Last news in Fakti

18 Май, 2020 10:12 4 437 32

Започна ремонтът на тръбата, изпускаща фекалии във Варненското езеро

  • варненско езеро-
  • фекални води-
  • фекалии

Поправката на тръбопровода ще продължи през следващите три месеца

Започна ремонтът на тръбата, изпускаща фекалии във Варненското езеро - 1
Снимка: Shutterstock

Започнал е ремонтът на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро. Аварията е станала преди месеци. Както вече ФАКТИ съобщи, случаят се проверява от Окръжната прокуратура във Варна.

Цитирани от БНТ, специалисти твърдят, че на ден тръбопроводът изхвърля между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води. Спуканата подводна тръба свързва и отвежда отпадъчните води на район "Аспарухово" към пречиствателната станция. Аварията е станала преди няколко месеца и е установена със специализирана подводна техника, защото тръбата се намира на дъното на Варненското езеро.

Зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов обясни пред националната телевизия, че ремонтът се е забавил, защото е трябвало да се изяснят договорените условия между Министерството на околната среда и водите и фирмата-изпълнител за изпълнения строеж през 2011 г. След това било направено писмено уведомление и покана до фирмата-изпълнител, за да дойде и да се запознае с проблема намясто. Според зам.-кмета те са получили кореспонденцията, но не са реагирали.

"Ние изчакахме определения срок, докато приключи гаранцията, която беше през декември месец и оттогава започнахме активни действия по пълно обследване на възникналия проблем, водолазни огледи, огледи със специализирана техника, направата на инвестиционен проект за възобновяване на тръбата", оправдава се зам.-кметът инж. Иванов.

"Един от негативните ефекти или последствия от това, което причинява тръбата, е цъфтеж на фитопланктона, прекомерна продукция на фитопланктона. За съжаление тя не може да бъде изконсумирана от следващите звена в хранителната верига, голяма част от нея пада на дъното, там гние и предизвиква мор на дънните организми. Това е един от най-често срещаните негативни последствия за екосистемата от цъфтежа на фитопланктона. Зачестилите изследвания в момента във връзка с пандемията на коронавирус и установените от редица чуждестранни изследователи факти, че коронавирусът запазва виталността си точно в такива битово-фекални води. За съжаление, досега такива изследвания нито в тези води, нито където и да било във водите на Черно море, няма", поясни пред БНТ за последствията директорът на Института по океанология Снежана Мончева.

По договор ремонтът на тръбопровода ще продължи през следващите три месеца. Сумата, която ще се вложи в него, е 1 300 000 лв., отпуснати от регионалното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 минимум

    9 2 Отговор
    20-25 млн лв
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ами

    21 0 Отговор
    Ще я правят по-голяма. А, ако краят и стърчи над езерото, ще се превърне в атракция за туристите.

    Коментиран от #15

  • 6 Льольо

    35 1 Отговор
    От август миналата година бълва л. айна и сега почват ремонта. Е, супер. Сега може ли да се къпем в морето? Някой кмет няма ли да си подаде оставка

    Коментиран от #21

  • 7 Гост

    20 0 Отговор
    Блазе им на водолазите.
  • 8 Е-е-е и замириса на..

    34 2 Отговор
    От както са ГЕРБ на власт сме потънали във фекалии. Ходих в Румъния миналата година и там всичко изглежда, като в западна Европа. Ремонтирани стари сгради, много нови, здрави пътища и пешеходни, а тук всичко се руши.
  • 9 Хх77

    19 1 Отговор
    Мм супер ще е на черноморието тази година
  • 10 .........

    15 0 Отговор
    Варненци пак деыекираха... постоянни фекалии.. после ходят да плуват.
  • 11 Пунчо

    24 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ние изчакахме определения срок, докато приключи гаранцията, която беше през декември месец и оттогава започнахме активни действия...
    Изключително мъдри държавнически действия! Хвала на общинарите!

    Коментиран от #20

  • 12 кои кога как

    13 0 Отговор
    А делото за виновните за кога е насрочено ? Кои за защитниците адвокати ? При зактити ВРАТА или ПРОЗОРЕЦ ще се гледа ? Не изпускайте новината да изтече, вече ви наблюдават от космоса ! Всички сателити само вас дават, само НОВА не смее ?
  • 13 Гост

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Аварията е станала преди месеци." Нямам думи просто! Месеци наред бездействие! Не Ви ли е срам, господа Управляващи на този прекрасен град Варна?! Не, че тук, в София или където и да е другаде в милата ни Татковина, е по-различно...
  • 14 .........

    5 0 Отговор
    Случайно ли една новина по надолу има рецепта за пилешки кьсчета с лук на тиган??
  • 15 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "ами":

    ФЕКАЛЕНО МИРИЗЛИВ ФОНТАН В СРЕДАТА НА ЕЗЕРОТО С ОСВЕТЛЕНИЕ И МУЗИКА. НОВАТА АТРАКЦИЯ НА ВАРНА. ФЕКАЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ ЯКО В ЧЕРНО МОРЕ ЗАВИВА ПО ПЛАЖА АСПАРУХОВО КЪМ БЯЛА И ОБЗОР. КМЕТА ОТ ГЕРБ Е ЗНАЕЛ ОЩЕ ОТ АВГУСТ 2019 ГОД. КАКВО БЕЗХАБЕРИЕ, КАКВИ ЛЪЖЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ. СТИГНА СЕ ДО САТЕЛИТНИ СНИМКИ ЗА ДА ПОКАЖАТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. АЙДЕ ТУРИСТИТЕ ИДВАЙТЕ НА ФЕКАЛНИ БАНИ!
  • 16 басейна

    13 0 Отговор
    Требе водата да се отклони с подходящите тръби и др.средства и да се направи басеин на жълтите павета.. така в летните жеги работещите наоколо, ще могат да ползват хладните води и да съберат малко кафяво-жълтеникъв тен!

    Коментиран от #18

  • 17 Гаранция

    16 0 Отговор
    Много интересен факт, че са изчакали да изтече гаранцията и много кубици фекалии, за да може да не в за сметка на фирмата платила на баце, а да се усвоят едни държавни пари.

    Тия вече дори и не се крият.
  • 18 а не бе

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "басейна":

    Да я "захъбят" в тръбите на Баце. Тъй и тъй, няма да се ползват. Поне да има нещо да "цопурка" вътре.
  • 19 Баце ви Боко пастира

    8 2 Отговор
    Щом акат значи ядат,а щом ядат значи имат пари!Ми кажете едно благодаря!
  • 20 Е,иначе как ще намажат общинските

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пунчо":

    корумпета,ако задължат фирмата да си оправи дефекта в гаранционния срок.Друго си е като има нова обществена поръчка.

    Коментиран от #22

  • 21 Както се изказва инженерът

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Льольо":

    ...ИЗЧАКВАЛИ СА ДА МИНЕ ГАРАНЦИЯТА ПО ДОГОВОРА!!!!!!!! АЗ ЛИ СЪМ ЛУД, ЧЕ ТОВА МИ МИРИШЕ ЗА ППОКУРОР???,?
  • 22 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Е,иначе как ще намажат общинските":

    ТАКА НАМАЗВАТ ОБЩИНАРИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛ ХИДРОСТРОЙ.този ремонт, който в момента се изчислява на милион и триста хиляди лева - такава сума е поискана от министерството на регионалното развитие и благоустройството - може да бъде компрометиран, тъй като предстои проект за удълбочаване на канала, за 350 милиона лева Корабите, според Златев, след това удълбочаване ще газят 13.5 метра. Което остава въпроса със сегашното разположение на тръбата открит. СЕГА ЕДНИ МИЛИОНИ ПОСЛЕ ПРИ УДЪЛБОЧАВАНЕТО НА КАНАЛА ПАК ЕДНИ МИЛИОНИ.
  • 23 радев

    8 0 Отговор
    И искате да дойдат туристи?
  • 24 Плажувайте на Южното

    7 0 Отговор
    Варна е помиярски град и с години там се къпят в лайна Нищо не може да се направи защото Северното Черноморие е депо от фекалните води на Дунав от цяла Европа

    Коментиран от #26

  • 25 ИНФЕКЦИОНИСТА

    8 0 Отговор
    ТИЯ ФЕКАЛИИ ОТ АВГУСТ ДО СЕГА СА ОБЛИВАЛИ ЯКО ПЛАЖОВЕТЕ ОТ ВАРНА ДО АРУТИНО И ТУРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ. ТЕЧЕНИЕТО Е ОТ СЕВЕР НА ЮГ. МАЛЕ ЦЯЛОТО НИ КРАЙБРЕЖИЕ ОТ ВАРНА НА ЮГ Е ФЕКАЛЕН ЛЕШ. ПРАВИЛНО Е ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРА ВОДАТА И ПЛАЖОВЕТЕ С ХЛОРНА ВАР, ЕЖЕДНЕВНО СУТРИН И ВЕЧЕР.
  • 26 ИНФЕКЦИОНИСТА

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Плажувайте на Южното":

    ПЛАЖУВАЙТЕ ТАМ ВАНЕНСКИТЕ ФЕКАЛИИ СА РАЗРЕДЕНИ 1:10 АМА ПАК СИ ГИ ИМА. ЕДИН БАЦИЛ ДА ГЛЪТНЕШ И АЙДЕ В ИНФЕКЦИОЗНОТО. ГАРАНТИРАНО ОТ ПОРТНИХ И ГЕРБ.
  • 27 Публикувано във факти.бг:

    7 0 Отговор
    "Ние изчакахме определения срок, докато приключи гаранцията........ами защо чакахте бе аланкооулу, за да плати държавата а не виновните
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    3 0 Отговор
    Да го изкарват над езерото да бълва яко айна на високо. Голяма атракция. Пеещият фонтан на Варна. Едно вереме имаше светлинно шоу, сега спокойно могат да ударят всичи в земята с шоу на смрадта и заразата.
  • 30 С екстри

    1 0 Отговор
    Заповядайте на море у нас.
  • 31 сгур

    1 0 Отговор
    Ангелкова ли ще далдисва или оня с потника?
  • 32 Дяков

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цитирани от БНТ, специалисти твърдят, че на ден тръбопроводът изхвърля между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води.
    ...дане би да са между 6000 и 8000 кубика ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове