Last news in Fakti

18 Май, 2020 18:48 10 736 53

Горанов: Държавната петролна компания ще отвори данъчните складове за всички търговци

  • владислав горанов-
  • държавна петролна компания-
  • държавни бензиностанции

Идеята за организиране на съхраняване на държавни резерви и работата със създадените от държавата вместимости за горива ще бъде прехвърлено като отговорност на предприятие на Държавна петролна компания

Горанов: Държавната петролна компания ще отвори данъчните складове за всички търговци - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Със създаването на петролна компания държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС за промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Идеята за организиране на съхраняване на държавни резерви и работата със създадените от държавата вместимости за горива ще бъде прехвърлено като отговорност на предприятие на Държавна петролна компания, обясни той.

"По статистика в 91% от всички данъчни складове, които дават възможност за достъп до търговия на дребно чрез съхранение на горива в режим отложено плащане на акциз, са собственост само на 6 оператора, като един от тях притежава над 70% от съвместимостите на данъчните складове, поясни финансовият министър.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство, съобщи Горанов.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, добави финансовият министър.

В рамките на три месеца базите на Държавния резерв могат да станат данъчни складове и да стане възможно използването им от всички търговци на горива, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той беше категоричен, че именно достъпът до данъчните складове е основният проблем, който ще бъде решен с новия закон.

Финансовият министър добави, че дейността на Държавната петролна компания по отношение на управлението на задължителните резерви ще остане от бюджета, докато търговията и новите държавни бензиностанции ще се издържат на пазарен принцип.

От думите му стана ясно, че при нужда от още хранилища ще се изградят такива. „Това би довело не само до гарантиране на услугата, но и до привличане на нови инвеститори. Изграждането на данъчни складове ще даде възможност на всички субекти в сектора да имат една по-конкурентна среда“, заяви икономическият министър Емил Караниколов. Той добави, че вече има и покана за членство в една от асоциациите на търговците на горива и това е доказателство, че останалите играчи не се страхуват от промените.

Държавата ще влезе там, където е необходимо, подчерта Горанов. „Вероятно либералният модел в периода на криза трябва да бъде разглеждан с подозрение – забележете цената на маските и на дезинфектантите как се движи по време на криза, как 50 ст. разлика се явява при горивата“, коментира финансовият министър.

Той отбеляза, че има и в момента сфери, в които държавата е и производител, и регулатор, като енергетиката е една от тях. И нападна директно „Лукойл“: „Нормално ли е да имате производител, лицензиран складодържател и собственик на огромна верига бензиностанции и всичко това да е едно – не го забранява законът, но кое е по-рисковото по отношение на пазара (в сравнение с предлаганата нова държавна структура – б.р.)?“.

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

Ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

Първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    51 3 Отговор
    ГЕРБ си измислиха нова легална касичка.Раята да не си въобразява ,че за нея ползите ще са големи.Напротив те ще диктуват високите цени в бъдещия картел.

    Коментиран от #23

  • 2 Рошко

    36 3 Отговор
    И ще.напълни още повече вашите джобове., и само да попитам, по селата ли ще ги изграждате
  • 3 да да да

    27 3 Отговор
    Май Бати Вальо отвръща на Лукойл
    Ебаси държавата

    Коментиран от #47

  • 4 нож в гърба

    26 4 Отговор
    А Вальо З., уж беше от най-големите приЕтели на Вожда Б !?!? Всички останали, които си мислят, че Вожда им е приятел да си правят изводите ? Казал си го е "сам, като куче"

    Коментиран от #53

  • 5 Защо

    29 2 Отговор
    не си стягаш багажа за ареста , а плещиш простотия след простотия ?
  • 6 München

    15 2 Отговор
    Защо не си самосезирал Специализирания съд още?
  • 7 песимист

    29 2 Отговор
    Борисов и компания нищо не правят без собствена полза. Българина пак ще стане спонсор на милиардите на Боко. Пак ни хвълят шарени пилета в очите!
  • 8 1333

    23 4 Отговор
    На още един взимат бизнеса , явно в хазната няма парички
  • 9 Бухалка с бяла якичка

    23 3 Отговор
    Струва ми се, че след Божков ще гърми друг бизнесмен, който не се е отчел кеш на ББ и Пеюффски. Т.е. ще му одържавят бизнеса, като лотарията на Божков.
  • 10 Ташун Касапа

    20 2 Отговор
    Руснаците гепиха Валко Златев да гепи и го натириха и сега този класически мушморок им играе контра и дава глупави съвети в лагера на Тиквата.
    Интересно тия как му се връзват.

    Коментиран от #16

  • 11 ?????

    24 1 Отговор
    Е нали доскоро имаше държавна нафта ПЕТРОЛ,източиха го и,го приватизираха на безценица
  • 12 Нов грабеж

    14 1 Отговор
    Паразитиращите чиновници народиха много некадърна челяд и сега държавата трябва да им създаде работни места с възможност за големи кражби
  • 13 ФАКТ

    28 1 Отговор
    Подариха всички държавни компании на разни мафиоти.Сега пак държавна ще правят !?! После ще я купи без пари поредния айдук и те така.Мъката българска няма край !
  • 14 Един шофьор

    15 1 Отговор
    И наши фирми ще строят бензиностанциите и от там ще има процент и ох баня ох кеф.
  • 15 ZZorro

    23 2 Отговор
    Тази компания се нарича Държавна проформа защото бъдете сигурни че техните бензиностанции изобщо няма да са вързани към НАП.Нали се сещате къде ще отиват директно печалбите.Това е последната врътка която е родила мозъка на Шиши Дубайското.
  • 16 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ташун Касапа":

    другари , почти рода.....

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шекспир

    12 1 Отговор
    Идеята е добра но е неосъществима в България.Просто правят фирма за пълнене на черни каси.Държавата има интерес от скъпи горива защото прибира повече ДДС.Чудно защо Маргинала се отказва от него
  • 19 Шиши

    12 1 Отговор
    Искам петролна компания, държавата ми я приготвя, след това доброто мое детенце Горанчо обявява че държавата е лош стопанин, приватизираме я, а другото мое сладко детенце с каскетчето не се интересува от сделката защото е много заето да бори битовата престъпност.
  • 20 Нищо ново!

    12 1 Отговор
    Една фирма най-лесно се краде като е държавна. Това Путин го разбра много отдавна. Нищо не могат да измислят нашите крадци остава им само да копират руския модел...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Целта е елиминиране

    11 0 Отговор
    На конкуренцията и после Доган става собственик...

    МОНОПОЛ е целта!

    Коментиран от #25

  • 23 🤔......

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуффф":

    Хич не си наясно братчед за ко иде реч!
  • 24 Да ама не

    7 0 Отговор
    Това е да отклонят вниманието.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    6 0 Отговор
    Това е безумие!!!!

    Коментиран от #28

  • 27 🤔......

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Да ама не":

    Да отклонят вниманието от лунното затъмнение и физическата активност на луната! Ти луд ли си?
  • 28 🤔......

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Напротив начин да се разправят с лукойл! Които умишлено държат високи цени!

    Коментиран от #31

  • 29 Кински

    14 1 Отговор
    C държавни пари верига .и след година приватизация.схемата е ясна
  • 30 1234578

    4 2 Отговор
    Не ми говорете за пазарни принципи при цените на горивата. Руснаците и саудитците гледат в тавана и решават дали днес цената ще около $70 долара за барел или около $35 за барел. А пък "нашата" съветска рафинерия, решава дали днес на едро ще намали цената с 0,02 лева, а утре ще я увеличи с 0,20 лева.
  • 31 Шекспир

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "🤔......":

    Как ще се разправят Лукойл.Завода е техен.Всички знаем че те умишлено продават скъпо но това едва ли е начин.Най много руснаците да го гръмнат преди да си заминат и ние да останем и без рафинерия

    Коментиран от #33

  • 32 АА1

    3 3 Отговор
    Един ще е губещият-Марешки.

    Коментиран от #41

  • 33 🤔......

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Шекспир":

    Ще се справят има рефинерия и в Румъния! А лукойл трябва да играе по нашите правила! Ако ли не да си ходи!
  • 34 Дръвчо

    5 1 Отговор
    Не разбирам от търговия на горива но ми намирисва на корупция и кражба на държавния резерв. Както и на много поръчки за изграждане на бензиностанции, които не са необходими за и без това преситения пазар на горива.
  • 35 РЪМПЕЗИ

    8 2 Отговор
    ГОРАНОВ, ТИ НАИСТИНА СИ ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ КЛИЕНТИ, ЗАЕДНО С БАРЦЕЛОНСКИ НА Д-Р МИХАЙЛОВ...

    Коментиран от #39

  • 36 Реми

    9 2 Отговор
    Този не се ли срамува поне малко, само у нас има толкова безкруполни хора. Скрий се и подай оставка, ако си мъж

    Коментиран от #45

  • 37 Меркел

    4 0 Отговор
    Ааааа,със ел.количките Ко стана....?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 🤔......

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "РЪМПЕЗИ":

    Тихо куче седни! Тролче ще ти пръсна блуските!
  • 40 Баси

    2 0 Отговор
    Как никой до сега не се е сетил да реализира тази гениална идея. Мероприятието мн ми прилича на да разлаем кучетата та да отвлечем вниманието. Щото вятърът от оае може да премине в ураган и след него нема да са останали мн владита, тикви, каскети и тн сбирщайн.
  • 41 Най вероятно Удрят магарешки

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "АА1":

    Където има негов обект наоколо другите са мъртви.Шел ша търпи ли тва ами ОМВ Газпром Лукойл.......ща го оставят аспирини да продава докато и тях не му ги заемат.Трябва да остане само има фирма отговаряща за всичко.
    .
  • 42 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    ти що не си в затвора бе
  • 43 Кински

    0 0 Отговор
    Петрол АД не беше ли държавна .после кво стана?
  • 44 Не е вярно това което си мислите

    0 0 Отговор
    Истината е че ще направят горивата по евтини от сегашните за да има последно нещо за което да се хване бацето и да бетонира още 4 години власт
  • 45 един шофьор

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Реми":

    Да ама Бокича не дава само когато каже той тогава.Те с извинение без негово разрешение не могат и да пръднат.
  • 46 Тома Неверни

    0 0 Отговор
    Компанията, която се предполага, че ще продава петрол, вече е сключила договор за реклама със Спортния тотализатори хазарта за 500 000 000 милиона за 5 години, половината от сумата предварително, за да може да се купят бензиностанцийте , това е като изнунудения от Борисов ,Божков договор, 1 към 1 , мандата си тече и няма време, пари нема действайте.
    ,в следващия мандат ,не се знае кой кой ще е.
  • 47 Тома Неверни

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да да да":

    Бате Вальо беше, сега е Руснак ,от там и натиска с държавните бензиностанции.
    СЦЕНАРИЯ Е ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО" НЕФТОХИМ".
    Това е многостепенна ракета,първо заплахата, после уплахата, след това утехата, че всичко може да се управи ,ако...?
    След един месец ,ще бъдем на точката" кво праим сега"...?
    Ще приберат Лукойл, ще ги осъдят в Старсбург и България ще плаща 5-6 милиарда на Руснаците, и от двете страни има само печелещи, Губещи сме ние Българите, които ще плащаме за тарикатските истории на Борисовото Правителство.
    През цялолото това време ,ние ще изгубим още 5-6 милиарда от
    проблеми с доставките.
  • 48 ГОРАНОВ В ЗАТВОРА

    0 0 Отговор
    В ИТАЛИЯ вceки eдин рaбoтник или eднoличнa фирмa щe пoлучи зa мeceц aприл 600 eврo, a зa мaй - мeжду 800 и 1000 eврo. Мaлкият и cрeдeн бизнec щe бъдe пoдпoмoгнaт c нaд 16 милиaрдa eврo. Нaд 3 милиaрдa щe ce инвecтирaт в здрaвeoпaзвaнeтo и зa приeмaнe нa бoлничeн пeрcoнaл, кaктo и зa oбcлужвaнeтo нa пaциeнти при дoмaшни уcлoвия.

    Ceмeйcтвaтa c ниcък гoдишeн дoхoд щe пoлучaт бoнуc oт 500 eврo зa лятнa вaкaнция
  • 49 ПРЕСТЪПНИК

    1 0 Отговор
    ГОРАНОВ Е ГУРЕЛ

    Коментиран от #52

  • 50 Токо

    0 0 Отговор
    Айде сега и верига магазини за хранителни продукти произведени в България ! Кауфлатитите да глътнат малко водица .
  • 51 Курбан байрям идва

    0 0 Отговор
    Да не би, Лукойл да е забранил на Горанов, да зарежда автомобила си или държавния резерв?
    Откакто Златев е никой в Лукойл, много взеха да се гаврят с тях.
    Явно, че национализацията, няма да се размине, Алекперов ще трябва да пусне ,златната кокошка на Борисов за "курбан сикиз".
  • 52 Не обиждай гурела

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ПРЕСТЪПНИК":

    Гурела е красиво нещо, в сравнение с този Рицар на помията.
  • 53 Руснаците си искат парите

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "нож в гърба":

    Златев показва , че е вече в групата на хунтата, на поста изпълнителен директор , собствениците са си избрали ,точния човек.
    Комплекса за малоценност е аут.
    Дано "кой", му помогне по-бързо, да се разплати с" мечката" ,че онези загубили вече търпение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове