Last news in Fakti

31 Март, 2020 11:30 4 757 27

Валери Симеонов: Само ние и още две държави в Европа сме лишени от евтини генерични лекарства

  • валери симеонов-
  • нфсб-
  • генерични лекарства-
  • здравеопазване

Фармацевтичните гиганти „взеха главата“ на бившия здравен министър ген. Петров, това коства сериозни проблеми и на сегашния министър Ананиев

Валери Симеонов: Само ние и още две държави в Европа сме лишени от евтини генерични лекарства - 1

„Лишени от право да избират по-евтини генерични лекарства са само три държави в Европа – България, Малта и Австрия. Всички останали държави са дали правото на пациента като отиде в аптеката да реши дали да си купи по-скъпото или по евтиното, но също доказано лекарство“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок на "Нова телевизия" днес.

НФСБ настоя още при изготвяне на Програмата за управление на коалиционното правителство през 2017 г. да се въведе текст, който да даде възможност на българския гражданин, по негово желание, да избере по-евтино генерично лекарство. „Това ще намали разходите на хората за лекарства – особено на пенсионерите, когато хората са финансово затруднени и особено в момент на криза, като сегашния“, подчерта Валери Симеонов.

Генерикът е лекарство, за което е изтекъл лицензионният срок и това го прави евтино, при положение, че то е изключително ефективно, обясни Валери Симеонов и даде пример с аспирина – „който през 90-те години струваше по 2-3 стотинки едното аспиринче, а днес сме принудени да купуваме Упсарин, Аспирин Байер или нещо още по-скъпо“.

Неслучайно в държави като Германия, Великобритания и Дания е дадено правото на хората да избират по-евтини генерични лекарства, посочи Валери Симеонов. В тези държави процентът на генериците е над 50 % от общия процент на лекарствата, които се продават.

„В България, обаче не е така. На 24 март, т.г. беше публикувана за обществено обсъждане Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването, която дава възможност на българските граждани какво лекарство да купят като отидат в аптеката. След което тя беше мистериозно свалена и изчезна от сайта. Затова реагирахме. Защото искаме да дадем възможност на хората, когато са финансово затруднени да си купуват по-евтини лекарства“, каза Валери Симеонов.

Той беше категоричен, че предложението, което ще помогне на хората, среща отпора на „големите, алчни фармацевтични гиганти“. „И те са толкова силни, че ако върна лентата назад – те всъщност „взеха главата“ на първия здравен министър, който се опита да ограничи т.н нови лекарства, нови молекули. След това костваше и много сериозни проблеми на сегашния здравен министър Ананиев“, заяви Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ не скри, че големите фармацевтични вериги мотивират лекари по-различни начини – „дори и чрез симпозиуми в екзотични държави“, да препоръчват скъпи лекарства.

Възможността за избор на по-евтини лекарства не е екзотична идея на НФСБ - позицията на Българския фармацевтичен съюз потвърждава думите на Валери Симеонов.

В отговор на въпрос на водещите за кризата в туризма заради епидемията от коронавирус, Валери Симеонов посочи, че „единствения начин да се помогне на нашия туризъм е по някакъв начин чисто финансово да се заплатят определени средства на фирмите“.

Задължение на Министерството на туризма и на държавата е да се опитат да пренасочат вътрешния пазар – така, че българите да ходят на българското Черноморие. „Трябва да се мисли в посока как да помогнем на хората от туристическия бранш да запазят своя персонал. С 40 на 60 няма да стане“, коментира лидерът на НФСБ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едноокия Джо

    25 14 Отговор
    Крадливи лъже патриоти, един по един ще ви .....
  • 2 Гост

    27 15 Отговор
    И тоя наглец изпьлзя от дупката.............
  • 3 Еблю

    31 9 Отговор
    То да е само това,останахме и единствената държава управлявана от комунисти наричащи се днес демократи!

    Коментиран от #7

  • 4 Критичен

    7 30 Отговор
    а страничните ефекти ??? ефтиното накрая скъпо излиза, ти от кои лекарсва лапаш ???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оффчарят

    16 3 Отговор
    А СТАДОТО БЛЕЕ ЛИ БЛЕЕЕ...БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..........БЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 7 Тиквата не е комунис

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Еблю":

    Оня с пъпешовата глава на милицията шефа също не е комунис те са шофьори на престъпници та те ни управляват

    Коментиран от #8

  • 8 А беее

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тиквата не е комунис":

    Като ти гледам правописа ми сее струва, че бая часове си пропуснал. Пише се КОМУНИСТ..!!
  • 9 Неделко

    15 3 Отговор
    Добрата новина е , че все повече хора осъзнават кой е мутрата от СИК и каква е биографията му след 1980 година . Това помага , когато съратниците на доказан крадец на коли и осъден лъжец се опитват да правят сравнения между първокласен военен летец и бухалкаджия от прехода ! Мислете българи !

    Коментиран от #18

  • 10 Geo

    12 3 Отговор
    Плъховете първи напускали потъващия кораб - този сега се сети да критикува управляваяата ни мафия и далаверите им - нищо че до сега и те участваха в тях.

    Коментиран от #13

  • 11 Русенец

    7 2 Отговор
    Само вие и едноклетъчните сте лишени от разум.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Симеонов

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Geo":

    не е спирал с далаверите.
  • 14 Абе защо не вземете

    9 2 Отговор
    пример от САЩ как се борят със спекулата, като нямате акъл за 5 стинки.
  • 15 Опа

    10 0 Отговор
    Дали и Марешки е на същото мнение?
  • 16 699

    6 10 Отговор
    Далавери почна да лансира генериците ли? Далавери Кока Кола ли пие или Дерби Кола, като уж трябва да са с един вкус? За личния си автомобил Далавери оригинални части ли слага или китайски реплики?
  • 17 Аве Адолф Хайллллл

    13 0 Отговор
    Защото Валерка фармацевтичните компании по цял свят са най-големите разбойници и изнудвачи , и генерират по този начин печалби по-големи и от военно промишлените комплекси и от производителите на наркотици в световен мащаб . Това е най-голямата световно подкрепяща се мафия . Хайллллл
  • 18 Аве Адолф Хайллллл

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Неделко":

    Да не говориш за една злобна комунистическа марионетка пребиваваща на "Дондуков" .

    Коментиран от #20

  • 19 Гьонсурат

    10 0 Отговор
    А знаеш ли, че някой български депутати са лишени от мозък!?
  • 20 Буда

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Аве Адолф Хайллллл":

    Фактите говорят , другото е смрад и булката на мутрата от СИК от ПИК ? Неделко да не би да те подразни , че някой се осмелява да каже истината ? Защото ти си дразнител на малоумниците .

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аве Адолф Хайллллл

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Буда":

    Ако това ти е всичкия мозък ,без да си държиш и някъде другаде на склад , при теб клиничния случай е много тежък .

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Аве Адолф Хайллллл":

    До 22 ком -Браво =разсмя ме -продължавай да твориш
  • 25 Буда

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аве Адолф Хайллллл":

    Ако не си чул или не ти изнася да чуеш кой е мутрата от СИК Неделко Мастурбаков а ти знаеш по-добре от всеки друг , кой е Буда и автокрадецът от Чехия , питай роднините си , нали са били ятаци на другите ти роднини . Иначе Слави добре те нареди , и продължава да те нарежда . Времето ти изтича , заедно с времето на мутрата !

    Коментиран от #26

  • 26 Аве Адоф Хайллл

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Буда":

    Да да , клиничния ти профил става все по-тревожен , явно и хапчетата от психодиспансера не употребяваш по предписание ......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове