2 161 33

Безработните станаха почти 300 000

Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя

Безработните станаха почти 300 000
Снимка: БГНЕС

297 100 са вече безработните у нас. Със 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика. Безработицата все още се увеличава, като през последните дни са се регистрирали около 1300 души на ден в цялата страна, съобщи Нова ТВ.

Междувременно от началото на извънредното положение свободните работни места са 19 070.

Най-много са в преработващата промишленост - 4 689, след това в държавния сектор - 3724, и в търговията и ремонт на автомобили - 2180. Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя.

"Това, което се случи на пазара на труда през месец март, не е установявано през последните 30 години. От условие на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката, за няколко дни се премина към съкращаване, затваряне на много обекти. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване. Има и много работодатели, които обявяват работни места и се търсят хора, както в преработваща промишленост, така и в селското стопанство, и строитеолството", обясни Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Рошко

  38 2 Отговор
  3 мил да станат дано, че балона да се спука
 • 2 Последния софиянец

  43 2 Отговор
  Мойте работници ги храня три месеца, а от Бюрото по труда не са взели още лев. Ако разчитаха на Сачева вече да са в гробищата.

  Коментиран от #10, #12

 • 3 Истината

  43 0 Отговор
  Така е, някои работодатели вече търсят хора, но на два пъти по малки заплати, пример в три заведения в Стара Загора заплатите през март бяха от 900 до 1200 лева, сега и трите набират персонал за по 600 лева, и не само по заведенията е така. На министрите какво им пука, отказаха се от заплати, но си взимат по 2 800 лева на месец безотчетни пари наред с кражбите

  Коментиран от #5, #24

 • 4 Реалност

  29 1 Отговор
  Реално са поне 1/2 милион + 1 милион в неплатен отпуск
 • 5 Последния софиянец

  10 9 Отговор

  До коментар #3 от "Истината":

  В моите заведения работата е една трета от преди. Оставил съм по един готвач на процент. Ако изкара, ще вземе пари.

  Коментиран от #9

 • 6 Жоро

  20 0 Отговор
  Фирмата в която работя кандидатства преди един месец по програмата 60/40 и до момента няма никакъв договор и скоро всички ще се влеем в безработните

 • 7 мечо

  10 5 Отговор
  и аз сам един от тях но не сам ригистриран вав бурото по труда испокарах се сас служителите внесли са жалба срещо мен вав полицята една писала че сам я заплашвал а аз прости си расговарям сас тях като ида
 • 8 Сачева

  18 1 Отговор
  Да ядат пасти! Амаха! Ще ми претендират за пари. Аз какво ще крада ако дам парите на вас? А бойко какво ще краде?
 • 9 Гост

  13 1 Отговор

  До коментар #5 от "Последния софиянец":

  Във всички сектори работят на една трета от преди ама ходи го кажи на ония на жълтите павета народа изнемогва вече

  Коментиран от #16

 • 10 Карлсберг.

  9 5 Отговор

  До коментар #2 от "Последния софиянец":

  Ако им беше давал хубави заплати щяха да са си спестили пари и да имат за няколко месеца почивка в вкъщи.

  Коментиран от #11

 • 11 Последния софиянец

  20 0 Отговор

  До коментар #10 от "Карлсберг.":

  Как да им дам хубави заплати, като спекулантите на Бойко дето държат борсите постоянно ми дигат цените на продуктите, а аз не мога. Печалбата постоянно намалява.
 • 12 Забелязъл.

  5 7 Отговор

  До коментар #2 от "Последния софиянец":

  Те твойте работници май са от патлажаните защото преди няколко дена беше писал че един от тях хранел седем човека в вкъщи.🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆. Да те питам нещо чувал съм че патладжанестите готвели много вкусно не че са големи майстор готвачи но мджите им ставали много вкусни защото не си миели ръцете и по този начин овкусявали готвеното перфектно.

  Коментиран от #14

 • 13 Ivan

  16 1 Отговор
  В един момент единствения вариянт за обикноявнния работник ще е да се обади на колегите и да оберат магазин за хр.стоки!Неизбежно е!
 • 14 Последния софиянец

  9 1 Отговор

  До коментар #12 от "Забелязъл.":

  Храни двамата си сина с жените им и три внучета. Това много ли е? Прибраха се от чужбина че там ги изгониха от работа.

  Коментиран от #17

 • 15 5263

  14 0 Отговор
  Това са само регистрираните в Бюрата по Труда. Всички самоосигуряващи не ходат да се регистрират просто защото според закона те нямат право на обезщетение. Стотиците хиляди еднолични търговци, Еоод-та, магазинчета, кафенета, пържарни и т.н. са все хора самоосигураващи се. Тези хора са безработни и не могат да получат обезщетение за безработни въпреки внесените от тях данъци. Те са 50% от частният сектор и в момента повечето са на улицата. Тоест реалната безработица е около 600- 700 хил. души.
 • 16 Миризлив пор

  3 3 Отговор

  До коментар #9 от "Гост":

  Каквото и да им кажеш на онези от жълтите павета работят само живите. При тази липса на лекари и лекарства ако гръмнат 2 завода с по 100 човека болни едновременно просто ще станем като в Италия, ще се мре от елементарни неща защото системата не може да поеме болните.
 • 17 Миризлив пор

  6 0 Отговор

  До коментар #14 от "Последния софиянец":

  Т.е. и в чужбина е същото като тук така ли да разбирам?

  Коментиран от #19

 • 18 Гербав трол

  11 1 Отговор
  Усетихте ли се накрая - дойде ви акъла ама от после за какво беше цялата истерия наречена коронавирус. Още от начало ви казвах че целта е да се унищожи малкия и среден бизнес като собствениците му и работилите в него да се присъединят към добре огладнялото стадо от нови роби които ще са съгласни да работят на едрия бизнес за единия хляб. Отделно някъде си направиха и пенсионната реформа.

  Коментиран от #20, #21

 • 19 Последния софиянец

  11 0 Отговор

  До коментар #17 от "Миризлив пор":

  В чужбина гонят нашите работници и уреждат своите. В нормалните страни е така.

  Коментиран от #27

 • 20 Последния софиянец

  17 0 Отговор

  До коментар #18 от "Гербав трол":

  Геноцида срещу малкия бизнес започна още 2009 година. Сега искат да ни довършат. Свободни хора не им трябват щото не могат да ги манипулират.

  Коментиран от #22, #26

 • 21 Гербав трол

  9 0 Отговор

  До коментар #18 от "Гербав трол":

  Даже и на тролчетата които защитаваха Бойко и щаба му ще паднат заплатите но пък ще могат да си назначат още тролчета. Да ви е честито новото робство - няма да се оправим поне още 10 години - то на корпорациите толкова им стигат за да са недостижими.

  Коментиран от #25

 • 22 Гербав трол

  9 0 Отговор

  До коментар #20 от "Последния софиянец":

  Е че то отдавна се знае че в България ако нямаш протекции от мафията ГЕРБ бизнес не можеш да правиш но и даже ако имаш можеш да правиш само такъв бизнес в който не конкурираш мафията и естествено пък че и трябва да си плащаш (понякога повече отколкото изкарваш).
 • 23 Кочинаааааа

  5 0 Отговор
  мухахаха
 • 24 Тони

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "Истината":

  Ами най вероятно е така защото и те печелят по малко. И аз съм с малко квартално заведение и оборота е по нисък с петдесет процента. А работата и разходите са повече. Кризата е за всички.

  Коментиран от #29

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор


 • 26 един от стадото

  6 0 Отговор

  До коментар #20 от "Последния софиянец":

  не че съм заритал за кръчми, и преди ходех рядко, но не всеки може да бъде медиен бос, банкер и концесионер. Гледам капанчето до нас, завалията едвам свързваше двата края с една сервитьорка и момче на бара. Сега тъче сам, дано са давръндиса. Сядъл съм по някога, капучиното с папироса рано заран е върхът за мен..Успех и на теб
 • 27 Миризлив пор

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "Последния софиянец":

  Само къде ако са си плащали осигуровки ТАМ като дойдат тук и се регистрират като безработни 6 месеца вземат по 1600 лева. За това реално много от безработните са "внесени".
 • 28 Поредната лъжа

  10 0 Отговор
  300 хиляди са РЕГИСТРИРАНИТЕ безработни. Истинската бройка е много по голяма. Има много хора които отказват да робуват за смешни заплати и чакат да отмине вируса и да отворят границите.
 • 29 никой си

  4 0 Отговор

  До коментар #24 от "Тони":

  Айде ,още един разказвач, как хем ти се е увеличила работата и разходите,а оборота спаднал с 50 % ? Ти някаква нова фо рма на бизнес ли развиваш? Стига с тия вицове..
 • 30 ТОЧКАТА

  2 0 Отговор
  ...я глей ти ,,невидимата ,лапичка ,, на пазара кви ги върши!!!!!Парадокса е че формулата е ПРАВИЛНА!!!!!!!Повече бедни,повече пари за богатите,по-точно/свръхбогатите....защото и богатите/ са жертва...онези които са гръбнакът на инициативата-МАЛКИЯТ БИЗНЕС......
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 емо

  2 0 Отговор
  безработните са около 700 000
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.