Last news in Fakti

1 Април, 2020 09:25 13 435 53

Проф. Кантарджиев с разяснения за коронавируса

  • проф. д-р тодор кантарджиев-
  • коронавирус

Вирусът може да мутира след предаването от човек на човек и то след хиляди души

Проф. Кантарджиев с разяснения за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Членът на Националния оперативен щаб и шеф на Института по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев обяви каква е философията на природата и самия коронавирус. Това стана на днешния редовен брифинг, от който стана ясно колко са вече диагностицираните с COVID-19 българи.

„Той не живее и не се размножава на повърхностите, а преживява там. Той обича ниската температура и там, където има влага“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

„Вирусът може да мутира след предаването от човек на човек и то след хиляди души. Той става по-безопасен, когато се предава от човек на човек и то в дълга редица“, обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Разработката на ваксина срещу коронавирус тече с пълна сила в света, но проблемът продължава да е това, че клиничните тестове имат нужда от месеци, за да се проверят всички възможни странични ефекти“, допълни той.

„Когато се създава една ваксина, тя има нужда от дълги тестове сред различни групи от хора, докато не се докажат минимални странични ефекти.

Представете си, че утре пуснем ваксина, а по-късно развиете диабет. Затова са нужни месеци на клинични тестове“, каза професорът.

Той потвърди, че още през февруари във Великобритания е открита ваксина, която работи при животни, но сега е нужно да се премине през процес на тестове при здрави хора, а на по-късен етап и през такива, които ще бъдат ваксинирани и подложени на болестта.

„Хубавото е, че коронавирусът не мутира толкова бързо, колкото сезонния грип, за който се ваксинираме всяка година“, допълни проф. Кантарджиев.

„А това за маските, дето казват, че не действат, не е вярно. Вирусът е в капките и слюнките. Ей, това пази от слюнките“, заяви той и извади от джоба си маска с филтър.

„Най-малко защитават маските, които са от плат, повече защитават хирургическите, а тези с филтър имат най-голям ефект“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бис

    51 63 Отговор
    знаеш и ти колкото и оня с пагоните какво и как ще мутира - плазмодии незнаещи въобще, какво говорят и правят

    Коментиран от #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 чакам да ги гледам

    23 25 Отговор
    кога ще излъчват голямата комбина Кантара и Мутафа
  • 5 Вируса

    60 33 Отговор
    Ще мутира в глад. Лично ще Ти оскубя мустаците пред парламента. Бай Шиле..
  • 6 Хохо

    60 18 Отговор
    И тоз мъж обърна лопатата......Как всички професори, доценти, асистенти, др.мр. гр.в.г.зъръ. смениха версията по заповед. Кой Ви даде титлите които си слагате пред имената щом за 1 месец сменихте мнението си за всичко по 2 пъти.
  • 7 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    40 15 Отговор
    цитирам вируса като се предава на мн хора мутира и става по слаб после казва хубаво е че не мутира бързо с др думи е доволен че вируса не отслабва и ще ни продават ваксини и лекарства които ще са скъпи дано по барзо мутира и стане сезона настинка или исчезне щот тиа не се насищат на пари и заеми и ще ни пият кръвта до последно
  • 8 Бойчо

    51 15 Отговор
    И така докога - без идея, без план, като цялото управление на ББ и евроеврейския съюз.
  • 9 Врачанин

    2 3 Отговор
    https://m.fakti.bg/world/460694-szo-slagate-maski-samo-ako-ste-bolni-ili-se-grijite-za-bolni
  • 10 цербер

    7 9 Отговор
    КАКВО ДОЖИВЯХМЕ САМО: ВЪЛКЪТ ВЕЧЕ НЕ БИЛ ВЪЛК,А СТРАХЛИВО ПОДОБИЕ. Вълкът Гошо,представен на децата е страхливо петно. Гошо вече не е момче лошо,а е сведен до гейско поведение. Виновна е карантината,разбира се. Виновен е виновният за всичко - COVID-19.
  • 11 leo

    7 12 Отговор
    на ниска температура, на влага, на тъмно - внимавайте много като слизате в мазите! слагайте маски, ръкавици и после си мийте ръцете
    задължително!
  • 12 Диалог

    9 11 Отговор
    Най -добре да отиде да си поприказва по близо с вируса, да обменят информация и да дойде да ни докладва.
  • 13 пещерен комунизъм

    11 10 Отговор
    Днес в печата на свободните държави пише, че в мракобесен Китай безследно е изчезнал един от лекарите изобличители от Ухан, д-р Ай Фен. Ех, кога у нас ще някой ще посмее да го напише в медиите това?
  • 14 Гъбка от детска книжка

    6 11 Отговор
    Щаба като разбира от всичко и иска да ни предпази, защо не обясни как във всички детски книжки е нарисувана червена гъба с бели точки. Сиреч червена мухоморка и децата може и да и се зарадват в природата.
  • 15 Истината за мутацията на коронавируса

    15 13 Отговор
    За 2021 година Пентагона ще го мутират пак коронавируса в лабораторни условия (може да се поинтересувате за секретните биологически лаборатории на Пентагона), както е мутиран и сегашният щам, и ще го пуснат отново да заразява хората и да всява паника.
  • 16 МЗто

    29 8 Отговор
    След като изгледахме брифингите на генерала и разходките на Бойко взехме решение кой трябва да ползва маска:
    1. Който има очила, маската се изполозва за забърсване на очилата, после на устата и си я пъхате в джоба
    2. При болни конюктивит, слага се по начин тип "Бойко" на очите
    3. При болни сливици, пак тип "Бойко", носи се на гърлото по възможност полята с ракия

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 този расов селяк

    11 10 Отговор
    Гусин Пруфесура Казанджиев, имам една дамаджана с кайсиева, искам да я даря на щабЪ, ама като гледам няма да ти стигне само на теб.
  • 19 този расов селяк

    8 8 Отговор
    Гусин Пруфесуре, вирусът нито "преживява", нито живее.

    И това не ти е за пръв път, пак си се насмукал до козирката.
  • 20 ГосТ

    8 6 Отговор
    Ах а този дори знае със сигурност, че мутациите ще го отслабят, а няма да то направят по агресивен. Както най вероятно е станало в Италия и Испания.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 С.В.

    16 18 Отговор
    Боже,толкова простотия не съм виждала. Наистина сме увредени мозъчно много Българ. Много е страшно в такъв момент когато умират стотц иляди хора по света,се намират такива олигофрени сто ишете тук и се подигравате. Ей нещастни боклуци,молете се да не се случи на вас или на семействата ви,тогава ще ви питам на кой ще разчитате. Не забравяйте че на всички се връща. Цял свят признава за всичко направено навреме у нас а такива нищожества като вас плюят и се подиграват. Колкото до маските, трябва да ги носят болните,но е достатъчно един такъв като тук пишещите да не слага маска защото смята пее недосегаем и ще разболее десетки около него. Да не говорим умници че може да си болен и още да не го знаеш. Затова умните хора казват да се носят маски. Но това е много трудно за разбиране от вашите птичи мозъчета.

    Коментиран от #27, #30

  • 24 лют пипер

    1 2 Отговор
    Червената мухоморка е смъртоносно отровна. Коронавирусът не толкова. Но той не се яде,а се вдишва. Шмърка се.
  • 25 КралиМарко

    6 5 Отговор
    Ей този верно ми прилича много на Бай Шиле, ама не е толкова чубрест като овчаря!Тоя само у Бг може да се занимава със здравни въпроси, па и да стане Професор!Това е положението - тези капацитети вдъхват увереност и стабилност, само като ги видиш - и се чудиш па се маеш по ква работа са ги изтъпанили , глупости да ти говорят!Цял живот гъгричката си е поминавал на сенкя и с две заучени фрази по ТВ за грипа се изчерпва неговата функция..и толкоз.
  • 26 ОТКРИТА Е ТОПЛАТА ВОДА

    5 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Проф. Кантарджиев с разяснения за коронавируса
    Вирусът може да мутира след предаването от човек на човек и то след хиляди души - БРАВО, ПРОФЕСОР КРАСИ РАДКОВ!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хаааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "МЗто":

    ХХаха хихихих888ииии
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Я се вземи в ръце

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "С.В.":

    В коя статистика прочете стотици хиляди починали а? Нещо се напрягаш да сътвориш ли кво ли. На вас герберите ви се иска да са милиони но няма как да си заметете престъпленията.
  • 31 Трудовакъ

    11 3 Отговор
    В Туркмeниcтaн кoрoнaвируc нямa! Нe e имaлo, нямa и дa имa. Прeзидeнтът Гурбaнгули Бeрдимухaмeдoв нaрeди тaзи злoврeднa думa "кoрoнaвируc" дa нe ce cпoмeнaвa въoбщe. Прeвaнтивнитe мeрки дaвaт oтлични рeзултaти и зaтoвa в Туркмeниcтaн нe ce нaлaгa дa ce бoрят c кoрoнaвируca. Нaй - вaжнaтa прeвaнтивнa мяркa e дa ce oгрaничи мaкcимaлнo щъкaнeтo нa мaт'рялa бeзцeлнo нaгoрe - нaдoлу, ocoбeнo в чужбинa, кoeтo e издигнaтo в рaнг нa държaвнa пoлитикa. Никoй нe ce пуcкa дa влeзe в Туркмeниcтaн, ocвeн aкo нe e нaлoжитeлнo и oт вaжнo държaвнo знaчeниe. Нaceлeниeтo e зaeтo изключитeлнo в cфeрaтa нa мaтeриaлнoтo прoизвoдcтвo, нe ce зaнимaвa c бeзцeлни и злoврeдни дeйнocти, кaтo бeзпричиннo cтoeнe прeд кoмпютритe, бeзидeйнo виceнe в мoлoвe и други пoдoбни, нямa cтрупвaния нa хoрa, ocвeн нa вaжни държaвни мeрoприятия и cлeд дaдeни пo cъoтвeтния рeд нaдлeжни укaзaния дo мaт'рялa. Въoбщe вceки cи ceди нa зaдникa, рaбoти уcилeнo нe cи нaпрягa пилeшкия мoзък дa миcли (миcли caмo прeзидeнтa или cъoтвeтнитe лицa пo нeгoвo пoръчeниe). Зaтoвa кoрoнaвируcът нямa шaнc в Туркмeниcтaн. Никaкъв.

    Коментиран от #37

  • 32 Мичурин

    1 5 Отговор
    От картата на Майте ли се спря на тази пустинна държава Туркмения.Малко по-на изток от нея е Грузия,тази с Американското знаме и една от най зловещите лаборатории за вируси в света под американска опека.Войната с Русия, която така и загубиха ги беше уплашила толкова,че се разбягаха с все епруветките по Европа.Едно е сигурно само,че и руснаците не са спали и още преди разпада са изтеглили най-доброто от там.

    Коментиран от #53

  • 33 Радо

    5 1 Отговор
    Спрете, бе хора! Побъркахте народа вече!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 българин

    5 1 Отговор
    Стига сте приказвали едни и същи приказки ами земете заредете аптеките със СПИРТ знаем вече за опасноста ееееее писна ни дайте спирта на хората
  • 36 Тото

    7 1 Отговор
    Ваксина против корона вирус никога.Побъркахте лабилните а сега ще ги доубиете с ваксини.Причината за появата на корона вируса е,че все повече хора се насочват към здравословен живот и грипа става безполезен за фармацевтичната мафия.Смъртноста от грип намалява,но и корона вируса не успява да убие повече хора от очакваното.Задействани бяха механизмите на страх и стрес.Следват депресия с всички придружаващи я заболявания и ваксини с непредсказуеми странични ефекти
  • 37 Пфууу

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Трудовакъ":

    Да не пишеш за Северна Корея, случайно?

    Коментиран от #49

  • 38 Баш специалисту

    4 2 Отговор
    Моето иследване показа , че няма никакьв шанс да мутира - когато се предава от милярд на милярд става все по безопасен Пример взимаме - 10 милярда от - мвф и вируса от милярд на милярад отслсбва на - 10 ще е толкова отслабен че дори ще исчезне
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бай шиле

    2 1 Отговор
    В русия съм
  • 45 Мъничка поправка

    3 0 Отговор
    Този вирус е прекаран в бившият СОЦ-лагер преди 48 години. Хората над 50 години в 90% имат имунитет. Ние под 22 години същО защото го дървиме с алкохол.... И ГЛAД най-вечЕ /МНOГO ЛEКИНКO МEЗE/, но вие между 22 и 49 стЕ го позAкъсали... ТУК И ТО СКОРО:):)
  • 46 Тома

    2 2 Отговор
    В България всичко е на самотекъ
  • 47 Човек

    2 1 Отговор
    С уважение към професора. Но му се губят едни основни факти за които не мисли! Всеки човек издишва и водна пара от дробовете си. Ако си с вирус и има хора около теб - са готови. Задължително с маски и пазене максимално.
  • 48 Аве Адолф Хайллллл

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бис":

    А ти явно си "най-големия капацитет" ....
  • 49 Трудовакъ

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Пфууу":

    Защо считаш така? Да не си фен на Северна Корея? Грешка няма, за Туркменистан иде реч.
  • 50 http://coronavirus.eti.pw

    1 1 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 51 Баи

    0 0 Отговор
    Ве тия тука много трият коментиращите що така да нямат порьчение
  • 52 Ветеринаря

    0 0 Отговор
    Един жив организъм , какъвто е и вируса, в битката си с имунната система на човека и медикаментите с които е атакуван , винаги се опитва да се усъвършенствува така ,че да се справи с неприятеля си ! Така ,че вариантите са само два , или да стане по-съвършен и по устойчив, или да загине ! Няма вариант при който ще стане по-слаб ! Затова с времето инфекциите и болестите стават много по устойчиви на лекарствата и даже идва момент в който се хранят с тях !Това което не ги убива ги прави по-силни !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове