6 Април, 2020 21:11 8 942 33

Почина наш топ военен разузнавач

  • военен разузнавач-
  • валери лазаров

Започва да служи във военното разузнаване, като е изпращан на мисии и зад граница

Почина наш топ военен разузнавач - 1

Почина големият военен разузнавач генерал-майор Валери Лазаров. Това съобщиха от Асоциацията на Сухопътните войски.

Ген. Валери Лазаров е роден на 11 март 1954 г. През 1976 г. завършва Висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново със специалност "Разузнавачи". Започва да служи във военното разузнаване, като е изпращан на мисии и зад граница. По-късно завършва Военната академия в София.

Завършил е Генералщабна академия в Гърция и е първият български офицер завършил такава. Защитава дисертация по специалността "Военнополитически проблеми на сигурността".

На 6 юни 2002 г. е назначен за началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия и удостоен с висше военно звание бригаден генерал. На 3 май 2004 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор.

На 4 май 2005 г. е назначен за началник на Разузнавателно управление в Генералния щаб на Българската армия. На 25 април 2006 г. е освободен от длъжността началник на Разузнавателното управление в Генералния щаб на Българската армия, считано от 1 юни 2006 г.

Почетен член е на Национален съюз "Безопасност и охрана".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беше свестен

    42 1 Отговор
    Господ да го прости. Беше свестен човек.
  • 2 Лека му пръст

    24 7 Отговор
    Доган намери ли заместник?
    Да няма изненади в ПОСОЛСТВАТА НА РУСИЯ И САЩ?
  • 3 СПОМНЯМ СИ

    30 5 Отговор
    НО НЕ СЪМ СИГУРЕН ПРЕЗ ЖИВКОВО ВРЕМЕ ..ТОЙ ЛИ БЕШЕ ПРАВИЛ СТРОЕВИ ПРЕГЛЕД В ГРЪЦКО ПОДЕЛЕНИЕ..ГОЛЯМ МАЙТАП..ТЕ ПОСЛЕ МУ ИЗДАЛИ СМЪРТНА ПРИСЪДА АМА КЪСНОО..
  • 4 Шекспир

    13 28 Отговор
    Хаха учил в гръцка академия:))
    Не че нещо ама гърците на какво военно и разузнувателно дело ще го научат

    Коментиран от #9, #11, #12, #13

  • 5 Лумпен

    41 4 Отговор
    Вжйник и командир- светла му памет!
    На фона на министъро с била- торбичката...спретнат с дънки, сако и спортна блузка....
  • 6 бай Шиле

    60 10 Отговор
    ЛЕКА МУ ПРЪСТ НА ЧОВЕКА.Повечето хора нямат и бегла представа какво е да работиш в разузнаването.Моля по полека с разни глупави коментари.
  • 7 Човек

    28 5 Отговор
    ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН! ПОКЛОН! НАЙ СЕТНЕ ЖУРНАЛЯТА ДА ПИШАТ НЕЩО КОЕТО ДА НЕ ИМ НОСИ ЛЕСНИ ПАРИ!
  • 8 Бог д го прости

    29 3 Отговор
    Той бе обикновен човек, но живота му остави светла диря в сърцата на тия где го познавахме!
  • 9 Ггггг

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шекспир":

    Бил е на мисия там..
  • 10 Българин

    20 2 Отговор
    Бог да го прости.
  • 11 За разлика от нас

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шекспир":

    Гръцкото разузнаване и контраразузнаване са доста добри. Имали са шпиони у нас по време на Балканските войни и затова ни прекараха за Солун. Имат и сега. Мине не мине и се разчуе за някой гръцки шпионин в САЩ,докато ние не смеем да мъцнем там. Академията им е на високо ниво и не цепи басма на никоя велика сила с политкоректни обучения,подмазване и подгъзуване.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СВД

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "За разлика от нас":

    Един преподавател по гръцки във Военното училище като обясняваше защо е необходимо да се знаят чужди езици, разказа как били на среща в Гърция и първата точка била на какъв език ще разговарят двете делегации. Гърците предложили английски, немски, френски, а един техен лейтенант предложил на японски! Нашите - само с гръцки! Дипломатично заявили, че понеже се намираме на територията на вашата древна, красива, гостоприемна Елада, най добре да разговаряме на гръцки! Чета справка за висши турски началници като се почне от началника на ГЩ - Неджиб Торумтай беше тогава! Всички с академии на запад и с владеене на езици! А ние - Ганя още е №1 и няма алтернатива! И действително няма!

    Коментиран от #18, #19, #23

  • 16 Асаb

    11 33 Отговор
    Шапкар ли е,не ми го хвали.Освен,ако не е кондуктор от влака.
  • 17 Acab

    13 4 Отговор
    Или редови пожарникар/не премиер/.
  • 18 Горо

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "СВД":

    Като според теб нямал алтернатива Ганя, то поне го короновайте официално за цар, че да се свърши с тази смешна "парламентарна република"!
  • 19 Не си в час

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "СВД":

    Въобще не познаваш гърците. Никога не биха се унижили в Гърция с официална делегация да разговарят на английски. В Гърция за гърците на гръцки и превод на родния език за госта. Толкоз. За твое сведение военните ни в посолството и академиите им бяха с по 3 чужди езика,а имаше и такива като генерала дето осъди Аню Ньойски дето им събираше очите с познанията си по чужди езици.
  • 20 Дошъл му е

    3 9 Отговор
    Видовият ден...
  • 21 MOMO

    5 17 Отговор
    Сега замина на мисия в Ада.
  • 22 каква

    2 1 Отговор
    е разликата между Разузнавателното управление на Генералния щаб и служба Военна информация?
  • 23 Очилатия

    7 9 Отговор

    До коментар #15 от "СВД":

    Имаше информация за нашите разузнавачи по времето на бай Тошо. Повечето не са знаели даже езика на съответната държава. "Сведенията" са им били някакви смехотворни преводи от вестници. Що пари са потрошили!

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 24 Историк

    6 3 Отговор
    Именно разузнавачите помагат за добиването на плановете и чертежите на Одринската Лозенградската крепост по време на Балканската война.Смята се, че тази невидима дейност е една от причините българската артилерия много точно да атакува укрепените точки по одринската крепост.Изненадан остава и турския комендант за точността на попаденията

    Коментиран от #26

  • 25 Един от фона

    7 4 Отговор
    Вечна му памет на Валери. Но по кротко с тези гръмки определения. Топ военен разузнавач без един ден служба в строя и без да е "виждал " жив агент.
  • 26 Хрис

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Приятел, артилерията не атакува, а поразява, подавя, унищожава.
  • 27 Гледна точка

    4 5 Отговор
    Българското разузнава е в дълг към обществото. Изхарчила са много, а са допринесли малко, да не казам нищо. Лека му пръст на човека.
  • 28 СВД

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Очилатия":

    Точно за това време става реч! Иначе, коментар 19 принципно е прав! В конкретния случай гърците просто са знаели какво е нивото на нашите и са си направили шегичка! Естествено, накрая пак разговарят на техния език и то по наше желание. Каквото разказа аксиоматикоса, това цитирах!
  • 29 Ако може почти за без пари

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Очилатия":

    Познаам една дузина бивши военни разузнавачи,които се видяха с пари чак когато се пенсионираха и започнаха да работят на частно като заклети преводачи. От Външно министерство постоянно им прискимтяват да им рабоят,ама така ако може почти за без пари.
  • 30 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Очилатия":

    ПрЕАтел, сложи си очилата и попитай Чичко Гугъл за г-л В.Лазаров ! Той ще ти каже - владее 3 (три) езика. Сега прочети отново съобщението и виж - Валери е постъпил в РУ ГЩ (понастоящем "Служба В. Информация") 1976г. До падането от власт на бай ти Тошо - цели 13 години. Извод - висиш преАтел. Освен това военното разузнаване е имало и училище "Баба Тонка" в което са изучавали чужди езици.
  • 31 МО 2 сф

    1 0 Отговор
    Заемането на различни длъжности от пенсионери не дава възможност за кариерно развитие на кадрите особено в МВР и МО. Всички пенсионери трябва да се освободят от държавната администрация за да могат да работят млади хора за които трудовото възнаграждение е единствена възможност за съществуване .
  • 32 русенец

    1 3 Отговор
    Лека му пръст на човека! Дай боже всекиму да изживее живота си на държавна издръжка!
  • 33 Специално

    2 0 Отговор
    Специално за подготовката по гръцки и турски език военните даваха най-добрата подготовка,както в училището за преводачи "Баба Тонка",така и в Търново и във Военната академия. Не случайно като изпосъкратиха структурите по гръцки и турски от при военните, преподаватели като госпожа Пороманска и проф. Добрев,същите намериха най-горещ прием в Университета и Народната библоиотека. Точно професор Добрев направи първият научен превод на Корана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове