11 Май, 2020 18:00 1 870 13

Учебната година ще завърши дистанционно

  • учебна година-
  • дистанционно обучение-
  • обучение

Има предложение да не се състоят изпити от националните външни оценявания в края на четвърти и на десети клас

Учебната година ще завърши дистанционно - 1

В условията на усложнена епидемиологична обстановка, отчитайки опасността от разпространението на COVID-19, Министерството на образованието и науката разработи и обсъди на различни равнища сценарии за безпроблемното приключване на учебната година и за организирането на планираните външни оценявания и на държавните зрелостни изпити. При отчитане на динамиката на ситуацията и със загриженост за опазване на здравето и живота на учениците, както на педагогическия и на непедагогическия персонал в училищата, се взе решение вторият учебен срок на учебната 2019/2020 година да приключи в условията на обучение от разстояние, без удължаване на учебното време за нито един от класовете и без възстановяване на присъствените учебни часове. Това заявява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарния въпрос - как ще приключи настоящата учебна година.

Той информира, че Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 11, която е за оценяване на резултатите от обучението на учениците, нормативно ще уреди намаляването по изключение на минималния задължителен брой текущи изпитвания за втория срок на настоящата учебна година и формирането на срочна оценка, като се вземат предвид и текущите оценки, поставени в процеса на обучението от разстояние в електронна среда.

С оглед на настоящата ситуация от МОН сме предложили през тази година да не се състоят изпити от националните външни оценявания в края на четвърти и на десети клас, но за окончателното решение се изисква законодателна промяна, съобщава министър Вълчев. Той допълва, че се планира степента на постигане на резултатите от обучението в края на началния и на първия гимназиален етап да се измери в началото на следващата учебна година - съответно в началото на пети и на 11-и клас, с извадка от ученици.

Министър Красимир Вълчев информира, че с допълнения в Наредба номер 10, която е за организацията на дейностите в училищното образование, ще бъдат нормативно регламентирани, по изключение само за тази учебна година, промени в реда и условията за приемането на ученици. В математическите гимназии учениците ще се приемат в пети клас въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки" - комбинация от предвидените за тази година в календара на МОН състезания. В обединените училища, които са нов вид училища, учениците ще се приемат в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

През тази учебна година присъствено в училищата, и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, ще се състоят само държавните зрелостни изпити в 12-и клас /в периода 1-4 юни/, държавните зрелостни изпити по теория на професията и специалността /на 5 юни/, и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас /на 15 и на 17 юни/. Това са изпитите, които са свързани с продължаване на образованието на учениците, информира министър Вълчев. Той допълва, че присъствени ще са и изпитите за проверка на способностите /за профили и професии в изкуствата и спорта за прием на учениците в осми и в 11-и клас/. Също присъствени ще са и изпитите за промяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в самостоятелна или в задочна форма на обучение, както и вътрешните училищни изпити в специализираните училища, а и някои практики в професионалните гимназии.

Предвид условията на извънредната обстановка, различната скорост на преподаване в отделните училища и в отговор на притеснения на зрелостници и на родители на ученици в седми клас, в сайта на МОН е обявено учебното съдържание, което няма да се включва през настоящата година в изпитните материали от националното външно оценяване в седми клас и за държавните зрелостни изпити в 12-и клас, информира министър Красимир Вълчев.

Той за пореден път уверява, че на националното външно оценяване в седми клас и на матурите в 12-и клас ще има дезинфекция на класните стаи, ще се използват лични предпазни средства, учениците трябва да са на разстояние - на 1-1,5 метра един от друг, при влизането им в училищата не трябва да има струпване и за тази цел ще се отварят повече училищни входове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    7 3 Отговор
    Гледам ученичките сложили късите полички и перуките и заработват. За кво им е школо? ХА ХА ХА!

    Коментиран от #4

  • 2 Философа

    13 0 Отговор
    Мухлясалото в бг образование!
  • 3 Гащи къща

    15 0 Отговор
    Закривай, те не учат като е присъствено, пък сега учили...фарс и половина.Колкото по-прости, толкова по-лесно ще ги управлява гаджето на мис гащи...

    Коментиран от #6

  • 4 мали мали

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Само те ли,хахаха
  • 5 Упеник

    5 1 Отговор
    Всички сме по парковете и градинките на тумби ,друсаме,пием бира и гоним каките.
  • 6 Jeep

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гащи къща":

    лошото е ,че cи много прaв
  • 7 Прометей

    9 1 Отговор
    Недупостимо е училището да не работи.в магазина може в автобуса може и къде ли не.Просто искат да унищожат образованието.Ако можеха щяха да бутат училища.нали им трябват ниско образовани роби.Срам
  • 8 124

    4 0 Отговор
    Да се закрият всички училища и университети да се иволнят даскалите да остане само тоя гащник министъра да усвоява средствата за образуването, срам и позор но срам нямат.пуснете училищата поне на края на годината децата да усетят , че са ученици
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И да учиш и да не учиш се тая

    0 0 Отговор
    Тея без връзки нема смисъл че са учили а тея с връзки не им трябва учене тва е бегето😂😂😂😂
  • 11 SAAB

    0 2 Отговор
    Когато затвориха учебните заведения и Ви казвах ,че преди септемвре няма да отворят....никой тук НЕ повярва ! Сега казвам......септември ще е по-сложна ситуацията ! Искате плажове ,кафенета.....не спазвате дистанция ,80% от носещите маски ...носовете им извън......Имаме народна мъдрост ......"на каквото си постелеш..на това ще легнеш" ! МаТряля е лош.....в това е прав главанако !
  • 12 възпитаник

    0 0 Отговор
    вълчев да им намали заплатите и пари за представително облекло за половин година останалите да ги даде на лекарите и мед.сестрите
  • 13 без училище,само матури?

    1 0 Отговор
    За 4ти и 10ти клас се отменят матурите,защото е рисково за здравето им, а за 7ми и 12ти клас няма ли риск, не е ли рисковано??? Това е двоен стандарт и дискриминация!! Учебната година беше само от 3 присъствени месеца, обаче матури правим?? Този министър е абсолютно неадекватен, побърка деца, учители и родители!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове