13 Май, 2020 17:21 2 332 49

Борисов: Ще опитаме да помогнем на всеки българин

  • бойко борисов

Очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне, каза премиерът

Борисов: Ще опитаме да помогнем на всеки българин - 1
Снимка: БГНЕС

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това написа във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

През 2019 г. се придвижихме с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г. – 20,4 % от БВП.

Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%. През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7 % спрямо същия период на миналата година.

Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9 %. Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП.

Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година.

Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор.

Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв.

В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване.

Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    52 4 Отговор
    Да се чете, с парите на данъкоплатците ще помогна, на който Аз реша
  • 2 всеки българин

    46 1 Отговор
    Да бе, чакаме, ние за никъде не бързаме :)
  • 3 ГЕРБ Народните милионери

    42 2 Отговор
    Я кажи, другарю премиер Борисов, колко скочи инфлацията през твоето 10-годишно управление? Всеки сериозен държавник, който наистина мисли за народа си първо започва с този показател. А иначе твоите хвалби, които нямат нищо общо с реалността, ние ги знаем.
  • 4 Ostavka

    49 3 Отговор
    Не ти щем помоща.Искаме ти оставката!!!
  • 5 no name no face no number

    27 1 Отговор
    с потупване по рамото
  • 6 Софиянец

    45 1 Отговор
    Намалете ДДС-то на храните и лекарствата не на ресторантите и хотелите
  • 7 Ала Бала за заблудени

    44 2 Отговор
    " Ще се опитаме", " Ще положим максимални усилия" са празни думи, които нито ще ми нахранят децата, нито ще ми платят сметките.

    Коментиран от #12

  • 8 Ловец на боклуци

    34 2 Отговор
    На този от снимката само едно: ИЗЧЕЗВАЙ!!!
  • 9 Русенец

    30 1 Отговор
    С такава ситуация, при която вносът беше поставен в положение партер, трябваше ръстът на вътрешнопроизводственият пазар да е не 9%, а поне 30%. Но от некадърници и това е много. Златна възможност имахте, да възродите родното ни производство - пропиляхте я, за да запазите вносният бизнес на господарите си.
  • 10 Бат Бойко

    26 2 Отговор
    На всеки българин ще отпусна по 1000 лева за ковчег. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #35

  • 11 Боки искам да ми помогнеш

    18 5 Отговор
    Пари не искам просто се обади на шаро мустафа да ми уреди виза за америка пък вие тука останете създраве ще се махна завинаги и там ще имам жена но не от бг и деца

    Коментиран от #14

  • 12 Русенец

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ала Бала за заблудени":

    Но пък ще накарат хората без мисловни способности да пуснат бюлетината ;)

    Коментиран от #17

  • 13 АУУУУУ

    3 29 Отговор
    Колкото и да дават ....Щом ГЕРБ го обявява ще има яко плюене ! Само дето изследването на Алфа Рисърч дава им първото място на следващите избори .И ТОВА НЕ СЕ ВЛИЯЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ОТ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИ !

    Коментиран от #22

  • 14 Гост

    3 17 Отговор

    До коментар #11 от "Боки искам да ми помогнеш":

    Завинаги, завинаги..... колко завинаги да се махнеш? До следващата пандемия, когато пак ще си дойдеш, да сееш зараза тук.

    Коментиран от #20

  • 15 Дръвник ни управлява

    30 1 Отговор
    Ако върнеш всичките милиарди,които си откраднал през последните 11 години,ще има пари за всички бедни българи...Бойко ще се задави с пари и власт...
  • 16 Мафията не помага, а краде и убива

    29 1 Отговор
    Факт!
  • 17 Съгласен

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русенец":

    100% важи 30–50–100. А напоследък четох и за подобна работа по повод коронката.
  • 18 200 милярда откраднати!

    28 0 Отговор
    Са откраднати! Хората доведени до просешка тояга! България е разпродадени на олигарси! Фирми, заводи, земя... Мръсни пари
  • 19 Ако знаеш какво мисля

    21 0 Отговор
    за тебе, ще ме изтрият модераторите.
  • 20 Не позна

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Завинаги значи че се отричам от всичко бг

    Коментиран от #43

  • 21 Behemoth

    24 1 Отговор
    Оставка!Спаси ни от себе си!
  • 22 Хаха, всеки знае подобни агенцийки

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    как действат. Те са част от мафията. Изнасят фалшиви данни за подкрепа, само и само като преправят гласовете, да не си личи толкова много, че изборите се фалшифицират.Това е! Застанете 10 дни всеки ден в различен град и на ден амкетирайте 300 човека. Тогава ще установите, че за Герб биха гласували примерно не 30%, а 3%. Разликата ще се види от космоса с просто око. Няма какво да се лъжем. Всичко е парлама. Затова няма модерни начини за гласуване. 200млрд.са откраднали! За тия пари това е най-малкото, което могат да сторят. Другото го виждаме ежедневно. Резултатът, е че Мафията убива
  • 23 ZZorro

    26 2 Отговор
    Абе Зеленчук от 10 години така ни помагаш ,че мамата ни разкатаваш.
  • 24 Пи пи

    4 14 Отговор
    БРАВО С ТЕБ СМЕ
  • 25 Божков

    19 2 Отговор
    Ти ли бе палячо?!
  • 26 Георги Илиев Митев

    5 0 Отговор
    Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти" и " градските мечти" значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията ,медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
  • 27 ТРОПЧО

    4 1 Отговор
    С КВО БЕ С ЛЪЖИ ЛИ ТО ТОВА ГО ПРАВИТЕ ОТ КАСТО СХЕ НА ВЛАСХ НИГОИ НЕ ВИ ВЯРВА С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМЕИ ИЗБОРИ И РАБОТИМ УСИЛЕНО ДА НЕ ДОПУСНЕМ ДА ОСТАНЕТЕ ПОВЕЧЕ НА ВЛАСТ АМА НИКОГА
  • 28 ТОДОР СТОЯНОВ

    10 1 Отговор
    ДО СЕГА КВО ДЪРЖА ВЕ, ТА НЕ ПОМОГНА НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН???МИКИ МАУС...ТОЙ СЯ ОНЯ СКУЛЕСТИЯ, ДЕТО ПИЕШЕ КАФЕ НЯКОГА В "НЮ ОТАНИ" ЩЕ ТИ СИПЕ ДА ЯДЕШ!!!
  • 29 Тъп ГЕРБаджия

    10 2 Отговор
    ”Великият диктатор” Бойко е истински ”Меценат” за българския гражданин...Той ще се ”погрижи” за нас и ще ни довърши окончателно...Да живей !!!
  • 30 Георги Илиев Митев

    5 1 Отговор
    Епиграма : Бойкоуспокояващи за нас са без пари. И виждам вече аз божествена глава (да кажа тук похвалните слова). Три папи по главата го галили и боговете нимба му благословили. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията ,медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2019).
  • 31 Боки чекам си визата

    6 1 Отговор
    Нали ше помагаш на всеки аз пари не искам в сащ ше си ги изработя с труд...киберсигурността у милицията да ме намери и да ми връчат визата в ръцете и ви освобождавам от присъствието си завинаги
  • 32 волен сидеров

    16 2 Отговор
    ха ха ха хо хо Майтапчия ,дали му вярва още някой
  • 33 Нинова

    5 7 Отговор
    Помогни си сам, че да ти помогне и Бойку. Са казали старите хора.
  • 34 До 13 Ауууйййй

    9 1 Отговор
    Аз гледах едно друго изследване на Бета Рисърч, че дават 100% на ГЕРБ и Борисов, които ще управляват до 2060 година!!! Тогава Бойчо ще е в мавзолей заедно с дъщерите си, като премиер ще е неговият пра-пра-пра внук. Народа ще е с чипове, в определени моменти ще се активират и цялото народонаселение в един миг ще излиза на улиците и ще го благославя, че е превърнато в биороботи. И всечки щастливи, леко усмихнати и силно озъбени. Ееееех, какво бъдеще ни чака, жалко, че няма да го доживеем!!!!
  • 35 зулус

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Бойко":

    Не си разбрал правилно...1000 лв за ковчег ще дават само на тези които умрат преди пенсия.
  • 36 изкуплението

    7 0 Отговор
    Помощ на всеки българин - оставката ти
    Възмездие за всеки българин - прокурорското ти разследване

    Това остана , това е единственото , това е истинското
  • 37 Активист на БСП

    10 1 Отговор
    Българоубиецът !!!
  • 38 глей си левскито

    7 1 Отговор
    Бацкууу,сега си собственик на футболен отбор бе , сега е моментът да се посветиш на него и да ни оставиш на мира ние да се оправяме , че след теб ще е трудно , ама много трудно , а с теб повече не може да продължава , не се издържа.
  • 39 Яверт

    7 1 Отговор
    За 10 години "помогна" достатъчно. Моля те спри да "помагаш"!
  • 40 БРЦК

    4 1 Отговор
    Бойко Борисов е син на Тодор Живков .Пълен селски хитрец и простак .Тодор създаде соц. Политика в БГ а самата с-ма .Централизирана планова икономика .СВОБОДА РАВЕНСТВО БРАТСТВО .Борисов е предател и трябва да си плати .
  • 41 hахах

    4 1 Отговор
    помогна здравата.видяхме го с очите си.на колекторче 75 милиона,на джам-стъкло-,на други закъсали мултимилонери.За цъ,рвулитте безлихвен кредит,но и него не може да ползва в над 70% от случайте. и на ресторантчетата помогна-нали си добра душа-да се "освестят" от огромните загуби,със гушене от 11 лева на всеки двадесет.
  • 42 гост

    3 0 Отговор
    най-голямата помощ за българите е да се махнеш.
  • 43 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не позна":

    Чак пък?!?! Недей така. Род и родина не са виновни за слабите политици. Тях ние си ги избираме. Вината е в нас че сме наивни и кълвем на обещания вместо да съдим по дела.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сотир

    1 0 Отговор
    Пак претендира за жълта фланелка.
    Силна икономика и изишъци.Завод до завод.
    И накрая пак заем от 10 милиарда.
    Лъжец.
  • 46 123

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Обещания големи но нищо не вършат освен да крадът след като ги изберете, а и са си направили закони политиците да не може да ги махнете от власт след като ги изберете .
  • 47 Нестава

    0 0 Отговор
    Нестава махаи се
  • 48 Кочат

    0 0 Отговор
    Дибел майтаидайба
  • 49 Баце

    0 0 Отговор
    Днес смятам да прехвърля-джиросам на Борисов кредита за апартамента и лизинга на колата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове