Last news in Fakti

3 Април, 2020 18:21, обновена 3 Април, 2020 18:27 14 129 70

Работодателите: Час по-скоро министър Петкова да си подаде оставката!

  • енергетика-
  • работодатели-
  • теменужка петкова

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на министъра на енергетиката

Работодателите: Час по-скоро министър Петкова да си подаде оставката! - 1
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в своя официална позиция.

Публикуваме го без редакторска намеса:

В Народното събрание бе внесен Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03.2020 г., уреждащ условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД.

Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят! Това бе заявено днес в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година.

Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година.

Настояваме министър Петкова да си подаде оставката, поради следните причини:

Опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията!

Поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с Булгаргаз с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена.

Проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза!

Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева.

Както многократно Ви информирахме, индустрията заяви към „Булгаргаз“ ЕАД количествата природен газ, които ще потреби и закупи през 2020 г. още преди началото на месец септември 2019 г. Никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не знаеше, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от „Булгаргаз” ЕАД, по „приравнени“ цени на регулираната цена, определена от КЕВР. По договорите ни с „Булгаргаз“ ЕАД имаме клауза „взимай или плащай“, която обаче не бе променена с отпадането на индустрията от лицата, купуващи по регулирани цени. Към настоящия момент цените на природния газ, при които „Булгаргаз“ ЕАД продава на своите клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, са реално едностранно и не на преговорна основа наложени от страна на доставчика, при подписване на настоящите договори. Легалните мерки, насочени към либерализирането на пазара на природен газ в България, е недопустимо да предпоставят и да „узаконят” държавната помощ и толерирането от държавата на злоупотребата с господстващо положение от страна на държавното дружество „Булгаргаз” ЕАД.

За съжаление обсъждането днес в НС е поредното действие в посока обратна на декларираната загриженост на държавните институции за българския бизнес. Действието в правилната посока би било преглед на неравноправните договори на Булгаргаз с клиентите и неравноправните клаузи в тях и поведението на Булгаргаз да настоява за плащане на санкции на заявени количества, но невзети заради спирането на огромен брой предприятия. В случая, би било добре загрижеността за българската икономика, в условията на извънредно положение, да се изрази в споделяне на поне половината от загубите на всички спрели дейността си фирми, или да се даде някаква отсрочка, а не държавата да облагодетелства една монополна структура за сметка на всички фирми и граждани потребители.

Настоящите цени по договорите на индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа с „Булгаргаз” ЕАД, са определени за 1 Мегаватчас (MWh) по следния начин: „Цената за всеки месец от периода на действие на договора е в размер на предложената от Доставчика цена за утвърждаване, от Комисията за енергийно и водно регулиране, по която Доставчикът да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената от Доставчика цена по предходното изречение се формира съгласно условията на Наредба №2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ ”

„Булгаргаз“ ЕАД сам определя цените си за продажба, съгласно условията на Наредба №2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ и ги предлага за утвърждаване на КЕВР. Следователно с промяната на своите предложения (заявления) за утвърждаване на цена със задна дата, „Булгаргаз“ ЕАД се съгласява, че цените следва да бъдат променени ретроактивно за вече минал период, в това число следва да бъдат променени и цените по двустранните им договори с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, предвид начина по който е определена цената в подписаните двустранни договори.

Нещо повече, потреблението на промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е използвано от „Булгаргаз” ЕАД и от КЕВР за определяне на регулираната цена и след 31.12.2019г. за първо тримесечие на 2020 г., което е видно от доклада на КЕВР.

Обръщаме внимание, че за периода от 01.01.2020г. до 31.03.2020г. става дума за необосновано високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от индустрията. Поради така определените цени, следва при промяна на предложените от „Булгаргаз“ ЕАД цени за утвърждаване от КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД да възстанови суми за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. по договорите за доставка на природен газ, сключени с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Възстановяването на средствата следва да бъде изпълнено съобразно §2, ал.8 на предложения ЗИД на ЗЕ, като за това законодателно бъдат дадени възможно най-кратки срокове.

Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост.

Средствата, които ООО „Газпром експорт“ възстанови на „Булгаргаз“ ЕАД, следва да бъдат възстановени на всички потребители, закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД. Това са средства надплатени от тях по доказано надпазарни цени. Тези цени за промишлените потребители за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г. са равни на предложените за утвърждаване от „Булгаргаз“ ЕАД и са заплатени от индустрията. Не е справедливо и липсва икономическа логика да се възстановяват средства, надплатени само по регулирани цени, тъй като договорът между ООО „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ ЕАД оказва същото влияние и на ценовите равнища по двустранните договори между „Булгаргаз“ ЕАД и промишлените потребители.

Поради това не следва да има дискриминация между клиентите, закупили природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД на регулирани цени и тези, закупили газ по двустранни договори на „приравнени“ на регулираните цени. Поради начина на определяне на цените на природния газ по договорите за доставка на природен газ, сключени с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, следва при промяна на предложените от „Булгаргаз“ ЕАД цени за утвърждаване от КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД да възстанови суми и за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г.

Така ще се постигне справедливо компенсиране на всички потребители, закупили природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД по доказано надпазарни цени.

Настояваме час по-скоро да бъдат възстановени парите на предприятията, т.е. на работещите хора!

Настояваме час по-скоро министър Петкова да си подаде оставката!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така индустриалци, ОСТАВКА

    120 12 Отговор
    На всички пречещи на БЪЛГАРИЯ и ИКОНОМИКАТА. ОСТАВКА СЕГА.

    Коментиран от #40

  • 2 Ронин

    117 10 Отговор
    Коя Теменуга ли, ортачката на Гинка Чеза? Никогаааааа Теменуга е връзкарка и просто няма как!

    Коментиран от #43

  • 3 Загрижен

    110 5 Отговор
    Тази има да връща и на всички физически лица, ползвали и плащали за топлоенергията. Не са само тия милиардери на снимката.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ветеринарен психолог

    116 6 Отговор
    Теменужкеее,цвете мое. Излез пред камерите и кажи,че това е популизъм. Не се срамувай . Г-н Борисов ще ти прости, и ще те направи посланник в чужбина
  • 6 Еблю

    100 4 Отговор
    Ами световния рекордьор за бързо оздравяване от коронавируса ще върне ли на държавата едни 50 милиона за които беше измислен закон за да могат да се отклонят!
  • 7 gggw

    19 80 Отговор
    олигофрени! това е най-добрия министър на енергетиката досега

    Коментиран от #56

  • 8 ЗЕВС

    45 1 Отговор
    До знанието на „Софийска районна прокуратура".

    Жалба от абонатите на „Топлофикация София"

    Уважаеми г-н. Прокурор

    На 3 март 2020 г. между „Газпром"- Русия и „Булгаргаз"- България, беше подписано международно търговско споразумение , с което доставната цена на природен газ бе намалена с 40.33%. Занижената цена на природният газ по новия догвор влиза в сила със задна дата от 5 август 2019 г.
    Това налага да бъдат преизчислени всички сметки на абонати, ползвали топлинна енергия в периода 5 август 2019 г. до днешна дата. Разликата от надвзетите суми, в това число и ДДС да бъдат възстановени на редовните клиенти.

    „КЕВР" и „НС" нямат официално становище по случая, нито са предприели административни или правни действия за решаване на казуса, т.е. има реална опасност надплатените суми по сметките да бъдат присвоени. В тази ситуация абонатите на „Топлофикация София" се явяват спонсори на топлофикацията, без тяхното съгласие!

    Предвид гореизложеното, за да се предотврати извършване на престъпление от общ характер, призовавам прокуратурата да се самосезира и приложи предвидените от закона мерки.

    Дата: 00, 00, 2020 г.
  • 9 ленчето с кремчето в ръце

    64 5 Отговор
    И ТАЗИ ТРЪТЛА КАТО ДРУГИТЕ - ГЕПАРАТА НА МАНГИЗАТА ЩОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЯГА - НА ДАЛЕЧЕ И БЪРЗО
  • 10 123

    30 5 Отговор
    То най- добре Бойче
  • 11 Горо

    87 6 Отговор
    Теменужка Петкова е маша на Бойко Борисов и прави това, което той нареди. Досега да сте видели негов министър да е направил нещо на своя глава? Така че е глупост, да не кажа голямо лицемерие, да се иска нейната оставка, а не на Борисов и цялото правителство.

    Коментиран от #16

  • 12 абв

    47 5 Отговор
    ся хората бяз заплати да плащат тока на гела аре бегай
  • 13 Омерзен

    63 6 Отговор
    Дано тази калинка в енергетиката бъде най-позорно натирена от отрасъла и да бъде подведена под отговорност, ама надали!
  • 14 Емил

    37 13 Отговор
    Тая снимка от среща на агентите на КГБ в България ли е?
  • 15 Теменужка

    60 4 Отговор
    Дупе давам, пари не давам.

    Коментиран от #47

  • 16 gggw

    7 27 Отговор

    До коментар #11 от "Горо":

    еми това, което описваш си е мажоритарна система. избираш си бойко и бойко управлява.. какво не ти харесва в случая? по-добре него да слуша отколкото някви бизнес келеши. кат искаш на изборите си избери домусчиев за министър-председател. тогава него ше слушат

    Коментиран от #26

  • 17 Подкрепям

    34 4 Отговор
    ОСТАВКА!!!!
  • 18 Киро Думуса

    34 3 Отговор
    Тоя коранавирус що е там?Не е ли под карантина. Или и те конферентно.И аз съм работодател на 20 човека ,ама никой не ме пита
  • 19 така е в клетата ни България

    29 0 Отговор
    Въпросът е кой ще гепи , Гелът , или Келът. Вие ще връщате ли на тия на които им продадохте продукцията си на по-високи цени , съобразно с високата цената на тока ?
  • 20 пурко

    37 4 Отговор
    Не оставката на Петкова,а на Борисов!
  • 21 Барба Ганяс

    30 2 Отговор
    Теменужке ела ми извърти една турска ч.кия,заеби ги тия.
  • 22 Свободен човек

    40 3 Отговор
    ОСТАВКА на КОРУМПИРАНОТО правителство!!!!!!!!!!!
  • 23 пурко

    29 3 Отговор
    Не оставката на Петкова,а на Борисов!
  • 24 Ами да

    20 1 Отговор
    Но само той ли требе да си даде в оставката.
    Оно ония сите са за зандана ама на дали.
  • 25 Paco

    37 3 Отговор
    Цялото правителство да подава оставка .Стига вече,рием дъното на дъното .Какво още трябва да се случи ?
  • 26 Горо

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от "gggw":

    Приятелю, хайде да не си говорим за това как всъщност се провеждат избори в България, че експертът в тази област Цветан Цветанов може да ни се обиди!

    Коментиран от #39

  • 27 нали

    26 4 Отговор
    ГЕРБЕРАСТКАТА КАЛИНКА ВЪН!!!! ВЪН!!!
  • 28 Съпричастен

    21 4 Отговор
    Бойко и на тия акули ли имаш да даваш? Вдигни заема на 50 милиарда и си готов, Кво толкова . Ем ша краднеш още малко
  • 29 petar 1

    17 3 Отговор
    Каква хубава снимка на агентите на кгб.Запомнете ги
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 эпсилон

    8 4 Отговор
    Да бе, веднага. Щото Майбаха си иска вноските в банката. Ако може да не усетят кризата на гърба на бюджета е най добре. Всеки да си влачи теглото. Умряха за един месец. А, ако е нещо по тежко и продължително ?
  • 32 Corona life

    15 4 Отговор
    Наглетци короната да ви тръшне дано.
  • 33 Информиран

    13 4 Отговор
    Тези достопочтени служители на КГБ пък какво искат?
  • 34 Доко

    16 7 Отговор
    Мишоци ,какво е виновна жената като бащицата е наредил така ,страхливи сини ликета
  • 35 Петър 1

    17 0 Отговор
    АИКБ БСК БТПП КРИБ това са олигарсите на ограбена от тях България.Сега са двигателите на бизнеса хаха
  • 36 ФИНЦИ

    11 1 Отговор
    АИ СЯ КАТО КУПИ ГИНКА ЧЕЗ И СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА
  • 37 ПАНДИЗ

    16 3 Отговор
    ТЕМЕНУЖКА И СВИНАРОВ - В ЗАТВОРА
  • 38 Въпрос?

    8 2 Отговор
    Господа, знаете ли колко бизнеси не могат да си вземат парите от държавата?
    Къде бяхте, казахте го на 16.03.2020 и.....
    Дано успеете поне за това!!!!
  • 39 gggw

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Горо":

    ами добре бе, хайде издигнете някой, па ше го изберем чрез революция.. кой? славчо трифонака ли? айде да видим.. то има ли някво движение или партия дето да издигне нещо различно?
  • 40 666 999 666 999 666 999 666 999 666 999

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точно така индустриалци, ОСТАВКА":

    KOIA IKONOMIKA BEEEE OVZOO ? MASONSKATA SIVA PIRAMIDA LIIIIIII ?
    NE STE HORA , NIKOGA NE STE BILI !
  • 41 Анонимен

    7 1 Отговор
    Просто искат да ги откраднат.Онзи белгийския премиер що иска да се спрат всички пари от ЕС за България ?
  • 42 Парадайс

    3 2 Отговор
    ТЕМЕНУЖКА КАРАМФИЛОВА ТРЕНДАФИЛОВА ДУ, ПЕ ДАВА АМА ПАРИ НЕ ДАВА. ТАКА И НАРЕДИЛ БАШ ШЛАНГАЖИЯТА. КАЗАЛ И Е. У ТИЯ ДУПКИ ТУРШИЯ НЕМА ДА СЛАГАШ ЧЕ ДА ГИ ПАЗИШ. ТРИ ДУПКИ ИМАШ И НЕМА ДА ГИ ЖАЛИШ. БОГ ЗАТОВА ТИ ГИ Е ДАЛ ДА ГИ ПЪЛНИЧ С КАРЦИ.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хмммм

    6 0 Отговор
    Търсете си парите от Сашо Дончев шушляци
  • 45 123

    13 1 Отговор
    Карантината е пълна пародия. Заводи и предприятия могат да работят. Работят и големите хипермаркети, а ресторанти, хотели и малки магазини нямат право да работят. Защо блокирахте градовете, защо затворихте парковете? Заразата няма нищо общо с тези мерки.
  • 46 kayzer

    5 1 Отговор
    докато всичко е в сивата икономика ще е така
  • 47 Мъдю тъпунгера

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Теменужка":

    Дай,дай, още дай и ще пиеш само чай
  • 48 Чичо

    13 0 Отговор
    Предлагам тези пари да бъдат разделени между всички безработни изхвърлени на трудовата борса от тези "бизнесмени".
  • 49 Пламен

    9 2 Отговор
    Г-н Борисов вие сте най големия некадърник и алчен палячо вкарахте ни в най голямата криза задминахте Жан Виденов

    Коментиран от #50

  • 50 Партизаните от горите

    6 3 Отговор

    До коментар #49 от "Пламен":

    Жан Виденов го изиграха вината не е негова

    Коментиран от #54

  • 51 Меджнун

    4 0 Отговор
    Бял ден да не видите ХАЙЛАЗИИИ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Албена

    4 1 Отговор
    Знам само, че до сега ни плашеха със смърт от вируса ,едва ли не,който не слуша ще умре, подсле ще е глад до смърт, че 37 г. беше преход и мизерия , че цени стремглаво тръгват на горе , а доходи и пенсии не, защото е криза и няма пари и че всичкото това се прави защото мислят нашето добро и че техното вдигане на заплати сега и висша форма на цинизъм и че за тях народа е сган, заслужаващ мъки и смърт.Знам и това, че ако кажеш" не ги е срам", те се ласкаят, значи добре си вършат работата!!!Та ще ни верне енергетиката пари ли?НИКОГА!!!!!
  • 54 Дидо

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Партизаните от горите":

    Москва свали Жан и сложи Костов
  • 55 Дидо

    4 1 Отговор
    Каквато Петкова такива са и бизнесмени все червени
  • 56 Калбо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "gggw":

    Или е най хитрата и умна крадла
  • 57 хепи гепи

    0 2 Отговор
    да викнат реформаторския блок да ги реформира че нямат време много са тлъсти кебапчетата
  • 58 dif ot cc

    1 1 Отговор
    как така само на нея.? да не се обидят и останалите от "фирмата "..
  • 59 конфуций

    2 1 Отговор
    работата е песен ама друг да я пее който може да промени себе си може да промени света
  • 60 майкъл джексън

    0 1 Отговор
    малка стъпка за мен голяма стъпка за човечеството
  • 61 сянката

    0 1 Отговор
    дайте ми опорна точка и ще повдигна света
  • 62 на сянка

    0 1 Отговор
    много клишета ве
  • 63 паркетен лъв

    1 1 Отговор
    тоя да не е спал на течение
  • 64 тримата от запаса

    1 1 Отговор
    да ходим да боднем в хепи
  • 65 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    7 0 Отговор
    Думус ефенди , а ти като вчера даде предложение за понижаване на работната заплата заради вируса .Вън майка ти и .... от държавата!Искаш да наложиш на хората по голяма мизерия и работодателя са има право да се гаври още повече с народа.
  • 66 господарите на големите балони

    3 1 Отговор
    има нещо гнило в Дания
  • 67 загрижен

    3 1 Отговор
    какво ще бъде времето утре ще разберем в другиден
  • 68 гледна точка

    3 2 Отговор
    всяка власт е от бога почитай царя бой се от бога
  • 69 Ннм

    6 1 Отговор
    Не я харесвам, но щом тези ревът значи работи добре.
  • 70 Пишман работодатели

    7 0 Отговор
    Не знам за Теменужка ама тези убавци на снимката са за изселване от българия без право на връщане и да правят бизнес в северна корея там ще плащат мизерни малки заплати!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове