Last news in Fakti

12 Май, 2020 19:08 3 448 24

9% ДДС за ресторантите (ОБЗОР)

  • ддс-
  • ресторанти

Премиерът изненадващо се появи в парламента, за да обсъди промяна в ДДС с ПГ на ГЕРБ и коалиционните партньори

Парламентът се събра на извънредно заседание, като основната цел беше депутатите да решат по какви правила да живеем след 13 май. Изненадващо основната тема се измести към промените в данъчната политика. В парламента неочаквано пристигна премиерът Бойко Борисов, за да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ. Последва среща и с коалиционните партньори.

Основната тема на срещите беше намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9%. Бяха обсъдени и други икономически мерки, във връзка с кризисната ситуация. Борисов обясни, че по отношение на ДДС, финансовият министър Владислав Горанов е против тази мярка, но решението е политическо.

"Логиката, че хотелът плаща 9%, а ресторантът в него 20%, трудно може да се подкрепи", подчерта премиерът.

"Ако тази мярка не даде този ефект, който очакваме, тя може да бъде премахната. Това е временна мярка", обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

В пленарната зала депутатите продължават да гледат промените в Закона за здравето. До момента е гласувано, че извънредна епидемиологична обстановка в страната ще може да се обявява с решение от Министерски съвет.

На практика темата за диференцирано ДДС се разви в рамките на часове, но в различни посоки и с различни детайли. Предложението на кабинета ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари догодина дойде малко преди обяд.

Близо час по-късно официалната информация за решенията от срещата между премиера и браншна се промени. След уточнение с финансовото министерство, датата за влизане на данъчните идеи отпадна.

От правителствената прессужба уточниха още, че ДДС става 9% за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Отпадна текстът за храни от първа необходимост

"Всички министерства са доста против това, което ще вземем като решение, финансовият министър е много против", обяви премиерът.

По време на срещата бяха поставени и условия. По други искания имаше разминаване. След срещата между премиера и бранша стана ясно, че сватбените тържества на открито са разрешени, ако се спазват всички мерки, посочени в заповедта на здравния министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръчмар

    12 10 Отговор
    Страх тресе гробарите, иначе добро решение за ресторантьорите. Само ,че трябваше сега да се приеме, не от 2021г

    Коментиран от #16

  • 2 Диктаторът от Банкя

    20 1 Отговор
    Що ни са министри, депутати, парламент и пр. при положение, че квот каже Самодържеца това е ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тъп тъпчо

    40 0 Отговор
    И сега какво? С празните джобове по кръчми и барове, а сиренето и млякото на децата с 20% ДДС. Гладна мечка хоро не играе, та и за книгите да се намали данъка, кой ще има пари да си купи? В тоя ред на мисли само ми е чудно дали в посочените заведения ще намалят цените(аз лично не очаквам)
  • 6 мафия

    26 0 Отговор
    Oт прaвитeлcтвeнaтa прeccужбa утoчнихa oщe, чe ДДC cтaвa 9% зa рecтoрaнти, зaвeдeния зa бързo oбcлужвaнe, питeйни зaвeдeния, кaфe-cлaдкaрници и бaрoвe. Oтпaднa тeкcтът зa хрaни oт първa нeoбхoдимocт
  • 7 Нашенска мъдрост

    10 1 Отговор
    Виж им намярата (потеклото) , та им гледай управата !
  • 8 тъпчо

    16 0 Отговор
    аве то ресторантьори ДДС и от яйце вълна да стрижеш ама нейсе.....
  • 9 Заю Баю

    29 1 Отговор
    Стана тя, каквато стана! Сега всички ще поискат същото. Да не би лекарствата да са по-малко важни? Тях ги купуват пенсионери с мизерни пенсии, безработни, майки с малки деца и т.н. Ами храната? Тя не е ли важна? Има ли някой който може без храна? Сега ще настане пълна лудница и това ще е края на герберите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 iko

    23 0 Отговор
    Да не си мислите ,че ще паднат цените в ресторантите заради намалението на ддс-то им?
    А на бас ,че няма да стане!

    Коментиран от #17

  • 12 Софиянец

    15 1 Отговор
    Все едно няма държава, а че този космат примат и неговата дискотека тормози от години цяла Витошка на никой не му пука.
  • 13 Мой

    16 1 Отговор
    Предложението за 9% ддс на ресторантите дойде от онзи дългокосия от Рафи, после боко каза, че е лично негово политическо решение, след което данчо ментата (политически ренегат) каза, че предложението е от миналата година на пеевски, който го бил чул от майка му, която е слушала от нейната майка, която е настоявала за по-ниско ддс пред Фердинанд.
  • 14 Тенгрис

    19 2 Отговор
    Тиквата вони на страх,Горанов ще го жертва.Ей този голям е мъжкар.Всички са виновни около него,НОООО НЕ И БАЩИЦАТА,АЗ СЪМ,АЗ КАЗАХ,АЗ НАПРАВИХ,АЗ ДАДОХ АЗ АЗ АЗ .......Тиквааааа когато пукнеш,не друг а партия ГРОБ ще ти танцуват на гроба мърляч.
  • 15 1616

    16 1 Отговор
    Браво то хотелите и заведенията са депутатски и министерски започват да си връзват гащите за след изборите, че не знае , но е почти ясно, какво ще стане , а за народа още по високи данъци
  • 16 ееее

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кръчмар":

    "Логиката, че хотелът плаща 9%, а ресторантът в него 20%, трудно може да се подкрепи" разбира се и хотела и ресторанта трябва да плащат 20% в нормална държава ДЕ.

    Коментиран от #22

  • 17 байно

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "iko":

    Боли ме фаро в ресто не стъпям, 1 час маса, 2 часа келнер с меню, 3 часа евентуално ядене. Паре за въздух немам
  • 18 Дам

    15 1 Отговор
    Стимул, държавна помощ за мутрите, държащи ресторанти, кафенета, хотели и дискотеки, а за производители на селскостопанска продукция един среден... Типично по български.. само за сравнение в много щати в САЩ необработената храна е освободена от ДДС, напълно обратно на нашата логика...
  • 19 Бай Герги

    8 1 Отговор
    А за ляба куги шъ падни дедесето? 20- 30 % от нацията съ притеснени, че шъ тряба дъ вземат кредит да пекът кълки на битона у Слънчака. Тая мярка шъ спаси българскътъ икуномикъ и шъ налей в бюджетъ трильони!
  • 20 Gen Gurko

    13 0 Отговор
    Погрешно решение според мен. ДДС е най справедливия косвен данък. Плаща се от всички, включително и от циганите. Дори би трябвало да се изравни с бившия данък оборот , който беше 22%. И без това намалението му няма да даде никакво отражение на цените в перспектива и само се създава прецедент и се отваря вратата за натиск от страна на всевъзможни лобисти и групички по интереси. Трябваше отдавна да се въведе и нормален данък върху хазарта, но пак поради лобиране, криминално, това не се направи. Затова ги имаше Божковци.
  • 21 Обесен Язовец

    4 0 Отговор
    Еми защото много бърборихте за туризма в Гърция и Турция а те от години са с ниско ДДС в туризма. Затова така стана. Сега ще видите като почне да плаща държавата празните седалки в самолетите. Така е в Турция и туризма им дебелее. Та ще плащат от вашите данъци за шотландските туристи а вие няма да имате средства за корито пред блока да си топнете краката. Море ще виждате само по телевизорите и то ако имате пари да си платите тока.
  • 22 123

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ееее":

    В много други страни ДДС е от 5 до 13%, но данците по доходите са за редовните хора на заплата до 50% данък доход, както има и други данаци.В България данък печалба и доход са 10%, и ддс дава приходи на държавата, а богатите в България са издъжани от данаците бедните които не си поемат данъчния товар.Освен това тези от ресторантите и хотелите не си плащат половината данаци, а искат помощи от държавата и под строй да изпраща държавата туристи.Това не става със заповеди и дори и дръжавата да плати напълно почивката на българските граждани те пак няма да отидат на Българското черноморие поради високи цени на стаите, малки порции храна на високи цени, лошо,бавно и грубо обсужване, мръсотия по улици и плаж, много и висок шум през ноща,липса на безплатни тоалетни на плажа и в градовете, и високи цени на чадъри и шезлонги. Българските цени на морето са за богати западно европейци, не за Българи,турци, македонци, сърби,румънци молдовци и други околни нации които най бързо и лесно ще запълнят вакума на пазара.
  • 23 Един ЧОВЕК

    1 0 Отговор
    Винаги грамажа не ОТГОВАРЯ!
  • 24 антимафия

    0 0 Отговор
    каква е тая сачева - какви са тези мутри - самозванци? КОЙ ГИ Е ИЗБИРАЛ ТЯХ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове