Last news in Fakti

11 Май, 2020 09:31 2 299 24

Васил Велев: Мярката 60:40 е провал - не работи

  • васил велев-
  • пламен димитров-
  • аикб-
  • кнсб-
  • бизнес-
  • 60:40-
  • 60/40

Мярката трябва да е 60 на 0 - когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той никога не е в пълен размер, това е световна практика, заяви председателят на УС на АИКБ

Васил Велев: Мярката 60:40 е провал - не работи - 1
Снимка: БГНЕС

Има два работещи механизми, които трябва да бъдат развити. Не съм сигурен дали ваучарите са най-удачни. Според мен най-добрият вариант е директната подкрепа за хотелиерите. Около 200 млн.лева биха били една добра инжекция в сектора. Също така една подмярка към 60/40. Това ще стабилизира сектора, независимо какъв ще е сезона. Това заяви в ефира на БНТ Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му мярката 60/40 работи и те са я подкрепили още от самото начало.

Според другият гост в студиото Васил Велев, председател на УС на АИКБ, няма една вълшебна мярка.

"Днес ще обсъждаме с Министерство на туризма набор от мерки. Трябва да се разшири обхватът за ваучерите на храна, поевтиняване на чартърите и да са с предимство нашите авиокомпании. Липсата на задължение към фиска да се преоформи това да е преди 2020 година. Така предприятията да могат да имат право да участват в мерките за подпомагане на предприятията в затруднения. Наредба Н-18 трябва да бъде отсрочена, както и да се намали данък добавена стойност за храна до 5%, не само в магазините, но и в заведенията. Мярката трябва да е 60 на 0 - когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той никога не е в пълен размер, това е световна практика", каза още той.

"Когато икономиката започне да расте, ще се случи така, че тези които получават обезщетения за безработица и работят в сивия сектор ще се изкушат да го правят и за напред", смята Велев.

Велев заяви, че мярката 60/40 е обхванала 1% от хората и тя не работи. "Тя е провал, има много малък обхват. Живеем в паралелни реалности. Тя не е ефективна и трябва да се коригира", заяви още Велев. 3000 предприятия са се възползвали, което е малко и подчертава факта, че мярката не работи, смята още той.

Димитров заяви, че той е против фирми, които са неизрядни да получават в момента подкрепа от нашите доходи.

"Неизрядна фирма е тази, която е укрила задълженията си, а не тази която ги е декларирала и не е успяла да ги плати", уточни Велев. Той бе категоричен, че междуфирмената задлъжнялост расте.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бразилец от Лудогорието

    16 0 Отговор
    За някои работи...
  • 2 не се възползвах но пак ще плащам

    22 0 Отговор
    Това 60/40 е с Европейски парици на заем. Та затова го лапнаха нашите като топъл хляб. Същото като санирането, едни лапкат, други псуват.
  • 3 Кога са давали

    14 0 Отговор
    Само взимат.
  • 4 Димов

    21 2 Отговор
    Всичките им мерки бяха провал и не работеха.
  • 5 Миризлив пор

    16 2 Отговор
    Стопанската камара е пълен провал, най-ниските заплати при дефицит на кадри, най-малката разлика в заплащането между квалифициран и неквалифициран труд. Да не говорим за хотелиерите дето не обичат да плащат, само реваха че няма кадри при положение че за 12 часа труд плащаха малко над минималната и внасяха хора отвън. Същите най-нагло обясняваха "кой му е скъпо да не идва, има кой да дойде и да плати тези цени". И сега реват "спасете ми бизнеса да не фалирам".

    Коментиран от #14

  • 6 възмутен

    5 0 Отговор
    До кога в държавната админи страция мвр мо щЕ ПРОДЪЛЖАВАТ Да СЕ ТОЛЕРИРАТ пенсионерите АПЗ ОТ ПРЕДИ ГОДИНА домусчиев се изказа и заплаши РЕЖАТ ПЕНСИОНЕРИ ОТ ДЪРЖАВНА СЛУЖБА .вМВР конкретно имам впредвид където е синами е пълно с АПЗ а вършат същите дейности Дори отбягват да ги изпращат на първа линия .
    тУК ксо чл.69 Е РАВНОСИЛНО НА ТТОВА 60-40 КОЕТО НЕ СРАБОТВА .

    Коментиран от #11

  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    14 1 Отговор
    А добър вечер 🤣🤣🤣
    То държавата 30 години години не работи,той в мярката се хванал.
  • 8 Госあ

    13 1 Отговор
    Ай некой бг комуняга да ми обясни защо трябва да дават от моите данъци на хотелиерчетата, а не на лекарите ??? Каете ми. Като фалират ше ги купи некой на безценица и т'ва е. И не е зле да съборят малко от малко тоя катун, че планините и черноморието съвсем на кочина са заприличали. Нормалните хора отишли там погрешка се смеят с глас.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цербер

    5 0 Отговор
    Има два работещи механизмА, които трябва да бъдат развити. ваучЕрите , Според другия гост, ваучерите За храна, да се намали данък добавена стойност за хранИТЕ до 5%,
  • 11 Синът

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "възмутен":

    ти, като не му харесва в МВР да напусне, ама няма да му върнат рушвета, който е дал за да го назначат!
  • 12 Айде бе

    3 0 Отговор
    Работи, работи! Мамин умник...
  • 13 Борислав

    8 0 Отговор
    Ама много ясно че е провал. Това е скрита дотация за близки фирми под благородна кауза. Няма луд бизнесмен които за своя сметка ще налива пари дори и 40%. Тази мярка се ползва само от фирми които така или иначе си работят. Мярка 60% на 0% е логична и би работила. Въобще това с мярките са огромна глупост. Вместо тези парида ги вложат в здравеопазването. Представяте ли си такива огромни средсва какво биха дали на здравната система.
  • 14 То това им е редовният номер

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    "Не можем да намерим кадри, трябва да внесем".

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Не се смеят с глас, а плачат със сълзи.
  • 16 Мдаа

    2 0 Отговор
    Паралелни реалности, а. На тоя некакъв си май не му е ясно какво означава този термин, ама е важно да го вкараме в разговора да ни видят колко сме умни.
  • 17 123

    1 0 Отговор
    200 милиона лева на хотелиери не се дават.тези пари трабва да се изработят от тях и ресторантьорите. Това се равнява на 250 000 български граждани да отидат на ваканция по черноморието.За да стане това трябва всички които поддържат тази програма хотели, ресторанти и плажове да се регистрират в министерството по туризма.
    Което означава че цените им ще са от 1 до 50 лв на стая не на легло,храната им ще бъде максимум 16 лв за обяд се със предястие, ястие и десерт и плажа безплатен за 8 дена почивка. При 800 лв които български граждани могат да си позволят за почивка. Сметнато по 9 милиона и двеста хиляди туристи в България колкото са туристите в България за миналата година излиза че само бедни българи са ходили на морето и са платили всички по 800 лв. Само че цените които хотелиерите и ресторантьорите и сега искат са минимално 2-3 пъти по високи от 50 лв за стая това са хотелите от ниските класове ,както и за храната. Значи хотелиерите и ресторантьорите на които цените им са по високи от Гърция и Турция,не искат бедни миризливи български цървули на Българското море, и също не плащат най-малко 50 % от данаците си към държавата. Като лъжат че туристите от запад били били бедни.От 9 200 000 туристи миналата година България според данните на хотелиерите е получила 3.7 милярда евро което се равнява на 800 лв на човек.Което не е вярно някои иска пак да напълни джобовете на мафиотите на морето, приходите от туризма миналата година са били около 6 500 0
  • 18 Гост

    5 1 Отговор
    Я всички фирми в криза да съкратят работниците си и да ги пратят на борсата, да им плаща държавата 60%, а работодателя 0%. Да видим какво ще направят дебелите чичковци тогава?
  • 19 Миризлив пор

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "То това им е редовният номер":

    А ти кандидатствал ли си там за работа? Редовно осигуряват на 4 часа и плащат за толкова, рядко на 8, работното време се оказва че е по 12 часа (докато затворим) и все има липси или си чакат парите и накрая и не вземаш последна заплата. Редовно обясняват (тука бакшишите са големи никой не работи за заплата, миналата година тука приключиха с 4-5000 от бакшиш) И на теб да ти предложат нещо такова ще се замислиш дали да се съгласиш при тези условия.

    Коментиран от #20

  • 20 Въобще е се и съмнявам

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    че е така. В други сфери съм работил където прилагат същия номер. Не намират хора за мижавите пари които дават и после се молят на министерството да им отпусне визи за чужденци, на които плащат още по-малко.
  • 21 8225

    4 0 Отговор
    Може да дадат милиони или милиарди за туризма/олигарсите, но ДДС на храните няма да намалят. Ще кажат, че е популизъм или хвърляне на пари от хеликоптер.
  • 22 Паница с боб

    6 0 Отговор
    Каквито и мерки да взимат,работниците сме зле , а те са с поредната вила или лимузина
  • 23 Хпп

    4 0 Отговор
    Оставете ги да фалират.Стига кражби от пари на данъкоплатците!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове