Last news in Fakti

8 Април, 2020 15:28 2 477 15

НФСБ: Мярката 60:40 се грижи за сивия, крадлив, байганьовски бизнес

  • нфсб-
  • 60/40-
  • 60:40

Недомислена и театрална мярка, откъсната от реалностите и динамичните промени в пазара на труда и икономиката, категорични са от партията на Валери Симеонов

НФСБ: Мярката 60:40 се грижи за сивия, крадлив, байганьовски бизнес - 1
Снимка: БГНЕС

От НФСБ излязоха с официална позиция до медиите, в която са категорично против въвеждането на икономическата мярка 60:40. От партията на Валери Симеонов са категорични, че идеята на правителството е необмислена и вреди на честния бизнес, поощрявайки сивия сектор. От НФСБ предлагат друго - държавата да поеме 60% от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено, но без допълнително финансиране от "умиращия дребен бизнес" или мярка 60:0.

Ето цялата позиция на НФСБ:

Една недомислена и театрална мярка, откъсната от реалностите и динамичните промени в пазара на труда и икономиката, не помага, а вреди. Не само вреди, но и поощрява беззаконието и сивия сектор.

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи вече категорично заявиха, че няма да ползват мярката 60/40, защото нямат средства да оцелеят утре. Да не говорим за сринатия туризъм, затворените хотели и ресторанти, които не знаят дали ще отворят септември 2020 или юли 2021 г.

Откъде ще вземат 40%, за да плащат на стоящи вкъщи служители, които не работят? А затворените магазини и търговски обекти с по 2-3 служители, в които не влиза никой, защото има забрана за движение на хората? Или всички те трябва да фалират като дребни, безперспективни и отживели времето си! Отваряйки пътя на големите вериги и корпорации след кризата! За да отидат вкупом на опашките пред Бюрата по труда заедно и дребните предприемач и техните работници!

Какво печели държавата като трябва да плаща на няколкостотин хиляди безработни по 60 % от Работна заплата в продължение на 1 година занапред? Сигурен ли е г-н министърът на финансите, че социалната система ще оцелее и че 10 млрд. кредит ще стигнат?

Тази мярка има смисъл само като опит да се демонстрира грижа на държавата към бизнеса. И това донякъде е вярно. Наистина това е грижа към бизнеса, но към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес. А не законният, почтеният бизнес. Амин. Алилуя.

Защото Андрешко пак ще надхитри бирника.

Мярка 60 на 40 ще бъде с охота приета от тарикатите-бизнесмени, които ще се възползват не както се очаква. Служителите ще бъдат привиквани от собственика един по един и под угрозата от съкращение и седмично чакане пред Бюрата по труда в приятно коронавирусно обкръжение , ще трябва да разпишат под натиск два документа:

Първият е ведомостта за заплатите срещу 100 % трудово възнаграждение, а ще получат само държавните 60 %. Иначе съкращение. Вторият е молба за прекратяване на трудовия договор от 1 юли по взаимно съгласие. Който собственикът ще прибере в чекмеджето за всеки случай. Така де. Защо да плаща още 3 месеца на работника след края на извънредното положение като не знае дали въобще ще работи фирмата му?

И така хем държавата ще плаща 60 % на работника 3 месеца и чорбаджията ще го ползва, хем той няма да плати и 1 стотинка. Хем след 3 месеца, ако кризата не е отминала – а тя няма да е отминала – ще го изхвърли на улицата по взаимно съгласие като мръсно коте.

И пак питаме къде и за кого е ползата от тази мярка? Някой помисли ли за този сценарий? Не, нали! И затова бирникът ще трепери на каруцата в блатото, а Андрешко ще черпи с уиски, доволен, че пак е изиграл управляващите.

Тотално е сбъркана философията на мярката. Затова, без фалшива загриженост и лицемерие, НФСБ предложи държавата да поеме 60% от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено, без допълнително финансиране от без друго умиращия дребен бизнес. Мярка 60:0

Нещо повече – с 60 % държавата трябва да финансира откриването на нови работни места и да пренасочи трудовия ресурс към работещите сектори – като строителството, например. И така да стимулира бизнеса да прояви гъвкавост и преориентиране към печеливши дейности.

Държавата трябва, дори с цената на кредити, да започне работа по крупни инфраструктурни обекти – магистрали, ВиК мрежи, енергетика, а защо не чакащите ремонт с десетилетия мостове, опасни язовирни стени /над 400 чакат спешен ремонт/, речни корита и др., осигуряващи хиляди работни места със стратегически ефект за държавата.

С предложенията на НФСБ реално ще помогнем не само на хората, но и на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100 рубли= 1 ДОЛАР

    7 12 Отговор
    Има ли рублииииии
  • 2 Ахахахах

    26 2 Отговор
    Сега, да ви кажа малъв е последният цирк в беге мутристан. Мутрите карат хората да бачкат хоум офис, но да се водят на неплатен, за да им се плащат заплатите от нои. Демек, хората си бачкат, а мутрата плаща само 40%, а всички ние с данъците си покриваме далаверите им! Нещастна сган мутренска!

    Коментиран от #9

  • 3 Само че

    25 1 Отговор
    в България има ли условия за бизнес различен от описания в заглавието?

    Коментиран от #7

  • 4 АЙ ЧЕСТИТО НОВО КОРЕМНО

    18 4 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг:
    Чeнaлoвa: ГEРБ oткaчихa cлeд думитe нa прeзидeнтa
    И рeaкциятa нe зaкъcня cлeд кaтo рaзбрaхa кoй e тoзи Гьoтe И реакцията не закъсня след като разбраха кой е този Гьоте и даже намериха негови цитати в Гугъл.

    "Кръгом и марш към.." - звучи прекрасно в по - широк смисъл.Може и конкретно - към подсъдимите скамейки.
  • 5 ооо

    24 2 Отговор
    Бизнес в България няма. Има тарикати,които крият данъци и унижават работниците си. Всъщност и политиците ни са такива,така че няма защо да се чудим,че сме на тоя хал.
  • 6 Ръмпези

    14 1 Отговор
    ЧУДНО МИ Е ЗАЩО СЛЕД КАТО НЕЩО СЕ РЕШИ, ЗАПОЧВА МИСЛЕНЕТО....ТО СЕ МИСЛИ ПРЕДИ РЕШЕНИЕТО...КАЛПАВИ УПРАВНИЦИ И ТОВА Е....
  • 7 Както казваше един в коментарите

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само че":

    Не правете бизнес в бг ще ви докарат до фалит ако не сте от техните хора
  • 8 Нещо не е така

    6 0 Отговор
    Какво излиза? Хората могат да работят по магистрали, язовири,в селското стопанство и на други подобни места,но не могат да работят там където са работели досега? ЗАЩО???
  • 9 Джаро

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахахах":

    Ама кво само плюете бе, излезте и ги пометете..
  • 10 Ventura

    11 1 Отговор
    Не вярвам, че НФСБ са против решенията на кабинета! Та на ли с вашите гласове се приемат законите, заробващи ни все повече! Или с мазни приказки, смятате да се разграничите от кражбите! Нее, не сте познали, ще трябва да си поделите отговорността с ортаците си,а и килиите.
  • 11 Урррр за Тиквуций

    12 1 Отговор
    Ами излезте от крадливото Герберастки управление какво чакате?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хлъц

    3 1 Отговор
    Турчин казва на Арменец....Да му имам акъла на българина,ама онзи- следварителния!
  • 14 Антонн

    4 1 Отговор
    Леле леле още няма точно месец от мерките и бизнеса се н.... .
    Каква ведомостт това да не ти е 90г.
    И как по точно ще ме накараш да разпиша по взаимно съгласие.
    Коя и каква е тази фирма без пари ,това означава че при независимо обстоятелство.Забавя се доставка,производство и какво ли не за две седмици и фалираш.Защото сега още на втората седмица почнаха да фалират и да съкращават.Колко фирми на практика служителите са на минимална заплата + заработка,дори и да има на твърда заплата може да се редуцира.И сега фирмата няма възможност да плати 40% от минималната заплата,защото заработка в момента да кажем няма.
    Такива фирми трябва после 6 месеца да нямат право да назначават служители.А ако фалирад да нямат право да се занимават отново с дадената дейност,като се преименуват .Това е долно и некоректно фирмата не е само име,без работници не е нищо.До вчера тези хора са изкарвали парите на собственика,и са били от заплата до заплата.Сега да ги изгониш с лека ръка като знаеш че е бум на безработица,и като се оправят нещата ще намериш в миг други.
    Ако ви е пукало до сега ще знаете че не е номера да има човек да ви работи,а трябва да е както кадърен така и да се впише в колектива.
    А колектив от читави работници много трудно се прави,утре вие от шеф "собственик" ще се наложи да сте работник на някого.
    Тогава ще го видите големия от Кот д'Ивоар.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове