9 Април, 2020 20:44 3 488 5

Извънредното положение предизвика редица промени по ЗОП

  • извънредно положение-
  • зоп-
  • промени

С оглед установените недостатъци на първоначално приетите законодателни решения, същите бяха подложени на допълнителни обсъждания

Извънредното положение предизвика редица промени по ЗОП - 1

Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (обн. в ДВ, бр. 28 от 24.03.2020 г.), бяха приети редица промени, блокиращи в голяма степен развитието на процедурите по Закона за обществените поръчки – относно влизането в сила на решенията за откриване на процедурите, на решенията за избор на изпълнител и др., за което препращаме изцяло към своето изложение по темата.(виж: https://advokatite.bg/izvnredno-polozhenie-i-srokove-za-obzhalvane-po-zop/)

С оглед установените недостатъци на първоначално приетите законодателни решения, същите бяха подложени на допълнителни обсъждания и в резултат на последните беше приет и обнародван Закон за изменение и допълнение на ЗМДВИП (обн. в Държавен вестник, бр. 34 от 09.04.2020 г.).

Промените, касаещи процедурите по ЗОП, приети с цитирния ЗИД на ЗМДВИП, могат да се обобщят, както следва:

Промени във връзка със спрените срокове по ЗОП;

Промени във връзка със спрените срокове за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства;

Предоставяне на възможност за провеждат заседания от разстояние на различни органи, комисии и др.

По-долу накратко ще бъде разгледана всяка от групите промени в контекста на прилагането на Закона за обществените поръчки.

Промени във връзка със спрените срокове по ЗОП – § 2, § 12 и § 13 от ЗИД на ЗМДВИП

С приетите промени се внася яснота относно обжалванията по ЗОП пред Върховния административен съд и КЗК. Сроковете за обжалване пред ВАС по реда на ЗОП, които бяха спрени по силата на чл. 3, т. 1 от ЗМДВИП, продължават да текат (за неизтеклите до 12.03.2020 г.), респ. започват да текат (за незапочналите да текат преди 13.03.2020 г.) след изтичането на 7 дни от обнародването на ЗИД на ЗМДВИП в „Държавен вестник“ (по арг. от разпоредбата на § 13 от ЗИД на ЗМДВИП). Това е пряка последица от изключването на производствата по ЗОП от приложното поле на чл. 3, ал. 1, т. 1 от ЗМДВИП. Аналогично е положението и за обжалванията пред КЗК, което е последица от отмяната на предложение второ от чл. 3, т. 2 от ЗМДВИП.

ЗИД на ЗМДВИП е обнародван на 09.04.2020 г., следователно от 17.04.2020 г. продължават да текат спрените, считано от 13.03.2020 г. срокове за обжалване пред ВАС и КЗК по реда на ЗОП.

От гореизложеното следва, че ще отпаднат и обсъжданите пречки за влизане в сила на решенията за откриване на процедури, на решенията за избор на изпълнител и др., а оттук – ще отпаднат и пречките за сключване на договори за възлагане по ЗОП, тъй като последните са обвързани с влизането в сила на решенията за избор на изпълнител.

Промени във връзка със спрените срокове за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства

Със ЗИД на ЗМДВИП е отменена изцяло и разпоредбата на чл. 3, т. 3 от ЗМДВИП. С това отпада законовата пречка да текат сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства. Такива органи са КЗК, възложителите на обществени поръчки и др. Спрените по-рано на това основание срокове за изпълнение на указания продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на ЗИД на ЗМДВИП в „Държавен вестник“ (по арг. от разпоредбата на § 13 от ЗИД на ЗМДВИП), т.е. от 17.04.2020 г.

Предоставяне на възможност за провеждат заседания от разстояние на различни органи, комисии и др.

С § 6 от ЗИД на ЗМДВИП се създава нов чл. 6а в ЗМДВИП. С ал. 2 от новоприетата разпоредба е предвидена възможност до отмяната на извънредното положение откритите съдебни заседания, включително заседанията на КЗК „да се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните и участниците в процеса, съответно производството”. За проведените заседания се изготвя протокол, който се публикува незабавно, а записът от заседанието се съхранява до изтичането на срока за поправка и допълване на протокола. Съдът, съответно Комисията за защита на конкуренцията уведомява страните, когато заседанието ще се проведе от разстояние. Видно от цитираната разпоредба същата е приложима както за откритите заседания на КЗК, така и за тези на ВАС, провеждани по реда на ЗОП.

С оглед налагащата се от извънредното положение необходимост от дистанционни форми на работа на държавни и местни органи, комисии и др., новата разпоредба на чл. 6а, ал. 1 от ЗМДВИП предвижда възможност за провеждане на заседания от разстояние (като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване изискванията за кворум и лично гласуване) или за приемане решения неприсъствено от страна на държавни и местни органи, съвети, комитети, комисии, включително органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица. За проведеното заседание следва да се изготвя протокол, а за неуредените въпроси се прилагат специалните закони и актовете по прилагането им. В свое незадължително тълкуване на закона от страна на АОП (дадено с МУ № 4/09.04.2020 г.), органът приема, че цитираната възможност се отнася и за комисиите при възложителите на обществени поръчки. Забележка: повече информация относно Методическо указание на АОП № 4 от 09.04.2020 г. може да бъде открита на: https://www2.aop.bg/wp-content/uploads/2020/04/MU4_2020.pdf.

Предстои да се изясни как чисто практически ще бъдат организирани тези дистанционни заседания.

Забележка: Настоящата статия не представлява правен съвет. При възникнал казус, касаещ приложението на ЗИД на ЗМДВИП във връзка със сроковете за обжалване по ЗОП, влизането в сила на съответните актове, действия или бездействия, работата на комисиите по ЗОП и др. е необходимо да бъде изследвана конкретната фактическа обстановка, за да бъде предоставен съответен правен съвет.

Автор: адв. Кристина Терзийска, член на екипа на Консултантска къща „Велинов и партньори“


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно е

    15 1 Отговор
    че това е лобистки закон обслужващ интересите на определени хора.Обществените поръчки винаги се възлагат на фирми тип-батко и братко.
  • 2 Ха ха

    12 1 Отговор
    Вече няма търгове и конкурси . Биби директно по телефона ще съобщава на печелившите " честито".Вече виждам построена новата "зелена" магистрала Италия- ТЕЦ"Марица"за по бързо изгаряне на вируса.
  • 3 Гост

    7 2 Отговор
    Докато ни държат вързани ще си коват закони.

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Че кой те е вързал? Вдигни бунт, осъди държавата, взриви се в парламента, стига си хленчил тук!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове