Last news in Fakti

3 Април, 2020 17:22 4 798 29

Защо в България редовно стават верижни катастрофи!?

  • европейски център за транспортни политики-
  • верижни катастрофи-
  • верижна катастрофа-
  • ам марица-
  • марица-
  • харманли

От Европейския център за транспортни политики са категорични, че наличието на системи за ранно известяване - електронни табла и пътни знаци, е работещ способ за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Нещо, което в България към момента липсва

Защо в България редовно стават верижни катастрофи!? - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики обръща внимание на факта, че в България настъпват множество верижни пътни инциденти, които се харатеризират освен с материали щети, често и с жертви.

Такава е и катастрофата с двама загинали от 3 април 2020 година на АМ "Марица" с участието на 22 тира, които са били част от конвой.

През 2019 година станаха няколко подобни произшествия, като например това на магистрала "Струма" на 5 февруари 2019 година с участието на 30 превозни средства. Загина един човек, а 14 бяха ранени. И при двата инцидента основна предпоставка бе мъглата. Това повдига въпроса защо в България все още не е възможно въвеждането на системи за предупреждение.

Благодарение на усилията на експерти през миналата година бяха приети нормативни промени и бяха въведени два нови знака - А41 ("Образувано задръстване" - алармира за близко задръстване, което водачите не могат да забележат своевременно) и А42 ("Намалена видимост" - наличие на мъгла, задимяване, запрашаване, дъжд, снеговалеж и т.н.).

Въпреки условията на АМ "Марица" от утрото на 3 април 2020 г. обаче знаците не са били използвани, което би могло да е предотврати тежкия инцидент. Практиката в Европа, включително в съседни на България страни, показва, че наличието на подобни системи за ранно известяване - електронни табла и пътни знаци, е работещ способ за намаляване на пътно-транспортните произшествия.

По темата у нас тече широка дискусия от няколко месеца с участието на МВР, МРРБ и АПИ. Към този момент МВР подкрепя въвеждането на подобна експериментална инсталация, докато МРРБ и АПИ смятат този подход за неприемлив.

В тази връзка Европейският център за транспортни политики предлага за своя сметка да изгради експериментална инсталация между 45+000 до 50+000 в двете посоки на АМ „Тракия“ край Ихтиман.

По този начин ще се докаже дали тези системи са ефективни и могат да намерят приложение в България като средство за повече пътна безопасност.

Припомняме, че зоната край Ихтиман е един от участъците, където често има задимяване и мъгла, независимо от сезона, а през октомври 2018 година на мястото стана тежка катастрофа с участието на тир, други три товарни автомобила и лека кола, вследствие на която имаше пострадали.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бегето територията гробище😂😂

    32 3 Отговор
    Щот е важно кат да граби милиони глоби и да създава малоумия и щото смърта по пътищата е бизнес за политици магистрати застрахователи и милиция
  • 2 Шляхтиц

    14 13 Отговор
    Верижни катастрофи стават навсякъде по света. Особено тежки са в страни като Германия, където са разрешени големи скорости по магистралите. Особено тежки са при лоши атмосферни условия и намалена видимост. До 40 автомобила са се сблъсквали един в друг........

    Коментиран от #9

  • 3 Защото хората

    24 6 Отговор
    Не спазват правилата за движение по пътищата. Посред бял ден такава верижна катастрофа, хора, спазвайте ДИСТАНЦИЯ. Съгласен съм също, че турски и румънски шофьори са много опасни участници в движението. А днес е имало също така и гъста мъгла.
  • 4 Гост

    16 10 Отговор
    Глупости! Верижни катастрофи стават навсякъде, при това с повече участници и, по-често и по-тежки, отколкото в БГ! Направете си труда и извадете справки за Европа и ще видите, че БГ дори не е в десетката.
  • 5 Гледащия от Европа

    30 2 Отговор
    Защо ли, защото вместо да правят безумните конструкции на АПИ за винетките, трябваше да направят електронни табла, които да предупреждават в автоматичен режим за промени в атмисферните или пътни условия, катастрофи, спрели тирове и т.н.
    Просто е и може да се види в Италия и много други европейски държави, които мислят за здравето и живота на данъкоплатците, а у нас не са само ходещи потмонета.
    Жалко.

    Коментиран от #22

  • 6 qwerty

    31 3 Отговор
    защото сме най-добрите шОфЕРИ у Европа и караме на 2м дистнация, т.е. обичаме да притискаме водача на автомобила, тръгнал да изпреварва на магистралата със 150км/ч, но бегачката не може с по-малко от 200км/ч това е истината. Ще им изгорят на тия мишоци дългите да присвяткват и след кто те минат набиват тъпо спирачка
  • 7 dgbrfe

    18 7 Отговор
    ЗАЩОТО ИМАМЕ ДВЕ ЛЕНТИ В ЕДНА ПОСОКА, НА КОИТО КАЗВАМЕ МАГИСТРАЛА.
    ЕЙ ЗА ТОВА.
  • 8 Кой68

    13 3 Отговор
    Незнам какво и как обсъждат КАТ,АПИ и МРРБ но само имитират дейност.Да се огледат в някои държави около нас където има такива действащи с-ми и правила.Много е просто и проверено.Но явно в главите на празноглавците не протича елементарна мисъл/ярък пример е ТОЛ системата/......
  • 9 dgbrfe

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шляхтиц":

    А тук като не са разрешени високите скорости сигурно не стават катастрофи. Че то тук няма ден, в който да няма убити или ти не си чувал за това?
    По твоята логика да вземем от 90 км./ч. на извънградско да намалим скоростта на 60 км./ч., че да няма катастрофи. Истината е, че нямаме пътища колкото и онзи да се тупа в гърдите, че бил направил. Направил, ама къде са, че нещо не ги виждаме?
    За магистрала София - Русе се говори от както се помня. Ти видя ли я, защото аз не и не знам дали ще я доживея?

    Коментиран от #24

  • 10 Бамзе

    17 3 Отговор
    Защото са прости. При мъгла се кара с 40-50, дори и на магистрала. Видимостта трябва да отговаря на спирачния път

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бамзе":

    Точно така, прости и безотговорни са като галоши, не карат със съобразена скорост. Нека мрат тяхната мама. Дано измрат всички безотговорни шофьори по пътищата
  • 12 Гост

    7 2 Отговор
    Защото не се спазва дистанция, вървят като залепени! В нормалните държави, ако видят два залепени камиона има глоби! А тук влакче един километър.
  • 13 месара

    6 0 Отговор
    е как защо?! правителството е виновно, нали другаре!
  • 14 BG гражданин и данъкоплатец

    4 1 Отговор
    В конкретния случай от тази сутрин основна вина за създалата се ситуация имат полицаите от КАТ, които са конвоирали групата от 50 камиона!!! За колона от 50 TIR-a /над 1 км./ са нужни поне две патрулки, като по-важно е да има полицейска кола с включени светлини ОТЗАД, за да не допуска изпреварване и вклиняване в колоната от други МПС!!! За шофьора на колата, който е предизвикал мелето всяка обидна квалификация би била, като погалване...
  • 15 Хайл

    5 1 Отговор
    Константине не пиши глупости-в германия редовно има верижни катастрофи с много автомобили,първо се информирай после пиши и не опитвай да ми кажеш какво са видели очите ми там
  • 16 нкм

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бамзе":

    Много е жалко че това е конвой с пилотен автомобил който би трябвало да определя темпото Разбира се участниците в конвоя не трябва да се чустват като че ли са на режим зелена вълна.Необходимо условие е спазване на такава дистанция осигуряваща възможност на 40 т маса от 90 кмч до 0 кмч да се установи без да засегне предния автомобил.На практика това е трудно постижимо без обща комуникация.Една достатъчно прецизирана информационна система би била много полезна в критични ситуации.
  • 17 Катюша

    2 1 Отговор
    А ма тук са участвали и водачи автомобили на апи и на кат,е питъм от цялата работа,кой е най виновен,мъглата или тези които са ги екскортирали и е трябвало да се съобразяват с това,а че не е спазвана дистанция е ясно и резултата го знаем.Само Путин трябва да дойде и да вземе мерки,тогава може и да се пооправи нещо...
  • 18 Независим

    3 1 Отговор
    Това в случая не е изолиран случай и слд 3 дни всичко ще се забрави,бития бит и...я и....н.Лошотое че при нас и Путин ще го лужем и мажем,за нещата..
  • 19 Ууууууууу

    3 0 Отговор
    Бойко в виновен
  • 20 Туземец от Враца

    2 3 Отговор
    Щото повечето български шофери са прости селяни.
  • 21 боико КАЗА

    0 2 Отговор
    МИ НЕ ВНИМАВАТ АЗ ИМ НАПРАИХ МАГИСТРАЛИ ТЕ НЕ ВНИМАВАТ ----- ПО ТЯХ ИМА ДУПКИ ИМА СТРАННА МАРКИРОВКА ИМА ЗАЛЕДЯВАНИЯ ЕЕЕЕЕЕ АПИ ЛИ ДА СЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО ТЕ МИЛИТЕ ПАРИ НЯМАТ ОТ ТОЛА СЯ ВИИ ГИ ТАРМОЗИТЕ ИМА СИНО ----ПТИЧКИ КАТО ДЕСИ НА РОСКАТА ЛУБИМАТА ТЯ КАЗВА ГА ША ВЛИ ГА НЕ РОСКАТА ГО СЛАГАМ ГЛАШАТАИ ДА ВИКА ПО МАГИСТРАЛИТЕ ААААААА
  • 22 ФИНЦИ

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гледащия от Европа":

    СТИАГА ВА ТА ОРАТА ОТ АПИ НЯМАТ СРЕТСТВА ВИИ САМО ИСКАТЕ ОЛЕГ ВИ КАЗА ПЛАТИЛИ СТЕ ВИНЕТКИ КО ДА ВИ ВЪРНЕМ ПАРИ ЛИ МИ КАРАИТЕ КО ЧАКАТЕ ХА ХА ХА ОЛЕГ МИСИРКАТА КАЗА
  • 23 Моше лихваря

    2 0 Отговор
    Има елементарно правило за дистанция ,ако не ти идва отвътре пише го по книгите при еди каква си скорост броиш и това ти е дистанцията.Също при лоша видимост или вечер безопасно да можеш да спреш в зоната с добра видимост ,ако не можеш намаляш.Ако ги спазваш ще имаш много по малко проблеми,другото е божа работа.Живи и здрави.
  • 24 🚦🚗🚑

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "dgbrfe":

    Не знам от кое село си, но доколкото забелязвам в града карат 90км/ч, а в магистралите 160км/ч... 160 си е за 160. Но не е толкова проблем скоростта, колкото това че не се кара в определените платна, а колите се качват и по тротоарите. А пък от паркиран как потегля като за формула 1, без изобщо да е присветнал поне с мигач, нямам думи. Дисциплината е ключовата дума, за да се оправи статистиката!!!!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 dgbrfe

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "🚦🚗🚑":

    Не, не съм от село. Не знам, защо така си решил. От голям град съм и за съжаление село нямам, а бих искал да имам. Ти явно имаш нещо против хората от село, но не това е темата.
    С кое точно в поста ми не си съгласен? С това, че ние магистрали нямаме ли? Ми нямаме колкото и твоя любимец ББ да твърди, че имаме, АЗ КАЗВАМ ЧЕ НЯМАМЕ. Второ - за твое сведение в града не се кара с 90 км./ч. както ти твърдиш, а с 50 км./ч. Трето - няма такава "магистрала" в БГ където разрешената скорост да е 160 км./ч. или поне аз не знам такава. И последно, ако изобщо си излизал от България би трябвало да си виждал, какво представлява магистрала, а не като нашите две платна в една посока. Това нашето може да е само скоростен път, но и това название би било твърде голямо за вълнообразните платна, пропадания и кръпки.

    Коментиран от #27

  • 27 Ей отворко

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "dgbrfe":

    Не ми се прави на видял какво ли не, че ще ти снимам поне десет клипа за седмица и ще те питам това 50км/ч ли ти се виждат. По магистралите прекрасно ги знам колко е пълно с психари, не ме баламосвай.

    Коментиран от #28

  • 28 dgbrfe

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ей отворко":

    Нямам претенции да съм видял кaкво ли нe, а това, чe щe cнимaш пoнe дeceт клипa зa ceдмицa където малоумници карат с много над 50км/ч е ясно. Това всеки ги вижда.
    Въпросът е, че това са правила, които следва да бъдат спазвани, но българският "дребен селски тарикат", не ги спазва и като се пребие някъде сам все някой друг трябва да му е виновен. Не аз съм виновен за това нали? Тук спора е имаме или нямаме магистрали, но понеже на теб явно не ти изнася да признаеш, че МАГИСТРАЛИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА и отбиваш темата хем встрани, хем в ляво. От космоса вече си личи към чия политическа сила принадлежиш.
    Относно психарите в БГ не ми я ясно, защо само по пътищата ги виждаш? Нима са само там ги има и само ограниченията на скоростта не спазват?
  • 29 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Отговорът е простичък. Писал съм го и друг път, но едва ли нтякой му е обърнал внимание, още по-малко да си е вземал бележка и да го спазва.Инструктор по шофьорлък ми бе Симеон Кесарски от град Русе. Казваше нещо много семпло и ефикасно :" Когато си на пътя и се движиш зад превозно средство, независимо от неговата скорост,/ ТЯ НЕ ТЕ ИНТЕРЕСУВА/ ТИ го смятай, възприемай, като спряло на място за неподвижно!! Скоростта , с която ти се движиш, и разстоянието, което имаш до него, ЩЕ ЛИ ТИ ПОЗВОЛИ ДА СПРЕШ, преди да си го блъснал ?? Или накратко - СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ ! НнЕКА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ НЕОБХОДИМАТА. Ще Ви изпреварват и ще се навират между Вашата и предната машина . Изостанете бавно и внимателно и от нея, и от втора , и от трета. Вас може и да Ви блъснат "големи" шофьори от големите градове. Те "бързат", забиват предна броня във Вашата задна - така са навикнали !! Или невъздържани селски хлапаци с изключителни умения на шофьори!!НО ВИЕ никога няма да блъснете другиго !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове