Last news in Fakti

13 Април, 2020 17:30 4 996 21

Фармацевтите скочиха в подкрепа на проф. Стаменова

  • проф. асена стоименова

Фармацевтите в страната излизат пред аптеките за 15 минути с жълти жилетки и плакати "Не ни е страх"

Фармацевтите скочиха в подкрепа на проф. Стаменова - 1

Фармацевти ще излизат всеки ден в 12:00 часа за времето на задължителна дезинфекция пред аптеките в знак на подкрепа към председателката на съсловната им организация - проф. Асена Стоименова. Първата 15-минутна акция беше днес, а фармацевти носеха жълти жилетки и плакати с надпис "НЕ ни е страх", съобщи БНР.

Регионалните фармацевтични колегии протестират в защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, срещу която беше повдигнато обвинение от прокуратурата след нейни интервюта по БНР и по БНТ, в които се посочва, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус.

Основното искане на фармацевтите е да бъдат снети обвиненията срещу проф. Стоименова. Те настояват и мярката за неотклонение парична гаранция срещу техния председател да бъде оттеглена.

От Българския фармацевтичен съюз обясняват каква е формата на протеста - във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите в страната излизат пред аптеките за 15 минути с жълти жилетки и плакати "Не ни е страх".

Акциите в подкрепа на проф. Асена Стоименова ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на Оперативния щаб за отстояние на два метра и използване на лични предпазни средства, посочват от още Фармацевтичния съюз.

Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредно положение в страната.

Обвинението срещу проф. Стоименова е за всяване на паника по време на извънредно положение.

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва".

Аптеките в Добрич също се включват в протеста, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия Лалка Стойчева.

„На входа на аптеките ще сложим плакати, с които да покажем, че както Асена Стоименова не се страхува да говори, така и ние не се страхуваме. Не намираме нещо лошо, опасно, страшно, паникьосващо тя да е казала. Непрекъснато има някакъв недостиг, а сега е по-нормално да има такъв недостиг. След като основно суровините основно идват от Азия".

От АЕЖ също излязоха с позиция по казуса

В позиция по случая с проф. Асена Стоименова от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) заявяват, че е недопустимо да се обвиняват експерти заради изразени становища.

„С подобни обвинения прокуратурата се опитва да използва Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта“, се казва още в становището на АЕЖ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАТМАН

    74 2 Отговор
    Всички на ПРОТЕСТ!Браво!
  • 2 Джон Уик

    83 2 Отговор
    В тая мизерна държавичка всички които не са на едно мнение с шайката се преследват!
  • 3 МИУИ ВАНИУИ

    77 3 Отговор
    ГЛЕДАХ Я ВЧЕРА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА - РЕСПЕКТ ,БЕЗКРАЙНО ТОЧНА,ЗА РАЗЛИКА ОТ ГРОБАРОПИТЕЦИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА Я ОСЪДЯТ - ВЯРВАМ
  • 4 Мария

    48 1 Отговор
    Ееее най-после - оставихте жената сама срещу .....!
  • 5 Mario belli

    54 3 Отговор
    Най-сетне някой да реагира нормално срещу мафията!!!
    Чувам че привикват хора в ДАНС и ГД БОП за това ,че са се усмелили
    да искажат несъгласие с режима.
  • 6 обикновен фашизъм

    55 3 Отговор
    Това, което се случва на тази жена е абсолютна свиннщина! Един побеснял селски милиционер евамайката на жалките остатъци от държава.
  • 7 чиче

    47 2 Отговор
    Жената е казала истината.Ако беше говорила за хиляди заразени и да хвали щаба щеше да обикаля вси телевизии.Дойде ВЕЛИКДЕН и настьпи страшен мор.Най много са заразените в БАНСКО да не верваш
  • 8 майтапчийски

    37 1 Отговор
    всеки който мисли различно от Щаба усеща натиска на управляващите. Трябва да се кланят на вожда, който една маска не ноже да си сложи както трябва а задължава да се носят...
  • 9 Някой си

    10 1 Отговор
    Айде хаирлия да е!
  • 10 един

    24 0 Отговор
    После комунизмът си бил отишъл. Да бе да.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МИХАЙЛОВ

    24 2 Отговор
    ...ЗАЩО И ДО КОГА
    АБСОЛЮТНО НЕСАНКЦИОНИРАНО
    БЕЗНАКАЗАНО И ДЕМОНСТРАТИВНО
    СЪЩЕСТВОТО БОЙКО МЕТОДИЕВ
    БОРИСОВ СЕ ЯВЯВА НА
    ПУБЛИЧНИ МЕСТА
    ИЛИ БЕЗ МАСКА
    ИЛИ С МАСКА КОЯТО НЕ ПОКРИВА
    НОСА И УСТАТА МУ...
    ...ЗАЩО НА ТОВА СЪЩЕСТВО .
    НЕ МУ Е НАЛОЖЕНА ГЛОБА...
    ...ЗАЩО НЕ МУ Е ПОВДИГНАТО
    ОБВИНЕНИЕ...
    ...ЗА ТОВА СЪЩЕСТВО
    НАЙ- ДЕМОНСТРАТИВНО
    НЕ СПАЗВА И НАРУШАВА
    ЗАКОНИТЕ
    И НАРЕДБИТЕ...
  • 13 Vancho

    10 1 Отговор
    Bravo dostoini.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    19 2 Отговор
    Ако трябва да сме честни най-голяма паника и страх всява Мутафчийски и Коцето Ангелов.Те трябва да бъдат арестувани и съдени.
  • 16 да бе да

    17 1 Отговор
    По-голяма паника от майтапчийски с чувалите с трупове никой не е всявал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1944

    7 0 Отговор
    НЕ на страха!!!
  • 19 цербер

    1 0 Отговор
    Чакали са момченце за да го наименуват Асен. Ноооо....се е родило момиченце. Красиво момиченце. Лелка ви Стойчева. Асена е красавица и сладурана!
  • 20 чичо

    1 2 Отговор
    Не ви е страх защото „тоягите са върху чуждия гръб".
  • 21 чико

    0 0 Отговор
    Моля ви.Всички ходим до аптеките.фармацефтите ни обслужват като клиенти но и ни дават достатъчно информация от медицинско естество.Мисля че трябва да се отнасяме към тях с повече уважение.Друг е въпроса че голяма част от лекарите ги чустват като по ниска категория.До колкото знам те също получават медицинско образование за 6г и май никак не лесно.Сега са на челния фронт но изглежда никой не го забелязва.Пожелавам им да се запазят здрави и да помагат на всички нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове