2 112 28

Проект съживява еврейската синагога във Видин (СНИМКИ)

От сайта на общината става ясно, че има одобрен проект

Проект съживява еврейската синагога във Видин (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Един от символите на Видин – сградата на бившия еврейски молитвен дом, ще се превърне в културен център. Синагогата ще носи името на големия художник Жул Паскин, чиито корени са от дунавския град.

Наричали синагогата “белия лебед на Дунава“, защото отдалече се виждала като лебед на фона на реката и на града. Тя е обявена за паметник от национално значение през 1967 г., припомня БГНЕС.

От сайта на общината става ясно, че има одобрен проект„ Реставрация и адаптация на синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът за реставрация е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Неговата обща стойност е 9 775 000 лева. От тях 8 275 000 лв. са безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“, а останалите 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“.

Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г., по подобие на тази в Будапеща. Издигната е за една година, а нейната декорация е превъзхождала украсата на Софийската синагога.

Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи.

Снимка: БГНЕС

Проект съживява еврейската синагога във Видин (СНИМКИ)

Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г. поради масовото изселване на еврейските семейства от града.

Сградата ще бъде реставрирана отвън в оригиналния вид, в който е била. Отвътре ще бъде също възстановена, но ще има и нови елементи. Целта е да се превърне в многофункционална зала с изложбени площи. В нея ще могат да се провеждат различни културни събития, изложби, концерти, конференции.

Забравена и полуразрушена, тя все още пази следи от някогашното си великолепие, пише във Facebook страницата на проекта Vidin Synagogue: Културен център “Жул Паскин”.

В статия на местния вестник “Рестарт Видин” се посочва, че по проекта за възстановяването ѝ работи архитектурно бюро S Architectural Team с ръководител арх. Любомир Станиславов. Проектът следва желанието на организацията на евреите в България “Шалом”, която дарява собствеността на сградата на община Видин с условието тя да бъде възстановена като културен център на името на родения във Видин световноизвестен художник с еврейски корени Жул Паскин.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Емил

  27 1 Отговор
  еврейската синагога - Венци, те сите синагоги са еврейски, да знаеш!
 • 2 ха ха

  29 4 Отговор
  ЕС – Спонсори на еврейството!!!

  Коментиран от #9

 • 3 Да се разруши, ИМА БЪЛГАРСКИ ХРАМОВЕ

  23 9 Отговор
  И БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ.
 • 4 Nazi

  8 16 Отговор
  Браво.
 • 5 Ernesto Che

  22 3 Отговор
  каква полза за Българския народ.
 • 6 Нова

  35 2 Отговор
  Няма против еврейте но болницата е пред закриване, след някоя година и градът ще го закрият и това ще бъде първия закрит град вие ще възстановяват молитвен дом! Ей пфенаредете си приоритетите.

 • 7 10млн. НЯМА ДА СЕ ХАРЧАТ ЗА ЕВРЕЙСКА

  21 9 Отговор
  СИНЕГОГА. ДА СЕ РАЗРУШИ ТАЗИ СИНЕГОГА. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПЛИСКА С ТЕЗИ ПАРИ. Тук е БЪЛГАРИЯ, КАЗАХ!!!
 • 8 Емил

  12 2 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум оцветен в синьо, червено и бронз. Нещо сте объркали! Синагогите не са храмове - т.е. в тях не се извършва жертвопринос - няма олтар! (чакан Бегемота да ме поправи ако бъркам) ;)
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Е,след като еврейте се изселили преди

  27 3 Отговор
  толкова години,това ли е най-спешния и належащ проект за финансиране,при тотален срив на икономиката и здравеопазването,в условията на коронавируса?

  Коментиран от #28

 • 11 От ГЕРБ са еврейски неверници

  15 4 Отговор
  Затова наливат пари в тази СИНЕГОГА. Парите в ПЛИСКА БЪЛГАРСКА.

  Коментиран от #23

 • 12 ZZorro

  15 1 Отговор
  Е да ,нали лека полека и тихо ще се заселват в БГ,отдавна са изкупили стратегически бизнеси и много земя.Неслучайно спрямо нас върви такъв зверски геноцид понеже ние не сме в плановете да населяваме тази земя.
 • 13 анонимен

  16 1 Отговор
  Пир по време на чума!
 • 14 Благой от Софстрой

  14 0 Отговор
  Видин е разположен стратегически,пристанище е и минава международен транспортен коридор и би могъл да се развие много бързо.
 • 15 Е неееее

  15 0 Отговор
  Девет милиона - в този беден край е пълна лудост , а и при тази безработица , както и факта , че рецесията е на прага ни ! А и половината от парите ще се присвоят ! Евреи в България , както и пръснати по света , много от тях с пари , я оставили десетилетия да стане скилет , сега данъкоплатците ще плащат да го съживяват ?!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Аарон

  12 1 Отговор
  Евреите от Видин още преди много години се преместиха в Израел. България е бедна мафиотска държава и само на старите не им се почва от начало.
 • 18 9 775 000 лева.

  13 1 Отговор
  Грабеж на европейските, вкл. и българските данъкоплатци, по време на чума. Грабеж в полза на сатанистите, същите, които започнаха биотерористичната атака срещу цялото човечество. На видинчани, на християнската община Видин, само еврейски троянски кон й липсва.
 • 19 Чия собственост

  18 0 Отговор
  Чия собственост ще бъде възстановената с парите на видинчани по време на чума синагога? Какъв по характер ще бъде културният център в синагога, ако не еврейски, в град, в който няма евреи...ЗАСЕГА? Публикувано във факти.бг: 1 500 000 се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“. За 1 500 000 лв. може да се отремонтира и модернизира окръжната болница във Видин, но подмазването на някакви анти-християни е по-важно за ГРОБ за България.
 • 20 Townboy

  9 2 Отговор
  Вместо да съборят храма на Луцифер те ще го въздигат отново.

 • 21 Кому е нужен тоз абсурд😂😂

  7 0 Отговор
  Направете сгради за бедните хора приберете ги да няма просяци и спящи по улиците...религиите забранени църквите разрушени поповете в уранивите мини стига с тея догми бе луната ше колонизират ходят жертвопринушение за богове да правят до кога с тая лудост бе хора
 • 22 гост

  1 3 Отговор
  много толерантна нация ДА АМА НЕ НЕОНАЦИСТИ

  Коментиран от #24

 • 23 Еиий

  8 6 Отговор

  До коментар #11 от "От ГЕРБ са еврейски неверници":

  Пълни глупости. Едното няма нищо общо с другото. Парите са по европроект, като стотици други. Това е просто туристически обект. Във Видин вече няма, нито еврей, нито турци, но историята я има.Точно там е Баба Вида, Митрополията и джамията и като се ремонтира Синегогата= завършен туристически продукт, който ще носи приход от множеството туристи от десетките(стотици) кораби по Дунав, който спират за разходка всяка година.Не злобейте срещу нещо хубаво, на което ще можете да се радвате, пари има за всички обекти, но се крадат и точно там може да се насочи енергията.
 • 24 оригиналните вехти

  4 0 Отговор

  До коментар #22 от "гост":

  Кое е нео и кое вехто? Нео-нацисти са последователите на германските нацисти. А от кого са се учили германските нацисти, ако не от Вехтия завет? А Вехтият завет е адаптираната за християните Тора на евреите, чиито водач Моше, излага във Второзаконие основните постулати на еврейския расизъм, който претендира, че евреите са "избран народ" и ги насъсква да избият ханаанците и добитъка им, за да се настанят в "обетованата" земя. По същия начин германските нацисти са призовавали да се избият евреите и славяните в СССР, за да се освободи "жизнено пространство" за германския народ. Прочети Второзаконие във Вехтия завет (Библията) и после се изказвай по отношение на неонацизма.
 • 25 Гошо

  0 0 Отговор
  Жалки хора са в основата на жалки те народи. Ти му даваш хляб, той го рита. Толкова метално осакатяване е възможно само при диктатури. Възраждането е малко вероятно при толкова идиоти.

  Коментиран от #26

 • 26 Така е

  0 0 Отговор

  До коментар #25 от "Гошо":

  Една еврейка Кац, т.е. от най-висшата им религиозна прослойка, ми каза за палестинците в Израел, чиято земя с огън и меч първоначално е завлядял Моше, известен на Гоше като Мойсей, че били лоши тези палестинци, защото плюели в кладенеца от който пиели вода. Сиреч, палестинците, се.мити по кръв, са лоши според Кац, защото евреите, които са ги излъгали да си продадат на безценица земите в Палестина са станали техни господари, а те, мизерните палестинци, се бунтували срещу поробителите си! Ами такава е еврейската расистка, а днес ционистка логика. Така са ги възпитавали от малки. Те били "избран народ", а останалите не били хора, а животни, като Гошо прасето лошо, гои.
 • 27 габровец от варна

  2 0 Отговор
  Ами така са поръчали еврейските господари от свише.Тука само се изпълнява.
 • 28 С гойски пари

  0 0 Отговор

  До коментар #10 от "Е,след като еврейте се изселили преди":

  С гойски пари да се реставрира еврейският молитвен дом - синагогата - и да се нарече на известен еврейн, и да се казва, че е "културен дом". НА ЕВРЕЙСКАТА КУЛТУРА. Защото когато потрябва за еврейска молитва срещу гоите, да може да се приватизира за жълти стотинки.. Защото животните мислят от днес за днес, а не-животните мислят за бъдещето. Защото българската земя е хубава и си струва да бъде изчистена от българските животни. Защото тогава на евреите ще им трябва синагога. Защото ци.ганите ще претопят българите, а не-животните ще вкарат животните от ромски произход в много хубави резервати, за да ги отглеждат като индианци, каквито са всъщност.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.