Last news in Fakti

11 Април, 2020 09:01 4 866 21

Съдия Дишева от ВСС: Няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • боян магдалинчев-
  • иван гешев-
  • съдебна система-
  • дела-
  • разпределение на дела

Дори Боян Магдалинчев от ВСС, който се счита за близък до лобито на Иван Гешев, го опроверга вчера. Магдалинчев обясни по БНТ, че няма нито едно успешно проникване в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от главния прокурор Иван Гешев

Съдия Дишева от ВСС: Няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата - 1
Снимка: БГНЕС

Съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет категорично опроверга твърденията за успешни прониквания в системата за случайно разпределение на делата.

"Няма нито едно успешно проникване. Не е вярно, че с какъвто и да е електронен подпис може да се проникне в системата. В доклада се говори само за един неуспешен опит за проникване пред 2016 г.", категорична беше Дишева пред Сашо Диков в телевизия "Евроком".

Ето и аргументацията ѝ:

Докладът е получен във ВСС на 12-и март. На 13-и са се събрали 6 членове на ВСС, провели са разговори и тези членове са изготвили сигнал до главния прокурор. Не ми е известно и кога е образувано досъдебно производство.

На 6-и април ми бе изпратен доклада на личната поща. В деловодната система не зная дали е бил наличен. Вчера се твърдеше ,че докладът е държавна тайна. Този доклад вече е част от материалите по досъдебно производство. И е държавна тайна, защото засяга сигурността на информационната система на ВСС. Този доклад не е бил четен от по-голямата част от ВСС. Трябваше този доклад да бъде приет, обсъден. Това се случи едва вчера. Вчера към материалите беше присъединен доклад на специалистите от айти отдела. Съдържаше обяснения за констатациите в доклада. Той не е секретен, мисля. Със сигурност няма гриф.

Докладът няма гриф за ниво на секретност. Не е вярно, че одиторите не са били допуснати до сървъра. Там пише, че им е осигурен достъп до системата. И че този достъп им е бил достатъчен, да направят изводите си по доклада.

Трябва да се обърне внимание на обстоятелствата, че в доклада няма нито една констатация за нито едно проникване в системата. Там се говори за възможности. Ако се установи, че по конкретно дело е нарушен принципа на случаен подбор, това по мое виждане е съществено процесуално нарушение и евентуална отмяна на решението.

Не е извършван одит на системата. Но не мога да споделя, че през 2015 година тази система е въведена под натиск на посочените от Иван Гешев лица. Калин Калпакчиев беше в малцинството. Това нито бързо се е случило, нито повърхностно, нито под нечий натиск, както се твърди. Тази програма е докладвана по мониторинга на ЕК.

На първото заседанието на ВСС аз лично възразих да се направи одит, защото предстоеше изготвяне на единна информационна система. Питам защо тази система не е въведена? Срокът се удължава, променя се заданието, уточни тя.

Любопитното е, че Боян Магдалинчев от ВСС, който се счита за близък до лобито на Иван Гешев, го опроверга вчера. Магдалинчев обясни по БНТ, че няма нито едно успешно проникване в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от главния прокурор Иван Гешев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    36 6 Отговор
    Има бе, щом Барни казва значи има!

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    26 5 Отговор
    А спестовната сметка на диктатора на абсурдистан възлиза на не повече от
    20 000лв.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рангел

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Ми чи той министъра за последната седмица обърна всички файлове, сигурно е прав човека
  • 5 ххх

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "kkk":

    Кой го доказа? Кои са "нашите" съдии? Кои дела и в кой съд?
  • 6 Дельо хайдутин

    19 3 Отговор
    А в задния двор има ли успешно проникване?
  • 7 Съдията Дред

    25 7 Отговор
    Разбира се, че няма! Отново се въртат около Лозан Панов защлто им прече да сложат ръка и на ВСС!
  • 8 Правдата

    13 4 Отговор
    След като Каскета и Барни се упражняваха няколко дни на гърба на Лозанката сега може да се размия истината. Но хората са запомнели, че имаше нещо гнило.
  • 9 николай

    9 16 Отговор
    Четете и други сайтове!!! Настоящият е от "облажилите" се от манипулируемата система за разпределение на делата. Тук е ясно какво ще пишат лозанковците!

    Коментиран от #10

  • 10 misha

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "николай":

    барни каза че е влизано от екзотични места в системата за разпределение на делата , рядко умен е барни ръбъл!!!! питам се дали това екзотично място не е това на което ти си сядаш всеки ден Николайчо
  • 11 Дайте

    8 0 Отговор
    Да видим СЪРВЪРА.за да се убедим.
  • 12 Грух

    6 4 Отговор
    Дръжте соросоидкатааа !
  • 13 гост

    4 7 Отговор
    Щом няма проникване отвън - значи има намеса отвътре . Това не казва тази.
  • 14 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    не тази наша м. атанасова , а м. медичи предлагала "отрова" на неудобните !!!!!!!!!
  • 15 Гешеви ПАРАВАНИ

    3 1 Отговор
    Нека да информираме ,българските граждани,че никой не е очаквал
    измами в разпределението на делата.
    Това което виждаме, е покриването на уволнението на Стоян Маврудиев ,с постъпката си Гешев ,се съблече гол ,пред цяла България, не знам за кой път вече? На този прокурор му е наредено ,да вдига скандали, когато се напече положението с Догановите ,измами и кражби и вниманието да се премести от
    резилите , на Доган ,към някой ,който пречи да се краде и мами.
  • 16 Схема за милиарди

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Този зевзек Кирилов, живее в света на "Граф Монте Кристо",
    действителността за него е театър, кино и цирк.
    Със перфектния клоун с каскета, могат вече да напишат роман.
    Заглавието е : Как се отвлича вниманието на хората,когато фалити на банки и фирми трещят и падат отломки навсякъде.
    Да изглежда драмата по-достоверна, траказират невинни граждани и им съсипват живота.
    1 КТБ- Цветан Василев
    2 Васил Божков
    3 Иво Прокопиев
    Само няколко примера от много дългата листа.
    Всеки който е дръзнал, да не дели с тези , или не подари, го очаква тази долна схема с Гешевата Диктатура.
  • 17 До Херо Мустафа

    2 1 Отговор
    Госпожо Дипломат на САЩ, в България, извинете ме, че се обръщаме към Вас, но това го правим, поради липса на лице в Българския Парламент, който да се самосезира, че Главния Прокурор на България не покрива критерийте за работа и е погрешно назначен за такъв в България.
    Държанието и действията, не кореспондират със дадените му правомощия, моля ви да обърнете внимание на ,комунистическато му възпитание, и недодяланите действия, които ще хвърлят държавата в хаос, фалшивите му аргументи, изнервят честните граждани , и създават, гнойна правосъдна катастрофа.
  • 18 Умно село

    5 0 Отговор
    Ако наистина последно НЯМА, защо някои постоянно натякват за обратното?
    Преди години "за да променят света" едни си срутиха къщите за да всеят паника , страх и кражба на още от света. Така и у нас .
    Имаш, нямаш сестра - все тая.
    Разбрахме преди години за пладнешкия обир на хората и сметките им, като за нощ се превърнаха в стотинки, разбрахме за КТБ истината , НАП- истината и сега това вмешателство в системата ВИ))))
    Всичко у нас е от ДЕН до ПЛАДНЕ.
    Манежът е малък, ама циркаджии, дал Бог на тая територия!
  • 19 Олелеле

    4 0 Отговор
    Този съвет е излишен във България няма правосъдие факти много....
  • 20 Кенеди

    0 0 Отговор
    Шайката ГЕРБ ВЛАДЕЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА . ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТ ДА СИ НАЗНАЧИ . И това ще стане
  • 21 Кенеди

    0 0 Отговор
    Шайката ГЕРБ ВЛАДЕЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА . ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТ ДА СИ НАЗНАЧИ . И това ще стане
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове