Last news in Fakti

8 Април, 2020 12:15 1 650 29

КНСБ: Очакваме 330 000 безработни до края на годината

  • безработни-
  • безработица

Данните показват над 54 000 безработни към вчерашния ден

КНСБ: Очакваме 330 000 безработни до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

Над 6 500 са ново регистрираните безработни от началото на тази седмица. До края на годината се очаква около 330 000 българи да останат без доходи заради епидемията от коронавирус. Тревожните данни съобщи в сутрешния блок на Нова ТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му по-голямата част от тези хора ще бъдат с право за минимални обезщетения от 9 лв. на ден, или по-малко от 200 лв. месечно.

„Данните показват над 54 000 безработни към вчерашния ден. Ако ръстът се запази, вървим към екстремални стойности”, предупреди Димитров.

От началото на годината пък новорегистрираните безработни у нас вече са 60 000. От КНСБ очакват още 70 000 новорегистрирани безработни до края на годината.

„Половината от тях са с минимално обезщетение от 9 лева на ден, което е извън законовата норма”, посочи Димитров.

За това от синдикалната организация ще настояват от държавата да осигури допълнително около 50 млн. лв. за настоящите безработни и още около 25 млн. лв. за новорегистрираните, които ще отидат в Бюрата по труда до края на годината.

Пламен Димитров коментира и наложената мярка "60 на 40". По данни на КНСБ над 600 фирми са се регистрирали по тази мярка. Ресурсът толкова бързо няма да бъде изчерпан и тези 75 млн. лв., които са нужни би трябвало да бъдат осигурени в рамките на съществуващите пари - без нова актуализация на бюджета, подчерта Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кънъсебе

    17 0 Отговор
    Откажете се от заплатите си и ги дайте на безработните.

    Коментиран от #16

  • 2 criminal

    19 1 Отговор
    Ама Тея малоумници до края на годината ли мислят че ще я караме така......няма да стане........

    Коментиран от #17

  • 3 Последния софиянец

    26 0 Отговор
    Сачева каза че ще прати полицаи пред бюрата по труда, да разпръсват опашките. Егати наглата гадина!

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    17 1 Отговор
    Баце ще изнася бели роби, я за Франция, я за Англия да берат квото има и после ще си ги прибира. Тая територия винаги е била робска, сори хора.

    Коментиран от #11, #15, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И още

    10 0 Отговор
    толкова мургави , работили на черно по Европа !
  • 7 Няма страшно

    6 0 Отговор
    Българите имаме силен дух, и гладни ще оцелеем.... то духа ни хлЕб иска ни водЪ
  • 8 От потомствено

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    червено котило , цял живот до кокала и на народна хранилка , какво да очакваш ? Наглост и бездушие ! А ако е на "свободния пазар " - от глад ще умре !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Joro

    16 0 Отговор
    На 1 милион работещши 330 000 безработни са си цифра-33% и като сложиме 600 000 маaнгали на социални помощи,държавата е фалирала.Отново влизаме в класацията на кухата глава,че за всичко сме първи.
  • 11 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Христо Ботев:" Жътва е сега... Пейте, робини,

    тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,

    в таз робска земя! Ще да загине

    и тоя юнак... Но млъкни, сърце!"
  • 12 Ковачевци

    3 0 Отговор
    Имали още в касите от членския внос???
    Трябва да папкат.....
  • 13 Ръмпези

    6 0 Отговор
    В БАРСЕЛОНА ЩЕ ИМ ОСИГУРЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 9 ЛЕВА НА ДЕН....
  • 14 Извинявам се...

    4 0 Отговор
    Лъжете ,, ама както и да е...да му мислят безработните... жалко за тези хора..
  • 15 Лили

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Няма да стане. Франсетата ще си работят. Четох, че вече са се организирали и ще събират реколтата на не повече от 100 км. от местоживеене. И стига с това, че реколтата им ще се провали.Когато ни нямаше в Евро съюза кой им я прибираше, след влизането ни просто решиха, че на 2~та ръка хора могат да дават по малко пари. Да не мислите, че само българските чорбаджии спестяват заплати и осигуровки
  • 16 За бога

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кънъсебе":

    И още върнете пенсионирането на 60г стига с тия расти короната в следващата година и половина няма да остави никой над тази възраст. Не е нормално противопоставянето на поколенията.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лошото е че

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    и там си имат техни проблеми хората и изобщо не им пука за емигрантите трябва постоянно да печелиш пари защото живота е скъп а останеш ли без работа е ужас даже и е почти невазможно да си намериш вече пазят си работните места за техните граждани пак има един процент шанс да си намериш работа но много трудно.А сметки се трупат наеми от 350 паунда почват даже и почти не се намират за тия пари ама искат и депозид по 400 и е екстра направо.
  • 19 Ако си мисли някой

    4 0 Отговор
    Че в UK някой ще те търпи да се подпираш и с едната ръка да береш ягоди или незнам какво греши има норми и не ги ли изпълниш си аут.А има поляци и сякви други незнам дрогират ли се кво правят но млатят като луди работят до припадак.
  • 20 Работех в Амазон

    4 0 Отговор
    (Не работете там съветвам ви )И доставях пратка в еднаферма на робовладелеца им и ги видях едни българи чух че говорят български и отидох да говоря с тях бяха толкова измъчени че ми стана кофти като робите от филма сжанго без окови едва ли не.Може не навсякъде да е така обаче трябва да се внимава.
  • 21 Тони

    5 0 Отговор
    А кога ще освободите работещине пенсионери в МВР и на тяхно место ще назначите някой които е безработен. А това означава около 4000 роботещи пенсионери които трябва незабавно да бъдат освободени
  • 22 Рошко

    4 0 Отговор
    Аз викам да направим един независим синдикат, а не като тия дето ядът и пият заедно с властта, а нас ни правят на будали
  • 23 Имах в предвид...

    2 0 Отговор
    А от депутатите някой ,, или всички ,а?
  • 24 Да те светна по въпроса

    1 2 Отговор
    Димитров,когато не си осведомен добре не лъжи хората и да им всяваш страх!В края на 2019 година безработните са били 138 000.ВОт началото на 2020 безработните са 60 000 и очакваш в края на тази година да нарастнат с още 70 000 и те ще станат 130 000.Като прибавим и тия в края на 2019 година още 138 000 и всичко стават 268 000.Къде ги виждаш тия 330 000 безработни.Явно и ти започна да лъжеш и манипулираш хората ,както го прави БСП.Да те светна по въпроса в края на 2014 година безработните са били 385 000.И още нещо в началото на юли безработицата ще започне да намалява,а може би и още по-рано.
  • 25 вав

    3 0 Отговор
    абе те са 5-6 милиона безработните в БГ!
  • 26 ГОГО

    2 0 Отговор
    ТЕ ЦИГАНИТЕ СА ТОЛКОВА В БЪЛГАРИЯ
  • 27 безпартиен

    2 0 Отговор
    При 250 хил.работещи пенсионери,поне 100 хил.от тях са продължили да работят на местата където са се пенсионирали-държавни или общински служители!Само в МВР са около 4500 души с пенсия и заплата!!!ЩЩом могат да работят,защо са се пенсионирали!Толкова ли няма желаещи за работните им места или пък са изключителни специалисти,които ако напуснат ще закриваме държавата???Това е един законен начин за източване на пенсионната система,който трябва и може да бъде поправен!Или се пенсионираш като служител на бюджетна заплата,или оставаш на работа докато се намери заместник!Няма как за едни хранилката да е по няколко петилетки,а за други каквото си заработят!!!За 100 хил.души по 1000 лв.на месец са 100 млн.,за година 1.2 милиарда лева!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове