27 Април, 2020 09:16 1 640 26

Конституционен съдия: Няма достатъчна политическа воля за мерки срещу катастрофите у нас

  • проф. атанас семов-
  • катастрофа-
  • катастрофи

Смъртността по пътищата в България не намалява, само населението намалява

Конституционен съдия: Няма достатъчна политическа воля за мерки срещу катастрофите у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Няма достатъчна политическа воля за мерки срещу катастрофите у нас. Смъртността по пътищата в България не намалява, само населението намалява. Това заяви в сутрешния блок "Тази сутрин" на бТВ конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Трябва законодателна промяна за събираемост на актовете. Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. Събираемостта е под 50%, а в цивилизования свят тя е над 95%. В много държави има ПОС терминали, на който нарушителя веднага да плати. Смъртността от катастрофи във Франция намаля наполовина само за година, защото имаше увеличение на глобите при повторни нарушения", каза още той.

"Размерът на глобите за нарушения по пътищата трябва да е обвързан с доходите", коментира конституционният съдия.

"В България има само 200 радарни камери, а са необходими 3000. Стойността на една камера се изплаща от 3-6 месеца. После пак носи приход за бюджета, но и резултат на пътя. 1000 камери струват 15 милиона лева", разкри проф. Семов.

Проф. Атанас Семов заяви, че от пътнотранспортни произшествия всяка държава членка губи между 1% и 2% от БВП всяка година, като това у нас означава около 1,5 млрд. лв. преки загуби.

"Ако с 1/3 се намали смъртността и травматизмът по пътищата, заради камерите, то това може да доведе приход за държавата до 2 млрд. лв. на година", коментира конституционният съдия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То тва е целта де

    3 3 Отговор
    Кат да прибира рекета и да се насочва към полит шаиката ...при сека по зрелищна катастрофа рекета се вдига но причината за катастрофите си остава като политиците казват че новия рекет бил видиш ли за наше добро😂😂😂😂😂

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 жоро

    10 3 Отговор
    има политическа воля за извънредно положение , депресиране на хората плюс теглене на милиарди...
  • 4 Професорът

    15 2 Отговор
    е много прав. Колко и акта да има проовинилият се, ако не му ги съберат полза няма. И за друго е прав, че няма желание за решаване на тоя проблем.

    Коментиран от #6

  • 5 глоги

    7 1 Отговор
    Процедурите за събиране на глоби у нас са тромави и остарели. НЕ СА САМО ПРОЦЕДУРИТЕ. ИЗМИСЛЯЩИТЕ ГИ СЪЩО МНОГО СА ОСТАРЕЛИ,НО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГИ ДЪРЖАТ НА СЛУЖБА,ЩОТО НЯКОМУ СА УДОБНИ.

    Коментиран от #13

  • 6 антрашпиц

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Професорът":

    Ха,че кво решаване на проблема?!Смърта по пътищата отдавна е бизнес с добри доходи за някои хора...
  • 7 Миризлив пор

    6 1 Отговор
    Е, защо не погледнем нещата от друг ъгъл - липсва адекватен контрол. Някакви хора стоят на едни хранилки и пишат някакви актове. В същото време катастрофите стават на съвсем различни места, където контрол никой не прилага.
  • 8 ГОСТ 1

    4 8 Отговор
    Поредното празноговорене на един безотгововен и корумпиран като повечето съдии в България.Само питам докога ще ги търпим.

    Коментиран от #12

  • 9 233

    6 1 Отговор
    Ами професоре, кажи ,че НАП не си върши работата!
  • 10 Зоро

    7 2 Отговор
    Драги съдии, адвокати и вся остальная паплач самоназоваваща се ВЛАСТ . Сложете си ръка на сърцето и си признайте , че тази система Невидима Съдебна ВЛАСТ не работи. Години наред не работи, или работи само за вас. Зашийте си джобовете и се напънете едно дело да завършва с удар на дървения ЧУК до вечерта. Стига с тия мурафети / корупционни практики / няма доказателства, няма улики, експертизи, непризнаване на снимки и тям подобни. Човека убит, нямало доказателства. Пускате доказани престъпници по няколко пъти, престъпници рецидивисти се разхождат свободно. един друг ще се изядете за няколко кинта повече , повръща ми се от ВАС ! Трабва да ви разтурим и да оставим в град по един по надзора на хората.

    Коментиран от #18

  • 11 Не съществува друга държава с

    7 2 Отговор
    внесено предложение за намаляване на наказанията при ПТП с употреба на наркотици от виновния водач,както направи ГРОБ /лобистите на наркотрафиканти/.
  • 12 ххх

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ 1":

    Съдиите не събират глоби,още по-малко конституционните ?!? НАП са натоварени с това задължение. Конституционния съд не е елемент от съдебната система.Не е лошо човек преди да коментира да е наясно какво пише!

    Коментиран от #21

  • 13 balgarin

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    какви "процедури"бе аре стига с тоя държавен айдуклук половината така наречени "шофьори" са неграмотни и тотално неподготвени 40 часа "шофиране"на 18г подарък кола 200 300коня и после ОЛЕЛЕ глобите им били малки...тия ТЮФЛЕЦИ "мислят"че всички вземат заплати като техните.........
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трудовакъ

    8 0 Отговор
    Тези мерки мерки трябва да се приемат само ако другите не дадат резултат. Трябва да се започне с изземването на около 300 000 броя СУМПС, издадени не по установения ред - за получаването им титулярите са представили в МВР неистински документ за завършено образование, т.е. около 300 000 души нямат образователен ценз, но незнайно как са се сдобили със СУМПС. Те са функционално неграмотни, не познават пътните знаци, не разбират пътната маркировка, а за действията на пътния регулировчик изобщо и дума не може да става. Същите са основния и главен проблем на пътя. Не подценявам ни най - малко пияните и дрогираните, но ако съсредоточим вниманието си само върху тях, а не върху най - рисковата група - прословутите около 300 000 фактически неправоспособни водачи на МПС (за които отлично знае полицията и прокуратурата), още дълго има да четем неразбиращо черните статистики за загиналите по пътищата...

    Коментиран от #19

  • 16 СИСТЕМАТА НИ УБИВА. СМЯНА НА С-МАТА

    2 0 Отговор
    Велико Народно събрание. Убийствата в мирно време от всякакъв характер са МНОГОБРОЙНИ. Те са много, много, много спрямо починали от корона вируса и други болести.
  • 17 Амиии

    5 0 Отговор
    Как да имат желание, като катастрофите ги правят богопомазани келеши близки на тези дето нямат желание! Защо ли?
  • 18 ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зоро":

    "Теорията за разделение на властите е формулирана от Шарл дьо Монтескьо през 1748 г. Принципът на разделение на властите е възприет от всички съвременни демократични конституции. Учението на Монтескьо за разделение на властите съдържа две основни начала: първо, той обособява три власти: законодателна, съдебна и изпълнителна, които трябва да бъдат независими; второ, за да няма възможност за злоупотреба с властта, е необходимо да има баланс на властите".
  • 19 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Трудовакъ":

    Аз пък не мога да разбера нещо друго - защо след като държавата издава дипломите аз трябва да нося диплома да удостоверя че имам и да ми вярват на мен след като може по служебен път да се направи тази справка? Защо след като държавата плаща метадоновите програми и се знае че дадения човек употребява им оставя СУМПС и те си карат? Защо трябва да е толкова тромава процедурата за връчване на наказателни постановления в работно време при положение че човек ходи на работа ли няма как да бъде намерен по това време у дома.
  • 20 Чочо

    6 0 Отговор
    Ще ви припомня едини думи на Б. Борисов като главен секретар на МВР цитирам по памет "В България има 2-3 хиляди престъпници, прибираме ги и нещата си идват на място". Но какво се случва сега?

    Коментиран от #26

  • 21 ГОСТ 1

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ххх":

    Нямам навика да отговарям на коментари,но този път ще ти отговоря.Аз много добре зная,че съдиите не са клон на НАП и не събират глоби.В случая Семов изразява лично мнение. За съжаление досега има немалко тълкувателни решения на КС,които са меко казано странни и от които зависи нашето настояще и бъдеще.Влиянието върху някои съдии колкото и да се правят на морални и неподкупни е очевидно.За справка виж какви имоти имат,какви автомобили притежават и т.н.А какво нагло поведение имат на пътя като шофьори не ми се говори. Явно ти,който ги защитаваш така старателно си техен слуга или някой заблуден човечец.

    Коментиран от #23

  • 22 Аз аз

    1 0 Отговор
    Разбира се, че няма политическа воля, за да я има са им нужни повече жълтици в джоба, че все им е малко. А на пенсионерите с 200 лв им стига. Ами нека те са с 200 лв щом на пенсионерите им стига, значи и на тях ще им стига, имайки предвид, че са и по-добри управители на ресурси, даже може и 200 лв да са им множко.
    "Размерът на глобите за нарушения по пътищата трябва да е обвързан с доходите" правилно а и за политици двоен размер, заради допълнителните пари които получават(си взимат) от разни комисионни.
  • 23 ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГОСТ 1":

    Конституционните съдии не се нуждаят от моята защита!Нито съдиите в съдебната система,ако не ме наемат! Та ,няма как да слугувам на когото и да било! А ,имотите им,колите им са работа на КПКОМПИ и е нито твоя ,нито моя работо да се занимавам с тях/ освен ако не си от КОМПИ/!За поведението им има етични и дисциплинарни комисии към ВСС. Останалото е за КАТ./освен ако не и катаджия/! Пък ида си всичко това си има законен ред и подай сигнал.
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Е кой нормален човек, ще предложи и приеме закон, от прилагането, на който най-много, той самия ще пострада.
    Спомнете си кой искаше в парламента намаляване на наказанието за притежаване на наркотици.
  • 25 мини стър на финансите

    0 0 Отговор
    Известно е, че не можем да си събираме приходите за бюджета - и не само от глоби.
  • 26 Другия с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чочо":

    Пропуснал си следващата реплика - Ние ги хващаме,Те(съдиите) ги пускат...Как да хваща и съдии,като да са висши магистрати и Над Закона...Та до днес...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове