Last news in Fakti

5 Май, 2020 10:52 8 122 23

Огласиха основната версия за смъртта на д-р Иванова от Сливен

  • илияна иванова-
  • коронавирус-
  • сливен

Загиналата лекарка вероятно се е инфектирала от придружител на пациент

Огласиха основната версия за смъртта на д-р Иванова от Сливен - 1
Снимка: Архив

43-годишната д-р Илияна Иванова, която изгуби битката с коронавируса, вероятно се е инфектирала от придружител на пациент. Това е основната версия на здравните власти в Сливен за причините, довели до трагичния край на лекарката от инфекциозното отделение на областната болница, пише "Труд".

От началото на април д-р Иванова е била под домашна карантина. При проверките по случая се е установило, че тя е осъществила недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент, каза д-р Петя Балулова, директор на РЗИ – Сливен. Преди изтичането на карантината ѝ е направен PCR-тест, който е дал отрицателен резултат.

Въпреки това до края на месеца отново е останала у дома, извън отделението. Състоянието ѝ рязко се е влошило на 30 април, когато е била приета като пациент. За съжаление, реанимационните действия, усилията на колегите ѝ и извършените консултации със столични специалисти не са повлияли. Клиничната картина се е влошила бурно, с фатален край.

„На всички много ни е мъчно за д-р Иванова“, каза разстроена д-р Балулова. Сред инфектираните са съпругът на лекарката – д-р Радостин Иванов, който е лекар в същото отделение. Положителни са пробите и на родителите му. Лечението им продължава, състоянието им е добро. Инфектирани са били още пет медицински сестри и една санитарка от отделението, които също като двамата лекари са работили на първа линия с болни от коронавирус. Те са приети в инфекциозното отделение.
В момента в отделението има само един лекар – завеждащата д-р Милена Ченкова. От началото на епидемията тя е с най-голяма натовареност по отношение на пациентите. Всички тестове, които са ѝ извършвани периодично, са с отрицателни резултати, както и на останалия персонал.

Заради усложнената епидемична обстановка областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на кризисния щаб. „От 30 април е преустановен приемът на нови пациенти в инфекциозното отделение, но то продължава да работи“, каза Божурски. Продължава лечението на 14-те пациенти с Ковид-19 в него. Още двама души – контактни на инфектирани, са в болницата.

Преди инфекциозното отделение да възстанови дейността си в целия си капацитет, ще бъде извършена пълна дезинфекция. Изп.директор на областната болница д-р Васислав Петров съобщи, че са командировани двама лекари, които ще работят там – специалист по фтизиатрия и лекар-доброволец от отделението по ендокринология. Командировани са допълнително и четири медицински сестри. Очаква се инфекциозното отделение да започне отново работа на 18 май.

През този период ще бъде извършено обучение от епидемиолозите от болницата и от РЗИ на командированите лекари и здравни специалисти за специфичните мерки за безопасност, които трябва да се спазват в условията на Ковид-19.

Засега новите пациенти се насочват към МБАЛ – Сливен, която е структура на Военно-медицинската академия. Военната болница в града разполага с 20 легла, в момента лекува 12 пациенти, работи на екипен принцип. Разполага с обучен персонал, включително и с двама лекари-инфекционисти. В готовност за прием на пациенти са и две частни болници в града, които са осигурили общо 15 легла за заразени от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Астролог

    9 8 Отговор
    Съдбата така е решила!!
  • 2 не вярваме на догадки

    29 6 Отговор
    Възможността PCR да даде положителен резултат е 80%, при докторката е дало 2 пъти отрицателна проба, следователно си е заминала от нещо друго.

    Коментиран от #6

  • 3 Ddr

    23 5 Отговор
    Колко ли плащат за да се каже корона?

    Коментиран от #4

  • 4 кой обра касата

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ddr":

    Не знам колко, но знам, че на интубиран в САЩ дават по 30000$ на болница за бройка.
  • 5 Говори се, че....

    27 5 Отговор
    Плащат по 800 кинта за да се пише че некой е починал от вируса. Цената може и да е скочила.
  • 6 H5N1

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "не вярваме на догадки":

    Догадките ги правиш ти ! PCR тестовете се вземат от носа , но вируса може да бъде изчистен на горния етаж и да остане в белите дробове

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Нова

    6 6 Отговор
    Очаквано! Лекарката сама си е виновна.
  • 8 Kiko

    23 4 Отговор
    Истината без манипулуиранит версии е ,че жената е страдала от Астма и е имала проблем с дишането.Всеки вирус,независимо какъв,който засегне белите и дробове,ще бъде смъртноносен,а изхода неясен.В случая е починала.Бог да я прости и среден пръст за манипулаторите.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ашколсун

    8 1 Отговор
    На това се казва "свободно" слово. Да те изтрият в момента в който постваш. Аферим, машалла, бравос.
  • 11 Алфа Ромео

    11 0 Отговор
    Жалко за жената бог да я прости, млада жена лекар, голяма затуба! Принципно няма логика здрава жена на тези години да не може да пребори този вирус но кой знае, божа работа.
  • 12 да ама не

    14 3 Отговор
    Тя умира, а придружителят и пациента им няма нищо...?!!! Как ли става така?
  • 13 хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "H5N1":

    и викаш, като е в белите дробове, не мърда оттам? Тогава за чий ни карат да ходим с маски, че и носа си да крием? Много си умин шъ знайш...:)))

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Гуньо Простият

    9 0 Отговор
    Разбирайте от тумбата тъмнозелени дето са влезли в болницата. Те така си ходят по 20 души до лекаря.
  • 15 Хаха

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха":

    Ами според теб през гъзът ли влиза вируса бе? Естествено че през дихателните пътища, затова е маската. Колко е надеждна и безопасна е съвсем друг въпрос.

    Коментиран от #16

  • 16 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    ти пък къде се вреш? не разбра ли защо го коментирам тоя "компетентния"?
  • 17 big

    4 1 Отговор
    Бог да прости лекарката, но не прочетох за съпътстващи болести или направена аутопсия. Доказан факт е, че от този вирус не се умира, ако няма тежки или неоткрити съпътстващи заболявания, т.е. този вирус като всеки друг един се явява последната капка в чашата на живота! Или по някаква друга причина имунната и система не е срината.
  • 18 Е да ама

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Kiko":

    Знаеш ли колко много астматици приболедуват грип и други подобни вируси, но без да умират???? Явно нямаш нищо общо с практикуващ медицина.
  • 19 А беее

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха":

    Първо влиза през устата и носа, но не успява да се задържи дълго там, а отива в белите дробове, където се задържа и размножава поради по- добрите условия за него там. Поради това писиар тестовете на по- късен етап не винаги го хващат, защото се вземат от носоглътката, а не от белите дробове. Има много тънкости, а ти разсъодаваш като лаик, нямащ нищо общо с медицината.

    Коментиран от #20

  • 20 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "А беее":

    и ,каиш, в носоглътката няма вируси? Те при дишане се стискат и не излизат през носа или устата? След като според теб вирусите са се настанили в белите дробове и ги няма в носоглътката, как така става заразяването по въздушно-капков път? Може бе с храчки? :))
  • 21 oww

    1 4 Отговор
    а така айде сегъ излазайте да пиете кафенце, биричка, паркче.Даже се събирайте така по повече на групи.

    Коментиран от #23

  • 22 Вирусолог

    4 0 Отговор
    Така и не казаха има ли и какви са придружаващи заболявания на тази лекарка. Забелязвате ли какви безмислици и глупости има в статията, които са ненужни за читателите, но никъде не се казва, какви са заболяванията от които е страдала?!?!?!????
    Страхотни мисирки, или журналисти да ги наречем, ама това ако са журналисти.........
  • 23 ХА ХА

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "oww":

    А ти си стой в мъзъта при бурканите с кумпотити и там вироса няма да тъ намери