Last news in Fakti

14 Май, 2020 19:20 2 048 17

Елена Йончева поиска евросредства за медиите

  • елена йончева-
  • урсула фон дер лайен-
  • медии

Пътят напред не може да е Европа на две, три или двайсет и седем скорости, каза Йончева

Елена Йончева поиска евросредства за медиите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, настоя Европейската комисия да разработи специализиран фонд за подкрепа на независимата журналистика. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Йончева постави въпроса директно на Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК.

Темата беше повдигната в рамките на дебата в пленарна зала по разработването на План за възстановяване на ЕС от последиците от пандемията на коронавируса и предстоящите изменения в Многогодишната финансова рамка на Съюза.

Йончева призова фон дер Лайен Европейката комисия не само да осигури необходимите финансови средства за възстановяване на икономиката на ЕС, но и да гарантира, че тази финансова подкрепа ще бъде дадена по начин, който няма да доведе до задълбочаване на икономическите и социални различия между отделните държави-членки. „Слабите икономики не могат да се възстановят с бързината, с която ще го направят по-силните икономики в ЕС.

Пътят напред не може да е Европа на две, три или двайсет и седем скорости“, каза Йончева.

За да се гарантира справедливо разпределение на новите средства, Йончева поиска ЕК да осигури по-стриктен контрол върху крайните бенефициенти. „Залогът този път е много голям - от начина, по който ще се усвоят тези средства, ще зависи не само колко бързо ще се възстанови икономиката, но и каква Европа ще оставим на следващото поколение. Този път не можем да си позволим тези средства да отидат в ръцете на олигарси или други бизнес формирования, които се интересуват само от собственото си благополучие и нямат никаква добавена стойност за истинската икономика и обикновените европейски граждани“, коментира Йончева.

Именно в контекста на мониторинга върху тези средства Йончева постави отново въпроса за създаването на специален фонд за финансиране на независима журналистика.

„Медиите трябва да се разглеждат като ключов сектор в процеса на възстановяване - независимата журналистика е основен стълб на правовата държава, а ако няма правова държава, не може да очакваме справедливо и ефективно разпределение на жизнено необходимата за бизнеса и гражданите финансова помощ, която в момента се предоставя от Брюксел. За да се стимулира качествената и независима журналистика, трябва да има достатъчно средства, които да намалят зависимостта на медиите от спорни икономически и политически интереси“.

Елена Йончева, заедно с група други евродепутати от различни политически семейства, изпратиха още през м. април т.г писмо до Европейската комисия, настоявайки спешно да се заделят средства за медиите и да се подпомогне независимата журналистика. В отговор на тази инициатива еврокомисарят по вътрешния пазар, Тиери Бретон, се ангажира ЕК да започне пилотни проекти за финансиране на медиите. Целта на евродепутатите обаче е да се осигури по-структурирана и по-систематична възможност за финансиране на независимата журналистика.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хйджц

    9 3 Отговор
    Сега ще плащат на мисирките.
  • 2 JEFF

    12 2 Отговор
    Няма независими медии.
  • 3 Тези в Бюрюксел

    15 2 Отговор
    Живеят и никаква работа не вършат .
  • 4 user

    8 1 Отговор
    Държавната цензура е "основен стълб на правовата държава", а не независимата журналистика. Доказано е, че т.н. независима журналистика става зависима правопропорционално на отдалечаването и от държавата.
  • 5 Член на ЦК

    15 3 Отговор
    Още ли я има баба Яга ?
  • 6 123456789

    11 1 Отговор
    Невинна душа!
  • 7 Другия с коня

    15 3 Отговор
    Ха...червената мишка изпълзяла от дупката си.Къде беше два месеца Червената депутатка,когато Народа и Нейните избиратели се бориха с Вируса....
  • 8 Миризми на жена?

    5 2 Отговор
    Не мириз на пари и всичкото наглец, на балатума.
  • 9 Лили

    8 3 Отговор
    Тя поиска ???? И те се засмяха .
  • 10 Мая

    8 2 Отговор
    Тая бабка издържа мъжа си , а той гледа детето. Как няма да лае в парламента .
  • 11 Ким

    6 2 Отговор
    Да спасява телевизията на сланинова
  • 12 БРАВО БРАВО

    8 2 Отговор
    БРАВО НА ЕЛЕНА , ЗАГРИЖИЛА СЕ Е ЗА НАРОДА ОТ КОЙТО СМУЧЕ ОГРОМНАТА СИ ЗАПЛАТА !
  • 13 Калчо Калчев

    6 3 Отговор
    Милиончева да си отвори офшорната сметка и да започне да раздава на медиите и бСП троловете ,че много са огладнели. Спонсорството за сега е в рубли ,които доста се обезцениха в последно време.
  • 14 9800€ ЗАПЛАТА ЕВРОДЕПУТАТ

    3 0 Отговор
    НАЯЛА СЕ ВЪШКА ИЗЛЯЗЛА НАЧЕЛО,ЗАЩО ВСИЧКИ БГ ДЕПУТАТИ ГЛАСУВАТ ЗА ДЖЕНДЪРИТЕ И ПРОТИВ КЬОВЕШИ
  • 15 Поиска Евро средства а

    2 0 Отговор
    Кога ЕС каже БАСТА , какво правим ?
  • 16 Разтвори си мило Ленче ногата .....

    3 0 Отговор
    Че да да видиш Ченче. Юнака .
  • 17 гост

    0 1 Отговор
    Няма независима журналистика в България .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове