1 Април, 2020 09:55 1 732 33

Горанов: Целта ни е да подкрепим заетите

  • владислав горанов-
  • извънредно положение-
  • 60/40

Държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40

Горанов: Целта ни е да подкрепим заетите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Грантовете от държавата са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията с извънредното положение и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Референдум“ по БНТ.

Той каза, че държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40. По отношение на прекрояването на бюджета, Горанов обясни, че трябва да има ликвиден буфер в случай, че прогнозите за приходната част не се изпълнят.

„Това, което сме предложили в разходната част, е да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите. В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвидят и други разходи. Не бива да забравяме, че разходите за един са приходи за друг. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление“, коментира той и добави, че не трябва с лека ръка да се режат разходи.

И напомни, че балансът е много тънък, а министрите трябва да се въздържат от поемане на нови ангажименти. И отново поясни, че не се предвижда промяна на данъците.

„Ако говорим за преки данъци, ние дадохме отсрочка на фирмите да не го внасят или да го внасят в размер, в който те преценят. Другият пряк данък е върху доходите на физически данъци, а косвено облагане – не се плаща от бизнеса и в този смисъл не приемам този дебат, разговор с търговци по отношение на ДДС аз няма да водя“, коментира още Горанов.

"Универсално решение за всеки един случай няма", каза той.

Горанов се ангажира да помогне на самотна майка с три деца, която отправи през предаването въпрос към него как да гледа децата си, докато работи, след като и годишният ѝ отпуск е изтекъл, а родителите ѝ са в друг град, т.е. не могат да помогнат. Горанов призова дамата да се свърже с него или с кабинета на социалния министър Деница Сачева.

"Всеки по някакъв начин ще претърпи определени щети. Нашата цел е да запазим основните функции на държавата. И второ, тук е моментът всеки да преосмисли поведението си. Хората подценяват ролята на социалната система", посочи още Горанов.

Той пак подчерта: Нашата задача е да се опитаме да подпомогнем тези бизнеси, които имат желание да запазят и съхранят заетост.

Както при предишните си коментари за икономическите мерки и този път Горанов предупреди, че държавата няма да толерира оплаквания, които са без покритие. Той даде пример, че не може някой, който по коледните празници е взимал по 10 000 лв, сега да се оплаче.

„Много бизнеси ще изпитат затруднение, най-уязвимите са работниците и служители, които нямат избор дали да продължи бизнесът на някой работодател или не. Със сигурност в тази криза ще се увеличи безработица", посочи още Горанов.

От коментарите му се разбра, че сегашният закон ограничава възможността за действия на част от икономическите мерки, които са обсъждани.

"Аз целенасочено се пазех да говоря от името на банките, но няма да крия, че постоянно съм в контакт с Централната банка и колегите от търговските банки. Очаквам в четвъртък Европейската централна банка да публикува общите условия. Регулаторната рамка ще позволи на засегнатите от кризата да получат глътка въздух. Това ще бъдат няколко месеца, разбира се, няма да бъдат години и то за тези, които наистина са засегнати от разпространението на заразата. Вероятно проблем с междуфирмената задлъжнялост ще се появи. Естествено каквото и да препоръчам небросъвестният ще си остане недобросъвестен. Що се касае за възстановяването на ДДС, през март сме възстановили авансово ДДС. Нашите цели са да осигурим стабилно финансиране на бюджета и ако то не може да стане сега, ще прибегнем до дълг", заяви Горанов.

Опроверга твърденията, че България ще вземе милиарди от Европа за коронавируса.

"Такива нови милиарди не се появяват. Големите държави също имат затруднения. Това, което разреши ЕК, е да използваме нашите си еврофондове за приоритетно финансиране. Ние сме благодарни за европейската солидарност през европейските фондове, разбира се ние пък сме си дали пазара и сме се разделили с най-красивите си стотици хиляди умове, така че всичко си има цена", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нови жертви

    14 1 Отговор
    "Мъж премазан от валяк почина от корона вирус"
  • 3 Гост

    24 2 Отговор
    Единствената цел пред тебе е да откраднеш едни пари за господарите ти, това е единственото нещо, което трябва да правиш на поста, на който са те поставили. Лаладжия....

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    21 2 Отговор
    Кои заети бе,недоразумение.......Те ще останат 20%.....другите на кучетата....Ама тия ,,кучета,, ще дойдат и ще ви ..изгризат,, ....Още малко....Два месеца....НАГЛЕЦ ПРОСТ НЕКОМПЕТЕНТЕН.
  • 5 СссереМ

    9 4 Отговор
    Дръжте се сега за баце че иначе дупи да ви е яко,бергамо ще ви се види като приказка.

    Коментиран от #14

  • 6 Вашето мнение

    19 2 Отговор
    Лижат мажат, за да убедят всички, че тия 10 милиарда дето ще ги вземат ще са абсолютно необходими и ще минат леко. Няма да ги изплащат и нашите внуци. Вече всеки вижда, че се гласи поредната кражба на 10 милиарда с наши фирми. А плащането е оставено и на внуците ни.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 изплащащт самолети

    15 1 Отговор
    След цирка им къде ще бягат умът ми не го побира?
  • 12 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 1 Отговор
    Портфейлът на Тиквата е голям пич щом ще помогне на ЕДНА САМОТНА МАЙКА. Арогантността на управляващите престъпници няма граници. Само глупостта на одкотялото население ги оставя на власт последните 4-5 години.
  • 13 Георги Ненов

    12 1 Отговор
    Добро утро маргинали! Спите ли още?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вашето мнение

    9 1 Отговор
    Какво нередно имаше в коментар 9 модератора? Май и на вас не ви изнася от истината?

    Коментиран от #18

  • 16 ПОДКРЕПАТА СИ ЗАПАЗЕТЕ ЗА ВАС

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Горанов: Целта ни е да подкрепим заетите - ПРЕМИНЕТЕ НА 60% ЗАПЛАТИ! И БЕЗ ЗАПЛАТИ, КРАДЕНОТО СИГУРНО ВИ Е ПРЕКОМЕРНО МНОГО...
  • 17 Гост

    8 1 Отговор
    Гораноф,я кажи за туризма,за летния сезон на който разчитат няколкостотин хиляди души.Не за собственици,а за прости работници които чакаха да мине зимата и да почнат работа.За тях? То отговора е ясен,ама нищо не казвате тия хора какво ще работят и къде.Туризма е структуроопределящ и един от основните отрасли в България,независимо на кого му харесва или не.Или дефицита предизвикан от сриването на отрасъла,а и не само на него, ще го покривате с тия 10 млрд и да са хвалите после по медийте какви специалисти сте.Хората заети в тая кфера ,кучета ги яли..
  • 18 Ххх

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето мнение":

    Истината е, че българите трябва да търсят вината в себе си. Търпят , не протестират.... заслужават съдбата си. Стадо животни

    Коментиран от #21

  • 19 АЗ питам

    6 1 Отговор
    Тоя г о вньо още ли не е в затвора...питам АЗ
  • 20 Горанов изчезвай

    7 1 Отговор
    Да те НЯМА.
  • 21 Плеен да гее

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Абе и ти си едно рядко..вчера с това стадо революция щеше да вдигаш...
  • 22 Маските паднаха, Вече ЯСНО ГЕРБ

    6 0 Отговор
    Са фалирали ДЪРЖАВАТА още с идването си на власт от некомпетентност и алчност да крадат. Досега са управлявали с дългове, 10г. 30 000 000 000лв., на година по 3 000 000 000лв. дълг. Да НЕ се вземат други заеми от ПРАВИТЕЛСТВО. ТОВА ПАГУБНО УПРАВЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ ВЪЗМОЖНО ПО-СКОРО.
  • 23 Глади Воранов

    6 0 Отговор
    Да те стигне короната теб! В целия си политически живот ЕДНО полезно нещо не си свършил. НИТО ЕДНО! Типичен пример за хрантутник. Загубата ти ще бъде печалба за България!
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Да поткрепите заетите и да допълните банковите си сметки.
  • 25 Баи

    3 0 Отговор
    А безработните кво ще ги правим - ще ги растрелваме ли
  • 26 Долнодъбнишки боклук

    2 0 Отговор
    В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, ЯСНО ЗАЯВИХА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМОГНЕ НА ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ!
    ТОЗИ НАГЪЛ ТИП, СЕ ПРАВИ ЧЕ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! КАКВИ БЯХА ТЕЗИ ПРИЗИВИ ЗА ЕДИНСТВО ?
    МИСЛИТЕ ЛИ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ?
  • 27 Е то това е идеята

    2 0 Отговор
    Като фалират 80 процента от фирмите да си останат само нашите хора и тогава ще им помогнем.
  • 28 karl hoker

    1 0 Отговор
    този път и Господ няма да ви спаси, герберска паплач....
  • 29 karl hoker

    0 0 Отговор
    не се хаби бе...всички знавм каква е целта ви....да каже "генерала" защо се връщат хора от болниците и след това умират ...мръсна манипулираща сган...
  • 30 Оптимист

    0 0 Отговор
    Аз съм сигурен, че българина ще издържи, ще оцелее и този път. Никоя нация в света не може да търпи като българина. Ние ще си платим не 10 млрд., 20 млрд. ще ги изплатим, ако трябва ще ядем през ден по веднъж, ще живеем всичките роднини с години в една стая, за икономия, ще почиваме на балкона като се редуваме, ще ходим на работа за по две смени и ще сме доволни и на по- малка от минималната заплата, но ще оцелеем, живи ще сме, докато умрем!
  • 31 Прощавай

    0 0 Отговор
    Горанов, а самоосигуряващите се, които масово не се осигуряват за безработица и от месец и половина са незаети поради липса на каквато и да е работа, за тях грижа ли Ви е?!
  • 32 МЯРКА

    0 0 Отговор
    Предлагам депутатите да помогнат на държавата и гражданите, които са ги избрали като откажат половината от заплатите си. Това са най- малко по 600.000лв. всеки месец!
  • 33 Дон Той

    0 0 Отговор
    Повече ще спестим, ако депутатите ги редуцираме до 100 човечета. И за да не се заразяват, дигитализация! Да работят от къщи и с конферентна връзка. То това е и неизбежното едно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове