Last news in Fakti

8 Април, 2020 13:54 4 301 55

Танева: Големите вериги злоупотребяват, бг продукцията ще влезе в тях със закон

  • десислава танева-
  • кауфланд-
  • билла-
  • лидл

За Великден ще има българско агнешко, категорична беше агроминистърката

Танева: Големите вериги злоупотребяват, бг продукцията ще влезе в тях със закон - 1
Снимка: МЗХГ

Големите хранителни магазини ще започнат задължително да предлагат местна продукция – даже, ако се наложи да бъдат накарани със закон да правят това. По този начин земеделският министър Десислава Танева коментира на брифинг в МС протестите на Сдружението за модерна търговия срещу проекта на правителството за осигуряване в търговските обекти на български продукти.

От бизнеса обявиха, че мярката би убила конкуренцията, би довела до компромис в качеството и т.н.

Десислава Танева нарече всичко това „манипулации“: „В тези условия на криза значи може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари за битка в тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може търговския оператор с ен на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията? Това е нон сенс, за всеки български държавник е унижение да коментира злоупотребата с мрежата, която са създали с годините“.

По думите ѝ вече се готви Постановление на Министерския съвет, а също и законодателна инициатива. Законът е такъв и регулациите са такива, каквито се приеме да бъдат, подчерта Танева, цитирана от бТВ.

Българските производители могат да осигурят всички продукти, които слагаме на великденската трапеза, подчерта Десислава Танева. Тя посочи, че са взети мерки и МВР ще допуска клиенти до фермите, в които се колят животни за агнешко месо. Целта – крайният потребител да има на трапезата си прясно българско месо.

ДФ „Земеделие“ е взел и решения за подкрепа на земеделските производители с 30 млн. лв., които ще бъдат раздадени като нисколихвени заеми. Удължава се и срокът за договорите за инвестиционна помощ в растенивъдството и животновъдството.

Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда, за да могат да съберат персонал за събирането на реколтата. Тя отбеляза, че става дума за работници с ниска квалификация, които бързо могат да бъдат обучени. Първото изпитание ще бъде розоберът през следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аднан

    12 4 Отговор
    Нее верно това Борисов се грижи за всеки
  • 2 Maf1ata BG

    42 5 Отговор
    Чак сега ли го разбрахте :D 👏👏👏

    Коментиран от #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вашето мнение

    19 17 Отговор
    Демагог, нищо не може да ги принуди. не са рекли, не са и били шута.
  • 5 Асан

    5 20 Отговор
    Бог да пази Герб

    Коментиран от #10

  • 6 Съкратен поради кризата

    24 6 Отговор
    Полицаите ще ловят безработни пред бюрата по труда, ще ги оковават и ги пращат да събират реколтата.
  • 7 Странно

    23 5 Отговор
    Нали генерала каза , че не било за празници и да не се празнувала , а сега пък г-жа милионерката , предлага "българско агнешко" за ВеликденЯ ?!
  • 8 От народа

    39 14 Отговор
    Крайно време е зържава да поема нещата в свои ръце да защити българското и да изгони тези вериги магазини, които изнасят печалбата извън България. Мили хора копуваите от магазинчета и пазари но не от ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ. Стимулираите нашите производители

    Коментиран от #13, #24, #53

  • 9 министър

    11 6 Отговор
    Прикопа ли си пшеницата Танче
  • 10 Дельо хайдутин

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Асан":

    Вече и господ не може да им помогне. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #19

  • 11 Ръмпези

    13 4 Отговор
    И ТИ СИ СИГУРНА, ЧЕ МЕСОТО ЩЕ Е ПРЯСНО...АБЕ ВИЕ ОТ КЪДЕ КАЦНАХТЕ В БЪЛГАРИЯ....НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА...ФАКТИ , ФАКТИ...
  • 12 Диктаторът от Банкя

    9 7 Отговор
    Тоталитаризъм! Вие ме избрахте, я те ми...
  • 13 аве психо

    12 10 Отговор

    До коментар #8 от "От народа":

    Като станат конкурентноспособни тогава! Това ли е "стимула" да им ядем палмовото масло, пластмасовите кашкавали, пилета с хормони и гмо бонбони ???
  • 14 Без акъл закони

    26 3 Отговор
    За огромно съжаление обаче, българстата продукция, макар и в пъти по–качествена, е много по–скъпа, благадарение на същите недалновидни управляващи. Намалете ДДС, другете данъци и оставете българските стопани да произвеждат за българските потребители.
  • 15 тумба лумба

    20 2 Отговор
    Очакваме сега Меркела да долети спешно за четириочка с БиБи...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Tate

    24 3 Отговор
    Тази откри топлата вода, големите вериги са ПРЕКУПВАЧИ !! Взимат за 10 лв,продават за 30 лв.плащат данък 10% плащат режиини и други и пак са 100% ПЕЧАЛБА ! Незнам досега къде спаха тия "Управници" на пазара в село Бутан домашно сирене е 4-5 лева и то хубаво !! В Австрииците е 12-15 лева някакво си там !! Това е грабеж !! Затриха се свинеферми сега внасяме месо ,вкараха стандарт Стара Планина ,какво правят вече по този стандарт !! Рога и Копита ! Ай сиктир
  • 18 питане

    21 3 Отговор
    След като ЛИДЛ и КАУФЛАНД са на един собственик, защо тичат в различни коридори??!! И защо не се отчитат консолидирано...
  • 19 стоян

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Дельо хайдутин":

    До 10 ком -А на кумунистите ще помогне ли -червен другарю

    Коментиран от #20

  • 20 Дельо хайдутин

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Комунистите нямат нужда от господ. Ваксинирани са с БЦЖ. ХА ХА ХА!
  • 21 Оффффф

    11 3 Отговор
    Ти си за раирана премяна и Сливен , госпоДЖа ! Що измет облагоделства от милиардите , отпуснати от ЕС за България и гражданите ѝ , потни пари от бачкащите данъкоплатци ! Е , и ти яко се облажи !
  • 22 Аз съм

    17 5 Отговор
    Големите вериги да напуснат България. Ако са български (държавни ) всеки служител ще може да получава поне 2000 лева нетна заплата. С тия пари ще се живее добре . Сметнете какви печалби си прибират собствениците на маркетите сега. Всички са мулти-милиардери.
  • 23 КралиМарко

    27 1 Отговор
    како Радке..., ма не се пъни..щото ще излетите веднага от ЕС!!
    Вие за какво сте приети в ЕС, че сте много убави, или можещи?
    ВИе сте в ЕС, защото сте им нужни само като лесен,глупав и неразработен ПАЗАР!!Само тук могат да вземат най-хубавите парцели с никаква цена и корупция и да сглобят сандвич-панели и да продават чиста отрова , без никакъв контрол!Само тук , като назначът вашите синове и щерки на хубава заплатака в централите, ще си подсигурят спокойствие.Само тук си внасят каквото и както искат,от където искат..и цялата печалба и оборот се отчита зад граница!!
    Само тук не се плащяа на БГ-производител доставчик повече от 60 работни дни!!Само тук се взима рекет - регал, втора точка,промоция, такса брошура..Така си работят с парите на глупците и си сглобяват нови обекти, а държавата сладко си взема корупционното отчисление и се парви на слепа..
    Та Викаш ще ги накарате..Е, как бе!Те Ви избиха животновъдството - луди крави, нещастни кокошки,птичи грип,чумави свине..Криви краставици..Затвориха Ви дребните магазинчета - фалираха от тях!!Е, са на кой да продава един български производител, като тези държът над 90% от пазара на хранителни продукти!

    Коментиран от #30

  • 24 Наблюдаващ

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "От народа":

    Не знам кои кретени ти слагат минуси .

    Коментиран от #26

  • 25 Ром ама кубински

    9 0 Отговор
    Хубаво българските стопанитрябва да се подпомагат,но без конкуренция нищо не става.За пример купувам едно българско вино преди време някъде си в Сащ за 5лв ,след като се прибирам в България същото вино е8.50.Също така хубаво българско овче сирене в малък арабски магазин пак там струваше около 10лв\кг,атук в голяма верига(преддполага се ,че зарежда от прозводител на по ниски цени и почти без транспортни разходи)14-15лв.С тези нови мерки да не убият съвсем конкуренцията ,че да стане още по скъпо.
  • 26 Абе сети се.

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдаващ":

    Кои в тая държава казват на черното бяло?
  • 27 уффф

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Maf1ata BG":

    Разгеле 20г и кусур
  • 28 Няма

    5 4 Отговор
    С закон искат герберите да принудят хората да ядат фалшивите бг продикти ! Сирене и ксшкавал от палмово масло. Мляко от сухо мляко. Месо с оцветители , доя и всякаквиотпадъци. Зеленчуците претъпкани с нитрати. Няма такава държава
  • 29 Светът ще бъде друг

    8 1 Отговор
    Трябва ли още да храним европейските пенсионери? Толкова ли не можем да си построим български супермаркети?

    Коментиран от #31

  • 30 комунетата 2 м под земята

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "КралиМарко":

    Ей, комуненце, дърто и малоумно, как не умряхте вече бе, ей и короната ще надживеете, червени боклуци.
  • 31 комунетата 2 м под земята

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Светът ще бъде друг":

    Всички супермаркети, тъпако са български, нали оперират в България, плащат данъци в България, заплати на български семейства, стотици фирми се издържат от този бизнес, покрай магазините.
    Ами ако се окаже, че на някой "български" супермаркет, собственикът се казва Хасан!?
    МАлеййй, кво праи ве копилуе?
  • 32 комунетата 2 м под земята

    1 3 Отговор
    Значи тая земеделска министърка е за уволнение, първо искаше да накара насила безработните да бъдат заставяни да работят в селски стопанства, сега пък иска да задължи веригите да пренебрегнат свободната търговия и конкуренцията и да уреди явно гербаджийски фирми да им изкупуват продукцията!
    Това, което правят гербоухите комундрели е да притискат веригите да купуват боклуците на определени фирми, държавата се бърка в частният бизнес, което го има само в Куба, С.Корея, Русия и други диктатури.
  • 33 мен

    4 1 Отговор
    като е скъпо и да влезе в магазините ние пак няма да го взмаме.
  • 34 комунетата 2 м под земята

    3 4 Отговор
    Не знам, какво има предвид тая министърка, но във веригите е пълно с българска продукция, даже българските продукти са дразнещо много, на всичкото отгоре са с ниско качество, айде да задължат и селскостопанските тарикати да предлагат качествена продукция, ако го направят ще имат и пазари, малоумници, насила хубост не става.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 комунетата 2 м под земята

    2 4 Отговор
    Явно министърката иска да уреди определени земеделски производители, намирисва ми на корупционни практики!
  • 37 1212

    7 0 Отговор
    Питам министърката:"За кого се дават субсидиите за земеделието?"Субсидиите в земеделието се дават от ЕС за развитието на дребния и средния производител в земеделието.В западните европейски страни има ограничение на това какво значи среден зърнопроизводител.Собственици но повече от 500 000 декари не са вече среден бизнес и на тях не им се дават субсидии.Защо в България се дават субсидии на така наречените зърнари,собственици на 1 000 000,2 000 000 и повече декари земя.Ощетяват се всички отрасли в земеделието в които участва дребния и среден бизнес.У нас трябва да се определи таван от 250 000 - 300 000 декара обработваема земя.За останалите на този тава не трябва да има субсидии.Къде са корумпираните?Това е въпрос към главен прокурор Гешев!
  • 38 симулационна загриженост на думи

    4 1 Отговор
    Няма нужда!Вече фалирахте българския производител.
  • 39 Млъкнете найпосле

    7 3 Отговор
    До цървулите- популисти!

    Наистина ли не знаете, или се правите, че ако не са тези големи търговски вериги, цените на продуктите ще са ДВОЙНО по-високи!

    Не ви ли направи впечатление, как малките магазини в началото на кризата вдигнаха рязко цените, но бяха принудени да ги намалят, заради непроменените в големите вериги?

    Кога в български магазини, преди да влязат големите вериги е имало СТОКИ НА ПРОМОЦИЯ с цени достигащи 50% намаление?
    Подобно нещо при комунизма Н Я М А !!!!!!

    Има хора, които си правят добре сметката, пенсионери, които с повече обикаляне пазаруват на цени по- ниски с 30-40%

    Не ви ли омръзна, САМО ДА ПЛЮЕТЕ, комунисти долни?

    Коментиран от #40, #44

  • 40 никой

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "Млъкнете найпосле":

    Прекупвачите са причината за надутите цени.
    Много защитаваш веригите, за верига работиш явно. Допреди 10 год. пазарувахме и без вериги, не умряхме от глад и бедност.

    Коментиран от #42

  • 41 гербоуха диктатура

    3 3 Отговор
    Тая министърка приказва пълни глупости, няма толкова тъпа путка, Бойко да го маха това животно. Кой пенсионер си дарява пенсията ма.
    Тая мастия работи против принципите на свободната търговия и очевидно лобира за определени боклуци, няма таква държава, тия тъпаци не разбраха, че колкото по малко се месят в работата на частния бизнес, толкова по добре, на това животно трябва да му плащат да НЕ ПРАВИ НИЩО, за да сме по добре!
    Оставете веригите да си вършат работата, има достатъчно магазини, гадове червени.
  • 42 миндил

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "никой":

    Преди 10 години комунист мръсен, цените бяха много по високи, а качеството и асортимента бяха на много по ниско ниво, намаление беше само мит и легенда, промоция, непозната дума, каталозите ги нямаше, мениджмънта, условията, ти ЛУД ли си или кво?
    Какво те бъркат веригите, че нямат конкуренция? Ами запитай се защо? Защото са добри в това, което вършат, най-добрите, също така предлагат и българска продукция, но на конкурентен принцип!!!!!!
    Ти в коя държава живееш? С удоволстие бих ти разбил зъбите, много дразнещ трол си, майка ти ше еба в устата.

    Коментиран от #47

  • 43 простака

    0 4 Отговор
    Българското агнешко....., най-хубавото и НАЙ-СКЪПОТО, щяло да има българско, ами Деси ми*ета, на земеделците късмета, как ще си го купим, като не взимаме твоите рушвети ма?

    Коментиран от #49

  • 44 gnom

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Млъкнете найпосле":

    Вие някога занимавали ли сте се с търговия?? Ясно ли ви е, че големите получават такива цени, че могат да продават на цени по-ниски от тези на които купуват българските магазини? И че те са принудени да купуват на такива цени, за да могат производителите да компенсират ниските цени дадени на веригите? Това е нелоялна конкуренция и е подсъдно! Кой получава допълнителни отстъпки за рафт, пале, място, промоция, рожден ден, нов магазин? Това не е ли изнудване, заради монополното положение на пазара, което е също подсъдно! Ако големите получават цени, каквито и малките, то малките търговци ще продават доста по-евтино от тях! Защо тези вериги ги направиха в центровете на градовете, при условие, че в другите държави са по на 20-30 км. от градовете и който иска да пазарува от тях отива там? Кой им разреши това? Защо не се разрешава и на други търговци, да си правят магазини там, а само на големите? Това не е ли пак нелоялно? Защо Лидъл и Кауфланд получиха 800 милиона от ЕвроГейската и Световната банка, за да си направят магазините в България и Румъния?? Коя друга българска верига получи такава помощ, за да направи магазини в Германия, или в България?? Защо Лидъл продава само 2,5% българска стока, според миналогодишният им отчет? Защо големите в продължение на 10-12 години бяха все на загуба и не плащаха никакви данъци?? Коя друга българска фирма може да си позволи това и да не бъде репресирана веднага от данъчните?

    Коментиран от #48

  • 45 пул

    2 1 Отговор
    Госпожата да ги разкатае тези БИЛИ-МИЛИ ,КАУФЛАНД И РАЗНИ ТАМ ЕВРЕЙСКИ магазини с продажби и печалби от 200%.Тук е България и ще се съобразяват със законите или да се махат !
  • 46 batemo

    2 0 Отговор
    Докато не махнат прекупвачите нема как да стане!
  • 47 gnom

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "миндил":

    Да поговорим за качеството на веригите?? Ами то има ли такова??
    Защо ни приеха в ЕвроГейският съюз нас и Румъния, при условие, че изобщо не бяхме готови за там?? Заради нашите пазари и възможността да си изчистват нискокачествената стока тук! Водиха се две Световни Войни и те не бяха за политика и идеология, а бяха за пазари! Ограмотете се малко! Всичко изхвърлено от запад идва тук и на изток и се преопакова и се пуска на нашия пазар! Поради тази причина, дори и "гладните" руснаци забраниха вноса от запад, защото тази нискокачествена стока не отговаря дори на стандартите от 70-те години на миналия век, като ГОСТ и БДС! Защо всичката стока в големите вериги не е по БДС?? По този стар стандарт?? Защото са боклуци!
    И град Елин Пелин стана града с най-много мандри, кравеферми, месокомбинати и всякаква преработваща промишленост, а то там има само един склад за преопаковане на стоките и пускането им , като българска на пазара! Които е живял на запад знае, че нито храните, нито козметиката, нито битовата химия е същата, като на запад! Големите производители си направиха фабрики в Украйна, Румъния, Полша, Чехия и заливат Източна Европа с нискокачествена стока, от която печелят многократно повече! А за Западна Европа си имат фабрики във Франция, Германия, Белгия, Италия, Англия и т.н.н.! Ограмотете се и тогава пишете глупости!
  • 48 посерков

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "gnom":

    Ти сергия на битака ли си имал бе цървул червен? С кво се занимваш, за пазрна икономика не си ли чувал, веригите не задължават никой, а фирмите се избиват да им се предлагат, направи го и ти?
    Кво не ти харесва, свободния пазар, свободните цени, свободата? Кое е нелоялна конкуренция, че искаш да печелиш много, ама нямаш акъл и те мързи, много ясно, че големите вериги получават по добра, цена, защото мадурко ПРОДАВАТ големи количества, основен икономически принцип, кое му е нелоялното?
    Конкуренция, така е навсякъде в свободния свят, искаш да станеш богат, ами направо да измислят закони да ви дават парите без да работите, тогава доволен ли ще бъдеш?

    Коментиран от #50

  • 49 скъпо било бг агнешкото

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "простака":

    Десито да нахрани сиромаха пък да не мисли как ще ака!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 123456

    2 1 Отговор
    Щом държавата се притеснява че няма да има какво да ядем.Значи работата е сериозна.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ко не

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "От народа":

    А мислиш ли,че нашите производители не злоупотребяват,нашите производители са много алчни човече.Пазарна икономика човече,никой не може да те накара на сила какво да продаваш в магазина си.
  • 54 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Добра идея..тези вериги навсякъде пишат по стоките че са бг, дрън дрън..Да ги помолят , а после да ги изритат по та-аците..свикнали да пробутват на българи ла-на...Били са притеснени от по низкото качество на нашата стока..НАГЛИ ПЕ-ЕРАСИ.
  • 55 ОТГОВОР

    0 0 Отговор
    Да министър Танева. Точно със закон напълнихте ВЕРИГИТЕ за Великден, но не с МЕСТНА ПРОДУКЦИЯ, а с местни ПОТРЕБИТЕЛИ, защото със закон ЗАТВОРИХТЕ ПАЗАРИТЕ, където единствено можеше да се продава местна продукция. ЗАЩО ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове