10 Април, 2020 12:15 21 046 34

Ето защо COVID-19 при някои пациенти минава бързо, а при други се влачи

  • covid-19-
  • пациенти-
  • протичане-
  • болест-
  • зараза

Този микроорганизъм се опитва да вземе надмощие над нас, но няма да успее, казва шефът на „Вирусология” на ВМА

Ето защо COVID-19 при някои пациенти минава бързо, а при други се влачи - 1
Снимка: Shutterstock

Лаборатория „Вирусология” на ВМА, ръководена от подполковник доц. д-р Методи Кунчев, е от местата, където сблъсъкът с вируса е „на живо, очи в очи”. Така започва статус на Военномедицинска академия в социалните мрежи.

Подполковник доц. д-р Методи Кунчев е служил като военен лекар в различни поделения на БА в системата на ВВС, в радиотехнически войски в Божурище, бил е на мисия на НАТО в Афганистан (2012-2013 г.) като медицински съветник. Във ВМА работи от 2005 г., а от 2018 г. е ръководител на лаборатория „Вирусология”.

От ВМА споделиха публикация на подполковник доц. д-р Методи Кунчев, в която той разказва за битката „очи в очи” с COVID-19.

Ето какво е споделил ръководителят на лаборатория „Вирусология” на ВМА в публикация за armymedia:

Лаборатория „Вирусология” на ВМА е от местата, където сблъсъкът с вируса е „на живо, очи в очи”. И за тези три месеца на пандемията от COVID-19 у нас се уточниха някои интересни неща за този вирус.

На първо място, при всеки организъм изчистването от него става много индивидуално. Впечатленията ни са от пациентите в Инфекциозната клиника на ВМА, които изследваме при постъпване и след 14-я ден с няколко проби, при някои – и на 21-я ден.

И може да се каже, че някои хора по-бързо изчистват вируса и дават две отрицателни проби, а при други той се задържа по-дълго и се налага да продължим карантината с още десетина дена, за да сме сигурни, че организмът вече не отделя вируси.

Нашите инфекционисти клинично установиха и други симптоми, които допълниха общата картина при заразяване с вируса, като загуба на обоняние и вкус, което е често срещано, според данните от пациентите, които изследваме. А често и при първоначално откриване на такива болни в анамнезата се описват такива симптоми.

Геномът на такъв вирус съдържа само РНК и е разкодиран още при проучванията от учените в Китай, които го споделят с останалите учени в света. Това е причината за толкова кратко време да се разработят специфични реактиви, китове за изследване на този вирус, какъвто е PСR.

Тъй като лабораториите имат част от реактивите на много от патогенните вируси, пандемични за света, като грипния, при CОVID-19 се добавят само сонди, насочени към най-специфичните участъци на вируса.

И така за кратко време бяха създадени и специфичните реактиви за изследването му. Т.е. геномът му е абсолютно разчетен и сондите към специфичните му участъци участват в диагностиката на вируса.

Често се пита дали има разлика между вируса в Китай и поразилия Европа. Не мисля, че някой е открил различия в щама на „европейския” и „китайския” вирус, щамът е един и същ. Разликата е в това, че населението в Европа е застаряващо.

Както и че не бяха взети предпазни мерки в Италия или Великобритания, а имаха друг подход в началото на пандемията, който забраняваше карантината. И това е една от причините за високата смъртност, която изглежда по-висока.

Но всъщност, статистиката на починалите показва, че те са около 75-годишна възраст с много придружаващи заболявания именно в страните, които не въведоха навреме по-рестриктивни мерки.

У нас много по-плавно се случват нещата с процеса на заразата. И макар да удължаваме идването на пика на пандемията, това ще благоприятства капацитета на здравната система, за да поеме повечето пациенти в един момент. Затова се надявам и ние да излезем от пандемията с по-малко загуби.

Що се отнася до това дали пикът ще е и по-нисък, то не може да се прогнозира. Но максимум до месец или малко повече ще сме в разгара на заразата, ще преминем пика ѝ и ще влезем в период на отшумяването ѝ, надявам се искрено на това.

Когато сме в пожара на кризата не се мисли толкова дългосрочно за наука и за дисертации, които ще изследват по задълбочено и вируса, и самата пандемия. Казвам го поне за тези, които са на оперативния фронт на борбата със заразата.

Всеки ден всичко е насочено на първо време да се открие нещо ефикасно, което да спре смъртта. Усилията са към това да спасим голямата жертва на тази зараза – по-възрастните ни хора, които са по-незащитени. И битката за това е всеки ден.

Всъщност, в тази битка има хора за всичко. Аз съм офицер и ние в Лабораторията действаме реално на първа линия. Всекидневно казваме кой е с положителна проба, кой е в пика на заболяването си или вече е „изчистен”.

Стратегията се чертае в Националния оперативен щаб и там са хората, които гледат напред. Ние с колегите ми осигуряваме част от информацията, която те ползват, за да изградят стратегия срещу разпространението на вируса. С колегите ми в Лабораторията сме пешките и действаме, както се казва, на бойното поле, виждаме само част от нещата.

А генерал Мутафчийски с хората от щаба сглобяват отделните части от пъзела на картината. Затова и виждат повече от нас.

Но е отговорно това, че и върху обективността на нашата информация се гради стратегия. Тази информация ние получаваме в разгара на битката с вируса.

А като говорим за пандемията днес, това се е случвало и преди, при други пандемии, и не би трябвало да ни плаши. Такъв е животът, който се случва на човечеството.

Въпросът е да не изпадаме в паника, а да приемаме нещата философски, каквито са. И да се надяваме, че човечеството с неговия интелект и потенциал на науката ще успее да оцелее в тази борба за живот, каквато се е водила през столетията.

Този микроорганизъм се опитва да вземе надмощие над нас, но няма да успее".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    58 14 Отговор
    Това как преминава зависи от Винету и Ташунко - Касапа, в зависимост от нуждите им за брифинга, как и колко силно искат да всеят уплаха и паника в територията!

    Коментиран от #15

  • 2 Kubeto

    27 6 Отговор
    Поздравления!
  • 3 Баро Вкаров

    93 21 Отговор
    Да са живи и здрави гадните комунисти,че от 1951 година са въвели ЗАДЪЛЖИТЕЛНА БЦЖ ваксина!Това ни спасява,останалото е.....стъкмистика и празни приказки от генерал Муто!

    Коментиран от #21

  • 4 САПА

    88 1 Отговор
    "Ето защо COVID-19 при някои пациенти минава бързо, а при други се влачи"

    В резюме "Щото така".
  • 5 месара

    36 8 Отговор
    абе стига с тоя вирус, напишете нещо за кифлите - миски, чалгарки, плейки и други такива кухи лейки! не се издържа вече, липсват ми снимките им от екзотичните места!

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 criminal

    48 0 Отговор
    Разбрах само, че нищо не разбрах........

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дедо Пейо

    58 3 Отговор
    От казанато се разбира, че най правилното нещо което може да направи е да занесе по един букет цветя на гроба на Тодор Живков и на покойните соц. министри на здравеопазването и да им благодари за взетитите мерки преди години.
  • 10 Госあ

    29 1 Отговор
    "Този микроорганизъм се опитва да вземе надмощие над нас, но няма да успее, казва шефът на „Вирусология” на ВМА" 😂😂😂 не,не,не 🤣🤣🤣 и после се чудим защо сме на това положение 🤬

    Коментиран от #12

  • 11 Баро Вкаров

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПРАВО КАЗВА ПЕШКАТА":

    Хвала на такива стратези, като вас!Плача от умиление!Мое да ползвате и стратега от Мировяне-чичо Митко......
  • 12 Някой си

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Или как в Шумен човека си починал мирно и тихо от рак, с две отрицателни поредни проби, но според Ташунко-Касапа видите ли, бил се гътнал от коронавирус.....
    Е това ако не е простотия, кое е тогава?
  • 13 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "criminal":

    Браво пич. Те и много други нищо неразбират, ама не си признават, ами даже и акъл дават и по телевизии се изказват
  • 14 Подкрепям

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    Стига с тоя вирус и Годжи, дайте плеймейтки по голи цици ;)

    Коментиран от #16

  • 15 Рошко

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Всичко е много просто, хора пиещи на поразия хапчета химия антибиотик имат в пъти по слаба имунна система, а защо им е слаба да си питат докторите при които са ходили и глупавите си тикви, дето се връзват на рекламите

    Коментиран от #17

  • 16 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Подкрепям":

    Подкрепям “Подкрепям”! :)
    Плеймейтките по голи цици веднага! :)
  • 17 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    Има логика и истина в това, което казваш.

    Коментиран от #28

  • 18 Gastarbeiter

    11 4 Отговор
    В момента.. В Германия. Хората се разхождат. Карат колелета, джогинг, магазините са претъпкани с хора. Почти всички и всичко работи. Няма блокади, какафония, траурни физиономии, глоби и погазване на човешки права! А в Булгурия?? А? Глад, мизерия и въшки... Хахахахаха

    Коментиран от #24

  • 19 СТАВА СТРАШНО

    3 4 Отговор
    В света 0.6% от населението е заразено с корона вирус а 15% от котките. Пазете се хора....Положението е страшно. Любимия ни сайт факти.бг още снощи ни предупреди в своя статия - https://m.fakti.bg/life/462116-15-ot-kotkite-v-uhan-sa-zarazeni-s-novia-koronavirus

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 1244

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Баро Вкаров":

    И според мен е така. Не може в БГ да се разхождаме гледм София свободно навън, и да имаме 500 заразени, 20 хоспитализирани в средно/тежно състояние, а в Европа и САЩ да са 100-ци хиляди.
    Просто там няма БЦЖ ваксина отказали са се от нея отдавна. Даже тук живеем по-вредно. Въздух храна липса на физ.активност. Липса на доктори (само болници но вътре доктори не). Щеше да е по-зле. Евала на комунизма

    Коментиран от #31

  • 22 Така е

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Стоян":

    Прав си. Ако не си първа младост сигурно помниш преди 30-40 години по бай Тошово време имаше издадена заповед в градовете за ликвидиране на уличните котки. Даваха на гражданите по 5 лв.за ликвидирана котка и 2 лв.за убита сврака. Като котките трупа им се носеше в РИОСВ а за свраките бе необходимо да занесете само ноктите й за да получите възнаграждението си. И двата вида бяха определени като вредители. И девиза за ликвидирането им тогава беше - За нас най важни са хората.....И България за 40 години от 6 млн. 1945 год. стана 9 млн. 1989 год. А за 30 години от 9 стана пак 6 млн.

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Отговорът

    9 0 Отговор
    Така е не разбрахме какъв е отговорът на въпроса в заглавието! Що така?

    Коментиран от #30

  • 24 Някой си

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Gastarbeiter":

    Точно така е, но глоби има!
    Ако не спазваш дистанция два метра или са повече от двама заедно, освен ако не са семейство или не живеят в един дом!
    Ако не спазиш наложена карантина - 25 000 €
    Ако след като ти наложат карантина не си отидеш право там където си обявил, че ще караш карантината - 10 000 €
    Имаше и още една свързана с карантината, но я забравих, тя е 5 000 €
    Иначе за неспазване на дистанция от 250 до 500 евро.
  • 25 Критичен

    5 0 Отговор
    и кои се лекуват във ВМА ??? надали от простолюдието.......,
  • 26 Нокти

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    Стига с тези нокти. Ако ти покажа само нокти дали ще ги различиш? Много добре знам какво се носеше.
  • 27 Сач

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    А щом си толкоз паметлив спомняш ли си, че тогава запознаха привилегиите за многодетните. И вместо българи се народиха сачове. И сега продължават с това което научиха тогава :Държавата да ни Даде.
  • 28 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Някой си":

    Докторите сега тва чакат, будали кихнал два пъти и айде рецдптичката, от комисионна та, от здр каса от кихащата, будала, пък всеки знае че може лекарствата да помагат, ама и пречат затова при прием на антибиотик се пие повечко вода
  • 29 Факт

    3 1 Отговор
    Нас продължават да ни плашат с предстоящ пик след 10-15 дни, с ада и с какво ли не, а някой в държави пика премина и активните случаи бързо намаляват, въпреки че заразяването започна по същото време като у нас.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Отговорът":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
  • 31 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "1244":

    да така е БЦЖ доста залагаме на неия като гледам Португалия как също са доста по добре щот и там е имало задалжително БЦЖ се надиавам и се моля на БОГ всичко да свърши по скоро и добре за всички българи
  • 32 БИВШ ВИРУС

    1 2 Отговор
    Този микроорганизъм се опитва да вземе надмощие над нас И АКО Е ПАДНАЛ ОТ МАРС ОТЪРВАНЕ САМО В АДА ,ЗА ТАРИКАТИ ИМА ОПЦИЯ ,ПАК В АДА НО НА ПО НИСКА ТЕМПЕРАТУРА И МОРЕ
  • 33 пиле

    1 1 Отговор
    Бъдете здрави и успех в борбата. Вече сме малко и трябва да се подкрепяме. Специални поздравления за Вас и Вашите колеги!
  • 34 Обзкуражаващо

    0 0 Отговор
    Общи приказки и пожелания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове