31 Март, 2020 06:40 5 148 10

Кметът на Благоевград бесен на РЗИ, че крият информация заради COVID-19

  • благоевград-
  • коронавирус-
  • covid-19

Жители на Петрич недоволни от кризисния щаб, в който няма нито 1 лекар

Кметът на Благоевград бесен на РЗИ, че крият информация заради COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Кметът на Благоевград Румен Томов скочи остро на шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов за това, че му отказва информация за броя на заразените с коронавирус в благоевградската МБАЛ, за излекуваните и изписаните, и въобще за всичко, свързано с пандемията.

„Звъня му, а той казва, че нямал право да ми дава информация. Аз съм кмет на 120 000 души, ако аз нямам информация, кой трябва да я има?”, възмути се Томов вчера, след като стана ясно, че за 12 часа в МБАЛ – Благоевград вече има 2-ма починали от коронавирус.

Томов всъщност обобщи общото впечатление от работата на т.нар. Областен кризисен щаб в Благоевград от началото на епидемията и извънредното положение, въведено в цялата страна на 13 март.

Негов председател е областният управител Бисер Михайлов, който от първия ден е заел удобната позиция на човек, който няма право да говори – с това бил натоварен заместник-председателят на щаба д-р Калоянов, който е шеф на РЗИ – Благоевград. Самият Калоянов обаче си вдига по-скоро инцидентно телефона, освен това твърди, че може да дава подробности за поредния заразен само когато и втората проба за коронавирус – тази, която се прави в Националната референтна лаборатория, му е потвърдена официално. На практика това никога не се случва и много често шефът на националния кризисен щаб ген. Мутафчийски обявява в национален ефир за поредния болен от коронавирус в Благоевград, а д-р Калоянов получава резултатите от въпросния втори тест 48 часа по-късно или пък въобще не ги получава.

От областния кризисен щаб като че ли единствените, които не крият информация, са директорите на болници на територията на областта, но те си имат достатъчно ангажименти, за да стоят непрекъснато на телефоните си, още повече че много малко от тях са обявили мобилните си номера.

Недоволни от кризисния си щаб са и жителите на Петрич. В края на миналата седмица те например изпратиха сигнал до Националния кризисен щаб, че в техния няма нито един лекар и той на практика не работи. До миналия четвъртък кризисният телефон, обявен на сайта на общината, се обслужвал от портиера, който обаче научил от журналисти, че е натоварен и с такива функции, и пред местна кабелна телевизия си признал, че никой не го е инструктирал какво да прави със сигналите, получени по т.нар. „кризисен телефон”. В резултат в петък кметът Димитър Бръчков го уволнил.

Петричани са притеснени и от заявлението на шефа на Югозападна болница д-р Илия Тонев, че 2 от 3-те болнични отделения, които болницата е готова да приспособи за лечение на болни от коронавирус, ще бъдат в Петрич, а в същото време апаратурата и повечето лекари са в Сандански.

В същото време в сайта на общината е качена сметка за събиране на дарения за респиратор, защото бизнесмените от Ротари клуб – Петрич и общината не можели да съберат 47 000 лв. без ДДС за 1 апарат. „Защо не си дарят заплатите кметът, председателят на Общинския съвет и общинските съветници и да купят респиратор”, питат петричани, на които тази година данъците бяха увеличени с 80%, а бюджетът на общината стигна 46 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бофко

    14 1 Отговор
    не знам, това са ваши работи оправяйте се, като не поне се сбийте за резил.
  • 3 Наш принос

    25 3 Отговор
    Преди години казваха:Ако искаш една работа да не се свърши+назначи комисия! Днес се нарича щаб! Безполезно образувание!
  • 4 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    14 2 Отговор
    Сега ако ми кажат, че по аптеки и магазини в БГ има над 7 000 000 маски, НЯМА ДА ИМ ПОВЯРВАМ! НЕ МОЖЕШ ДА ГЛОБИШ НЯКОЙ ЗА НЕЩО, КОЕТО ГО НЯМА!!! ТОВА ВЕЧЕ НАИСТИНА Е ДИКТАТУРА!!! по време на диктатура е така, чака се какво ще каже ДИКТАТОРА. А ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ДИКТАТОРА Е ЕДИН ЛУД НАРЦИС.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Другия с коня

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ":

    Ти не си живял в Диктатура изглежда,за да дрънкаш подобни Глупости.....Борисов е Избран от Народа като единствения способен да се справи с Червените Цървули от БСП и той се справя Чудесно.....Браво Бойко....Още малко и съвсем ще се затрият като Партия....Още Два мандата твои и ги Няма.....
  • 6 Geo

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ":

    Не са 7 милиона маски а трябва да има най-малко 70 милиона защото трябва да си вземеш няколко понеже не може да ползваш една и съща маска повече от няколко часа. Даже и да ги переш пак ще ти трябват няколко оборотни (повечето не се перат). Като сложим и тези които ползват еднократни като медицински работници, по гари и автобуси, гишета на администрация, продавачки в магазини и други ще излезе че трябват около 100 милиона маски. И това е може би за седмица - следващата още толкова.

    Първо изобщо няма толкова маски но и да доставят цената им ще скочи до небето - познй някой колко ще се нагуши. При цена 2 лева печалбата е над лев - значи някой ще прави над 100 милиона на седмица - познай кой ще е.
  • 7 червеният петел

    3 0 Отговор
    кога ще отварят лагерите
  • 8 ФЕН

    2 0 Отговор
    А дали е така и в други градове ???
  • 9 Интересно

    2 0 Отговор
    "Големите" бизнесмени от Ротари Клуб не могат да съберат 47 000 лв. с ДДС. Но иначе бизнесмените в Петрич карат скъпи коли и живеят в луксозни къщи. Нека бизнесмените в Петрич да не забравят, че и те имат семейства, не са богопомазани и COVID19 не подбира.
  • 10 Златка Лазова

    0 0 Отговор
    Аз бих го уволнила на секундата.