Last news in Fakti

12 Май, 2020 17:55 4 004 21

Румен Петков с поредна сериозна критика към Щаба и правителството

  • абв-
  • румен петков-
  • национален оперативен щаб-
  • извънредно положение

Абсолютно недопустимо е неглижирането на местните органи на самоуправление по време на карантината, възмутен е председателят на АБВ

Румен Петков с поредна сериозна критика към Щаба и правителството - 1

Председателят на партия АБВ Румен Петков оцени като абсолютно недопустимо неглижирането на местните органи на самоуправление от страна на Националния оперативен щаб и правителството. Пред медиите той коментира, че по време на карантинния период – от средата на март до днес, администрацията по места практически е игнорирана.

„Това е втората власт в България и в правомощията на общинските съвети и на кметовете са достатъчно задължения и отговорности, включително и за разпоредителни и управленски актове по време на кризи. Неглижирането на местните органи на самоуправление във времето на карантина е тежък институционален удар и това е тежка грешка. Общинската е администрацията, която е най-близо до хората, има най-адекватна оценка и предложения и носи най-голяма отговорност“.

Петков определи като нелепо и противоконституционно издаването на министерски заповеди към общински съвети. Той подчерта, че тази практика продължава - решение на общински кризисен щаб в последствие да бъде отменено от министъра на здравеопазването.

Поставянето на КПП-та на входовете и изходите на градовете, според председателя на ПП АБВ, е погрешна карантинна мярка и като организация, и като реализация и в противоречие на потенциала, с който разполага държавата. Той посочи, че подобна мярка е трябвало да бъде възложена на Министерството на отбраната. Хаосът в заповедите, идващи от Министерски съвет и Националния оперативен щаб, също доведе до несигурност и уплах от страна на гражданите и бизнеса. Освен всичко друго, въпросните заповеди са и юридически уязвими, подчерта Петков. Като друг сериозен пропуск в мерките на Щаба и правителството той посочи липсата на обезпеченост на медицинския персонал със защитни средства.

От името на АБВ Румен Петков настоя за серия от мерки в подкрепа на общините, като ангажимент на правителството, парламента и президентската институция.

- Веднага да започне подготовка на адаптиране на изравнителните субсидии на общините, където да бъдат включени всички средства, които са изразходвани за предпазни материали, пропуснатите приходи от наеми, забавянето на събиране от данък „Сгради“ и такса „Смет“;

- МТСП незабавно да предприеме действия за възстановяване на програмите за временна заетост;

- Превантивни действия от страна на МВР заради вероятност от ръст на кражби и друг вид битови престъпления, като резултат от рязкото обедняване на населението;

- Държавата да даде възможност на органите на местна власт да решават режима на работа на детските заведения и културните институции;


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    28 21 Отговор
    Първата, втората и последната власт в България се казва Бойко, по известен в тъмните кръгове, като Будата. Той коли и беси. Мафиотска диктатура цари в последните мигове на банановата република - България.

    Коментиран от #2, #11, #17

  • 2 така така

    13 24 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    .. и той така си мисли... Но ще го видим като стане Румен Петков следващия министър председател.
    Бойко е бита карта. И неговите хора също ще бъдат бити, а някъде и буквално.

    Коментиран от #7

  • 3 хахахааааа

    27 11 Отговор
    А дали е имал забрана за опикаване на шадраваните
  • 4 pepy

    26 4 Отговор
    Аморални Българофобски Връзкари
  • 5 Ларошфуко

    23 5 Отговор
    Започваме да даваме добри съвети, когато вече не можем да даваме лош пример! И това ако не е писано за БСП!
  • 6 Болшевик е моя татко

    28 14 Отговор
    Смешници Власт няма да видите никога вече
  • 7 оня с коня

    19 7 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    А ти КОГА си бел на карти бат Бойко за да твърдиш че е "бита карта" ,ааа?

    Коментиран от #10

  • 8 Пи пи

    27 5 Отговор
    Петков пак се изказваш неподготвен
  • 9 ххх

    28 6 Отговор
    Ей, стопли се времето, пуснаха шадраваните и Румбата Пеков венага изкочи....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 "Аз тях въобще

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    не ги слушам"- заяви отново днес Всеможещият Вожд и Учител на целокупния български народ Бойко Борисов. Под " тях" , разбира се, се подразбират всички останали , никой не може да се докосне дори до проникновенията на Величието на съвремието... Щеше да бъде смешно как един човечец с много интелектуални дефицити раздава мъдрости ... ако не беше тъжно. Как ви звучи на този фон " Съединението прави силата" ?

    Коментиран от #20

  • 12 Ония без коня

    18 5 Отговор
    Поредния палячо
  • 13 jorj

    18 4 Отговор
    Предлагам пред централната на АБВ да се изгради най модерния шадраван в Европа и да символизира АБВ!!!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Ето как една лъжа

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "jorj":

    "стана" истина-познато явление в новата ни история... Сигурно е, че министър-председателят на България е лъжец с присъда - но доста хорица благоговеят пред премъдростите му, преобладаващата част от които са по- близо до мотивите за присъдата му - но когато става дума за някой, който се осмелява да се усъмни във величието Му, следват недоказани квалификации. Жалко - някога бяхме умен и горд народ. Сега склонил към илюстрация на казаното от Петко Р. Славейков...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    8 6 Отговор
    Няма ли кой да го зарази тоя тартюф, та да си отдъхне България от русийското му злословене?
  • 17 Не бе

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Имаме празнодент .от него зависи всичко .дава вето и край всички му се кланят и молят за прошка или май не
  • 18 Гост

    2 2 Отговор
    Опозицията ни е слаба. Няма кой да изкаже мнение, което да се чуе. Няма кой да ни защити. При нормална опозиция, нямаше да е така.
  • 19 Домакин

    3 0 Отговор
    Джафкат се помежду си.
    Рейтингът удари дъното.
    Слафчу си присвои десет процента от електората.
    Просто не ми се мисли.
  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от ""Аз тях въобще":

    "Съединението прави силата" - това да.
    Ама да се каже, че съединението с глупци прави силата е малко нелепо.
  • 21 АУУУУУ

    4 0 Отговор
    Господин Румен Петков едно е ясно: Власт ще видите през крив макарон независимо колко "не сте съгласен" .... И това не го решавам аз , а българският народ ! За справка : Според Алфа рисърч Славито ви е наритал на 100% на следващите избори !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове