18 Май, 2020 14:51 4 083 16

Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта

  • георги кадиев-
  • ддс-
  • хазарт-
  • васил божков

Сбор на популизъм и лобизъм е темата за намаляване на ДДС, заяви той

Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

"Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България и Дания са страните с равна ставка на ДДС. Ако има нещо хубаво в данъчната система освен ниските данъци - това е и справедливостта заради равната ставка на ДДС". Това каза пред БНР бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дори финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, това "кашата" с ДДС ще е формалната причина, а истинската ще е загубените 700 млн. лв. в хазарта, "които са категорична отговорност на авторите на законопроекта - Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ и на човека, който е трябвало да контролира Комисията по хазарта, Владислав Горанов".

По думите му странно е, че обявяването за намаляване на ставката на ДДС дойде след среща на премиера с ресторантьорите, а в същото време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според него логично би било те да предложат, след като те са поели ангажимента:

"Законопроектът на ГЕРБ е подписан няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от ВМРО и НФСБ. Няма го подписа на Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС, няма го подписа и на Владислав Горанов - като вносител от МС, няма го подписа и на Бойко Борисов. Оказва се, че след като с лошо законодателство изтърваха 700 хил. лева в хазарта, сега изведнъж станаха много принципни и вече не са съгласни с намаляването на ставката на ДДС, само че го казват със знаци, а не директно".

В предаването "12+3" Кадиев коментира, че "отвори ли се вратата" за промяна на ДДС веднъж - всички се втурват през нея. "Втори проблем е, че появяват спорове кои стоки да са обложени с по-ниска ставка. А и се създава възможност всеки да тълкува закона така, както му е удобно на него", добави финансистът и даде пример с предложението на ДПС за намаляване на ставката на ДДС за храните за деца до 3 години и каза, че дете на тази възраст може да яде и пържола, а това означава ли, че и тя ще е с по-ниска ставка, риторично попита той.

Според Кадиев мярката за намалено ДДС ще наруши много баланси в данъчната система и ще създаде много възможности за данъчни измами.

Бившият зам.-министър на финансите в правителството на "тройната коалиция" не допусна с идеята за намалена ставка на ДДС да се поставя началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2021-ва, а заподозря страх и паника в управляващите, че ресторантьорите могат да излязат на протести.

Георги Кадиев посочи, че управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но "неофициално ни управлява ДПС".

Той беше категоричен, че най-добрият вариант за излизане от създадената от правителството "каша" е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за намаляване на ставката на ДДС, защото "оттук нататък ще има само проблеми - постоянни данъчни ревизии и актове на НАП срещу търговци и обратни искания от търговци срещу НАП".

По думите на Кадиев Борисов не реагира на темата "Божков-Горанов" (Васил Божков - Владислав Горанов), защото знае, че следващият е той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОРАНОВ

    17 1 Отговор
    БРЕМЕНЕН СЪМ ОТ ВАСКО И ИЗЛИЗАМ В БОЛНИЧНИ..
  • 2 Избора

    19 1 Отговор
    му за повод за оставка е огромен ! Също така и за ареста му !
  • 3 чиракът на пицаря

    17 2 Отговор
    Той трябваше да я дава още с апартамента, а и преди това със зверския заем от 16 млрд с палава лихва, дето зароби неродените ви деца.
  • 4 опорна точка

    2 18 Отговор
    Но за сметка на това Путин ако изтърве властта в Кремъл ще е заради мизерията в която живее руския народ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дебилист финансист

    14 0 Отговор
    Очевидно незнанието в МФ е солидно оправдание за всяки гаф. Министърът на финансите не знаел за действията на комисията по хазарта, не знаел какво се твори в Банката за развитие, не знаел кво става с Нап и неговата ИТ сигурност, не знае кво става в дф Земеделие с парите за къщи за госи и т.н.
    Незнанието е опасно ... особено в сферата на финансите. Май скоро ще се разбере това.
  • 8 опорна точка

    1 13 Отговор
    А един евентуален импийчмънт, хипотетично, Румен пиота ако освободи президентството , по какви причини би се случило?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 препис

    9 0 Отговор
    Горанов отдавна трябваше да подаде оставка! Още като се изказа негативно за осъвременяването на пенсии и заплати. В Англия берач на ягоди ще вземе около 5000 лева заплата. В България работещ ще вземе от 1000 до 1400 лева,главен счетоводител е с 2300-2400 лева,цитирам сайта" ЗАПЛАТА"! Учи мама,за да сполучиш! ТА....ГОРАНОВ ЗА КАКВО НИ Е,КАТО ПАРИ НЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ ДАВАТ И ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ, И ТАКА ОБЕЗТОЧВА,ОБЕЗЛЮДЯВА РОДИНАТА МИ?!
  • 11 Чочо

    2 6 Отговор
    Голям популист си Кадиев, нали подкрепяше Иванчева, защо се скри в миша дупка? Там мирише много и никак не е в полза на властта!
  • 12 Next

    10 0 Отговор
    Кратунчо за тия 3 мандата, бая министри смени. Всички некадърни само той безгрешен, а?
  • 13 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ,,ОТВОРИ ЛИ СЕ ВРАТАТА....,, СЪС СИЛЕН ШУТ ВЛИЗАТ СИЛНИТЕ!!!!!!!Другите бършат калта останала на прага!!!!!!/правило на пазарната неолиберална икономика/ и пазарен фундаментализъм
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 впрс

    0 0 Отговор
    Горанов няма да подаде оставка. Кадиев напразно се хаби да разсъждава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове