23 Април, 2020 07:47 1 743 5

Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • екатерина захариева

Брюксел подкрепи Украйна

Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19 - 1
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената от Европейската комисия стратегия за излизане от кризата с коронавируса и общоевропейските усилия по репатриране на граждани на ЕС от трети страни, включително и българи.

Екатерина Захариева представи България на заседанието на Съвета „Външни работи“, състояло се чрез видеоконферентна връзка. Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19, приноса на Съюза в глобалните усилия за справяне с пандемията и подкрепата му за трети страни, съобщиха от МВнР.

„Смятам, че е много важна стратегията за излизане от кризата, предложена от Европейската комисия“, каза Екатерина Захариева. Според нея когато настъпи моментът за отмяна на ограничителните мерки и отваряне на границите в рамките на ЕС, необходимостта за това трябва да бъде потвърдена от научни, експертни данни. В същото време, когато дойде време за излизане от кризата с коронавируса, страните от ЕС трябва постепенно и координирано да започнат да отменят ограничителните мерки, за да бъде избегнат рискът от пренасяне на заразата от една държава в друга.

Акцент в дискусията на външните министри бе и ситуацията в Украйна и по-нататъшното развитие на сътрудничеството със страните от „Източното партньорство“.

Министрите потвърдиха подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за продължаване на реформите в страната. Изразена бе и пълна подкрепа за усилията на Германия и Франция за постигане на напредък в рамките на Нормандския формат за изпълнение на Минските договорености. ЕС предоставя 190 млн. евро в подкрепа на усилията на Украйна за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19, както и 13 млн. евро хуманитарна помощ за засегнатото от конфликта в Източна Украйна население.

Потвърдена бе готовността на ЕС да продължи да развива и задълбочава отношенията с всички страни от „Източното партньорство“, като обхватът и дълбочината на сътрудничеството се определя от приоритетите, амбициите и нуждите на ЕС и източните партньори.

Като част от глобалния отговор на пандемията от COVID-19 ЕС ще предостави пакет от 80 млн. евро за финансиране на спешни мерки от страна на източните партньори и до 883 млн. евро за кратко и средносрочна подкрепа за социално-икономическото възстановяване на региона.

В рамките на съвета министрите обмениха и мнения и по актуалната ситуация в Либия. Бе потвърдена готовността на ЕС за продължаване на хуманитарната помощ в контекста на пандемията от COVID-19, както и за усилията за разрешаване на конфликта в страната.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Източното Средиземноморие във връзка със заявените от турските власти сондажни дейности. Държавите-членки на ЕС изразиха пълна солидарност с Кипър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    2 5 Отговор
    А Кремъл защо капитулира и разпусна държавата? Защо !?

    Коментиран от #2

  • 2 Р Рад

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    защото мислеха да шикалкавят и дяволуват, но короната е безмилостна
  • 3 Щом

    3 0 Отговор
    ще паднат нови пари от въздуха (иначе от труда на европейските данъкоплатци) те винаги приветстват !
  • 4 Сандо

    3 0 Отговор
    Нашата овца освен да изразява подкрепа може ли нещо друго?
  • 5 повод

    1 0 Отговор
    Става дума за другарката Екатерина Захариева,която не прави разлика между Балабанов и Балан.Трябва да чете внимателно и да се образова, а не да става за смях на всеки средно грамотен и четящ българин.Другарко Захариева : 1/Александър Мих. Балабанов/1879-1955 /е български филолог,преводач,критик.Изследвал е старогръцка литература.Превежда творби на Есхил,Софокъл,Еврипид,Аристотел,басни на Езоп.Той е основател и редактор на в.Развигор/1921-37 г./;2/Александър Стоянов Теодоров -Балан/1859-1959/ е български езиковед лит. историк и библиограф.Той е първият ректор на Соф. Университет "Климент Охридски".Разработва проблеми на Българската Граматика.Основател на Българската библиография.Това ,че вие не четете и произнасяте неправилно имена ,привеждате неточни факти ,не учудва никого, след като сте от Правителството но Бойко Борисов/а той не блести с познания и интелигентност/