Last news in Fakti

1 Април, 2020 10:38 35 818 41

Банките с 15 млрд. лева капитал, ето за кои кредити ще има облекчения

  • петър андронов-
  • банки-
  • кредити

Държавата ще запази нивото на основните си разходи, ще продължи да плаща на фирмите за доставки и услуги

Банките с 15 млрд. лева капитал, ето за кои кредити ще има облекчения - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Да, банковата система е стабилна - капиталът на банковия сектор е над 15 млрд. лева. Банките имат буфер, който сега ще използват, за да парират загубите, които ще претърпят. Да, банките също ще претърпят загуби, но има достатъчно натрупан капитал, който ще покрие тези загуби. Хоризонтът пред нас е добър и не виждам проблеми в банковия сектор. Това заяви в БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Той изтъкна, че банките са подготвили нови мерки за облекчаване на връщането на банкови заеми в условията на извънредното положение заради коронавируса, но изрично уточни: "Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни!”

Основната мярка, която банките обмислят, е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата или само на лихвите.

Друг вариант за подпомагане, който се обмисля е отпускането на безлихвени банки чрез съдействието на Българската банка за развитие, която получава допълнително 700 млн. лв. от държавата.

По думите му, новите мерки, които ще бъдат препоръчани от Европейския банков орган са насочени към тези, които и до момента преди пандемията са били редовни платци на задълженията си. Няма да бъде облекчено връщането на заеми на неизрядните до този момент длъжници.

"Хората се ориентират правилно в ситуацията. Те се притесняват дали ще могат да обслужват задълженията си в този момент“, коментира председателя на УС на АББ. „Гражданите правилно смятат, че разсрочването на плащането на лихвите и главниците по кредите е сред най-добрите мерки. Така всеки ще може да спести средства за най-належащите си нужди.

Другата правилна мярка, която отново хората припознават като добра, е даването на безлихвени кредити. Всички работим заедно - държава, търговски банки, Българска банка за развитие. Надявам се, че ще намерим най-правилното и точно решение. Отново ще повторя, че говорим за мярка, която е насочена към хора, които са били изрядни платци и сега страдат заради епидемията. Ние познаваме тези клиенти много добре и ще им помогнем.

Няма как някой, който е имал проблеми преди настъпването на пандемията и сега се опитва да се скрие зад нея, да получи помощ", обяви председателят на УС на АББ.

Председателят на Асоциацията на банките не коментира темата дали ще бъдат намалявани банковите такси.

На подобен принцип и държавата ще подпомага хората и бизнеса, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Той припомни, че в момента фирмите ще бъдат подпомогнати по три основни начина.

Държавата ще запази нивото на основните си разходи, ще продължи да плаща на фирмите за доставки и услуги. По линия на държавната Българска банка за развитие ще бъдат предоставени помощи чрез гаранции за изплащането на кредити на малките и средни фирми.

Ще бъдат подпомогнати и фирмите чрез покриване на 60% от осигурителния доход на част от служителите им. Финансовият министър обаче беше категоричен, че помощта ще бъде предоставена на базата на осигурителните доходи, а не на реалните. Тоест, ако една фирма е плащала минимални заплати, а останалата част е предоставяла по друг вид договор, държавата може да даде само 60% на база минимална заплата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щамов работник

    62 11 Отговор
    Да, банковата система е стабилна - капиталът на банковия сектор е над 15 млрд. лева. БАНКОВАТА СИСТЕМА МОЖЕ И ДА Е СТАБИЛНА,НО хазната е празна. Затова Горановчето ще взима заеми.

    Коментиран от #18

  • 2 8357

    67 4 Отговор
    В цялата статия почти никаква информация. Единствено става ясно, че ако някой е имал проблеми до преди корона вируса, да не оаква милост.

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 криза без замесване на банки няма

    53 3 Отговор
    Като теглят хората спестяванията си и закриват сметките си защо банките се опитват да ни убеждават колко са стабилни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 незнайко

    60 4 Отговор
    Зая два месеца извънредно положение и вече да сме на ръба и да трябва заем 10 МИЛИАРДА !!! Къде отидаха парите ? Какво купихме че ги прахосаха ? Отвсякъде идват помощи и дарения а хазната ни се изпразва !!! Производството не е спирало !!! Сега от 1 месец затвориха два завода а други ШИЯТ МАСКИ И ОБЛЕКЛА - ТЕ ДА НЕ СА БЕЗ ПАРИ ???

    Коментиран от #26

  • 7 Анонимен

    48 3 Отговор
    Браво на банките и този който едвам е смогвал да си плаща заема и има червена точка ще го натиснат още вместо да му дадат глътка въздух.
  • 8 Стига с тези приказки

    78 2 Отговор
    Всичко е измама ,тя крепи цялата държава.Никакви стимули от никъде.Никъде няма такава държава да изтезава така народа си.

    Коментиран от #36

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ьььььь

    48 2 Отговор
    Едва ли някой си е правил илюзии че банките и баце ще тръгнат с кошниците по улиците да раздават пари. Те мислят как да ги присвоят а не да ги раздават. А дори и да раздават само определени ще получат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ivelin

    48 1 Отговор
    Легално пране на държавни пари мошенници мислят за банките и баровците а ние обикновенните хора да умираме от глад
  • 13 Артист

    30 1 Отговор
    Много "обмисляме", ама нищо не правиме. Колко загуба ще поемете с буферите?
  • 14 Алфа Ромео

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "8357":

    Спазва се традицията в БГ, да изприказваш милион приказки и накрая нищо ясно разбираемо и точно!
  • 15 Кой68

    40 5 Отговор
    Защо лъжете и заблуждавате хората.Опростете поне -2 вноски.Със отлагането вноските се натрупват и трябва да се платят било след 3-4 месеца/примерно/.И тогава няма да имат пари,а и работа дали ще има?ОПРОСТЕТЕ -2-вноски поне......
  • 16 Гибона

    21 4 Отговор
    Каде.сте.отидат.парите.от.глобените.хорапо5000.познай.те.при.прасетата.депутатй
  • 17 Geo

    30 4 Отговор
    Щом нашите банки имали 15 милиарда защо горанов ще тегли 10 милиарда от чужди банки.

    Питам заради един приятел.

    Коментиран от #19

  • 18 България 16 република на СССР

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "щамов работник":

    Питай шефа на БНБ колко има в хазната и не говори глупости.
  • 19 България 16 република на СССР

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Geo":

    Щото това. са нашите спестявания. Нали се оплакваме че нямаме пари бе каун.
  • 20 Челмето

    23 2 Отговор
    Честен банкер и финансист няма
  • 21 Радослав

    29 0 Отговор
    Стана ми доста ясно... Щом ще решат тепърва, а ние сме от 13.03, то на всички по-нагоре, винаги им е било ясно,че ще е поне два-три месеца изолационният период хахаха.А и не се спомена,че вече си дръпнаха по една вноска за тоя месец,а не сме влезнали сега в извънредно положение.... Хаххаа Абе вс е голям цирк. И внимавайте.... Скоро може и да не може да си изразявате свободно мнението, като гледам
  • 22 Ленчето

    20 0 Отговор
    Пак ще има за тези които имат. Другите кучета ги яли
  • 23 Джоко

    9 1 Отговор
    Много се успокоихме.
  • 24 Ами сега

    19 1 Отговор
    Като почнат хората да си теглят спестяванията защото в момента нямат доходи тоя буфер колко ще издаржи
  • 25 Асен

    18 2 Отговор
    Предлагам направо държавата да плати кредитите на хората така и така ще тегли 10 милиарда нека изтегли 15 милиарда и да освободи хората от това Банково Иго .....
  • 26 S 400

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Къде ти 2 месеца само след 15 дена кризата се почна. Сега да си наврат тия изтребители в гъзоврте си.
  • 27 1111

    23 0 Отговор
    Само глупости слушаме по ТВ. Тъпчат ни мозъците от сутрин до вечер..КОЛЕКТО.СКИТЕ ФИРМИ ЧАКАТ С НЕТЪРПЕНИЕ..ДОРИ В ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ГИ ПРОПУСНАХА..ШЕФКАТА НА АСОЦИАЗИЯТА ИМ РАЙНА..КАЗА НАЙ-НАГЛО ЧЕ ТЕ ЩЕ ПРОДЪРЖАВАТ ДА РАБОТЯТ..ЗНАЧИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТОРМОЗЯТ..КОЙ ЩЕ ГИ КОНТРОЛИРА ТЕЗИ ОБИРДЖИИ К. О Й..
  • 28 ЧИЧО ПЕЙЧО

    15 2 Отговор
    ИДИОТИ ,-ПУТИНА НАРЕДИ БАНКОВА ВАКАНЦИЯ 6 МЕСЕЦА !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дядото

    22 0 Отговор
    Запомнете....!!!! Каквото и да ви баламосват...богатите- те ще се разминат леко ,такова нещо като призивите от ТВ : " заедно можем"....обединен народ с кауза".... всички еднакво да понесем тежестта от кризата"....!!! Това е моркова пред магарето за да не спира да работи и мълчи...!!! Сега народа трябва да изисква опрощаване на вноските по кредитите и ипотеките...,социални пакети за всички спряли работа!!! И ако няма пари да си вземат от: Цветан Василев... Цветан Цветанов... Христо Ковачки... Васил Божков...братя Галеви...сем.Баневи...Брендо...Миньо Стайков..сем.Арабаджиеви...и куп други били през годините пазени и ухажвани от всички власти !!! ЩО АЗ ДА ИМ ПЛАЩАМ КРАЖБИТЕ ОРТАШКИ С ВЛАСТТА!!! ОСЪЗНАЙ СЕ КЛАСОВО...Българино!!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Умрех

    9 0 Отговор
    Не се лъжете хора! Тез врътокостюмари си плямпат уж много мислят. От. 28.02. ми е загрял телефона с sms да ми напомнят за датите на заема и револвиране на кредитните ми карти., Аз съм от тези дето нямам пропуск. Не вярвам че на такива като мен ще има облекчение. Ти натисни опашката на котето ,пък гледай банковите чичковци ко умуватъ тогава!
  • 32 Пешо

    13 0 Отговор
    Изключителна глупост, и нищо няма да решат! Ще ни го "наврът" още по-навътре! Никой, нищо няма да опрости или забави! Някой чул ли е бирник да мисли за хората? Ще ни стъпчат, ако не ги стъпчем ние! Не теглете тези 1500 лв, това е заблуда, и сте вътре отново! Просто теглете от влоговете и тези ще седнат!
    Държавата ни е най-големия бирник, помнете! Пазете се и бъдете здрави!
  • 33 Лумпена

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дядото":

    Време е народа да изчисли загубите които ни причиниха поне последните 100 години. Народа заложи семейство,здраве, живота си. Кой ще изчисли заложените печалби които откраднаха всички мърши наречени бизнес елит,и такъв политически! И да не се обиждат всички,само тези които красота и сега крадат.
  • 34 Асен

    7 1 Отговор
    Истината, е че докато не ги обесим на площада пред народното събрание няма да се оправим.
    Обесване а не разстрел, за да видят, за какво се е борил Левски, и за какво е загинал ...........
  • 35 Асен

    9 1 Отговор
    На гражданска война отива работата ......
  • 36 Има

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стига с тези приказки":

    Малко по на север.
  • 37 Koki

    5 0 Отговор
    Едно трябва да е ясно,това си е пълна гавра и подигравка с народа,никакви помощи,никои не мисли за обикновения работещ човечец,който си има пари и е крал достатъчно(то с работа в нашата държава няма как да забогатееш без да крадеш)ще си живее и го боли някои орган за останалата,а после този беден човечец ще връща дълг на тая скапана институция,как и защо ще тегли това момче нов дълг,кого питаха,вас,вашия комшия,мене ли,нашите баби и дядовци или нашите деца,кого- никого.Еи така ще пълним гушата на някой а нормалния човек ще си седи на тъмно и студено на празна маса и ще се чуди как и откъде да извади пари не за сметки и банки,а за един хляб който след дни ще стане и той лукс.Това е нашата съдба,съдбата на едни някога задружен и велик народ.
  • 38 Koki

    4 0 Отговор
    Идва най святия празник,какво ще сложи човек на масата си като вече почти месец е без доходи,какво,някой управляващ дано чете тези наши постове и да ни отговори,какво мамаму Стара ще прави този обикновения човек,аз хора на моя хал познавам и то много,не един,и те питат същото но е пълно мълчание ,глас в пустиня,от това което ще ни сполети Господ да ни е на помощ,и наистина глада е по силен от всичко повярвайте ми,изпитвал съм го и сега пак предстои.
  • 39 Да бе

    1 0 Отговор
    Хитро, многооо хитро !
    Бахти глупостта !
    Демек - какво - Хората на които и без това им е трудно да си плащат кредите няма да се облагодетелстват !? Тоест какво се случва -
    Тези дето си връщат кредите /дето имат сигурна работа и доходи ще си вземат въздух , а обикновения човечец дето така или иначе му се ебава майката ще тря да се чуди кой път да хваща !?
    Не , без майтап ЕБАХТИ ПРОСТОТИЯТА !
    И АКО НЯКОИ - НЯКЪДЕ ИЗЛЕЗЕ И МИ КАЖЕ "МИСЛИМ ЗА НАРОДА" НАПРАО ЩЕ СЕ ИЗСМЕЯ !
  • 40 "ЗАБЛУДЕНАТА"

    0 0 Отговор
    Ей хора
    Всеки ден ни лъжат по един или друг начин
    Всичко това е фарс за да могат спокойно да си вдигнат всичко както стана по магазините
    Така ще ни изиграят и с банките
  • 41 Асен

    2 0 Отговор
    Да отиваме и да ги избесим .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове