2 Април, 2020 10:50 6 823 14

90% от заразяванията с COVID-19 става от мръсни ръце

  • мръсни ръце-
  • зараазяване-
  • коронавирус

Болестта влиза най-вече през устата и очите, според проф. Емил Воденичаров

90% от заразяванията с COVID-19 става от мръсни ръце - 1
Снима: Shutterstock

Изследванията върху новия коронавирус вървят паралелно с разрастването на пандемията по света, като вече почти всички са убедени, че заразата се предава най-вече чрез ръцете. На това мнение е и ръководителят на Катедра “Хигиена“ в Медицинския университет в София проф. Емил Воденичаров.

“Входните врати при заразата са очната лигавица, носоглътката и устата“, казва професора пред БНТ. “85-90% от заразяванията с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски, предпазни очила и шлемове“.

Неслучайно от самото начало експертите съветват да се спазва “фанатична лична хигиена“, за да държим вирусите колкото се може по-далеч от нас.

Причината за спазването на дистанция от 2 метра помежду ни също е важно условие, защото е прието, че при кашлица или кихавица капките, които отделяме, изминават дистанция от около 1,5 м.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    14 0 Отговор
    Опаковките с хляб дали не пренасят и те заразата? Какво да ги правим тях, като хляба седи на масата ни? А кофичките с кисело мляко? Вчера ги мих с веро. А хляба как да го мия и него? А найлончетата от сирене?
  • 2 Русенец

    8 2 Отговор
    Хлебарките дали не са преносители и те? Вирусът не полепва ли по крачетата им? Те щъкат от апартамент на апартамент. Не могат ли да го разнесат така?
  • 3 Пунта мара

    19 3 Отговор
    Престанете да нагнетявате в смазания и без това български народ ! Тука 500 човека не може да докарате заразени,колкото и да се напъвате ! Колко боледуват от годините назад от грип за да се стига до грипна ваканция? 400 ама друг път ! Лъжете и разделяте народа за да го управлявате по-лесно,нещастници !

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 4 Ръмпези

    7 0 Отговор
    КОЛКО ОСТРОУМНО....ЕМИ ТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ БОЛЕСТИ СЕ ДЪЛЖАТ НА МРЪСНИТЕ РЪЦЕ....Е, КАТО ИЗКЛЮЧИМ ПЛИТКИТЕ МОЗЪЦИ...
  • 5 Мрете лицемери !

    10 1 Отговор
    Мечтата на всички тирани е загнездване на смъртен страх в душата на обикновения човек ! Страх който да измести вниманието му от причините за положението му на овца за стригане и доене ! Коронавирусът им дойде като мана небесна !
  • 6 Zyggy

    8 1 Отговор
    Честита баня...толкова за "фанатичната лична хигиена" на българина...Вървя по улиците и се разминавам с хора,които просто си понамирисват...А хигиената вече си е личен избор...

    Коментиран от #11

  • 7 антенов

    4 1 Отговор
    Оф, най-накрая китайците са приели закон да спрат този техен варварски обичай да ядат кучета и котки.
  • 8 Бау

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пунта мара":

    А какво, трябва и тука да имаш 10 хил трупа за да млъкнеш? Като нямаш мозък поне си мълчи и не се излагай. Цял свят взима зверски мерки, само ти знаеш по-добре какво трябва.
  • 9 Хигиената за българина

    3 4 Отговор
    Се изразява в това да се бърше с тоалетна хартия и да се "къпе" с влажни кърпички.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пунта мара":

    Те не управляват. Това е диктатура.
  • 11 Маркиз дьо Отзад

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Zyggy":

    Понамирисват на кисело зеле, косата - като гелосана с олио, НО ръцете мити! ААахахахахахахахаа
  • 12 Kubeto

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пунта мара":

    #8 ти го е казал много добре!
  • 13 ха ха ха

    0 0 Отговор
    И имунитетът се закалява от мръсни ръца, та имаме лек двубой в информация..
  • 14 Калчу

    1 0 Отговор
    И мръсни пари