Last news in Fakti

15 Май, 2020 17:12 1 549 6

Сачева: Проект „Родители в заетост“ се подновява

  • деница сачева-
  • родители-
  • 60/40

Среднодневният брой на регистрираните безработни в периода на началото на кризата скачаше с бурни темпове, имаше и ден с 9000 регистрирани, но към момента , в резултат на мерките, се задържа ръстът

Сачева: Проект „Родители в заетост“ се подновява - 1
Снимка: БГНЕС

Общият брой на потребителите на социални услуги в домовете за стари хора, хора с увреждания и домове за деца и млади хора е 16 750, 10850 е персоналът, а до този момент имаме заразени с коронавирус 52 души и 44 души персонал. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от бТВ.

„Предприети са всички мерки тези хора да бъдат изолирани и да направим така, че да има всички възможни мерки за превенция за останалите“, заяви Сачева.

По думите ѝ единствено Видин е със силна концентрация на болни хора в домовете за възрастни, но има и области, в които няма нито един заразен.

„В 240 общини 42 000 души ползват услугата Социален патронаж. Отпуснати са целеви средства за диагностика и лечение на 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки – те са получили болнично лечение.

Над 30 000 души получават топъл обяд, като ще стартира и вторият етап от програмата за раздаване на хранителни продукти“, обобщи Деница Сачева.

Тя посочи, че предстои в следващите дни да се отпусне нов транш от 800 000 лева за Червения кръст, които отново да се използват за храни на нуждаещи се хора. Те ще се раздават с помощта на службите за социално подпомагане.

Получено е и дарение от БАН от 35 000 лв. за таблети за децата от институциите.

Продължава и мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск за гледане на дете – получени са 3 750 заявления. Още 30 дни ще се признават за трудов и осигурителен стаж в такива ситуации, припомни социалният министър. Тя съобщи, че има готовност еднократната помощ от 375 лева да се предоставя до края на годината за родителите в неплатен отпуск.

Проект „Родители в заетост“ се подновява – по него се осигуряват детегледачки при връщане на родител на работа, съобщи Деница Сачева. Всички, които искат да се възползват от проекта трябва да се обърнат към бюрата по труда.

Още преди 13 март, когато в страната беше обявено извънредно положение, броят на безработни е бил 201 000. Към днешна дата безработните са 377 000 души, уточни министърът на труда и социалната политика.

Среднодневният брой на регистрираните безработни в периода на началото на кризата скачаше с бурни темпове, имаше и ден с 9000 регистрирани, но към момента , в резултат на мерките, се задържа ръстът на регистрация на безработни и за 13 май данните сочат, че общо 1538 са се регистрирали, като 833 от тях са заявили, че се регистрират поради кризата с коронавируса, каза министър Сачева.

Тя отбеляза, че по Мярката „60 на 40“ все още се събират заявления. „Рано е да се правят изводи за успеха на мярката – ще стане ясно към 1 юли“, уточни Сачева. Министърът съобщи, че след това мярката ще продължи да действа, но по нов начин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    3 0 Отговор
    Сутринта в 7 часа имаше 20 души пред бюрото по труда.
  • 3 гост

    3 1 Отговор
    Тази много лъже. Много. Нагло и арогантно.

    Коментиран от #6

  • 4 тая

    2 1 Отговор
    с голямата гробарска дупара да си ходи....
  • 5 Дедо Пенс

    0 0 Отговор
    Тая гроздовата женица с какво ли е заслужила да е министър?!
  • 6 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Те магистралките са си такива по природа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове