Last news in Fakti

10 Април, 2020 08:23 4 222 43

Българите се страхуват от COVID-19, но и се съмняват в него

  • коронавирус-
  • социолог-
  • covid-19

Това е разумен подход към ситуацията, смята социологът

Българите се страхуват от COVID-19, но и се съмняват в него - 1
Кадър бТВ

Как властите се справят с овладяването на коронавируса и какви са притесненията на българите по време на кризата? Това разкрива независим експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани. Социологът Първан Симеонов представи резултатите в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Синтезът на това изследване е такъв: подкрепа за правителството, но и тревога за икономиката; страх от коронавируса, но все пак и едно наум; страх от променящият се свят, но и надежда. Най-важното и най хубавото в това изследване е, че има готовност да се откажем от някои свои права, (за да се преборим с вируса), 80% ще кажат, че са готови да се откажат от някои свои права, но други 80% ще кажат, че не е вярно, че демокрацията не е ефективна“, разкрива Симеонов.

Мерките и усилията на властта в борбата с пандемията се оценяват високо – ако в средата на март одобрението за действията на правителството е 60%, то сега е вече 77%.

Растат обаче притесненията за икономиката и работните места. В България 9 на сто от анкетираните казват, че са загубили работа и основен доход.

Въпреки че общо 77% от анкетираните одобряват в различна степен мерките срещу пандемията, близо 60% смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена.

Според Симеонов това показва един разумен подход към ситуацията, без изпадане в крайности и с доза балкански скептицизъм, а това се отразява в готовността ни да приемем много ограничения в името на борбата с вируса, но не и крайни мерки.

„69% казват, че се страхуват реално от пандемията, но също така голям процент се съмняват“, което е разумния подход, казва Симеонов.

Според анкетираните светът ще се промени заради пандемията, като 57% очакват да се засили сътрудничеството между големите световни сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо

    9 31 Отговор
    Добре че не съм българин

    Коментиран от #13, #41

  • 2 Баро Вкаров

    90 11 Отговор
    Важното е че 80% от матряла верва на статистиката на Годжи,и че мерките дават "видими резултати".Тестове не се правят,защото струват пари...., а парите са за колекторските фирми.Лошо нема.

    Коментиран от #12

  • 3 Дельо хайдутин

    66 14 Отговор
    Трябва да обявят Тодор Живков за светец. И от гроба ни пази и закриля.

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    73 9 Отговор
    Вирус като вирус.Но, страхът е по-голям и се използва доста умело .

    Коментиран от #19

  • 6 Баро Вкаров

    69 6 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо хайдутин":

    Закриля ни БЦЖ ваксината правена ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на всички след 1951 година.Останалото са празни приказки......,и едни пари за усвояване!
  • 7 диагнозата

    43 4 Отговор
    Ганьо е страхлив, доверчив и търпелив.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баро Вкаров

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "77 на 100 одобряват цирка":

    Че кво лошо има да си...... безработник(както казваше дедо Симо Царя)?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Р Ралин

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо":

    77% одобряват , 5% усвояват.
  • 14 гост

    45 3 Отговор
    Като почнат да цитират проценти...,, еди колко си от българите,, .....и побеснявам От кои българи бе, продажни ко.....пе....нц...а? О т 30 -40 човека я има,я няма, анкетирани. И после ще ми ги умножават по некви измислени коефициенти. Само ,,математици,, се навъдихте ......
  • 15 Ха ха верно ли

    37 3 Отговор
    Този Галъп е почти толкова независим колкото магистрална труженица. Някой не си ли задава въпроса, дали аджеба Годжи и компания се справят толкова успешно с проблема или просто.... няма проблем (като оня от вица дето ръси захар по улиците и твърди че няма крокодили защото ръсел)

    Коментиран от #20, #40

  • 16 Ами да

    24 0 Отговор
    Ганьо е лъган и лъже , че и на очите си не вярва , г-не Първане ! Че и на теб , де !
  • 17 Корона вирус. 👑👑👑

    4 7 Отговор
    Хайде факти дайте малко статистика от развитите страни нас ни оставете.
  • 18 Аман

    13 1 Отговор
    от жонгльори с числа !
  • 19 Вирусолог

    32 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Мутафчийски и Кантарджиев нАгло ЛЪЖАТ!! В България ЕПИДЕМИЯ НЯМА!!!
  • 20 Някой

    2 27 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха верно ли":

    И като не вярваш тук, защо не погледнеш в чуждите сайтове???? В Америка и Русия, Израел също ли усвояват пари от ЕС? Толкова сте смешни с тролските си коментари. От самото начало в този сайт сте заели позиция да публикувате мнения и поддържате коментари, които да всяват разединение и умаловожате извънредното положение. А това останете си вкъщи, дето сте закичили е едно просто лицемерие.
  • 21 Гневен язовец

    22 1 Отговор
    Браво на вирусол ога!! Тествали 1016 полицаи и заключили: " Няма колективен имунитет!!" Стойте си вкъщи!! Ха ха ха хи хи хи;;

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аз съм

    5 24 Отговор
    Бойко Борисов , идеални няма , както няма нищо идеално на този свят , НО е най-добрия вариант през последните 30 години . Назовете името на един по-добър ?

    Коментиран от #29

  • 24 Аз съм

    3 16 Отговор
    Бойко Борисов , идеални няма , както няма нищо идеално на този свят , НО е най-добрия вариант през последните 30 години . Назовете името на един по-добър ?
  • 25 Сийка

    7 0 Отговор
    Баба ми е казвала, че Гълъбите били лъжливи птици. Особено интернационалните такива - били като " интердевочки " - по възрастните ще ме разберат.
  • 26 ТОДОР СТОЯНОВ

    19 2 Отговор
    ПЛАШАТ НИ СЪС СТЪКМИСТИКИ И ЦИФРИ, ПУСКАТ НИ АНИМАЦИИ И РИСУНКИ, КАРАТ НИ СЕ, ЧЕ ПИТАМЕ, НАТИСКАТ НИ ПО КЪЩИТЕ, НО ЩЕ ИЗБИЕ ИСТИНАТА!ИСТИНАТА Я ЗНАЕМ И Я ВИЖДАМЕ, НО ЕДНИ ИНДИВИДИ НИ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО НЕ СМЕ ПРАВИ...ВСЕ ПАК ТЕ СА ПРЕКАЛЕНО МАЛКО, А НИЕ СМЕ ПРЕКАЛЕНО УМОРЕНИ...НУЖЕН Е РЕМОНТ!!!
  • 27 Барба Ганис

    15 0 Отговор
    Има голяма разлика между ИЗЛЕКУВАН и ОЗДРАВЯЛ. Това,че някой е преборил вируса не означава, че е лекуван и излекуван, особено пък като се знае, че на този етап нито има лекарство нито ваксина.
  • 28 Барселона

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гневен язовец":

    Вместо да кажат ,няма повече опасност от грип излизайте.Тъпаци
  • 29 Тоз

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм":

    Йоло Денев , Митьо Пищова и пр.😀
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мнение

    13 0 Отговор
    Ко вид 19-най-добрият приятел на Барба Ганьос.
  • 32 Тихо

    11 0 Отговор
    Това е така защото в БГ всяка една информация е манипулирана, с цел извличане на определени дивиденти. Хората всячески биват лъгани и не вярват на никой политик. Ако те информират, че нещо е лошо, то това със сигурност не е така. Хората може и да са овце, но доста голяма част от тях са със висше и средно образование.
  • 33 Мнение

    9 0 Отговор
    Ковид 19 - най-добрият приятел на Барба Ганьос.
  • 34 Нашето стадо.....

    3 0 Отговор
    И тази свобода ни е многоооо.....бееее....
  • 35 Българин

    5 16 Отговор
    Престанете да настройват българите да не.изпълняват мерките срещу ковид19, защото сте за ЗАТВОР по време на ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!!! То бе плаче е за демокрация, за безработица, за психически проблеми и т. н?
    КОЕ НЕЩО ИМА ПО-ГОЛЯМА ЦЕНА ОТ ЖИВОТА, господа комунисти от Галъп???
  • 36 Трифонов

    16 1 Отговор
    Има на този свят една абсолютно универсална истина, която се отнася до всеки, който упражнява власт. Без значение е за какъв държавен и обществен строй става дума. Дали е демокрация, дали е диктатура, каква диктатура е и т.н. Абсолютно универсална истина и нейната универсалност се дължи на особеностите на човека, като биологичен вид - изключително агресивен и неспособен да се учи от грешките си! И тази истина е следната - всеки, който получи власт, посвещава цялото време и енергия, с които разполага от този момент нататък, за да запази и разширява своята власт с цената на всичко, колкото се може по-дълго, по възможност до смъртта си! Това е причината за действията, които наблюдавате по целия свят. Иначе става дума за обикновен вирус. Но, развиващите се по пътя на т.нар. "западна демокрация" общества, нямат здравни системи. Нито имаме ние, нито има Германия, нито САЩ, никой няма. Съвкупност от болници не е тъждествено на здравна система. Вирус се ликвидира чрез имунитет. Имунитет се постига по два начина - с ваксинация, и с преболедуване. Мерките не могат да доведат до изчезване на вируса. Това е смешно и несериозно твърдение. И всички медици са наясно. Изолацията се налага, за да се ЗАБАВИ разпространението му и хората, които ще имат нужда от лекарска помощ, да се увеличавват плавно и да търсят такава постепенно без да застрашават с блокиране работата на болниците...

    Коментиран от #39

  • 37 Трифонов

    13 1 Отговор
    Което ще се случи ако мерките бъдат премахнати. За кратко време огромен брой хора ще се заразят, 98% от тях ще го изкарат леко, но 2% ще трябва да постъпят в болница. В рамките на месец. Болниците няма да смогват. Няма да могат да правят нищо друго, а има и други болести и състояния, които се нуждаят от болнична грижа. А това означава недоволство, бунт, падане на властта. Първоначално, някои държави решиха да пробват без мерки, защото мислеха, че хората, които ще се нуждаят от интензивна медицинска помощ, няма да са толкова много. Но сгрешиха. Всеки човек с по-нисък имунитет, се разболява тежко. Западна Европа, САЩ и т.н. не провеждат имунизации, не позволяват лечение с антибиотици и т.н., народите им са страшно уязвими. Те нямат почти никакъв колективен имунитет срещу каквито и да било тежки заболявания. Всички там ходят с по една торба бактерии в тялото си. Нелекувани, недоизлекувани. И затова, като ги сгъне един такъв ретровирус и... виждаме какво се случва. Апокалипсис сега. И затова бързо-бързо се наложи такива държави също да въведат изолацията. Но не се заблуждавайте - упражняващите властта навсякъде по света, правят всичко това, за да я запазят. Ще ни разболяват постепенно, ще редуват извънредно положение с различен интензитет до тогава, докато над 70% от хората по света преболедуват...
  • 38 Трифонов

    14 1 Отговор
    Чака ни ултра тежка 1 година и много тежки около 3-4. Последиците ще са като след световна война само че без разрушенията. Ако т.нар. "прогресивен свят" не се управляваше от алчни, некадърни копелета, щяхме да разполагаме със здравни системи, които щяха да направят последиците от разпространението на един елементарен респираторен вирус, едва доловими. Каквито бяха те в годините между 1950 и 1990г. в България... Днес БЦЖ ваксинацията, останала у нас от онези времена, ще ни помогне да се справим със здравните последици от разпространението на вируса, но няма да ни помогне да се справим с икономическите. Защото и за нашите властимащи, точно както и за всички останали, е важно единствено да запазят и разширяват властта си, което да им позволи да трупат още и още милиони. Виждате ли, толкова са тъпи, че подсъзнателно се надяват, че по някакво чудо, за тях вселената ще направи изключение и ще им позволи да си отнесат богатствата на оня свят... И това се е случвало с всеки успял да се докопа до власт, откакто съществува човека. Каква трагедия! Този биологичен вид няма никакъв шанс да оцелее.
  • 39 Бай Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Трифонов":

    Които не ти вярват, да прочетат ,,ЧАСЪТ НА БИКА,, от Иван Ефремов ,издадена у нас 1970 г. ако не ме лъже паметта.Четейки много неща ще им се изяснят,ако могат да четат с ,,разбиране,, естествено.Все пак се води ,,художествена измислица,, раздел ,,фентъзи,, по новому ..ха ха ха
  • 40 8867

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха верно ли":

    Няма праблем
  • 41 Корона👑 Вирус

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо":

    Добре е да кой друг може да си позволи да взима 610лв заплата
  • 42 Дух

    4 0 Отговор
    Изкарах вируса , отне ми почти цял месец лечение . Джипи-то ме лекува по телефона с инструкции какво , колко и кога и съм му безкрайно благодарен ! Но не мога да се начудя още на "специалистите" , които през няколко часа ни атакуват със заплахи колко смъртоносен е вируса , а не казват най-важното , навременното започване на лечението ! А именно от решаващо значение е да се почне още в първите часове на проявяване на симптомите ! Това предрешава цялото лечение !
  • 43 Грубата Реалност

    0 0 Отговор
    Прав сте г-н Трифонов ! Мнението ми съвпада с вашето ! И все пак се надявам да се съвземем по-бързо от този вирус и да не плащаме данък от последствията дълги години ! ЕС има интерес от оцеляването си в този си вид , а има и достатъчни ресурси да подпомогне всяка една страна членка ! Обратното ще доведе до сигурното му разпадане ! Враговете само това чакат !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове