Last news in Fakti

3 Април, 2020 08:53 5 833 34

Милен Велчев: Най-черният сценарий на Горанов е твърде оптимистичен

  • милен велчев-
  • дълг-
  • криза

Тази криза ще е по-дълбока, да очакваме 200 000 безработни, тревожи се бившият финансов министър

Милен Велчев: Най-черният сценарий на Горанов е твърде оптимистичен - 1
Снимка: Архив

Страховете ми са, че и най-черният сценарий, представен от финансовия министър, може да е прекалено оптимистичен. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Припомняме, преди дни Владислав Горанов съобщи, че от Министерството на финансите са разработили три възможни сценария за развитие на кризата, като най-негативният сред тях е за 3% спад на икономиката.

Велчев направи аналогия с настоящата ситуация в САЩ, където за последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни, което е около 3% от цялото население. Той изрази опасения, че до дни тези неприятни икономически данни може да се проявят и при нас и

това би означавало в България да се регистрират 200 000 безработни.

Бившият финансов министър поясни, че са съвсем различни причините за настоящата криза и кризата през 2008 г., което ще доведе до съвсем различна траектория. Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам че ще излезем по-бързо от нея, заяви той.

Според Велчев взетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойство от първоначалната реакция на бизнеса и скептицизма от много негови представители. Само 8% от фирмите имат намерение да се възползват от мярката 60/40 и причината е че тя има толкова бюрократични бариери, които сякаш са създадени, за да не се възползват от нея с пълна сила фирмите, обясни той.

Не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки на всички фирми служебно 3 месеца,

категоричен бе Велчев. По негови думи със сигурност има фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане, отбелязва news.bg.

Велчев заяви, че на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лева и целта на този заем е да да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза.

Припомняме, вчера стана ясно, че над 31 000 безработни са регистрирани от началото на извънредното положение. Друго проучване пък показва, че 56% от българите се притесняват да не останат без работа заради настоящата криза.

Миналата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Според

АИКБ само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза,

ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел "60/0".

БСК пък сигнализираха за пропуснати работодатели по мярката 60/40, а от Съюза за стопанска инициатива пък настояха за държавни компенсации за всички засегнати сектори.

От своя страна бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков определи мярката 60/40 като "неефективна", а президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че ресурсът за нея е безпрецедентен по своя размер.

Заради извънредната ситуация беше направена и актуализация на бюджета, съгласно която беше приет бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урррр за Тиквуций

    40 10 Отговор
    Гроб са национални предатели!

    Коментиран от #17, #19

  • 2 некомпетентен

    50 6 Отговор
    Горанката си мисли, че бакалавърските му знания от Свищака ще правят чудеса. Фалитите ще са толкова мащабни, че ще закрием цели сектори от икономическия живот.

    Коментиран от #13

  • 3 Ей го на

    57 2 Отговор
    Поредния "честен" ! Другаря ви Велчев и той изплува !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Случаен

    34 3 Отговор
    Не още по черен ще бьде......Тиквата ще закрие дьржавата,дано повече хора оцелеят след тоя вирус като отмине,че идва истинския ВИРУС ГЛАД.

    Коментиран от #28

  • 6 карантия

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "АТИЛА":

    Къв ти край на април бре, Бай Атила? Максимум още една седмица давам на ганьо да се събуди от дрямката.
  • 7 Доналт Тръмп

    23 2 Отговор
    Страхотен сценарии беше когато те довлекоха теб за министър ,дано обаче ти отдели време Гешев.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фактъ

    31 8 Отговор
    Борисов се чуди , как да абдикира !Герб са създадени от немските фондация да усвояват парите от ЕС , а не да решават проблеми. Лошото е ,че начело на партията поставиха , най - неподходящият човек да се занимава с тези дела. Борисов и герб са олицетворение на целият ни преход , посредственост , мутри , чалга и грабеж , колкото може . Бог да пази България !

    Коментиран от #11, #29

  • 10 Бау

    17 18 Отговор
    Като ви чета коментарите се убеждавам, че Ганьо си живее в собствен измислен свят. Че като падне Мухобойко от власт и ще настане такъв рай в България, че всички ще имат работа, немски заплати, финландско образование и френско здравеопазване. Само дето Ганьо не се сеща, че тази икономическа криза не е българска, а световна и дори всички още днес да се юрнат да работят, това няма да има никакво значение, защото цялата световна икономика в момента се разпада. Така че вместо да лаете срещу мерките, които вече се прилагат от почти всички останали, се замислете какво би било без тях дали е по-добре да си безработен или с мъртви близки.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 само питам

    19 3 Отговор
    ..защо давате трибуна на един отявлен престъпник и крадец? Точно тоя ли ''корифей'' на кражбата намерихте за съветник???
  • 13 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "некомпетентен":

    Свищов е град с вековни традициите в образованието и културата на българската държава. Много именити българи са се родили там. Няма нужда, чрез невежеството си в опита да громиш финансовия министър, да обиждаш и града.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    17 2 Отговор
    Е тоя къв боклук е заедно с останалите от шайката на царя направиха грабеж и постлаха на Боко рапона да продължи с далаверите. А всички тия комсомолци ги туриха другарите от БКП.
  • 16 Сск

    13 2 Отговор
    Спокойно,депутатите казаха че ще даряват,олигарсите и те ще се развълнуват,и ще ни влязат в положението.
  • 17 куку руку ку

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Урррр за Тиквуций":

    Този, който изнесе златото на България, какво изпълзя пак от дупката си.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 о боже

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Урррр за Тиквуций":

    Алоо бившият меринджей въобще не трябва да се "спасява" финансира бизнеса, нали това си учил. Пари САМО и единствено за закъсали ХОРА персони не фирми.
  • 20 гларус кръстоносец

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бау":

    Живеем в реален свят и трагедията на България е точно в безидейното и некомпетентно управление на ГЕРБ , чийто последствия търпим и в момента. Като искаш да си премиер на малка държава , трябва да можеш да решаваш кризи и да правиш избор във всяка ситуация , да си по бърз и гъвкав от суперсилите в действията и делата, а не да не знаеш какво да правиш и да чакаш да видиш какви мерки ще вземе Меркел за да ги приложиш тш след сидмица. Няма да цъфнем и вържем на момента в който си отиде ББ, но е едно добро начало, защото с него и екипажа му от калинки губим всякаква перспектива като държава , нация и народ. Не е лесно да си прост и за това се изисква талант , но той си е много талантлив .

    Коментиран от #25, #26

  • 21 Ku-Rec

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не мисля, че Ви обижда града! Просто за такъв пост трябва повече учене в по- хай скуул, а и практика. Иначе безспорно най-яката църква в България е в Свищов! Например.
  • 22 въпросче

    10 0 Отговор
    Милене,ти нали си напълни джобовете,за какво мрънкаш?
  • 23 аман от тарикати

    10 0 Отговор
    Този, дето тегли държавен кредит, малко преди края на управлението си, да мълчи.
  • 24 Kiko

    12 0 Отговор
    Ти от къде се появи бе моошеник.По време на твоето министерско кресло, ощети България с 890 милиона €,купи си яхта и стана голям бизнесмен.ДЕПМ краадлива.
  • 25 Бау

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "гларус кръстоносец":

    Последното което трябва да се прави е да се обезглавява държава точно по време на криза. Дори когато главата е куха. Факт е, че мерките които се взеха за ограничение на заразата бяха много по-навременни от тези на Меркел. И то именно защото се намесиха специалист, а Бобо само говори по телевизора. Това, обаче което Ганьо иска е правителството да раздава на хората милиарди със същия размах както в Германия и САЩ само дето държавата ни никога не би могла да разполага с такива ресури. И тъй като Ганьо не иска да обвинява себе си, че не е спестил и един лев когато е имал тази възможност, той предпочита да обвинява който му е най-удобен. Че положението е тежко, е повече от очевидно, но е безсмислено да се бута правителство, когато дори не е сигурно, че може да се сформира друго.
  • 26 Joro

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "гларус кръстоносец":

    Виж приятел.Този за който говориш е корумпиран и във феекалиите които изхвърля.Тайните служби на една държава го държат за топките ,и той за да си спаси кожата им дава милиарди за несъществуващи самолетчета и им строи газопровод в Гърция с български пари..Още преди 4 години го обвиниха че е откраднал 5 милиарда €,а сега колко са.Къщата в Барселона е като кащичка за пиленца в сравнение с това с което разполага.В момента се краде като за световно и от него и от клонираните му марионетки а после ще ги търсиме в други държави.Ерата Борисов е най грозната в историята на България.
  • 27 Някой

    2 0 Отговор
    То бива бива да е прост министъра ама по прост и медуза.
    При такова положение на всички които са в неплатен отпуск чисто 600 лв.Има си фирми които работят нормално.Та дори на 2 милиона българи това е 1 милиард и 200 милиона лв заплати или помощ.за 3 месеца са почти 4 милиярда лв или 2 милиярда евро.После кажете че няма начин след като мислите да теглите 10 милиарда....

    Коментиран от #31

  • 28 Нормален

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Случаен":

    От шипка кауна ще ви организира да незатрием българия
  • 29 Деиствителност

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Фактъ":

    Като доищешься на власт след комунисти нищо да не правиш пак ще е по добре от преди тях
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Другия

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Явно си ученик на румен гечев
  • 32 realist

    3 1 Отговор
    Неграмотното и крадливо управление е на лице! Мерките на "финамсовия министър" са като на стажант счетоводител който не знае къде се намира и фалита на държавата ще го покаже на по късен етап. Правителството се опитва да открадне голяма част от заема и затова мерките не са достатапни...
  • 33 karl hoker

    2 0 Отговор
    ето ви пример за безнаказаност...този....този паразит, даже и мнение изказва.....май старите чакали са надушили кръв...а че боко трябва да падне е необходомост..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.