Last news in Fakti

14 Май, 2020 18:01 2 001 23

НСИ: Нарастват доходите, но и разходите. Харчим по 460 лв. на месец за храна

  • доходи-
  • разходи-
  • проучване-
  • нси

Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода януари - март 2020 година с 12,7%

НСИ: Нарастват доходите, но и разходите. Харчим по 460 лв. на месец за храна - 1
Снимка: Shutterstock

Общите доходи на българските домакинства се увеличават на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. двойно повече, отколкото потребителските разходи, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода януари - март 2020 година с 12,7% спрямо същото тримесечие на 2019 г., достигайки 1712 лева, като в същото време общите разходи се увеличават с 5,9% до 1486 лева.

Най-висок относителен дял през първото тримесечие на годината имат доходите от работна заплата (58,5%), следвани от доходите от пенсии (27,7%) и тези от самостоятелна заетост (5,6%). Спрямо първото тримесечие на 2019 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 0,9 процентни пункта, делът на доходите от социални обезщетения и помощи - с 0,5 процентни пункта, докато делът на тези от пенсии, социални плащания и помощи намалява с 0,2 пункта, а от самостоятелна заетост - с 0,8 на сто.

В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват през първото тримесечие на годината до 1002 от 874 лева година по-рано (скок с цели 14,6%), доходите от пенсии се увеличават до 473 от 424 лева (повишение с 11,6%), тези от самостоятелна заетост остават без промяна на ниво от 96 лева, а доходите от социални обезщетения и помощи нараства от 35 на 50 лева (повишение с 42,2%).

В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода януари - март 2020 година с 5,9% спрямо година по-рано, достигайки 1486 лева.

Най-голям относителен дял през първото тримесечие заемат разходите за храна (31,0%), следвани от тези за жилище (17,4%), за данъци и социални осигуровки (14,7%) и за транспорт и съобщения (11,6%).

Относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки нараства с 0,8 процентни пункта спрямо първите три месеца на 2019 г., делът на разходите за здравеопазване - с 0,9 процентни пункта, а на разходите за данъци и социални осигуровки - с 0,7, докато относителният дял на разходите, свързани с жилището намалява с 0,8 процентни пункта.

Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 9,0% (от 423 на 461 лева), за алкохолни напитки и цигари - с 11,6% (до 65 от 59 лева), за облекло и обувки намаляват със 17,3% (до 35 от 42 лева), за здравеопазване се увеличават с 20,7% (до 102 от 84 лева година по-рано), а тези за жилище (за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се увеличават с 1,3% (от 255 на 258 лева). Увеличение с 1,0% има и при разходите за транспорт и съобщения (от 170 на 172 лева), докато разходите за свободно време, културен отдих и образование намаляват с 5,2% (до 47 от 49 лева), а за данъци и социални осигуровки се увеличават с 11,8% (от 196 на 219 лева).

Според НСИ през първото тримесечие на годината няма съществена промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството спрямо същия период на 2019 година, като известно увеличение е отчетено в потреблението на зеленчуци (от 10,9 на 11,9 кг), на яйца (от 37 на 39 броя), на плодове (от 11,1 на 11,7 кг) и на прясно мляко (от 4,1 на 4,4 кг). Намалява консумацията на хляб и тестени изделия от 21,0 на 20,5 килограма, като бе промяна остава потреблението на сирене, зрял фасул, картофи и захар.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    32 2 Отговор
    НСИ откровено се гаври с българина!
  • 2 ГРОБАРСКИ

    22 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ !
  • 3 АХ ти проста Овцъ

    8 7 Отговор
    Аз да не съм баба да харча 460лв за месец най малко 1500лв.само за храна !

    Коментиран от #9

  • 4 Съкратен поради кризата

    15 0 Отговор
    На мене Сачева каза че 180 лв ми стигат. Още не съм ги взел де ама надеждата умира последна.
  • 5 Дръвчо

    14 0 Отговор
    Тия от НСИ са правили проучване само в парламента с депутатите. Тия данни са нереални за целикупните лумпели и тулупи. А за мисирките да не говорим.
  • 6 Гражданин

    15 0 Отговор
    А бе вие какво знаете в България взимат по 3000€ минимална заплата затова в,, Бюрото по труда "предлагат работа за по 600-700 лв!
  • 7 Черна Врана

    7 0 Отговор
    Изглежда народа е ускотял заради високите заплати!
  • 8 Корона глад

    14 1 Отговор
    Вече 30години слушам колко добре живеем ,нищо че от 30г. сме с най ниски заплати и покупателна способност в Европа.Бях млад глупав вярвах че нещо може да се промени да живея без постоянно да мисля за оцеляването на семейството.Сега вече ми е късно да имигрират зада се установя в държава която поне малко мисли за хората от които събира данъци.Но всеки ден с все по малко свян карам децата учат здраво и един светъл ден да отидат на терминал 2

    Коментиран от #20

  • 9 Процесор Кучков

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "АХ ти проста Овцъ":

    Голяма келешче си
  • 10 Свинщина

    9 1 Отговор
    Харчим 460 на месец за храна, а даваме на пенсионерите 150 лева пенсия.
  • 11 До НСИ

    9 0 Отговор
    Не можете да смятате. Току що купих от пазара 3 домата, 3 краставици, 1 връзка чесън и 1 връзка лук. Платих 11 лева. Хайде сега смятайте.
  • 12 Що лъжат бе

    2 2 Отговор
    Аз толко харча като всяка вечер си поръчвам от Happy dostavka...
  • 13 Тост

    4 0 Отговор
    Е то с тия сметки излиза, че почти не се храниме... С толкова пари за храна примерно в Холандия ще изкараш месец и половина!В България обаче е друга картинката
  • 14 Valio

    7 2 Отговор
    До скоро не си бях правил точно сметката колко даваме за храна в къщи но след,като я направих излезе,че даваме средно по 50.00лв.на ден т.е.1500лв.на месец.Ние сме 3-членно семейство и детето е 8 клас.Така,че тия тъпаци които го изчисляват това е сигурно за лук и картофи.Преди 10г.се изкрваха много повече пари и сметките за храна,ток и др.разходи бяха по малки а сега обратното изкарват се много по малко пари а сметките за храна,ток и др.базнословно голями.Всичко това благодарение на тези некадърници,които ни управляват.
  • 15 АзАз

    2 1 Отговор
    Тези, или са напълно некомпетентни, или "проучванията" им са поръчкови. За съжаление в нашата мила родина и двете възможности са равновероятни...
    Работя и се движа в бизнес сферата и половината ми познати също. За щастие компанията, за която работя не ни намали заплатите, но дост други пуснаха служителите си на 4 часа и съответно 50% заплащане (като реално ги цедят отново да бачкат по 6 - 8). Голяма част от другите ми познати, които работят в сферата на услугите, или в дребния и среден бизнес са в неплатена отпуска/на борсата.
    Обяснете ми, как са успели тези идиоти от НСИ да натъкмят не само същите, ами дори, видите ли, по - високи доходи?!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 САМО ПИТАМ

    0 0 Отговор
    ЩО МИ СЕ СТРУВА , ЧЕ БОЙКО НЕ ХАРЧИ И СТОТИНКА ЗА ХРАНА ИЛИ МАЙ Е САМАТА ИСТИНА ?
  • 18 На кои граждани,

    0 0 Отговор
    Нарастват доходите? На служителите в бюджетната сфера и на тези, в манополните дружества ! То й пенсиите им! Ножицата, се разтваря! Нали знаеш, Борисов ?! Едни мизеруват, а други спестяват! И тези, които спестяват, не е според приноса им, в никакъв случай! Просто помощ, от приятел, от властта!
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Разходите растат по-бързо от приходите. Стандарта пада. Растем.
  • 20 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Корона глад":

    Да но токът ни е най евтин в цяла европа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ...

    1 0 Отговор
    Само да попитам за какви доходи става на въпрос?
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    460 лева само за храна са малко ПРЕУВЕЛИЧЕНИ !!! Това са 15 лева на ден ! Може да е вярно ако се храним на закусвалня всеки ден, обед и вечер с най скъпите ястия !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове