10 Април, 2020 10:50 2 382 37

Каракачанов внесе 4 спешни мерки за земеделския сектор

  • земеделски сектор-
  • спешни мерки-
  • красимир каракачанов

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население

Каракачанов внесе 4 спешни мерки за земеделския сектор - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов внесе в деловодството на Министерски съвет четири предложения за спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор. Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др., и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев.

Ето и пълния текст на документа:

1. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност, или от регистрирани земеделски стопани.

2. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропусквателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

3. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

4. Министерският съвет задължава министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население, в условията на обявената пандемия от COVID 19.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иплащащт самолетите на КК и ББ

    31 1 Отговор
    Ще има ли Ф16 за селскостопанската авиация?
  • 2 еф16

    35 1 Отговор
    Я тоя и по земеделието стана експерт , ба мааму , всестранно надарен , къде и да го барнеш талант блика.
  • 3 Някой си

    28 3 Отговор
    Страшни управляващи имаме :)
    Вожд Винету и бореца му с коронавируса Ташунко - Касапа, министър на войната - Голям Търбух, нищо че той е от команчите :)

    Коментиран от #16

  • 4 СССРБарета

    28 2 Отговор
    Шкембе Войводо ако им дадеш 2,2 милиарда на бас че ще се оправят веднага а не както виртуалните изтребители дето ще дойдат след седем години ама друг път! Обаче лошото е че няма да вземеш толкова голяма комисионна Колкото са ти дали краварите за добре свършената краварска работа!
  • 5 ЧОВЕК ОТ НАРОДА

    23 2 Отговор
    ЕЙ ТОЯ ЩЕ СЕ СПУКА БЕ.....ПРАТЕТЕ ГО НА ДИЕТОЛОГ
  • 6 Ventura

    22 1 Отговор
    Че нали Бойко каза, че има брашно, хляб, суджуци за поне две години напред! Или това се отнася само за неговия фризер!
  • 7 СССРБарета

    19 1 Отговор
    и на тоя вече му викат f-16-та
  • 8 Геро

    18 1 Отговор
    Сланина + луканки неизсъхнали да се пекнат вялко + червено руйно вино _ да подчертае героичния характер на мак движение
  • 9 Патриот мошенник

    15 1 Отговор
    Този, да не би да е, Президента на България ,та така се пъчи?
    Кой от народа го е избрал ?
    БОЙКО БОРИСОВ, ДА НЕ БИ ,ДА Е НАРОДА В ТАЗИ ДЪРЖАВА?
    Има кой, да се грежи за населението, вие нали профукахте парите за самолети "ф-16", които ще пристигнат 2027, година, ти Каракачанов 100% ТОГАВА ,няма да си политик, а сега яжте ми оная работа!
    Мошенници от" Патриотичен тип".
    Утре ще питате къде серат гладните?
  • 10 Епа начи

    14 0 Отговор
    точка 4 направо кърти. И ако ЕС отвърне рецциппрочно и спре трансфера на кинти какво ще крадете тогава - киселец ли?

    Коментиран от #17

  • 11 безпартиен

    10 0 Отговор
    При нас винаги е така-всеки "работи" това за което НЕ Е назначен!Направо да го правят министър на земеделието!Ако иска да го запомнят с добро,да предложи субсидиите за земеделие и животновъдство да са равни с тези на Германия,Франция или Шенгенските страни!!!Тогава няма нужда от такива "изпълненияЍ4 за пред публика!
  • 12 Ей го на

    9 1 Отговор
    Потомствено червен и ДС субект , без морал , съвест и християнски ценности , ветропоказател безроден и алчен !
  • 13 бай Шиле

    6 0 Отговор
    Трябва да се закупят и страховити бойни машини за охрана на земеделските стопани.
  • 14 ТРОПЧО

    9 1 Отговор
    БОЖЕ БОЖЕ И ТОЗ ДАВА СЪВЕТИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ ДА ФАЩА МОТИКАТА ДА НЕ ФИЛОСОСТВА ЩО В ТАЗ БЪЛГАРИЯ СЕГИ ПРАВИ ТУИ ДЕТО НЕ МОЖЕ ЧУДНА РАБОТА САМО ИНИЦИАТИВИ И ТО БЕЗ НИКАКЪВ ЗАМИСЪЛ ОТ ХОРА КОИТО НЕКОГА НЕ СЙ ЧУВЙЛИ ЗА НЕЩАТА КОИТО ГОВОРЯТ
  • 15 Грозимир

    11 1 Отговор
    Каракачанов може да е всякакъв но хвърли камък в блатото.
    От телевизора каза това че българската земеделска земя се владее от няколко стотин човека - зърнари. И че това е опасно за националната сигурност защото земята е най-голямото богатство на българите и без него сме нищо.
    В момента има фирми с по 1млн. декара земя. Стотици хиляди декари собствена земя. Латифундии. При очертаващата се криза тези неколкостотин човека могат да казват кой в страната ще яде хляб и на каква цена.
  • 16 Другия

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    При този президент каун тези са светила

    Коментиран от #18

  • 17 Фармер

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Епа начи":

    Точка 4, “разбирачо” е най-добрата за българския производител! Защото като започнат прекупвачи и търговци да внасят тирове от Гърция и Македония и българския фермер остава с пръст в устата!!!!
  • 18 Някой си

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Другия":

    Тъй ли ти каза Севдето да пишеш?
    Кажи и, че е тъпа и глупава селска патка от мен!
    Липсва и и въображение!
  • 19 Миле Китич

    4 0 Отговор
    киЛо горе кИло Доле Ба Ба Ба - Ба Ба Ба- БА!

    Коментиран от #20

  • 20 Някой си

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Миле Китич":

    Наздраве! :)
  • 21 я,тоя бидон

    6 2 Отговор
    станал 200 литров
  • 22 1212

    10 0 Отговор
    За кого се дават субсидиите за земеделието?Субсидиите в земеделието се дават от ЕС за развитието на дребния и средния производител в земеделието.В западните европейски страни има ограничение на това какво значи среден зърнопроизводител.Собственици но повече от 500 000 декари не са вече среден бизнес и на тях не им се дават субсидии.Защо в България се дават субсидии на така наречените зърнари,собственици на 1 000 000,2 000 000 и повече декари земя.Ощетяват се всички отрасли в земеделието в които участва дребния и среден бизнес.У нас трябва да се определи таван от 250 000 - 300 000 декара обработваема земя.За останалите над този таван не трябва да има субсидии.Къде са корумпираните?Това е въпрос към главен прокурор Гешев!

    Коментиран от #29, #33

  • 23 един друг

    4 1 Отговор
    Ако разчитаме на убитото българско земеделие,без внос,ще умрем от глад.Да не говорим монополистите какви цени ще сложат на продукцията си.Да не говорим за качеството.
  • 24 Криеш името си страхливец

    5 0 Отговор
    КК завършва висше образование - история, доктор по право защитено с историческа тема, агент на държавна сигурност - Иван, народен представител в четири народни събрания! В този момент е вицепремиер и министър на отбраната и на настъплението и на република България!! Има цветя в апартамента СИ - мушкато и от там разбира и от земеделие!
  • 25 9999

    5 0 Отговор
    Не може да забрани вноса, тов ще бъде в нарушение на европейското законодателство. Могат да заделят субсидии за земеделските производители на плодове и зеленчуци и по този начин да направят продукцията им конкурентна. Спират субсидиите на партиите и ги дават на земеделците. Просто и елементарно така го правят в нормалните държави. Но тука партиите са по-важнии и от от много години затова е така.

    Коментиран от #30

  • 26 SSss

    6 1 Отговор
    Най големия куриоз е че този индивид Каракачанов беше в кликата на Костов,когато СДС беше на власт и активно участваше в унищожаването на Българската армия.Точно този субект гласува за премахването на редовната военна служба и точно този субект участва във унищожаването на боеспособна военна техника,за да не застрашава никоя съседна държава.Точно този субект участва и в разпродаването на предприятия за 300 милиарда..Нека някой да го пита тази торба,има ли и един работен ден през живота си освен да се прави на политик.Това е Каракачанов.Предател и американска подлога.
  • 27 Шопо

    3 1 Отговор
    Тоя гьормедек изгладне и се размърда...
  • 28 анонимен

    2 1 Отговор
    🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐷🐷🐷🐷
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да ти кажа как трябва да е

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "9999":

    Милиард и двеста за фермерите всяка година от Европа.
    От тях един милиард са за зърнопроизводителите, да имат за бентлита гаджета с джуки и т. Н. К.
    От тяхните субсидии трябва да пренасочват към дребните.
    За зеленчуци, най вече към животновъдите защото при тях положението е най зле а са най важни разберете
  • 31 МЪРША ДЕБЕЛА

    1 1 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ Е ГОТОВ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОРНИК ЗА ПРЕДАТЕЛСТВА И КРАЖБИ ПРЕСТЪПНИК ОТ ГОЛЯМ КАЛИБЪР
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Неее

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "1212":

    Кви 500 000дка те и с по 30 000дка вече са милионери!
  • 34 Пловдивчанин

    0 0 Отговор
    Браво на Каракачанов!Издигна ми се в очите!
  • 35 волен сидеров

    0 0 Отговор
    тоа пък търтей-забрави когато се молеше на дпс ,сега стана ербап
  • 36 Психо Доктор

    0 0 Отговор
    Министъра на отбраната мисли за замеделците, !!!! сигурно няма земеделски министър, всичката им е такава.
  • 37 прекупвач

    0 0 Отговор
    До коментар 17 фАрмер
    За българският фермер е най добре да си оправи качеството,и цената на продукциата. А също и да има количества,да дава документ,сертификат,и т.н. Ти по добре знаеш. Тогава никой няма да блъска км и да ходи до Гърция,ами ще ти се натиска на теб. Само че ти нямаш нито качество,нито количество,нито цена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове