Last news in Fakti

5 Април, 2020 17:52 4 395 25

НФСБ внесе предложения за извънредното положение

  • нфсб-
  • извънредно положение

НФСБ предлага удължаване на срока за лицата, започнали процедура по ТЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане, която все още не е завършена

НФСБ внесе предложения за извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

НФСБ внесе в Народното събрание своите предложение по Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Ето какви промени предлагат от партията:

В диалог с работодателските организации НФСБ внесе текстове, с които се дават реални облекчения за малките и средни фирми и реална възможност те да запазят необходимите работни места, а именно:

- Държавата да поеме 60% от осигурителния доход на останалите без работа, без да се плащат осигуровки от работодателя. Защото и без друго, най-тежкият удар от епидемията в икономически аспект поема малкият и среден бизнес, който е тръгнал да свива производството, а за много браншове – да спре и изцяло своята дейност. С всички негативни последствия по плащането на: обезщетения на съкратените работници, разходите по замразяването на обекти и най-вече – изплащането на краткосрочни кредити, особено в областта на туризма.

НФСБ предлага също от въпросната държавна компенсация да имат право да се ползват и служителите с намален работен ден за останалата част от деня.

На следващо място - магистър-фармацевтът да може да заменя с изричното съгласие на пациента скъпи лекарства с евтини, доказали ефективността си генерици (лекарства, за които са отпаднали сроковете за лиценз и патенти, но които са доказали с годините своето действие, като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.). Това ще бъде реална финансова помощ за по-бедните, особено за пенсионерите в днешната тежка ситуация и в същото време – сериозен удар срещу лекарствената мафия.

НФСБ предлага удължаване на срока за лицата, започнали процедура по ТЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане, която все още не е завършена. Предложението е тя да бъде удължена до края на извънредното положение, плюс още два месеца.

Следващото предложение дава възможността за времето на извънредното положение да се предостави възможност и на биолози, биохимици, медицински лаборанти да извършват имунохроматографски скринингови тестове. Необходима мярка, защото по официална справка на БЛС към 2018 г. има огромен недостиг на специалисти, които да извършват тестовете - специалистите – вирусолози, които единствено към момента могат да извършват имунохроматографски скринингови тестове са само 60 за цялата страна.

Не на последно място - считаме, че в този тежък период държавата трябва да разработи и задейства мащабен план за изграждане и завършване на големи инфраструктурни проекти в пътното строителство, енергетиката, ВиК, язовирите – така ще се разкрият хиляди работни места и едновременно с това ще се създаде принадена стойност и така необходимата за развитието на държавата инфраструктура. Мярка е реална помощ за държавата, а не просто даване пари на калпак, без каквато и да е остатъчна полза.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    38 5 Отговор
    Племенникът на комуниста Ангел Балевски , Валери Балевски,много активен д€йб@...у комуниста!
  • 2 Някой си

    51 3 Отговор
    Бе те и минимална пенсия 300 лева обещаха, ама гласувалите за тях пенсионери още я чакат!

    Коментиран от #11

  • 3 Гост

    44 2 Отговор
    ,,Цирка,, само се мести от едно место на друго......
  • 4 Защо

    23 3 Отговор
    Що не си поискат директно от коаслиционера си ДС-Ванче Гюфтаджи-албинос караПраси не само с тераси високоалкохолен деинфектант (ракия) от военновремените запаси?! Или те вече са изпити от караПраси, Джанбаз, Контрера, Коко Кънчев. батХаро, Нено, Веселинката, Суктанка, ДС-Кремена, Сиди, "моя служител" Иво гайл-гитлер Антонов, Толя Коминтерн-НКВД Величковия, ..... А за чшае-шокарието Балефф, Касап, Солак и катуна им са останали само осътатъците от мезетата!

    Коментиран от #23

  • 5 Paco

    35 5 Отговор
    Банда смешници,маневри с цел да не минат в забвение.Така или иначе утре вече никой няма да си спомня за тези циркаджии.
  • 6 винкела

    26 4 Отговор
    ти си пътник какво предлагаш цървул вън от парламента
  • 7 Ааа хич хич не ми е жал

    16 5 Отговор
    да фалиргат, да умиргат.
  • 8 Юлиан

    17 0 Отговор
    Спря се с яденето отвън, сега си взимат обекти в България, като язовирите от там да крадат с завишени цени. Всички тия, са като сериал От Глупав По-глупав. Не мисля че хората им се връзват. Всъщност знам, че сме прекалено малко българите в България за да направим промяна. Връщане на малцинствата по земите им ще реши проблема. Тогава ще има яснота и възможност за промяна и възход. Когато станем пак Тракийско-Български народ. Чужденците ни предадоха до един и се правят на едни от нас.
  • 9 Жоро

    15 3 Отговор
    Няма да ревете, вие си ги избрахте тези и сега ще ги слушкате и ще изпълнявате това, което ви наредят. Дано ви дойде акъла ама едва ли, защото ако имахте такъв тези нямаше да са там. Трябва да теглите, ама много да теглите, за да се научите, но съм убеден, че това никога няма да стане. Както е и да е проблема си е ваш.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Измекяри

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Те „обещаха”, но изчакват короната да помага - ако намали пенсионерите наполовина, мин. пенсия се вдига от 150 на 300 лв., което запазва сумата за всички мин. пенсии, но междувременно МЖС от 300 на 500 лв.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Юлиан

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Казвам се Юлиан Станков 40г гр. Сливен. Намери ме в листата да съм гласувал веднъж дори, до ден днешен. Успех, многознайко чуждестранен.
  • 14 surgeon

    11 0 Отговор
    Преди около месец и половина, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както се хвали д-р Москов. Постоянството на този коментар е протест срещу толерантността на правителството към крадците!
  • 15 има ли значение

    3 2 Отговор
    Да удължиш срока за болните е равно на геноцид.За останалите работници останали без работа ако са на трудовата борса ще взимат повече пари от колкото на работа ЗАЩОТО в предвид обстоятелствата скопения бизнес може да си позволи пулувин заплата за работник тъй като Борисов ги насърчи че така трябва да бъде. Грешка
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Joro

    1 0 Отговор
    Triete a???
  • 20 Joro

    13 3 Отговор
    Алооо!Псеeвдопатриоти!Каквим патриоти сте вие и какво патриотично направихте за България,че не се сещам.Първо патриотите в България още от Турското робство не са Русофоби и няма как патриот да е американска подлога.Второ само лаете срещу циiганите,но досега не наоправихте нищо съществено.И трето,наистина ли се мислите за патриоти,защото ония с голямата глава ви ползва само за пълнеж.Времето ви изтече и никога повече такива клоуни като вас в управлението на България.Вие вместо да сте опозиция на кухата глава,която определено създава геeноцид за собствения си народ а какво виждаме в действителнодт...играете си на игрички"ти на мене аз на тебе"Доживяхме и диктатура,която и в турско ропбство не сме имали.
  • 21 SSsss

    13 2 Отговор
    Абе хора.Вие не разбрахте ли че цялата история с извънредното положение е Пунта Мара.В България нормалната смъртноста е 1.54% на годинастатистиката е за 2018 г.Ако приемеме хипотетично че сме 6 милиона то за 2018 година са починали 92 400.или средно по 253 на ден.Другия момент е че всички българи,родени след 1951 година са ваксинирани срещу туберкулоза,и имат имунитет и срещу COVID-19 от 60-80%.Всеки който е служил в БНА има повторна ваксина.На кой му е нужно извънредно положение и диктатура върху собствения си народ.-Аз се сещам само за един примат от БАНКЯ,защото има още какво да се краде и да се прикрие с извънредното положение.Жалката ни икономика ще бъде унищожена а безработицата ще скочи на МАХ.
  • 22 винкИл ТВ

    13 3 Отговор
    Тия първо унищожиха хората с ТЕЛК сега се загрижели за тях.Баси лицемерите!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Малка фирма-8 човека

    3 0 Отговор
    Предложените мерки са добри но недостатъчни. Не разбрах как ще успея да си запазя обучените хора за повече от два месеца без работа. Да си кажем честно.тези мерки наистина защитават хората, но не малкият и среден бизнес. Тези мерки ще помогнат най-вече на голе мите. След кризата големите ще могат да наемат обучени хора за малко пари а малките тепърва ще трябва бавно да завъртат колелото на развитието си. Извод:мерките отново са за големите а след кризата заплатите на хората ще са ниски. Заплатата която давам в момента е 80г100лв.надница..След кризата няма да мога да си я позволя. Големите в момента дават толкова само на технически персонал. След кризата ще имат избор от обучени хора за по-малко пари. Отново: богатите по-богати:, а едните по-бедни!!! Честито!!!
  • 25 karl hoker

    2 1 Отговор
    " патриоти "....тия знаят ли значението на тази дума ? те са срам за България....време да се " обезпаразити "цялата държавна машина...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове