15 Април, 2020 11:49 21 492 54

Д-р Антония Първанова: Пандемия не означава да се затварят цели нации под карантина! (ВИДЕО)

  • д-р антония първанова-
  • студио хъ-
  • пандемия-
  • карантина

"А означава да се спазват мерки за социална изолация", заяви тя в "Студио Хъ"

Д-р Антония Първанова: Пандемия не означава да се затварят цели нации под карантина! (ВИДЕО) - 1
Кадър: 7/8 ТВ

"Аз мисля, че в момента и то не за първи път, както в България, така и в световен мащаб започва една паника, която не е непременно основана на доказателствата и на науката и за мен като лекар и като човек, който е работил в най-престижния в света институт в света по епидемиология, който е във Великобритания, мога да кажа, че единственият начин, който се приема, е този, който е основан на факти, на научни факти. Всичко останало са политически методи, които не непременно отговарят на нуждите на действителността.

Освен това в момента ви говоря като човек, който през 2009 г. е участвал в дебатите на Европарламента по поредния опит за обявяване на световна пандемия, пак по предложение на СЗО... Пандемия не означава да се затварят цели нации под карантина, а означава да се спазват мерки за социална изолация. Пандемия не означава да се прекратят всички видове транспорт, не означава да се затворят границите, означава да се подготвят здравните системи и съответно да се запасят с антивирусни средства, когато става въпрос за грипна пандемия...Мерките, върху които трябва да се фокусираме и това е по протокола на СЗО е единствено и само да се забави разпространението на вируса...никога не е ставало дума за това да се предпази населението от заразяване, това е невъзможно, това е вирусно-капкова инфекция.

Трябва да се спазват мерки – това е миене на ръце, изолиране на хората, които са болни...и преди всичко социална дистанция...Ще ви говоря с факти – през 2009 г. беше поредният опит за обявяване на такава пандемия. Имайте предвид че тогава се заразиха 21% от населението на земята или около милиард и половина души и починаха 575 400. И въпреки това единственото, което направи СЗО е да обяви опасност за общественото здраве, но не и пандемия.

Следващ факт, в света всяка година боледуват между 350 и 700 милиона души от обикновен грип, като от тях почиват някъде около 750 000 души. В Европа боледуват средно годишно между 4 и 50 милиона души и загиват от обикновен грип 70 000 души.

За 2017 г. в България са починали 1482 души от обикновен грип, в момента са починали, изразявам съжаление за тези хора и към техните семейства моите съболезнования, най-искрени, са починали 35 души. В целия ЕС България седи някъде по средата на починали, спрямо населението, защото брой заразени трудно може да се определи.

Някои от страните-членки си позволяват да обявяват абсолютно всеки случай на починал, който има хронично или тежко, сериозно заболяване и коронавирус, като починал от коронавирус. Но Германия например, която по всички статистики в момента показва, че има много малък брой починали, определя като починали от коронавирус само тези, които нямат, хронични, тежки заболявания. Тежка черепно-мозъчна травма плюс коронавирус, не е починал от коронавируса. Няма, пак по данни от нашия щаб но и от СЗО, няма здрави хора починали от коронавирус, всичките, абсолютно всичките са със сериозни хронични, тежки заболявания. По данни на СЗО 96% от случаите в световен мащаб са леко протичащи, само 4% са тежко протичащи и критични, тоест в момента тежестта на тази епидемия, според мен, много е пресилена, фактите не подкрепят мерките, а мерките не отговарят на това, което по принцип е заложено в протокола при епидемии и пандемии.

Друго, което ми прави впечатление е, че не са изследвани хората, които са преболедували в един много ярък пик, в края на януари, началото на февруари, и аз ще ви кажа колко ярък е този пик, той е от 27.01 до 11.02. Този пик е от 243 души на 10 000, като предния месец и следващия месец около 103 души на 10 000...аз бих изследвала хората, които са преболедували...Сега не ни чака пик, както показва и вторият математически модел, а всъщност вече слиза заболеваемостта.

За мен е важно този вирус как мутира. Той вече направи 4 мутации, преминавайки от един континент на друг... вече има над 110 мутации само този вирус.", това заяви д-р Антония Първанова в "Студио Хъ".

Във видеото може да видите още за предишната необявена пандемия и закупуването на Тамифлу, за разходите за болни от грип и от коронавирус, за предполагаемия пик на заразата, за молекулата на вируса, за мутациите на вируса, за готовността на България с легла за интензивна грижа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бачо Киро

    111 10 Отговор
    Не им разваляй сега рахатлъка, то и на малоумните им стана ясно, че се яхна политически един вирус и ще доят ситуацията до край. Сега ще хвърчат милиарди и трилиони, които заеми иначе нямаше как да раздават, понеже щеше да трябва обяснение.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Учуден

    56 6 Отговор
    Кой има интерес от всичко това ? Каква е целта ? Фактите говорят.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гдгдг

    77 5 Отговор
    Чакам да чуя коментара на щаба относно казаното от Първанова.

    Коментиран от #25, #36

  • 7 ЪРП

    48 7 Отговор
    БРАВО ФАКТИ!!!
    ПРОЧЕЛ МИ Е КОМЕНТАРА НЯКОЙ...
    ТОЧНО Д-Р ПЪРВАНОВА ИЗЛЕЗЕ СМЕЛО И ЗАЯВИ ЧЕ SARS COV2 СЪДЪРЖА КОМБИНАЦИЯ ОТ МОЛЕКУЛИ НА ВИРУСА НА "СПИН" И ДРУГИ ВИРУСИ КАТО "ПТИЧИ ГИП"!!!!
    ГЛЕДАЙТЕ Я И СЛУШАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО ВЪПРОСИТЕ ,КОИТО ЗАДАВА ..., А ТЕ СА КАК ВИРУС ВКЛЮЧВАЩ МОЛЕКУЛИ НА ВИРУСА НА "СПИН" ЩЕ ВЛИЯЕ В БЪДЕЩЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА НА ХОРАТА, КОИТО СА СЕ ЗАРАЗИЛИ?!?!?

    Коментиран от #32

  • 8 Шопо

    58 7 Отговор
    Гледах и интервюто ! Тя,коронката ,е била в България още през януари !!! Въпросът е : ЗАЩО БЕШЕ СКРИТА ДО ! МАРТ ???
  • 9 С две думи

    78 10 Отговор
    Пъзела вече е на 98% подреден.
    Остава българина просто да си отвори очите и да си рестартира мозъка.
    Дом.арест издевателства над всички ни.
    Докога българино ???
  • 10 COVID GERB

    86 12 Отговор
    Браво госпожо Д-р Първанова.Вие,Г-жа Гунчева и още няколко ,доказахте че да си роден с топки не означава че ги имаш.Адмирации за професионализма ви и за написаното от вас.Един генерал,който се изявява като обикновенн статист и манипулатор,всеки ден пред телевизията, определено ги няма.

    Коментиран от #16

  • 11 куку руку ку

    59 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Целта беше хората да бъдат изолирани. Ако не беше този вирус, щяха да измислят друга причина, но със същият резултат- блокиране на всички.
  • 12 месара

    18 66 Отговор
    да ама и социалната изолация не се спазва! вижте пазари, магазини, аптеки, транспорт, опашките за пенсии, само дето не са почнали да се прегръщат! българина с пълни сили си прости пълна забрана за излизане. за Великден не ми се мисли какво ше бъде! а и кандидат пътуващите - всички ше земат по един плик с лекарства и ше обясняват че отиват да ги занесат на бабите си! правителството се опитва да ни опази, ама ние явно нямаме желание за оцеляване! после ше ги обвиняваме че мерките не били достатъчни!

    Коментиран от #18, #31

  • 13 👽👽👽👽

    53 7 Отговор
    Заразата ще отмине след като разделят баницата до тогава се чака ПИК - МОЧ вече 45 дни!
  • 14 VENOM

    61 9 Отговор
    Само тормозят хората с разни статистики всяка сутрин от разни некомпетемтни щабове пълни с 🐞🐞🐞!
  • 15 Кет Балу

    23 73 Отговор
    Хайде още една специалистка.Те отначало и в Италия,Испания,Англия,Франция и САЩ мислеха,като госпожата,но като се напълниха болниците с трупове,запяха друга песен.На чужд гръб и 100 тояги са малко.

    Коментиран от #47

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ссс

    51 8 Отговор
    В момента разума не играе роля във взимането на решения от властта.
    Проявата на разум се мачка в зародиш.
    Добре,че още има смели хора със здрав гръбнак. Лошото е,че мнозинството са страхливци.
  • 18 Пижо

    23 6 Отговор

    До коментар #12 от "месара":

    Мръвка,ама не пропускаш,под всяка новина,
    да ръсиш тъпизмите си

    Коментиран от #20

  • 19 Демограф

    26 29 Отговор
    Да даде личен принос училищната лекарка от Добрич и бивш депутат по две направления да се включи в лечението или да прекара заболяването след което ще и повярвам със сигурност.
  • 20 месара

    12 19 Отговор

    До коментар #18 от "Пижо":

    абе пижо, фани си пенда, гледайте си бсп тв - това ше е най умното за теб което можеш да направиш!

    Коментиран от #30

  • 21 ТТТ

    40 8 Отговор
    Теорията на властта е тотално разбита с факти, не с компютърни модели.
  • 22 моля моля

    14 39 Отговор
    Тя работила била в институти,участвала в дебати в Европарламента,но през 2009г.Сега сме 2020г и реалностите са други.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 пенсионер

    10 29 Отговор
    е***йсата по*лога отдавна е забравила лекарската професия. само се изхожда от време на време компетентно.
  • 25 Няма

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "гдгдг":

    Как да го чуеш,защото няма кой да зададе такъв въпрос. На тези брифинги всичко е режисирано.
  • 26 дргргедфг

    35 10 Отговор
    Много страхлив народе сме. Корона ВИРУС де го тоя вирус ,само в главите на хората и във устата на упрвляващата шайка крадци .ВЯРВАЙТЕ МУ ОЩЕ НА БАЦЕ И ЩАБА И СИ СТОЙТЕ ВКЪЩИ СЪС ПАРЦАЛ НА УСТАТА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 4 Отговор
    .....`айде още една кандидатка за ареста на Векилски или ще я обявят за ОБЩОДЪРЖАВНО ИЗДИРВАНЕ!!!
  • 28 Уточнение

    29 1 Отговор
    Точният брой на починалите от грип е неизвестен и силно занижен. Причината са пътеките по здравна каса. Икономически е по изгодно починалият да мине по някоя от по скъпите пътеки напр. бронхопневмония отколкото евтничък грип
  • 29 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    11 26 Отговор
    Кажи го на Руснаци,Италианци,Испанци и т.н. кажи им го ЛИЧНО...,
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "месара":

    Доктор здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 32 Инженер Стрезов

    9 23 Отговор

    До коментар #7 от "ЪРП":

    Това ли е новата Баба Ванга , тя прочела дисертацията на Уаят Ърп и го решила . Браво .
  • 33 Йончо Денев

    9 13 Отговор
    Съгласен до някъде , но не е лошо да се тества за месец извънредно положение с опит за контрол на обществения живот , разбира се без проточване и опити за тотален контрол над хората. Обществата ни много се изнежиха , свикнаха с бананите и тоалетната хартия и още милиони благинки на пазарното стопанство и станахме изнежени за големи катаклизми . Ами утре всичко може да се случи ,още по-жестоки и коварни вируси , бактериологични атаки ,природни бедствия и тогава пак ли някой ще реве как Щаба му развалял настроението , как не харесвал тоя с голата глава ,как искал да си прави купон пък те му пречели. Така ,че сънародници ,малко по-отговорно в тези седмици , бог да ни пази , а пък ако някой се опита да ни държи в подчинение ще му набием шута.

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Йончо Денев":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
  • 35 HohoBoho

    20 6 Отговор
    Да махат ограниченията! И Бойко да се маха!
  • 36 чичо

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "гдгдг":

    Отговора е пред очите ти. /това заяви д-р Антония Първанова в "Студио Хъ"./

    Коментиран от #40

  • 37 Наблюдател

    15 4 Отговор
    Ето тази статия трябва да се НАБИЕ очевидно със сила в квадратните глави на генералите дето се вихрят в управлението на държавата с откровенни мераци за диктатура!!
    За съжаление ако ви прави впечатление няма никакви признаци на живот в т.н. "Извънпарламентарна опозиция"! /В т.н. "НС" такава изобщо няма/, която би трябвало да се ангажира активно с организацията и премахването от власт на тези "имбецили с пагони" и техните удобни клакоьори!! Но чакайте да се зададат избори да видите как ще изпълзят от всякъде с претенции за "градски","красиви", "автентични" ....
  • 38 Гого

    22 5 Отговор
    Само да знаят всички,че благодарение на Др.Първанова е създадена и успешно функционира инвитро програмата в страната ни!
  • 39 Финансист

    10 1 Отговор
    Какво ли разбирате. Сега е момента да направя няколко милиарда печалба.
  • 40 HohoBoho

    16 3 Отговор

    До коментар #36 от "чичо":

    Ние отговора го виждаме, но трябва да потърсим отгорност от Хунтата за разрухата, която причиниха.
  • 41 Лошо

    22 3 Отговор
    Ако някой си направи труда да сметне разходите от този експиримент ще се види, че са колосални, само за България ще бъдат над 3 млрд.
    а за целия свят не ми се смята. От тях минимум 10% отиват при партиите и политиците. Ето защо всички правителства по света имат интерес да раздухват проблема. А на първо място по интерес са Светавната банка и МВФ. След като си раздадат кредитите, пандемията ще изчезне, но ние ще обеднеем още по-вече, с голяма безработица и орязани права. Лесно управляеми и послушни хора.
  • 42 Говоря сериозно

    3 2 Отговор
    Аз съм самоосигуряващ се и ми трябва финансова подкрепа!
  • 43 Аз аз

    12 2 Отговор
    Управляващите трябва да се оправдаят с изпразването на хазната и да присвоят още преди да се сменят местата. Нещастници!!!
  • 44 Док

    7 3 Отговор
    Тук не става въпрос за обикновен грип,както вече стана ясно,а за заболяване което протича 28дни и повече и е силно заразно,без да има сигурно лечение както е при грипа.Колко държави помля и им разби здравните системи,а ние нямаме такава.Затова стой вкъщи и чукай на дърво да не те пипне,че ако се стигне до болници много хора наведнъж ще си пукаме като кучета.
  • 45 Котоошу

    6 2 Отговор
    тази специално е със съмнителни качества като лекар и политик..като се има предвид и омразата към сегашното управление се питам защо трябва да й вярвам???
  • 46 Котоошу

    5 4 Отговор
    тази специално е със съмнителни качества като лекар и политик..като се има предвид и омразата към сегашното управление се питам защо трябва да й вярвам???
  • 47 KSEDFS

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Кет Балу":

    Тая псевдо докторка да си изгори дипломата ,ако въобще има такава!Така ми се искаше на поне един от фактите изложени от нея да повярвам ,но тя толкова глупости избълва че няма как да не я нарека китайски трол
  • 48 Друг

    3 1 Отговор
    Това е почти убедително манипулиране на статистиката. Който иска да си я провери. Достъпна е. Всичките цифри са максимално "извъртяни" за да подкрепят тезата. Посочен е максималният възможен вариант от предполагана смъртност и заболеваемост според математични модели. 700 000 умирали всяка година от грип !?!. Да, СЗО са между 290 000 и 650 000. Как станаха 700 000 всяка година не разбрах. Та за грипната пандемия 2009-та - според достоверни източници( няма лошо всеки да си ги провери) смъртността е 0.03%. Не 3%, не 0.3%. Не защитавам никого, но е неуважение ( да не кажа по-силна дума) към професията, към хората които я слушат дори ( и аз съм лекар) така да се манипулират "фактите".
  • 49 Капалъ

    2 0 Отговор
    Антония Фарма изпълзя на припек и почна да ръси дивотии.Явно от Козяк са я активирали,няма друг начин да получи това медийно внимание напоследък .
  • 50 ИВО СИРОМАХОВ

    0 0 Отговор
    Крайно време е този вирус да удари всичките от 7/8, за да проумеме, че не сме недосегаеми
  • 51 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    ТАЯ КУПЕНА КОЗА НАЙ-НАПРЕД ДА КАЖЕ КОЛКО БОЛНИ Е ИЗЛЕКУВАЛА И ТОГАВА ДА ГОВОРИ ПО ТЕМИ, КОИТО ЗА НЕЯ СА БЕЗКРАЙНО НЕПОЗНАТИ. КУХА ЛЕЙКА!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СЕВЕРОЗАПАДА

    0 0 Отговор
    ТАЗИ ФЛЬОРЦА ЗАЩО МИ ИЗГЛЕЖДА КАТО НЕДОЕБАНА???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове