Last news in Fakti

13 Май, 2020 15:50 2 967 10

ВКС: ВСС лъже за информармация от САЩ за Миталов

  • вкс-
  • андон миталов-
  • всс

На 5 февруари тази година държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС) в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ

ВКС: ВСС лъже за информармация от САЩ за Миталов - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпространи позиция относно твърденията на представляващия ВСС за предадени данни за корупция на съдия Андон Миталов.

"По повод на изнесените вчера пред медии данни от представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) г-н Боян Магдалинчев, че от Държавния департамент на САЩ е пристигнала информация във връзка с твърдението за корупционно поведение на съдия Андон Миталов, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) заявява, че това не отговаря на истината, съобщават от ВКС и продължават:

Той категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства и счита за свой професионален дълг да запознае българското общество с фактите:

На 5 февруари тази година държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС) в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ поради негово участие в значителни корупционни дейности. На извънредно заседание на 06.02.2020 г. Съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая.

Отговорът на главния прокурор:

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо с вх. № PRB202004647877I/06.02.2020 г. с питане постъпвали ли са сигнали или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление и извършвани ли са в тази връзка проверки.

На 11.02.2020 г. е изпратено ново писмо до главния прокурор с вх. № PRB202004696439I/11.02.2020 г., с което председателят на ВКС напомня, че все още не е получил отговор на писмото от 06.02.2020 г.

След 40 дни, на 17.03.2020 г., главният прокурор отговаря, че във ВКП не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към момента няма данни същото лице да е привлечено към наказателна отговорност за извършено престъпление.

Отговорът на председателя на КПКОНПИ

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо до председателя на КПКОНПИ с вх. № ЦУ01-2225/06.02.2020 г. с искане за информация постъпвали ли са в комисията сигнали или жалби срещу Андон Миталов. Тъй като в продължение на пет дни не е получен отговор, на 11.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща ново писмо до КПКОНПИ, за да напомни за депозираното си на 06.02.2020 г. искане.

След повторното напомняне на 18.02.2020 г. председателят на КПКОНПИ изпраща отговор, в който не отговаря дали е имало или не е имало такава проверка на съдия Андон Миталов, а цитира разпоредбата на чл. 49 от ЗПКОНПИ, която забранявала да се разгласяват факти и данни по подадени сигнали.

Отговорът на главния инспектор на Инспектората към ВСС:

На 06.02.2020 г. председателят на ВКС изпраща писмо и до главния инспектор на Инспектората към ВСС, с което изисква информация дали има образувана проверка на Инспектората срещу съдия Андон Миталов. На 10.02.2020 г. главният инспектор отговаря, че на 04.11.2019 г. в Инспектората е постъпил сигнал от главния прокурор на Република България, заведен с вх. № 30593/04.11.2019 г. с искане до ИВСС да се произнесе по същество по правилността на съдебния акт по ч.н.д. № 4014/2019 г. по описа на СНС, с което е разрешено на обвиняемо лице да напусне страната. По постъпилия сигнал Инспекторатът е извършил проучване и е дал становище, че няма основание за образуване на проверка по случая, тъй като не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото. Инспекторатът също така потвърждава, че освен искането на главния прокурор до ИВСС да се произнесе по същество по правилността на цитирания съдебен акт, няма други сигнали по отношение на съдия Миталов.

Отговорът на Посолството на САЩ чрез МВнР на Република България:

След извънредното си заседание на 06.02.2020 г. Съдийската колегия на ВСС отправя искане чрез МВнР към американската страна да бъде предоставена информацията, с която разполага във връзка с твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

На 20.03.2020 г. председателят на ВКС е уведомен от ВСС за постъпило копие на паметна бележка относно среща, проведена на 13.03.2020 г. в гр. София, в МВнР, между представители на Министерството и Посолството на САЩ в България. В т. нар. писмо с гриф „поверително“ от МВнР, по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за „Свободна Европа“, само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    35 4 Отговор
    Миталов е поръчал Кенеди и папата.
  • 2 баба вуна

    68 5 Отговор
    САЩ яко се изложиха. Миталов бил най-корумпирания в България, понеже пуснал Малинов в Русия...поне да бяха извадили някакви доказателства, подкуп ли е взел какво ли...
  • 3 Townboy

    55 8 Отговор
    Ето явно доказателство що за стока са САЩ и как се бъркат във вътрешните работи на страните от целия свят. Като всяка империя в упадък стават злобни и агресивни в края на ерата им.

    Коментиран от #8

  • 4 ПЕНКО

    32 1 Отговор
    ДЕПАРТАМЕНТ - ДЕПАРТАМЕНТ ---МЕНТА -МЕНТА - МЕНТА - МЕНТ !!! -НО В БЪЛГАРИЯ "ВЪРВИШ" - ТИ ПРАВИТЕЛСТВЕН "ФЕТИШ " !!!!!!!!!!!
  • 5 Ахахахах

    26 2 Отговор
    Този Магдалинчев ми направи няколко пъти хипер неприятно впечатление, но особено показателно беше активността му по назначението на Главния прокурор. Въпросът ми е дали Магдалинчев лично познава Пеевски или връзката е чрез прокурора?! Въпросът ми е риторичен!

    Коментиран от #9

  • 6 Потрес

    28 0 Отговор
    България дали е страна от трерия свят или най-сетне ние данъкоплатците ще си назначиме управляващи, които са национално отговорни, честни и обвързани само с нашия народ! Всички предатели да си заминават по крайните квартали или в Барселона!
  • 7 Ди джей

    17 4 Отговор
    Да не стане като с клипа в съдебната палата?
  • 8 Коментатор

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    А случайно да забелязваш как Руската федерация се меси във вътрешните работи на други страни, особено някои от Източна Европа. Да не говорим за хакерски атаки, поръчани от РФ... или за братята нито дума по тези въпроси, а?...
  • 9 Коментатор

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ахахахах":

    Само да допълня. Без да съм навътре в темата, Магдалинчев прави впечатление на човек от статуквото, твърд противник на реформа в съдебната система. Без особени скрупули защитава конюктурни решения и възгледи, само и само да защити ядрото от съмишленици от ВСС, противници на реална реформа с съдебната власт, особено в прокуратурата.
  • 10 Репресиран от герб

    3 0 Отговор
    И кво стана накрая? Хамерите си чешат езиците а ние им лижем пръските от слюнките. Родоотстъпници продажни са герберите_комунисти и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове