Last news in Fakti

15 Април, 2020 13:55 7 415 16

И БНТ се разделя с популярни журналисти: сваля от екран Димитър Стоянович, Шани и Марио Гаврилов

  • марио гаврилов-
  • бнт-
  • култура

Нова телевизия разпуска екипи заради Ковид-кризата

И БНТ се разделя с популярни журналисти: сваля от екран Димитър Стоянович, Шани и Марио Гаврилов - 1
Снимка: Архив

Националната телевизия се разделя с двама от тримата водещи на едно от най-авторитетните си и ценени предавания - "Култура БГ" - Димитър Стоянович и Александра Гюзелева - Шани. Новината не бе съобщена от БНТ, а от сайта за култура "Площад Славейков". Двамата водещи са били уведомени, че за времето на извънредното положение единствен водещ и продуцент ще бъде Ана Ангелова.

Журналистът Марио Гаврилов също е свален от екран след изтичане на едногодишния договор, който е имал с телевизията. Той е изтекъл в първата седмица на април, когато е свалено и предаването за икономически новини "Икономика.БГ". Договорът на журналиста не е подновен.

OFFNews се обърна към БНТ с въпроси за мотивите за тези промени. Няма категорично потвърждение, че те са продиктувани от кризата около извънредното положение. БНТ е в силен финансов дефицит повече от година, а той няма как да не се отрази и на работещите в телевизията. Остава обаче въпросът как се прави подборът кой да остане и кой да бъде съкратен. Предаването на Гаврилов е от малкото с икономическо съдържание в ефира. Икономическите журналисти по традиция са сред най-търсените от медиите, тъй като такива кадри трудно се изграждат и намират. Не за пръв път БНТ посяга и на свое предаване за култура - друга територия, която рядко присъства в търговските медии и има своя вярна аудитория и обществена цел.

От вчера Нова тв започна да изпраща свои служители в платен отпуск като опит за намаляване на загубите заради извънредното положение. От телевизията са избрали да правят това чрез ползване на "престой" - мярка в трудовото законодателство, която дава на работещите до 15 дни платен отпуск извън годишния. След него, ако обемът работя не бъде възстановен, те имат право да се запишат на трудовата борса. "Свободна Европа" съобщи, че сред засегнатите от мярката са водещата на "Събуди се" Мира Иванова, Галя Щърбева и др. Кореспондентът на Нова във Варна Искра Урумова също съобщи, че е изпратена "в престой".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точна мярка

    3 10 Отговор
    особено по отношение на Стоянович. Има и други ...

    Коментиран от #6

  • 2 Бай Ставри от шестия етаж

    11 3 Отговор
    Тия младичките мисирки от сутрешния блок пълнят окото.
  • 3 пиленце

    8 2 Отговор
    Особенно Нащърбената Галя.
  • 4 фен на Айше Сали

    8 2 Отговор
    Стари корона пуяци, дайте път на младите яребички.
  • 5 Ventura

    12 1 Отговор
    Айде, има дефицит в бюджета на БНТ,
    сага е момента да се въведе такса електромер, в полза на бездарната БНТ. А Кошлука да лапа мухи.
  • 6 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Точна мярка":

    Мярката е, че остава най-младата и най-хубава, нормално
  • 7 КралиМарко

    20 1 Отговор
    Е, тези мож..ма КОШЛУКОВ е неприкосновен!!!
    Него - не го пипайте!Ценен кадър - десетилетие е верен съратник и работник на Шиши в ТВ7 , то и продуцент - перач , абе сега и началник на националната тв.Не бе, не че има нещо общо между националната тв, шиши и кошлука..и субсидиите от държвата за медията.Важно е да си наше куче, да лаеш по команда, да въртиш опашка и да слушкаш..и купата ще е пълна..иначе ще си бездомен помияр, гладен и жаден..и безработен талант демократЕ...
    Та от тези ли ще икономисвате бре, от трите заплатки ли..от хляба на хората?!ДемократЕ...демократЕ...подлога си станал брате...
  • 8 не ми пука за

    5 2 Отговор
    Едно манипулационно предаване с изопачени факти.
  • 9 CIA

    12 4 Отговор
    Новия директор на БНТ(е вече не е нов)Емил Кошлуков е протеже на Сорос.Още в казармата,е подстрекавал съвойниците си да не се подчиняват на повисокостоящите от тях,за което е прекарал няколко месеца в Дисципа.1989 участва и спи на палатка от организирания от ЦРУ палатков лагер по онова време с така наречените дисиденти.След падането на правителството на Младенов,Кошлуков със съдействието на ЦРУ и с парите на Сорос е пратен в САЩ да следва в (забравих кой университет беше),като наемът и 6000$ месечно са му изпалащни от Сорос.Уговорката между него и организацията на Сорос е била,след като завърш,да се върне на работа в България и да се занимава с медийна информация диктувана му от новия господар.Е,той успя.Друг който също е бил с издържка от Сорос,унгарския премиер Виктор Орбан,след като завършва в САШ и се прибира в Унгария,не участва в пъкления план на Сорос,а се обръща срещу него.Всички НПО платени от Сорос са изгонени от Унгария а Университета създаден от Сорос закрит.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Арест

    6 0 Отговор
    Младите на екран още за зелени ,такива ги харесва пишман затворника Кошлуков!От както е той там на власт всички свестни журналисти изпъди и си назначи марионетки които да му плакнат очите повечето от водещите са артисти а не журналисти.
  • 12 Пламен

    0 2 Отговор
    То откак спряха "Нощни птици" с Искра Ангелова, всичко там приключи. Гледам единствено "Бразди" в събота 12:30. По БНТ2 така спряха регионалните новини преди три години. На Великден просто нямаше емисия от РТЦ. Никой не разбра, хората си облизваха пръстите от агнешкото... "Не народ, а мърша" - е казал Яне Сандански, виждайки от туристическата баржа бреговете на Южна Дакота. В превод на наше: "Увехна чесъно" -възкликва премиерът при срещата внезапна със самотен тракторист по Никополско-Ломският дял на Стара планина.
  • 13 Хайди

    3 1 Отговор
    Моята телевизия е БНТ, но не разбирам как журналист знаещ, умен и добър водещ, какъвто е Марио Гаврилов може да бъде уволнен. Жалко, че качествените хора не се ценят.

    Коментиран от #14

  • 14 Да знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хайди":

    Марио Гаврилов не е комунист. Е, затова!!!
  • 15 SmSm

    0 2 Отговор
    За Шани не ми пука, дразни ме. Димитър Стоянович е ерудирано момче, води непринудено, духовит е. Жалко. Ани Ангелова също е компетентна, харесвам я, но май ще изгубим едно от наистина добрите предавания на БНТ. Гледам, че сега са се омелали със "Сто процента будни", което е различно като тематика.
    Лиглата Мира Добрева няма бутане обаче😣.
    Честно казано, почти не гледам телевизия. А сега пък съвсем ще ме откажат от БНТ.
  • 16 Някой

    0 0 Отговор
    Правилно го е махнал. Всяка събота слушахме омразна реч и простотии обидни за интелекта. Отдавна вкъщи не гледаме излиянията на Стоянович, отделяните минути за него бяха минутите за глупака. ЖоржО Любен припадаше от радост. Стоянович се напъваше да се харесва на презираното от него простолюдие, но всъщност е поредният титулуван глупак.