Last news in Fakti

7 Май, 2020 14:17 2 568 28

Българи съдят Франция

  • франция-
  • самолет-
  • българи-
  • коронавирус

Всички 70 сезонни работници са били качени на полет за България

Българи съдят Франция - 1
Снимка: БГНЕС

Българските сезонни работници, които от 5-и май бяха блокирани на парижко летище, са завели съдебна жалба заради това, че не са допуснати във Франция и се очаква решение на парижки съд по казуса. Това съобщи за "Хоризонт" по БНР Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, изпратили българите:

"Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече.

Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било.

Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България".

Нашите сънародници са заминали с трудови договори за бране на ягоди.

В обедните часове днес стана ясно, че всички 70 български граждани са качени на самолет за България. Това е станало без тяхно съгласие, заяви пред "Хоризонт" една от потърпевшите - Руска Пазвантова, като обяви, че в момента тече делото, образувано по жалба на българските граждани.:

"Казаха, че няма начин да не ни качат, трябва да се качим, а в момента делото ни тече и затова самолетът закъснява. Нервите са ни съсипани, не само аз, а на всички хора.

Днес ни излъгаха отново, "превеждат" без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, но те ни качиха на този полет.

Защо не ни оставят още четири дена тука - под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-и, тогава пада забраната".

Вчера Министерството на външните работи посочи като причина за недопускането на българските граждани забраната за влизане на сезонни работници във Франция, която е в сила от 8 април.

По-рано днес в предаването "Хоризонт до обед" Сунай Мехмед описа ситуацията с нашите съграждани, които не бяха допуснати във Франция и се наложи да се завърнат:

„В момента се качват на самолета. Полицаите са хванали за ръка хората и ги прекарват да се чекират, насила“, разказа пред БНР малко след 10 часа тази сутрин Мехмед, представител на една от фирмите посредници "Аз самият съм в момента на летището. Нашите сънародници са на 200-300 метра от мен", уточни той.

Българските граждани останаха блокирани на парижкото летище повече от денонощие. "Нашите хора няма никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани вече 72 часа", подчерта Сунай Мехмед, който е наел адвокати от Червения кръст да се занимаят със случая на сънародниците ни. Делото е най-вече за това да могат да останат хората и след това за отношението на френските власти към тях, поясни Мехмед.

Полетът на "България еър" съвпада с часа, който бе обявен за явяването им пред съда. На някои от тях са били конфискувани телефоните. Накарали са ги да подпишат декларации на френски без преводач или юридическа помощ, изтъкна Сунай Мехмед в предаването "Хоризонт до обед".

„И те са подписали документи да се приберат в България. Те не искат да се приберат в България“, уточни Мехмед. „Когато не са подписвали документите, полицаят е подписвал на тяхно място“, заяви още той.

И в момента кацат сезонни работници от България, твърди Сунай Мехмед. По думите му, на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа. Това потвърди и българка, която е във Франция от 3 май и вече бере ягоди. Тя е влязла в страната без проблеми. „Представихме си документите, представихме си договорите“, уточни тя пред „Хоризонт“. „В момента съм на работа. По договор съм на работа.“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха

    30 3 Отговор
    Тия не знаят ли че няма вече ЕС?? Естественно че ще ги вьрнат!!
  • 2 Да бе да

    34 5 Отговор
    Сега ще ни ги върнат заразени, а ние като разграден двор ще си ги пуснем да обикалят навсякъде...като не ги искат в Франция да ги пращат в Африка да берат банани
  • 3 торенте

    31 15 Отговор
    В такива моменти се вижда имаме ли държава. Хората не са заминали от кеф зад граница

    Коментиран от #9

  • 4 Сиганчо

    19 8 Отговор
    Сунаи и мехмед могат да се хванат за палците на краката и да ги уважат на френското летище
  • 5 пожелание

    31 0 Отговор
    Фирмата която ги е пратила да им поеме всички разноски ,и им плати обезщетения !На запад за хора не ни смятат !
  • 6 JEFF

    30 3 Отговор
    А как отидоха ? Пак с български полет , нали. В момента няма дори вътрешни полети . Да съдят тези, които са ги изпратили. Правителството да не се прави на умряло , а да спре полетите на българския превозвач.

    Коментиран от #15, #19

  • 7 Анонимен

    30 0 Отговор
    Правилно са постъпили французите! Сега е наш ред и ние да не допуснем потенциално заразени англичани и руснаци а и не само тях!!! Ясно ще е разсипия тоя сезон за туризмът но по-добре така отколкото да се напълним с заразени и да има пълна карантина и да съсипем цялата икономика и в пъти повече хора да останат без работа!
  • 8 Хора ЕС не допуска влизане на българи

    16 1 Отговор
    Без договор за работа, предварително уреден преди заминаване. Мандалото хлопна, КРАЙ, Макрон каза НЕ ИСКАМЕ БЪЛГАРСКИ БАНДИ и това не е само за Франция, а за целия ЕС. Остава ни само да си подредим държава, друг начин за хляб НЯМА, за да почнат да ни уважават. В ЕС ни наричат презрително от всички етноси КУЧИ БУЛГАР. Тази агенция за работа, която ги е пратила е виновна, хората търсят работа за ХЛЯБ, моля не ги обвинявайте.
  • 9 Бойко Борисов

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "торенте":

    Да ама сега какво стана? Хоп, у България. Са ще ми берете ягодите на мен, за без пари!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дкдкзмапсн

    1 3 Отговор
    НдкешЧьчьчфлфм м мнькдлд

    Коментиран от #16

  • 12 глоги

    14 3 Отговор
    Ако бяхте по-тъмни на цвят,щяха да ви оставят. Или ако бяхте от Конго,Малави,Ботсуана.
  • 13 921

    14 0 Отговор
    Странно защо не искат да се връщат в България та нали вожда каза че сме цъфнали та вързали и всичко е ОК

    Коментиран от #20

  • 14 Boksa

    7 2 Отговор
    Tези повечето сигурно са манговци умрели от глад бързат да заминават

    Коментиран от #22

  • 15 Дедо

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Абсолютно правилно!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 12345

    4 0 Отговор
    Ако са цигани няма да ги приемат.Франция си изпати от българските цигани преди години.Те крадяха просеха и мисля ,че и сега е същото.За бране на ягоди французите ще вземат берачи от колониите си.
  • 19 Хи хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "JEFF":

    Ти вярваш ли си че правителството смее да съди ТИМ?
  • 20 ееее

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "921":

    Хич не е "Странно защо не искат да се връщат", техни роднини на лагерния огън в село и по късна доба, са им разказвали как за сезон могат да си докарат бмв, та мечтите са най силния двигател на глупостта.
  • 21 Маркиз дьо Отзад

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: но хората не искат да се прибират в България". !!!!!!! Напълно ги разбирам хората! Само да се нормализират нещата в света - куфарите и черта! Завинаги! Защото оправия в тая кочина НИКОГА НЯМА ДА ИМА!!
  • 22 Obergruppenführer

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Boksa":

    Да, ама не! Не са мингяни, а бели! Нещо сега да измислиш?
  • 23 Точно така ама...

    1 1 Отговор
    Точно така се постъпва с неизвестни пришълци.
    А не кат при нас.
    Уж сме затв.границите па кой кога реши се прибира тук за да попразнува де.
    Браво на мангустите.
    Знаят си правата.
  • 24 пжи

    3 1 Отговор
    Показаха хората по телевизията и се видя, че има българи, турци и най-вероятно и цигани. Но всички те заслужават уважение, защото са тръгнали да се трудят. Тези отчаяни хора така са решили да борят немотията. Но питам къде тук е държавата ни? Защо тези трудови хора трябва да бъдат унижавани и мачкани? Вината има много лица. Като се почне от това, че повечето от циганите плъзнали из Европа не само не се трудят, но крадат, просят и проституират. Там те се наричат българи, а не цигани от България. Такава е картинката. Ама къде е държавата да изработи закони, които да преследват всеки, който уронва престижа на народа ни, да го отзовават незабавно, да го образоват реално, да го заставят да се труди. На европейците им е писнало от циганите, считай от българите. Защо такива неща не се случват на гърците? Другото, което изисква отговори е къде са държавните органи? Не се ли е знаело, че такава голяма група тръгва в чуждата държава, но там действат правила, които ще ги поставят в тази ситуация. Можеха да ги предупредят да изчакат датата 11.05. Няма грижа, няма съпричастност. Има скъпо платени дипломати. Горките хора, като сироти, избутани, унизени и изнасилени. Браво Макроне, ти унижи цялата ни нация! До кога Европо?
  • 25 Опа

    2 0 Отговор
    Ще ми осъдят!!!!!! знаете какво. Това не вие е България да ви минават номерата. Макрон каза, ние водим война!!!! Нещо да не вие ясно???? Или и вие като онази от Холандия (аз не вярвах че има такава болест) е ама хората в Франция го разбраха и то по трудния начин. Таа, сега и вие ще го разберете
  • 26 Разум

    2 0 Отговор
    Между впрочем, над 20% от нег.рите в Африка са ностили на ХИВ.
    Тях защо ги оставят да влизат в Европа?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.