1 Април, 2020 21:19 1 703 21

Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата

  • коронавирус-
  • бсп-
  • калоян паргов

Сега ще следим за разходването на всеки лев от Столична община така, както следяхме за всяка плочка при ремонта на "Графа", заяви лидерът на БСП - София

Калоян Паргов: Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата - 1
Снимка: БСП

Грижата за хората трябва да бъде в центъра на всички мерки в кризата. Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия. Там той коментира мерките на Столична община, както и на групата на БСП в СОС, за справяне с кризата, предизвикана от вируса COVID19.

"Хората са най-големият ресурс, това е капиталът, който трябва да запазим в момента, коментира Калоян Паргов. - Ако ги няма хората, всичко е безсмислено. Човекът на първо място е принципът, около който трябва да се обединим. Грижата за хората трябва да бъде в центъра на политиките, които са свързани с актуализиране на бюджетите – държавния и общинските. Мерките трябва да са насочени към хората и веднага след това към спасяване на малкия и среден бизнес".

Според Калоян Паргов, социално-икономическата криза, която идва след справянето с предизвикателството COVID19, налага да бъде постигнат консeнсус между политическите партии. "Този консенсус го правим в името на спасението на хората, това е много важен момент за политическите сили, добави той. - Но нека да кажа също, че сега ще следим за разходването на всеки лев от Столична община така, както следяхме за всяка плочка при ремонта на "Графа". Обществото ни е изключително чувствително в момента по отношение на начина, по който се разходват средствата от управляващите. Всички видяхме какво се случи с маските. Докато не бяха важни, изведнъж се оказа, че ще станат задължителни от утрешния ден. Това породи съмнение у гражданите дали кризата не се използва, за да бъдат изкупени маските на някого".

Калоян Паргов заяви, че на председателския съвет в Столична община в четвъртък ще предложи да бъдат направени в спешен порядък тестове за COVID19 на всички общински съветници и служители в Столична община по примера на Народното събрание.

"Наложително е да го направим, не само защото имаме общинска съветничка, която е заразена, коментира Калоян Паргов. - Много от нашите колеги са притеснени за своето здраве, а и за това на близките си. Част от общинските съветници имат и хронични заболявания".

Лидерът на БСП - София изрази надежда, че за предстоящата присъствена сесия на СОС на 16-ти април ще бъдат взети всички необходими мерки за дезинфекция, тъй като опасността от зараза по време на заседанието не е никак малка. "На тази сесия ще вземем решение за провеждане на заседания онлайн, обясни той. - Наложително е да работим по този начин, предвид ситуацията".

Според Калоян Паргов две сфери ще бъдат засегнати най-много в кризата. "Едната е транспортът. Там намаляват приходите, а знаете, че всяка година дотираме този сектор. Очевидно е, че ще се наложи да актуализираме бюджета на Столична община и да финансираме допълнително транспорта, коментира той. - Втората е здравеопазването в София. Както е известно, лечебните заведения са търговски дружества. В това време на изолация и карантина те няма да могат да гарантират съществуването си, а съответно и заплатите на всички служители в тях. Този въпрос засяга и държавата, и НЗОК също. С колегите от БСП в общинския съвет още в понеделник внесохме нашите 19 предложения за мерки в кризата. Освен здравеопазването и транспорта, те засягат и социалния патронаж. Там също трябва да увеличим субсидирането, тъй като през април много повече хора ще имат нужда от грижите му. А днес разговарях с районни кметове, които поставиха един много важен въпрос. Става дума за служителите в районните администрации, които обслужват гражданите всеки ден. Тези хора също са на първа линия и са силно застрашени от заразата. Трябва да помислим за допълнително финансово стимулиране и за тях по примера с лекарите. Много е важно Столична община, а и държавата, да направят всичко възможно, за да поемат част от високата социално-икономическа цена, която ще плати цялото ни общество в тази толкова тежка криза".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    8 7 Отговор
    Електората на БСП е застрашен.
  • 2 Ръмпези

    9 4 Отговор
    РАЗБИРАМ ТЕ , СЪЧУВСТВАМ ТИ, НО ПРОБЛЕМА Е В МИНАЛОТО ТИ....ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ГРИЖАТА ЗА ХОРАТА Е ОСНОВНО....НО НЕ ЗВУЧИШ СТЕРЕО....СЪЖАЛЯВАМ...НА ЗДРАВЕ..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 30 години оставихте хората

    9 2 Отговор
    Да емигрират от мизерия и депрения и се самоубиваха и милиони избегаха са дошъл некъв грип умрели 5 човека и вече военно положение сите се надпреварват да цирикат колко е важен отделния човек😂😂😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 5 Колчо

    5 1 Отговор
    А ти дари ли една от новите 10 хилядни заплати ?
  • 6 Долу бкп

    5 2 Отговор
    Вия изчезвате с короната защото ще ви измрат избирателите
  • 7 адаша

    5 2 Отговор
    Въпреки всичко, много ви моля ,не скандирайте-"Кой не скача е червен! " в блоковете "ново строителство" ,защото е твърде вероятно да се съберете на приземния етаж. (Плочите не издържат натоварване).
  • 8 9898

    4 1 Отговор
    Г-н Паргов Вие увеличихте ли си заплатта като народен представител? Или пак покрепихте ГЕРБ?
  • 9 Кокич

    3 1 Отговор
    Паргов, това да не го измисли на бул.Прага?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 България 16 република на СССР

    2 1 Отговор
    Паргов, ако не опазим хората живи, за кого ще се грижиш. За умрелите ли????

    Коментиран от #12

  • 12 Как за кои

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "България 16 република на СССР":

    За хората с капитали.
    Все пак е обслужващ персонал .
  • 13 73737272

    5 1 Отговор
    Оха 6 хилядарки заплата, трябва да излезеш да поговоря умно и с огрижено поведение, че заплатката да оправдая!
  • 14 Стига с тези приказки

    4 0 Отговор
    Някой в тази територия може ли да каже какъв е бюджета с какво разполагаме и какво сме похарчили при управлението на мутрата

    Коментиран от #15, #17

  • 15 България 16 република на СССР

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Стига с тези приказки":

    Питай НС. Те гласуват бюджета.
  • 16 България 16 република на СССР

    2 1 Отговор
    А бе Паргов, що не те коментират в сайта.
  • 17 Може може

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стига с тези приказки":

    Отвори нета и виж снимки на япония след атомните бомби и ше добиеш представа на кво дередже е бегето 😂😂😂😂само ЧЕ япония се възстанови а бегето ше си остане завинаги потънало по дълбоко от титаник

    Коментиран от #20

  • 18 Един

    1 1 Отговор
    Демокрацията, това не е равносилно на грижа за народа ! Демокрацията се "грижи" за народа до необходимото за осигуряването на властта! (Пука му на ББ за черните /кафявите/сините ... ни очи !)

    Коментиран от #19

  • 19 България 16 република на СССР

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Един":

    Ами нали народа го избира.
  • 20 България 16 република на СССР

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Може може":

    Ами що стоиш в БГ.
  • 21 MAD

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "30 години оставихте хората":

    СУПЕР СИ ПРАВ
    А БЪЛГАРОУБИЕЦА ОТ БАНКЯ И НЕГОВАТА СЮРИЯ ЗА ТЯХ Е ПО ДОБРЕ ДА НЯМА НАРОД И ДА РАЗПРОДАДАТ БЪЛГАРИЯ
    ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА