8 Април, 2020 17:02 2 803 22

Проф. Йонко Мермерски е създал бърз тест за COVID-19

  • йонко мермерски-
  • проф. йонко мермерски-
  • тест-
  • бърз тест-
  • covid-19

Ученият е готов да предостави безвъзмездно изобретението си за използване в България

Проф. Йонко Мермерски е създал бърз тест за COVID-19 - 1

Докторът по органична химия и изобретател - проф. д-р Йонко Мермерски, вече е патентовал нов бърз тест за Ковид-19. От САЩ той обяви пред телевизия Bulgaria ON AIR, че би го предоставил абсолютно безвъзмездно за използване в България.

"PCR тестът е най-бърз, но не е важна само бързината. По-важно е да има надежден резултат. Моето изобретение помага да се отсеят здравите със симптоми и да не тръгнат по пътеката за изследване с PCR тест и плазмен тест", каза проф. Мермерски в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че тестът дава точни стойности въз основа на разработени статистически данни на здрави спрямо болни хора. Тестът измерва количеството въглероден диоксид, което човек издишва. Хора с възпаление на долните дихателни пътища отделят много по-ниски нива на въглероден диоксид във въздуха, който издишват.

"Подкрепяме да се отсеят пациентите, на които не е необходимо да се правят допълнителни тестове. По този начин се облекчава този недостиг на тестове за симптоматични пациенти", посочи проф. Мермерски и демонстрира как работи изобретението му.

Тестът е като дрегер, в който се издишва въздух, а резултатът става ясен на момента. Уредът все още не е стигнал до търговската мрежа, защото трябва да премине през тестуването на четири ведомства, с които екипът на българския учен координира своята работа. Това са американският еквивалент на нашето здравно министерство, Агенцията за храни и лекарства, Националният институт по здравеопазване и Министерството на отбраната на САЩ.

"Искаме от тях финансиране и група хора, които да тестваме - болни, симптоматични и здрави, за да може да прецизираме правилното ниво. На дребно не може да струва повече от 20-ина долара, няма как да струва много. Целим се ефективността му да бъде над 90%", обяви още проф. Мермерски.

По думите му плазмените тестове са необходими, за да се види кои хора са прекарали заболяването и вече са здрави. Хлорохинът пък показвал добри резултати, но нямало доказателства, че е достатъчно ефикасен. Проф. Мермерски отбеляза, че ваксините ще са най-бавното нещо. Отнемат поне една година, за да не разболеем човека, когото ваксинираме, каза той.

И описа коронавируса по следния начин:

Размерът на Ковид-19 е около една стотна от размера на прахова частица. На вирусите им трябват повърхности, за да може да се движат. Могат да прелетят доста големи пространства.

Проф. Мермерски се позова на данни, според които отчетеният брой на загиналите в Ухан е с 60 000 по-малко от броя на кремираните в китайския град.

"Китай бяха много нечестни спрямо света. Този вирус можеше да бъде овладян, без изобщо да тръгне в световен мащаб. Подцениха колко е заразен и се опитаха да подтиснат информациите", коментира докторът по органична химия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 1 Отговор
    Ако му е като добавката ...?

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Професор Йонко Мермерски

    8 6 Отговор
    Теста е еврейски made from Rothschild
  • 4 Мермер

    5 5 Отговор
    Каменарска работа
  • 5 100 рубли= 1 ДОЛАР

    1 7 Отговор
    Колко рубли е ? ??

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1 долар от Фед

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "100 рубли= 1 ДОЛАР":

    Е равен на тапет от евтините
  • 8 Българин !!!!!!!

    9 14 Отговор
    Кажи защо радев е толова прост ?????

    Коментиран от #9

  • 9 Руснак

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин !!!!!!!":

    Как защо генерал по пожарни маркучи е толкова мек
  • 10 111

    11 6 Отговор
    Този е същия идиот като баща си
  • 11 ББЦ Николай Бареков

    6 4 Отговор
    Генерал по маркучи премиер на Република Ботсвана
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гаргамел

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Деса":

    Хахахаххааха +++
  • 14 Ей го на

    6 4 Отговор
    Тия не се спряха , де що е от червено котило - мярка и етика не знае , само лична изгода !
  • 15 Поздравления за

    5 1 Отговор
    сина на проф. Мермерски !
  • 16 Пепо

    3 1 Отговор
    "Проф. Мермерски се позова на данни, според които отчетеният брой на загиналите в Ухан е с 60 000 по-малко от броя на кремираните в китайския град."
    Тоест за 3 месеца в мегаполиса са умирали само от коронавирус. От друго не са умирали и затова броят на кремираните съответства на броя на починалите от вируса.

    Коментиран от #17

  • 17 3333

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пепо":

    Браво, не се досетих веднага, но е точно така, журналистите по навик вече слагат всичко под короната.
  • 18 Ххх

    1 1 Отговор
    Да погледнат себе си преди да критикуват Китай ! Най-адекватни се оказаха Австрия, Чехия и Швейцария
  • 19 аман бе

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хората патентоват всичко чак до колелото , епъл например патентова правоъгълника като форма и т.н. Да ходи да се пере тоя псевдо умник, в США всички са такива резултата е същия като през далечната 1918г без абсолютно никаква медицина и по време на война. Вирус 50-100млн, война (1св) 15млн !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Обикновен гражданин

    1 0 Отговор
    Гледах господарите - много плющят по професор Мермерски.Пробвах пробиотиците - по-добри са, правят с една десета от капсулата кисело мляко, каквито с други цели капсули не става.Защо така, от къде е това оплюване по тези хора? Кой ги поръча?
  • 22 Нема лабааво

    0 0 Отговор
    Имаме златен шанс да сме първата държава по превенция и РАННО ОТКРИВАНЕ на заболяването ако приемем протегните ръце на екипа на д-р Мермерски.(Все пак безвъзмездна технология за тестване.)

    1.Снабдяването на всеки живущ в БЪЛГАРИЯ с ИНДИВИДУАЛЕН,
    ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА ПРИБОР трябва да бъде решено незабавно с ресурсите на държавата !

    2.Това е най-добрия начин да се "уловят мухите" нали доц. Мангъров ?!

    3.За бизнеса , да не говорим-печалби и спокойствие.
    4.И пр. и пр.