отговор
    Това е необходимо.
  • 13 уточнение

    44 1 Отговор
    Това мярка ли е бе, пунта мара е това! Освен безумната идея да се дават 100% на неработещи работници и осигуравките за 60% от държавата да се плащат от работодателя дето е затворил бизнеса и няма никакъв доход, има и едно тънко изискване фирмата да няма задължения към държавата. Ха сега ми кажете, коя нормално работеща фирма няма някакви задължени, никоя! Тоест никоя нормална фирма няма да вземе нищо, факт!

    Коментиран от #41

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дръвчо

    19 1 Отговор
    Ще чакам, аз и шестица от тото чакам вече 20 години. То нищо, че цените ще скочат с 30 процента. След още 30 дни и държава няма да има. Ама всичко е точно.
  • 17 Някой си

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Какво ти пука за условията?
    От днес дават пари, а не изработват механизми за “усвояване”
  • 18 Комшията отсреща

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Корона глад":

    А ако имаш и малко дете????.
  • 19 Игра на полове

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Православен свещеник в софийските гробища":

    Ма то и мюсюлманите вярват в Исус / Иса/ , само че по същият начин като християните. Мюсюлманите вярват, че Исус е спасителя и той ще дойде отново и ще ни съди. Имаме обаче някой непреоделими различия във вижданията ни с тях относно него и това е факт. Тези които не вярват в Христа под никаква форма са евреите. За другите религии незачитащи Исус няма да пишем. Те са много.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рад Клисарски

    14 0 Отговор
    ЛЪЖЕТЕ КУЧЕТА!!!
  • 22 Пахтакор Ташкент

    3 18 Отговор

    До коментар #9 от "Грузин Ибачев":

    Да,Влади каза ще емитиране външен дълг! Няма лошо в това за подпомагане на икономиката! А че ще я връщате вие много ясно! Населението връща външните дългове защото заема е държавен а не личен на Влади или Бойко! А държавата е народа! Бойко доказа че мисли за него!
  • 23 Истинският Комунист с бадарката

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ":

    в СИНЬО ПРЕБОЯДИСАН. КОЙТО СЕ ПРЕБОЯДИСВА НЯМА КАК ДА Е ИСТИНСКИ, КАКЪВТО И ДА БИЛО.
  • 24 Вова

    23 0 Отговор
    Затова министър на финансите трябва да се назначава със строг конкурс пред комисия и да е минимум професор по икономически науки! А не някакво пръдливо миризливо келеш счетоводителче с магистратура от Свищов, след като се помолил на Боко, че имал нужда от пари (официлно оповестено по ТВ от самата Тиква)!
  • 25 Армагедон

    22 0 Отговор
    Няма да дават на засегнатите сектори от карантината. Хубаво хубаво, точно преди 3 месеца сдружението на ресторантьорите и клубовете подкрапи това правителство много хубаво как им се върна има Господ!
  • 26 Уди Кълвача

    19 0 Отговор
    Ще дадът кинти за ТЕЦовете и фармацията сигурно и на крупните аграри абе на техни си хора!
  • 27 Мемфиса

    27 1 Отговор
    И сега само гербераските фирми ще получат помощи, отново далавера!
  • 28 КралиМарко

    11 1 Отговор
    Верно ли общо безработните били 200иляди само и то с новите, дето са заради вируса?!Така е, както и със заразените - те па са 350души!
    Истина след истина..нищо друго освен истини, и то от бивши членове наБКП,трето поколение наследници на комунисти, дето сега управляват!
    Какво ще кажете на онея около200иляди дето се върнаха от ЕС - те са чисти Маргинали нали и не се броят!То и онези дето са безработни след отпадане на 4-ти месец от Бюрото по труда ..и те не са безработни викате!!!А тези дето вземат минимална заплата и са около70% от работещите - БОГАТИ ли са и имат ли сланинка да им държи 3месеца!?Защо не съкратите 50% държавните служители - при реалният спад на каквато и да е дейност в Бъдеще - зщо има смисъл от тях!?Кого ще инспектират и контролират десетките хиляди служители на агенции - бизнеса УМРЕ!!!Останалите не се пипат - това са Чуждите вериги Хранителни магазини,Бензиностанции,Банки,Застрахователи ,Електромафия и Фармациите?!Демек от монополистите - нема и данъци да видите, че те са с регистрация извън БГ?!Ма сега само те останаха на пазара да не ги затваряте?!Те това са мерки - разчиствате им пазара от конкурентните частни фирми на по-случайни не свързани лица..и за раята остава естественото право само там да си харчат паричките!!!
    Кой разбрал , кой не разбрал...до кращ на годината ще разберете , че са криви сметките, защото у народа нема никаква пара, това да не Ви е онова време ,га дойде демокрацията - и секи имаше пара бол, а немаше нищо п
  • 29 всичко е направено с предизвестен резулт

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Корона глад":

    Ми ако и шефа ти е теглил за бизнеса?
  • 30 Да ви..............

    21 0 Отговор
    То остана ли на кой да дадете гадни и долни лъжци. Ще дадете 60% на 5%от населението ако го одобрите в. Най - добрият случай одобрените фирмички ще са 2%. Няма що помогнахте на българите няма що. Тези 60% си ги заврете в............ И после ще искате да гласуват за вас хората, ама няма. Разболяхте хората за да вземете пари от европейският съюз. Къде са тези пари?
  • 31 Поредната простотия

    22 0 Отговор
    Ако работодателят не ми изплати 40% - те процента, то аз губя и останалите 60%. Абе помогнете директно на хората бе, вие на тези чорбаджии ли разчитате? Ами , ако аз откажа да ходя на работа , защото се чувствам застрашен, каква е гаранцията, че работодателят ще ми изплати тези 40% ? Вашите кратунки не могат да измислят нищо смислено.

    Коментиран от #33, #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 равносметка

    1 14 Отговор

    До коментар #31 от "Поредната простотия":

    до тук сте 30 крастави магарета. нищо не знаещи и неразбиращи. та вие ли ще свалите това правителство и после какво? анархия ли? ако имаше държава на място всичките като копейкин с обвинения и по сто тояги на голо. щото нямате по 20000 за гаранция. накратко - средно по 527 лв. са 60 те процента при условие че имате внесени осигурителни вноски за март 2019 г. ако сте взимали под масата - няма. кой е виновен - сами сте си виновни. що на работодателя ами за да хванат тарикатите. ако искате на вас - отивате на борсата като съкратени и там, пак в зависимост от осигуровките 60% директно в джоба. само че, ако кандидатстваш този месец и отговаряш на условията на закона получаваш превод месец май или юни.
  • 34 Германия

    11 0 Отговор
    Дебелата госпожа даде за да пример Германия, но удобно премълча, че там подпомагат фирмите с 60 процента, без работодателите да са длъжни да внесат разликата от 40 процента! Работодателите са свободни да доплатят кой колкото може, но повтарям това е по желание.
  • 35 От Народа

    11 3 Отговор
    С тия мерки държавата ще увеличи доста безработицата. Май вируса на УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ. Пак гладувайте за ТАЗИ МАФИЯ ТА ДА МОЖЕ БОГАТИТЕ ДА СТАВАТ ПО-БОГАТИ А БЕДНИТЕ ПО-БЕДНИ
  • 36 ПОПРАВКА

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Поредната простотия":

    ПАК ПЕНСИОНЕРИТЕ КОЙТО РАБОТЯТ ЩЕ НАМАЖАТ ПЕНСИЯ ЗАПЛАТА ИДВАТ ОТ СЕЛАТА В СОФИЯ НАЛИ ИМА КАРАНТИНА ЗА БОГА НЕМОЖЕ НА 74ГОДИНИ ДА ПРЕНЕБРЕГВАШ ЗАПОВЕДИ ТОВА В МОМЕНТ НА КРИЗА Е ПРЕДАТЕЛСВО ВЕЗИРАМ ШИВАШКИЯТ ЦЕХ НА ИРЕНА ВЕЛКОВСКА ЯВНО ТЯ Е НАД ЗАКОНА НА ИЛИЕНСКО ШОСЕ 2
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Gost

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Православен свещеник в софийските гробища":

    Няма друг Бог освен Аллах...Аллах е най велик
  • 39 Гост

    3 1 Отговор
    Нека голямото крадене да започне сега.
  • 40 вуйчо Ваньо

    8 0 Отговор
    Дайте на всички по равно от заема който ще теглите, така всеки ще усети някаква помощ и подкрепа. Те ще дадат парите на тези дето се чудят как да ни прекарат. С тези 60% ще му спасиш бизнеса той тръгнал ли е на фалит и 100% да му дадеш пак няма да се оправи.
  • 41 Един друг

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "уточнение":

    Точно.
    Натоварват отново работодателите.
    Настройват работниците срещу тях.
    И защо инвестираха в стадиони в Пловдив и къде ли не и др. да си правят реклама.
    Ха сега народа да яде пейки и да пасе тревата.
    Големи стратези,управленци и най-велики.
  • 42 Кой68

    8 0 Отговор
    Защо частни детски градини и частни училища?То и преди "covid 19" частните детски и у-ща се спонсорираха от държавата.Нали са частни-събират такси за обучението на децата?Частните хотели като ги настроиха безогледно и немалка част във нарушение със еко и др. норми от какъв зор ще се подпомагат?Нали имат там някакви организаций и организацийки които би следвало да имат компесаторни фондове/например/или застраховки?А като се лъжеше/финтираше държавата относно заплати и осигуровки тогава мълчаха?Накрая се оказа че са лъгали себе си,а сега реват.
  • 43 Дребен бизнес

    7 0 Отговор
    А КАК ЩЕ СЕ ПРОЦЕДИРА СПРЯМО САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, КОИТО ПОЛАГАТ ТРУДОВА ДЕЙНОСТ И СИ ИЗПЛАЩАТ САМИ ЗАПЛАТИ? ВСЪЩНОСТ ДРЕБНИЯ БИЗНЕС СА ТОЧНО ССМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ! ТЕ НЯМАТ НАЕТИ РАБОТНИЦИ, ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ И САМИТЕ ТЕ СА ТРУДЕЩИТЕ СЕ! ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТЯХ?
  • 44 Малко истина

    12 0 Отговор
    Нямам работодател работя за себе ди и сам се осигурявам.Нямам и работници просто карам собствен тир и като американски гражданин засегнат от корона вируса ще получа 1200$ безвъзмездна помощ.Всеки член на моето семейство ще получи същата сума върху чек поставен в плик по пощата.Мечтая от години да видя всички български политици управлявали до този момент да бъдат съдени и екзекутирани.Преди мечтаех да видя река Искър чиста и я видях.Ще доживея да видя и мъките на българските политици мафиоти.Учавствал съм в протести,били са ме,но ще участвам отново и не с голи ръце
  • 45 Хитър Петър

    1 0 Отговор
    Корумпираните политици в България, сега мислят, как да откраднат тези пари! Кой и с колко да си напълни джоба с ехидна усмивка, протривайки ръце и алчен поглед вперен в балите с пари, чак слюнките им капят и кръвта им ври! Няма как да са български политици, те са живеели в славни времена!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове